Co zrobić??

ODPOWIEDZ
patnow
Posty: 21
Rejestracja: pn mar 07, 2016 3:39 pm

Co zrobić??

Post autor: patnow » pn mar 07, 2016 10:44 pm

Witam wszystkich kolegów.
Jestem nowy, jest to mój pierwszy post i odrazu milion pytań.
Szanowni co mam zrobić. Otóż mam dom 220m - 180 użytkowej. dom ocieplony, rekuperator, na dole podłogówka a na górze 4 grzejniki. Jest jeszcze mały grzejnik w garażu - chyba za mały bo tam zawsze zimno jest.
Przejdźmy do meritum sprawy- posiadam piec mini bio 2 20kW.
Tak wiem - przewymiarowany piec. No ale co teraz? czy można jakoś rozwiązać problem, czy może sprzedać i kupić mniejszy 10kW?? Chyba najlepsze rozwiązanie ale będę stratny.
Spalanie obecnie 800 kg miesięcznie. wydaje mi się że za dużo. Zauważyłem że spalanie jest na takim samym poziomie czy na dworze jest -10 czy +8 tak jak obecnie mamy. Napewno pobawię się jeszcze z ustawieniami ale zastanawiam się czy dołożenie "jakiejś" automatyki pomoże. Piec bez żadnych dodatkowych modułów, mam zawór cztero drożny który ręcznie musze przestawiać jak warunki na dworze się zmieniają ( a to mnie denerwuje). Czasami tak na nagrzeje mi dom na dole gdzie jest podłogówka że idzie zwariować- ok 24 stopnie.
Pytanie: czy jakaś automatyka pomoże mi obniżyć spalanie??Jeśli tak to co mam zmienić? czujnik wewnętrzny?? czujnik zewnętrzny?? dodatkowy moduł?? a może jakieś sterowanie zaworem 4D?? A może bufor - jeśli tak to jak duży?? Bardzo was proszę o opinie i pomoc. Zima powoli dobiega końca ale chciałbym się przygotować na następny sezon. To moja pierwsza zima z kostrzewą.
Pozdrawiam wszystkich i miłego wieczoru

Woor
Posty: 139
Rejestracja: wt sty 14, 2014 8:55 am

Co zrobić??

Post autor: Woor » wt mar 08, 2016 8:28 am

Witam kolegę.

Jak tak sobie poczytam, to zadaję pytanie, co robią sprzedawcy Kostrzewy, jak klient nie ma zielonego pojęcia co kupił i co to to może.

Zacznij od wymienienia na forum ustawien pieca, np. wszystkie parametry ustawienia palnika itd. Zmniejszenie podawania mogłoby ci pomóc ograniczyć spalanie.

Inne pytanie - jak regulujesz temperaturę podłogówki? Masz jakiś termo zawór czy po prostu bezpośrednio walisz wodę w podłogę za zaworem 4D? Jeżeli tak, to nie dziwi takie spalanie i dyskomfort cieplny. Jeżeli możesz, narysuj schemat swojej instalacji, to będzie wszystko jasne.

Co do wajchy na 4D - ja u siebie ustawiłem w optymalnej pozycji i jej nie ruszam. Przy ciepłym domu inwestowanie w napęd 4D moim zdaniem nie ma sensu.

W co możesz zainwestować to za 100 pln kupić czujnik temp. wewnętrznej. Wtedy piec będzie ci pilnował żeby nie przegrzać chaty - to też wpłynie na spalanie.

Pozdr.,

Wojtek

patnow
Posty: 21
Rejestracja: pn mar 07, 2016 3:39 pm

Co zrobić??

Post autor: patnow » wt mar 08, 2016 9:10 am

Dzięki Wojtek z szybką odpowiedz.

Hmmm co do ustawień to nie mam pojęcia ale rzeczywiście powinienem od tego zacząć.
Jak wrócę wieczorem do pracy to sprawdzę instalację i postaram sie zrobić jakiś schemacik. Z tego co pamiętam to przed zaworem 4D jest tylko c.w.u. a reszta( grzejniki i podłogówka ) jest za zaworem.
A czy taki wewnętrzny sterownik mogę podłączyć bezpośrednio czy muszę dokupić moduł? Jeśli nie posiadam siłowników to co będzie sterował sterownik?
Pozdrawiam serdecznie
Łukasz

karcit
Posty: 418
Rejestracja: wt lis 27, 2012 8:16 pm

Co zrobić??

