Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Stefan123
Posty: 45
Rejestracja: pn lut 18, 2013 9:47 am

Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Post autor: Stefan123 » wt gru 16, 2014 11:04 am

Witam

Tak mnie ostatnio zastanawia taka jedna kwestia. Piec mam ustawiony na działanie z czujników, czyli jeżeli temperatura w pomieszczeniu (czujnik temp. w pokoju) spawnie poniżej zadanej, lub też woda w CWU spadnie poniżej zadanej wartości (minus histereza). Z tego co pamiętam to przy ustawieniu pracy palnika/pieca sterownik niespecjalnie zwraca uwagę na temperaturę na piecu (piec sam siebie nie podtrzymuje z temperaturą).
Natomiast u mnie czasami jest tak, że temperatura CWU jest ok. w pokoju ciepło, a piec się uruchamia.

Stąd moje pytanie, czy jest jak sprawdzić co wywołało w sterowniku impuls do uruchomienia pieca ?

Może Doradca się wypowie ?

Pozdrawiam

karcit
Posty: 395
Rejestracja: wt lis 27, 2012 8:16 pm

Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Post autor: karcit » wt gru 16, 2014 12:41 pm

To może być efekt braku histerezy dla pomiaru temperatury w pokojach. Wystarczy, że na chwilkę temp spadnie poniżej ustawionej nawet o 0,1 st C to już piec dostaje sygnał "grzać". Jeżeli w tym momencie nie ma na kotle temp w granicach histerezy kotła to odpala palnik. To jest bolączka tego sterownika.

Myślę, że to jest przyczyną takie stanu rzeczy.
ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

art
Posty: 61
Rejestracja: sob lis 17, 2012 7:12 pm

Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Post autor: art » wt gru 16, 2014 12:54 pm

Start może też wywoływać spadek temperatury na kotle.
Sprawdź kocioł->nastawy-temp. zadana kotła .....
Później sprawdź kocioł->serwis->histereza .....
Przy uruchomieniu pieca bez powodu sprawdź przy jakiej temp. kotła uruchamia się piec.
Kocioł masz trybie auto a ogrzewanie w trybie ręcznym?
MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Woor
Posty: 113
Rejestracja: wt sty 14, 2014 8:55 am

Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Post autor: Woor » wt gru 16, 2014 1:26 pm

Właśnie, sprawdź czy masz tryb pieca auto czy ręczny, bo na ręcznym piec sam się włączy co jakiś czas po prostu aby dogrzeć się do "roboczej" temperatury, nawet jeżeli wg czujników nie ma sygnału na start. Jest to dosyć denerwujące, ale niby tłumaczone tym, że przez takie dogrzewanie piec jest ciągle gotowy na wysłanie ciepła do CO/CWU.

Ja mam u siebie auto i piec startuje tylko wtedy, kiedy wymienione przez ciebie czujniki dadzą sygnał do startu.

A propos histerezy czujnika pokoju, to właśnie uprzejmie prosimy Kostrzewę w poście "Czy możliwy update softu" o dodanie między innymi histerezy do czujników pokojowych.

Tak przy okazji, ja przy obecnych temperaturach korzystam z programu czasowego: z rana (5-8h) piec mi chodzi 3 godzinki, wieczorem 3-4. Aby zapewnić ciągłą pracę w tym okresie, podbiłem temp. komfortową do 23, natomiast ekonomiczną do 20. No i wychodzi, że w ciągu doby mam u siebie około 22 stopni średnio, z wahaniem o 0,5 stopnia. Dodam tylko, że większa część domu to podłogówka (inna inercja), no i dom dobrze ocieplony (dach 40 cm wata, ściany ceramika 25 cm + styropian 20 cm)

Pozdr.,

Wojtek

Stefan123
Posty: 45
Rejestracja: pn lut 18, 2013 9:47 am

Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Post autor: Stefan123 » wt gru 16, 2014 1:28 pm

Chodzi o to, że temp. w pomieszczeniu jest zadana 21.5 st czujnik wskazuje 22.1 stopnia. CWU pokazuje 45 st. a zadana jest od 42 do 52 st., czyli żaden z czujników nie powinien wywołać rozruchu kotła.

