sterowanie buforem

ODPOWIEDZ
MACIEJ
Posty: 52
Rejestracja: pt sty 01, 2016 11:37 am

sterowanie buforem

Post autor: MACIEJ » ndz sty 10, 2016 9:20 pm

witam.
po kilku trudnosciach udalo mi sie ustawic palnik z piecem.
problem mam tylko z ustawieniem, odczytem temp itd itd z bufora ciepla.
wiem ze jest mozliwosc dokupienia dodatkowego modulu tyle ze jest on troche drogi. dodam iz caly dom ogrzewany jest podlogowo zasilany z bufora 340l plus 160l ciepla woda uzytkowa (bufor kombinowany galmet). obecnie mam ustwione odczytywanie temp z pieca ustawione na 55stop plus histereza kotla 3 stopnie. chcialbym nauczyc sie oraz modz calkowicie wykorzystac mozliwosci bufora.
bede wdzieczny za jaka kolwiek podpowiedz jak to u was jest rozwiazane i jak moge u siebie ustawic sterowanie odczytywanie temp, ladowanie bufora itd.

MACIEJ
Posty: 52
Rejestracja: pt sty 01, 2016 11:37 am

sterowanie buforem

Post autor: MACIEJ » sob sty 23, 2016 10:29 pm

pale jakis miesiac i z kazdym razem jak bardziej zaglebiam sie w temat piecy steronika pelletu zaluje ze kupilem zestaw z kostrzewy. nie dosc ze za modol sterowania buforem musze wydac jakies 500zl to za sonde lambda jakies 2000zl.... gdzie u konkurencji albo wszystko jest w standardzie albo kosztuje to normalne pieniadze (sonda za 250zl). ustawienie pieca masakra. albo nie dogrzewa albo robi spieki. za taka cene za ktora oferowany jest palnik powinno byc wieeele rzeczy w standardzie. nie mowiac juz o wkladce szamotowej odplatnie... troche dziwne podejscie do klienta. no coz moj blad szkoda ze taki drogi...

doradca kostrzewa
Posty: 1131
Rejestracja: pt lis 09, 2007 10:40 am

sterowanie buforem

Post autor: doradca kostrzewa » pn sty 25, 2016 8:09 am

Maciej należało kupić kocioł w wersji Luxury, a nie w podstawowej. Wszystkie dodatkowe moduły,nakładka oraz sonda lambda w kotłach Luxury są w komplecie. Co do ceny sondy to pytanie jaka to sonda?

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

as1978
Posty: 142
Rejestracja: ndz gru 07, 2014 10:08 pm

sterowanie buforem

Post autor: as1978 » pn sty 25, 2016 7:07 pm

Maciej za mojego dwuletniego (obecnie trzeci sezon) użytkowania kotła wynika, że w zasadzie sondę można sobie od biedy odpuścić, natomiast w moduł nr 5 zainwestowałbym przy buforze, bo wtedy można najlepiej wykorzystać zalety instalacji wyposażonej w bufor.

Doradco: wersja Luxury ma moduł 5? i jakie jeszcze?, czy tylko sondę?

doradca kostrzewa
Posty: 1131
Rejestracja: pt lis 09, 2007 10:40 am

sterowanie buforem

Post autor: doradca kostrzewa » wt sty 26, 2016 12:03 pm

Luxury ma moduł rozszerzeniowy, który można aktywować jako moduł nr 5 . Posiada również moduł sondy lambda. Główne sterowanie jest z modułu głównego połączonego z panelem operatorski.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

as1978
Posty: 142
Rejestracja: ndz gru 07, 2014 10:08 pm

sterowanie buforem

Post autor: as1978 » wt sty 26, 2016 10:22 pm

:-) Doradco dopadłeś mnie. No to od razu powiedz, że Luxury ma jeden moduł, który można aktywować według swojego uznania ( oczywiście ten moduł nie może spełniać funkcji modułu lambda) - czyli aby instalacja była efektywna trzeba mieć dwa moduły, bo obsługa bufora przypisana jest do modułu nr 5 a czujnik temp zewnętrznej do moduł nr 2.(pomijam lambdę , bo ona ma osobny moduł nie będący modułem zamiennym) Dla ciekawych: moduł nr 5 obsługuje oprócz bufora, solary oraz mieszacz, pompę i czujnik temp. powrotu. Moduł nr 2 - temp zewnętrzną ( umożliwiając korzystanie z trybu pogodowego) i dwa jeżeli dobrze pamiętam, a może trzy niezależne obiegi grzewcze z ich mieszaczami, pompami, czujnikami temp. wewnętrznej i temp obiegu. Ogółem to kawał naprawdę dobrej elektroniki, ukłony dla Estymy, ale to już inna bajka.

Mały błąd zamiast moduł nr 2 powinno być moduł nr 0

ODPOWIEDZ

Wróć do „Palnik - Platinum Bio 1”