modernizacja rusztu platinum

vader
Posty: 176
Rejestracja: wt lis 26, 2013 12:31 pm

modernizacja rusztu platinum

Post autor: vader » pn sty 05, 2015 12:15 pm

Wywierciłem na środku dwie dziurki na ruszcie,teraz już nie mam spieków i palnik sam się doskonale oczyszcza
http://www.wrzucajfotki.pl/di-JB4W7VJI.jpg

Woor
Posty: 139
Rejestracja: wt sty 14, 2014 8:55 am

modernizacja rusztu platinum

Post autor: Woor » wt sty 06, 2015 9:38 am

Ciekawe, że te dwie dziurki mają aż taki wpływ na jakość spalania.. Korzystasz z szamotowej nakładki na palnik? Przy okazji, podaj proszę swoje ustawienia palnika (podawanie, dmuchawa)

Pozdr.,

Wojtek

Romuald-f
Posty: 40
Rejestracja: wt lis 18, 2014 1:56 pm

modernizacja rusztu platinum

Post autor: Romuald-f » wt sty 06, 2015 10:59 am

Nawierciłem dwa otwory, ale w moim przypadku nic się nie zmieniło (tak wygląda palnik po jednej dobie): http://www.wrzucajfotki.pl/di-S3987ZM8.jpg a tak komora spalania: http://www.wrzucajfotki.pl/di-TQRYVT03.jpgUstawienia:Powietrze MIN – 15Powietrze MAX – 35Podawanie MAX – 5,8Moc MIN – 40Moc MAX – 100Typ modulacji – FL2Próg foto – 10Ilość paliwa test – 7,8Wartość opałowa paliwa – 5,0Tlen MIN – 14,0Tlen MAX – 8,0Dawka startowa paliwa – 35sDmuchawa rozpalanie - 25
Kocioł HydroTherm Stiebel Eltron OTS-20T + Platinum Bio 1 16KW. CO i CWU 160L. Powierzchnia domu (ocieplony) ok. 170m2. Same grzejniki Purmo. Instalacja zamknięta miedź, pompa, pojemność wody ok. 100L.

maryś
Posty: 115
Rejestracja: śr sty 01, 2014 5:19 pm

modernizacja rusztu platinum

Post autor: maryś » wt sty 06, 2015 11:53 am

komora czysta ale na palniku sam spiek więc w czym te otwory pomogły
MB 10 kw palnik długi zielony podłogówka 60 m2,kaloryfery na 100 m2 cwu 140 l 2 obwody siłowniki na zaworach 4 i 3 drogowych czujniki co,pokojowy,zew, wersja oprogramowania sys 1.24 paleniska 1.27,kustomi 2.67 rdzeń 1.19

Romuald-f
Posty: 40
Rejestracja: wt lis 18, 2014 1:56 pm

modernizacja rusztu platinum

Post autor: Romuald-f » wt sty 06, 2015 12:06 pm

Spiek to miałem na pellecie z Pasymia. Obecnie zmieszałem "podróbkę" Lavy i pellet z Ornety. To jest sypkie, wystarczy wyjąć blachę i zmieść miękką szczoteczką. Niestety czynność należy wykonywać codziennie. Pozwoliłem sobie nie wykonać tego przez dwa dni to nastąpiło cofnięcie płomienia i spaliła się rura zasypowa.
Kocioł HydroTherm Stiebel Eltron OTS-20T + Platinum Bio 1 16KW. CO i CWU 160L. Powierzchnia domu (ocieplony) ok. 170m2. Same grzejniki Purmo. Instalacja zamknięta miedź, pompa, pojemność wody ok. 100L.

maryś
Posty: 115
Rejestracja: śr sty 01, 2014 5:19 pm

modernizacja rusztu platinum

Post autor: maryś » wt sty 06, 2015 3:18 pm

no niestety rewelacja to by była jak ten palnik byłby czysty bez ingerencji miekkiej szczoteczki czyli to jest spiek ostre kawałki inaczej wentylator by to zdmuchnął czyli narazie nie wiercę ale może dobry kierunek
MB 10 kw palnik długi zielony podłogówka 60 m2,kaloryfery na 100 m2 cwu 140 l 2 obwody siłowniki na zaworach 4 i 3 drogowych czujniki co,pokojowy,zew, wersja oprogramowania sys 1.24 paleniska 1.27,kustomi 2.67 rdzeń 1.19

marecki
Posty: 1437
Rejestracja: ndz lis 17, 2013 8:28 am

modernizacja rusztu platinum

Post autor: marecki » wt sty 06, 2015 5:32 pm

Romuald-f pisze:Nawierciłem dwa otwory, ale w moim przypadku nic się nie zmieniło (tak wygląda palnik po jednej dobie): http://www.wrzucajfotki.pl/di-S3987ZM8.jpg a tak komora spalania: http://www.wrzucajfotki.pl/di-TQRYVT03.jpgUstawienia:Powietrze MIN – 15Powietrze MAX – 35Podawanie MAX – 5,8Moc MIN – 40Moc MAX – 100Typ modulacji – FL2Próg foto – 10Ilość paliwa test – 7,8Wartość opałowa paliwa – 5,0Tlen MIN – 14,0Tlen MAX – 8,0Dawka startowa paliwa – 35sDmuchawa rozpalanie - 25
Kolego nie wiem co masz za hu... pelet. Ja kupiłem jakiś ze wschodniej granicy za trochę ponad 7 stów i jest super. Pali się tak samo jak lava, jest jedynie więcej popiołu. Trzeba było wziąć na próbę. Druga sprawa było dziesiątki razy na tym forum i kilka osób ma to zrobione i działające. Na prv też miałem pytania i również ludziom działa: POPRAWNE ZAMOCOWANIE i USZCZELNIENIE KAWAŁKA SZAMOTU NA PALNIKU (szukaj w moich postach). Po tej niepozornej przeróbce dopiero palnik zaczyna działać jak w folderach reklamowych.
Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

wtatko
Posty: 110
Rejestracja: sob sty 19, 2013 5:10 pm

modernizacja rusztu platinum

Post autor: wtatko » wt sty 06, 2015 7:52 pm

Romuald-f, proponuję zmniejszyć podawanie i to co najmniej do 5, powinno się poprawić spalanie, a i sama wkładka szamotowa dużo pomaga ale do dopalenia pelletu, ja co prawda mam inny palnik ale takie jak poniżej ustawienia i cały czas monitorowany proces spalania poprzez analizator spalin (ten z Allegro). A też mam chatkę ok. 140m2 średnio ocieplony, 300l zasobnik CWU, 7 osób na stanie a temp. komfortowa 22,2 a ekonomiczna 21,5 stopnia i zużycie od 09-02-2014 3750 kg pelletu






przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących :)
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci ;)

vader
Posty: 176
Rejestracja: wt lis 26, 2013 12:31 pm

modernizacja rusztu platinum

Post autor: vader » śr sty 07, 2015 10:56 am

ja tez nie mam dobrej jakości pelletu,ale teraz nie mam spieków i popiołu.Ustawienia mam podawanie 7,5 dmuchawa min.8max 14 wkładka szamotowa uszczelnona(według wskazówek mareckiego)

vader
Posty: 176
Rejestracja: wt lis 26, 2013 12:31 pm

modernizacja rusztu platinum

Post autor: vader » śr sty 07, 2015 11:15 am

Romuald zmniejsz dmuchawe,spróbuj moich ustawien,masz za duzy wicher i pellet nie zdąży się dopalić

ODPOWIEDZ

Wróć do „Palnik - Platinum Bio 1”