Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Pilus
Posty: 19
Rejestracja: sob paź 31, 2015 11:21 pm

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Post autor: Pilus » wt lis 03, 2015 11:56 pm

Witam i pozdrawiam wszystkich uzytkownikow pelletu,zwracam sie z prosba o pomoc w ustawieniach palnika Platinum Bio 1 16kW,chodzi mi o pierwszy rozruch,wiem ze pierwszy rozruch powinien byc robiony przez serwis ze wzgledu na gwarancje niestety u mnie minal okres 2 miesiecy od daty zakupu i o gwarancji moge zapomniec dlatego tez mysle aby sam uruchomic stad moje pytanie czy przy pierwszym rozruchu sa wymagane jakies szczegolne ustawienia itp.Ja juz od kilku dni czytam to forum o ustawieniach palnika wartosc opalowa,podawanie,powietrze itd.co do obiektu ogrzewanego i kociolka:budynek z lat 70tych ocieplony 10cm styro,nowe okna drzwi,kociolek zasypowy gorniak ogniwo,pod popielnikiem dobudowalem
skrzynke w ktorej umieszcze palnik,skrzynka oczywiscie obudowana szamotem,w srodku kotla beda tez plyty szamotowe tak aby zawirowac spalinami jak najwiecej,z gory dzieki serdeczne za kazda porade .

doradca kostrzewa
Posty: 1131
Rejestracja: pt lis 09, 2007 10:40 am

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Post autor: doradca kostrzewa » śr lis 04, 2015 7:18 am

Zgłoś się do najbliższego serwisanta myślę, że nic się nie stało jak minął tek okres 2 miesięcy. w razie problemów proszę zadzwonić do firmy na dział serwisu.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

as1978
Posty: 142
Rejestracja: ndz gru 07, 2014 10:08 pm

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Post autor: as1978 » śr lis 04, 2015 8:08 pm

Tak termin nie jest istotny.Ja spóźniłem się o rok i gwarancja jest.

Pilus
Posty: 19
Rejestracja: sob paź 31, 2015 11:21 pm

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Post autor: Pilus » śr lis 04, 2015 8:24 pm

Serwisanta bralbym tam gdzie kupilem palnik wroclaw radwanice,tylko zeby nie bylo takiej sytuacji ze zaplace za pierwsze uruchomienie a potem i tak bede mial problemy z gwarancja w razie czego to wydrukuje to co napisal powyzej Doradca :)palnikowi nie moglo sie nic stac do tej pory lezy w domu,montaz przedluzyl sie poniewaz w miedzy czasie okazalo sie ze komin byl przepalony i musialem przelozyc kociol do drugiego komina(na szczescie ma dwa kominy)

Pilus
Posty: 19
Rejestracja: sob paź 31, 2015 11:21 pm

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Post autor: Pilus » śr lis 04, 2015 8:29 pm

U mnie bedzie w grudniu 9 miesiecy ale jesli gwarancja jest to dobra wiadomosc,powiem szczerze ze wolalbym zeby pierwsze uruchomienie zrobila osoba w temacie,nawet poto zeby wytlumaczyc wszystkie funkcje.

Pilus
Posty: 19
Rejestracja: sob paź 31, 2015 11:21 pm

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Post autor: Pilus » czw lis 12, 2015 5:43 pm

Pytanie do doradcy:czy producent podaje minimalna odleglosc jaka musi byc zachowana do zabudowy takiego palnika w kotle,chodzi o odleglosc minimalna szamotu od palnika z przodu i boki?

doradca kostrzewa
Posty: 1131
Rejestracja: pt lis 09, 2007 10:40 am

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Post autor: doradca kostrzewa » pn lis 16, 2015 8:53 am

Po bokach minimum 10 cm, a od przodu palnika 30 cm.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Pilus
Posty: 19
Rejestracja: sob paź 31, 2015 11:21 pm

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Post autor: Pilus » pn lis 16, 2015 5:48 pm

No to mam Problem w mojej skrzynce w,ktorej bedzie palnik z przodu moge uzyskac maksymalnie 15cm,z bokami nie ma problemu bedzie napewno 10cm,ale znam tez osobe z tego Forum i nie tylko z tego co ma 5-7cm i mimo ze koncowka palnika jest czerwona spalanie ma super,tylko ze on pali mieszanka owsa z zrebka,mam nadzieje ze te 15cm wystarczy i palnik sie nie stopi...

doradca kostrzewa
Posty: 1131
Rejestracja: pt lis 09, 2007 10:40 am

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Post autor: doradca kostrzewa » wt lis 17, 2015 7:32 am

Spróbuj dokupić , albo dorobić adapter , który pozwoli na wysuniecie palnika z komory spalania.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Pilus
Posty: 19
Rejestracja: sob paź 31, 2015 11:21 pm

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Post autor: Pilus » wt lis 17, 2015 7:32 pm

No wlasnie ja juz liczylem ze wysune palnik 7cm poza komore spalania,patrze na you tube kociolek kostrzewy Twin Bio a akcji ale w nim raczej jest mniej niz 30cm od plyty szamotowej?chyba ze wysune jeszcze bardziej palnik ale od srodka komory musi byc jednak mozliwosc wyciagniecia plytki szamotowej dopalajacej oraz rusztu,ja sie wzoruje wlasnie na Twin Bio i widze ze palnik jest wysuniety do polowy a polowa pzostaje w srodku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Palnik - Platinum Bio 1”