Ciągła praca

ODPOWIEDZ
chelsea
Posty: 4
Rejestracja: ndz paź 09, 2011 11:14 am

Ciągła praca

Post autor: chelsea » sob lis 05, 2011 8:54 pm

Czy palnik może pracować z dłuższymi przerwami ? Bo u mnie nawet po osiągnięciu określonej temperatury ciągle chce się rozpalać. Rozpala się po czym za chwilkę wygasa. Histerezę przestawiałem nawet na 10 i nic. Czy on musi chodzić w trybie ciągłym ? PZDR

DOROTKA1
Posty: 14
Rejestracja: pn paź 31, 2011 9:52 am

Ciągła praca

Post autor: DOROTKA1 » ndz lis 06, 2011 6:34 pm

U mnie palnik chodzi cały czas.Bywa też ,że dzieje się tak i u Pana,Zwiększyłam próg foto na 7 i na razie jest Ok!

chelsea
Posty: 4
Rejestracja: ndz paź 09, 2011 11:14 am

Ciągła praca

Post autor: chelsea » ndz lis 06, 2011 7:18 pm

Chodzi mi o ograniczenie rozruchów palnika czyli ograniczenie zadziałań zapalarki. Częste rozpalanie niesie za sobą duży pobór prądu. Może ktoś z doświadczenia wie jak ustawić pracę palnika tak aby się wyłączał na jakiś czas. Jeśli ten palnik nie może tak działać to takie ustawienie w którym potrafi działać na małej mocy bez wygaszania i rozpalania. Z mojego doświadczenia wnioskuję że poniżej pewnej mocy palnik nie potrafi utrzymać płomienia.

piter_m
Posty: 48
Rejestracja: śr gru 08, 2010 8:24 am

Ciągła praca

Post autor: piter_m » wt sty 10, 2012 8:10 pm

Jeżeli wyłącza się po osiągnięci zadanej temperatury pieca to normalne- tak działa automatyka.
Pellet 100 24kW. Dom 210 mkw, ocieplenie 20cm.

rafwla
Posty: 151
Rejestracja: sob paź 02, 2010 11:41 pm

Ciągła praca

Post autor: rafwla » śr sty 11, 2012 9:12 am

Ja doszedłem do wniosku,że lepiej samemu go właczać i wyłaczać jak jesteśmy w domu i mamy tę mozliwość. Jak jest mały odbiór ( a taki jest tak mamy taką zimę i palimy ciągle) palnik pracuje albo na min mocy 30% (można zmniejszyć do 20) a jak nie to wygasza się i rozpala. Na małych mocach moim zdaniem nie dopala się tak dobrze, a jak się wygasza to zużywa prąd 4-5min 400W. Ja zapalam tak około 13-15 (zapala raczej ktoś kto jest w domu) i pali się na pełnej mocy tak do 19-21, zależy od zapotrzebowania. Na noc wyłaczam bo nie luię zbyt gorąco. Można nastawić czasowo na każdy dzień ile godzin i kiedy ma pracować.

Mateuszz
Posty: 131
Rejestracja: śr kwie 17, 2013 5:09 pm

Ciągła praca

Post autor: Mateuszz » pn sie 26, 2013 9:36 pm

a jak to zrobić żeby pracował sobie na 30 % mocy?

doradca kostrzewa
Posty: 1131
Rejestracja: pt lis 09, 2007 10:40 am

Ciągła praca

Post autor: doradca kostrzewa » czw sie 29, 2013 7:00 am

W menu Palnik w trybie serwisowy musisz ograniczyć mu moc max. na 30 .

Pozdrawiam Doradca Kostrzewy
Palniki na pellet

Mateuszz
Posty: 131
Rejestracja: śr kwie 17, 2013 5:09 pm

Ciągła praca

Post autor: Mateuszz » wt paź 01, 2013 5:18 pm

moc max u mnie jest do min 50 % hmm...

Mateuszz
Posty: 131
Rejestracja: śr kwie 17, 2013 5:09 pm

Ciągła praca

Post autor: Mateuszz » śr paź 16, 2013 5:03 pm

to jak mam ustawić na 30 %?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Palnik - Platinum Bio 1”