Post autor: karcit » wt mar 08, 2016 9:40 am

Chodzi o to, żebyś zainstalował tylko czujnik a nie dodatkowy sterownik. Sterownik pieca wiedząc, że w domu jest wystarczająco ciepło po prostu przestanie grzać i się wyłączy.
ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

patnow
Posty: 21
Rejestracja: pn mar 07, 2016 3:39 pm

Co zrobić??

Post autor: patnow » wt mar 08, 2016 10:00 am

Np. coś takiego??

http://www.estyma.pl/sklep/index.php?route=product/product&product_id=74

fotlot
Posty: 771
Rejestracja: czw lis 08, 2012 12:12 pm

Co zrobić??

Post autor: fotlot » wt mar 08, 2016 10:24 am

W dalszym ciągu brakuje nam informacji..... jak realizujesz odpowiednią temperaturę czynnika w podłogówce. Jaką temperaturę ma czynnik wchodzący do rozdzielacza? Jakie masz przepływy w gałązkach podłogówki? No i na koniec jaka jest temperatura powrotu(obwód kotłowy).
Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l, pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

patnow
Posty: 21
Rejestracja: pn mar 07, 2016 3:39 pm

Co zrobić??

Post autor: patnow » wt mar 08, 2016 10:50 am

Fotlot , jeśli chodzi o podłogówkę to nie mam żadnych siłowników na głowicach - steruję takim zaworem a la RTL( czy jak on się nazywa:) ).Jest on przy samym wejsciu. Taki zawór jak przy grzejnikach. Jest podziałka od 1-6. Raz mam 3 wtedy po kilku dniach upał. jak dam na 2 to znowu zimno. Ogólnie to nie chce mi sie biegac do kotłowni co chwilę. Przy obecnych zimach kiedy temperatury skaczą bardzi często jest to dość uciążliwe rozwiązanie dlatego szukam czegoś co ułatwi mi życie - myślalem więc o automatyce jakiejś. Może nawet sterownik internetowy:). Prowadzimy z żoną nieregularny tryb życia wiec chciałbym to jakoś usprawnić.

Woor
Posty: 139
Rejestracja: wt sty 14, 2014 8:55 am

Co zrobić??

Post autor: Woor » wt mar 08, 2016 11:26 am

Czyli podaj ustawienia, narysuj schemat, będziemy myśleć. Masz zwykła wersję MB czy lux? A czujnik temperatury tak, taki jak na linku powyżej. Dzięki niemu będziesz mógł korzystać z programu czasowego: masz 2 opcje - temp. komfortowa i ekonomiczna. Znając swój rozkład dnia i tygodnia programujesz komfortową na 22 stopnie kiedy jesteś w domu, a powiedzmy 18 czy 20 kiedy jestś poza. Proste i skuteczne.

PiotrekB

Co zrobić??

Post autor: PiotrekB » wt mar 08, 2016 11:59 am

Czemu uważasz ze masz przewymiarowany kocioł ???
Ja mam taki a jeszcze mniejsza powierzchnie (docelowo dojdzie u mnie garaż 80m2).
Logując się na forum byłem totalnym laikiem pierwsze dwa miesiące kocioł wciągał mi i do 30kg na dobę.
teraz pali mi 13/15kg
na piecu mam 63st z histerezą na 5
woda 53 z histerezą na 5st
za zaworem 3d na całe mieszkanie mam puszczone 43st, głowice na grzejnikach mam ustawione na 24st czyli w pokoju mam tak 22,5st.
podłogówkę mam ustawioną na głowicach na 20st a w łazience wiatrołapie i wc na 25st

i tyle
miałem włączony czujnik pokojowy ale więcej mi piec spalał i miałem większe spieki

podaj parametry z menu palnik / serwis

darecki
Posty: 2073
Rejestracja: sob sty 30, 2016 12:20 am

Co zrobić??

Post autor: darecki » wt mar 08, 2016 12:30 pm

Właśnie miałem o tym napisać a tu kolega Piotrek zjawił się jak na zawołanie :)
Sporo masz tych dylematów i związanych z nimi pytań, ale zapewniam Cię że nie jesteś wyjątkiem, dlatego nie wiem czy niezbędne było zakładanie nowego tematu.
Kolega PiotrekB miał dużo więcej pytań :D
http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=1232

Jeśli prześledzisz ten wątek choćby pobieżnie, to znajdziesz tam odpowiedzi na przynajmniej część pytań.
A tak się składa, że masz taki sam kocioł i podobną powierzchnię użytkową, dlatego myślę że znajdziesz tam informacje także Tobie przydatne.

I nie oczekuj wróżenia z fusów ;)
Konkretne porady wymagają równie konkretnych informacji, gdyż inaczej mogą okazać się nie do końca trafione.
Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotły C.O. - Mini Bio”