Piec mam w trybie uruchomiania z czujników, czyli dopiero sygnał z czujników powinien uruchomić kocioł. Tak więc jest w trybie Auto.

art
Posty: 61
Rejestracja: sob lis 17, 2012 7:12 pm

Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Post autor: art » wt gru 16, 2014 1:44 pm

Woor pisze:Właśnie, sprawdź czy masz tryb pieca auto czy ręczny, bo na ręcznym piec sam się włączy co jakiś czas po prostu aby dogrzeć się do "roboczej" temperatury, nawet jeżeli wg czujników nie ma sygnału na start. Jest to dosyć denerwujące, ale niby tłumaczone tym, że przez takie dogrzewanie piec jest ciągle gotowy na wysłanie ciepła do CO/CWU. Ja mam u siebie auto i piec startuje tylko wtedy, kiedy wymienione przez ciebie czujniki dadzą sygnał do startu.
No sorry, ale ja mam na auto i kocioł po spadku temperatury poniżej ustawionej temp. i histerezy sam się włącza. Efekt jest taki, że mimo czujnika pokojowego piec grzeje jak chce czyli np podnosi temperaturę z czujnika nawet o 1 stopień. Stefan123 zaobserwuj przy uruchomieniu pieca (tego bez powodu) jak jest temp. pieca i jaka zadana. Porównaj to z histerezą kotła. Imho to jest powodem startu.
MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Stefan123
Posty: 45
Rejestracja: pn lut 18, 2013 9:47 am

Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Post autor: Stefan123 » wt gru 16, 2014 1:59 pm

art, a nie masz tak, że jak ustawiasz piec w tryb letni, czyli priorytet CWU i piec w trybie auto, to piec Ci się uruchami tylko po sygnale z czujnika temperatury CWU ?? U mnie wtedy działa prawidłowo, tzn. temperatura pieca spada np. do 28 stopni, jeżeli nie ma potrzeby grzania wody. Wg. mnie tak samo powinno działać gdy wyłączy się priorytet CWU, tzn. temperatura zadana + histereza nie powinny mieć znaczenia, gdyż one powinny dopiero mieć znaczenie przy trybie pracy ręcznym, czyli przy podtrzymaniu temperatury na piecu.
Sprawdzę czy nie załącza się przy spadku poniżej histerezy zadanej temperatury, jeżeli tak jest to wg. mnie sterownik działa nieprawidłowo.

Czy mógłby się w tym wypadku wypowiedzieć ktoś z Kostrzewy ?

art
Posty: 61
Rejestracja: sob lis 17, 2012 7:12 pm

Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Post autor: art » wt gru 16, 2014 2:24 pm

Szczerze to w lecie nie zwracałem uwagi, ale chyba jest tak jak piszesz (czujnik CWU daje sygnał).
Prorytet CWU mam wyłączony.
Niestety, ale w lecie, chcąc grzać tylko CWU, muszę zawór 4D przestawić ręcznie. Bo jakiś magik z kostrzewy wymyślił, że grzanie tylko CWU może być tylko grawitacyjne, więc musi być podpięte przed zaworem. Totalna głupota, bo przecież wystarczyłoby dać opcję w sterowniku "CWU za zaworem 4D" TAK/NIE.
MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Stefan123
Posty: 45
Rejestracja: pn lut 18, 2013 9:47 am

Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Post autor: Stefan123 » wt gru 16, 2014 3:55 pm

Co Ty mówisz ? Ja mam podpięte CWU pod piec bezpośredno a to czy grzeje się woda to decyduje sterownik włączają lub wyłączając pompkę na tym obwodzie. Nie trzeba żadnego zaworu, tylko dać pompę i podpiąć ją pod stereownik (plus oczywiście czujnik temperatury ze zbiornika).
Nie ma mowy o żadnym grzaniu grawitacyjnym.

kormoran
Posty: 14
Rejestracja: czw lis 06, 2014 10:31 pm

Jak sprawdzić który parametr wywołał start pieca ?

Post autor: kormoran » wt gru 16, 2014 4:51 pm

Ja mam u siebie tak jak Stefan123 i grzanie CWU jest nie zależne od grzania mieszkania, a zawór 4D nie ma tu nic do rzeczy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Palnik - Platinum Bio 1”