Proszę o wasze ustawienia kotła PFL 15kw,peletu

ODPOWIEDZ
gromowiec
Posty: 7
Rejestracja: pn gru 26, 2011 6:22 pm

Proszę o wasze ustawienia kotła PFL 15kw,peletu

Post autor: gromowiec » ndz sty 01, 2012 11:52 pm

moje ustawienia:
KOCIOŁ:
tryb pracy pogodowy
temp. zadana /obliczona/60 C
histereza 05C

OBWÓD GRZEWCZY:
temp. obliczona 20C
obnizenie 15C
krzywa 0.8
przesunięcie 00C

PALNIK:
aktualna moc 40%
paliwo pelet
fuzzy logic tak
dm. rozpalanie 40
podt. stop(min)20
podt.podaj(sek)15
podt. dm(sek)90
dm. podtrzymanie 40
antyblok(sek) 20

michaluuu
Posty: 6
Rejestracja: wt sty 10, 2012 10:41 am

Proszę o wasze ustawienia kotła PFL 15kw,peletu

Post autor: michaluuu » wt sty 10, 2012 10:45 am

moje ustawienia:
KOCIOŁ:
tryb pracy pogodowy
temp. zadana /obliczona/61 C
histereza 01C

OBWÓD GRZEWCZY:
temp. obliczona 42C
obnizenie 5C
krzywa 0.4
przesunięcie 16C

PALNIK:
aktualna moc 40%
paliwo pelet
fuzzy logic tak
dm. rozpalanie 40
podt. stop(min)25
podt.podaj(sek)7
podt. dm(sek)90
dm. podtrzymanie 40
antyblok(sek) 7

Dmuchawy:
(moc 1)
40% 30
60% 35
80% 40
100% 45

Sonda lambda odłączona (zbyt duży pobór - 400W)

baton
Posty: 19
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 3:36 pm

Proszę o wasze ustawienia kotła PFL 15kw,peletu

Post autor: baton » śr sie 22, 2012 8:19 am

Witam , mam domek 160 m2 , od października spaliłem 4,3 tony pelletu ustawienia sprawdzę ile wam idzie tego opału ?

baton
Posty: 19
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 3:36 pm

Proszę o wasze ustawienia kotła PFL 15kw,peletu

Post autor: baton » wt paź 02, 2012 9:12 pm

Do michaluu , poważnie sonda pobiera 400w , a jeśli się ją odłączy to ma to jakieś znaczenie ze spalaniem czy co , mam takie rachunki za prąd , że masakra

michaluuu
Posty: 6
Rejestracja: wt sty 10, 2012 10:41 am

Proszę o wasze ustawienia kotła PFL 15kw,peletu

Post autor: michaluuu » pn paź 15, 2012 1:45 pm

Dokładnie 400W - Taką informację dostałem od producenta.
U mnie nie było różnicy w spalaniu, z sondą czy bez. Za to różnica zauważalna na rachunku za prąd.

lrafal
Posty: 12
Rejestracja: ndz paź 14, 2012 9:12 pm

Proszę o wasze ustawienia kotła PFL 15kw,peletu

Post autor: lrafal » wt paź 16, 2012 6:39 pm

300W to pobiera zapalarka, sonda - jeżeli ma grzałkę to pobiera kilka W ;)

baton
Posty: 19
Rejestracja: ndz mar 22, 2009 3:36 pm

Proszę o wasze ustawienia kotła PFL 15kw,peletu

Post autor: baton » ndz paź 21, 2012 9:46 pm

Witam moje rachunki za prąd są masakryczne i myślę , że to przez piec , odkąd go wyczyściłem całkowicie ,łącznie z wyjęciem ślimaka to mam problem i co dwa dni zapycha mi się ślimak , nie wiem co może być przyczyną , proszę o pomoc , mam dosyć z tak częstym czyszczeniem.

lrafal
Posty: 12
Rejestracja: ndz paź 14, 2012 9:12 pm

Proszę o wasze ustawienia kotła PFL 15kw,peletu

Post autor: lrafal » wt paź 23, 2012 11:27 pm

ok, z ciekawości podłączyłem licznik energii do mojego mini bio 20kw, za tydzień zdam relację odnośnie zużycia prądu.

lrafal
Posty: 12
Rejestracja: ndz paź 14, 2012 9:12 pm

Proszę o wasze ustawienia kotła PFL 15kw,peletu

Post autor: lrafal » wt paź 30, 2012 10:46 am

ok, mam wynik, 11kWh

Palnik startuje ok 10 razy dziennie, jedna pompa CO (25W) i jedna CWU(25W), ogrzewany jest dom ok 200m2 kiepsko ocieplony. Podczas testu spaliłem 180kg peletu.

To wychodzi niecałe 7PLN na tydzień.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotły C.O. - Pellets Fuzzy Logic 2”