Zmiana rozmiaru pelletu

Stefan123
Posty: 45
Rejestracja: pn lut 18, 2013 9:47 am

Zmiana rozmiaru pelletu

Post autor: Stefan123 » pt lut 07, 2014 9:34 am

Hej

W chwili obecnej palę lavą 8mm, większość pelletu w sumie to 6 mm, jaka wg. was jest różnica ? Czy dużo trzeba kombinować przy zmianie wielkości ? Czy tylko zmierzyć paliwo test, wyliczyć podawanie max i tyle ? Powietrze może inaczej na inną wielkość bobków ?

Pozdrawiam
Stefan123

karcit
Posty: 395
Rejestracja: wt lis 27, 2012 8:16 pm

Zmiana rozmiaru pelletu

Post autor: karcit » pt lut 07, 2014 12:59 pm

Ja u siebie zwiększałem powietrze, do 8. Ale to trochę nieaktualna sprawa, bo wentylatorek zupełnie inaczej pracował. Więc teraz to nie bardzo wiem.
ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Dante
Posty: 145
Rejestracja: pt lis 16, 2012 7:02 am

Zmiana rozmiaru pelletu

Post autor: Dante » pt lut 07, 2014 3:18 pm

ilość powietrza zależna jest od wartości paliwo test i podawanie max

waldek69
Posty: 132
Rejestracja: czw kwie 04, 2013 4:29 pm

Zmiana rozmiaru pelletu

Post autor: waldek69 » sob lut 08, 2014 2:01 am

Paliwo test, to parametr bez znaczenia. Służy jedynie do w miarę prawidłowego obliczenia przez sterownik zużytego pelletu. Na nic więcej wpływu nie ma. Ani powietrze ani podawanie nie jest zależne od tego. Jeżeli pali się dobrze i nie zostają "niedopałki" zostaw jak jest.

Dante
Posty: 145
Rejestracja: pt lis 16, 2012 7:02 am

Zmiana rozmiaru pelletu

Post autor: Dante » sob lut 08, 2014 7:39 am

to sobie policz wartość wagową dla tego samego czasu i różnych wartości paliwo test wyjdą z goła odmienne wyniki a jak wiadomo ilość pelletu = moc palnika a co za tym idzie ilość powietrza
czas 10s
paliwo test 8kg wyjdzie wynik 0,022(22)g na cykl 4kg/h
paliwo test 6kg wyjdzie wynik 0,016(16)g na cykl 3kg/h
niby niewiele ale w stosunku godzinowym już sporo.
wartość wagowa jest ściśle powiązana z powietrzem.
chyba ktoś tu nie uważał na fizyce i chemii
do całkowitego i pełnego spalenia paliwa potrzebna jest odpowiednia ilość utleniacza jakim w tym przypadku jest powietrze. Za mało powietrza niepełne spalanie, mniejsza moc fizyczna i syf w piecu w postaci czarnego nalotu (sadzy)
Za dużo powietrza zbyt wysoka temperatura biały nalot(szklenie się pieca)

waldek69
Posty: 132
Rejestracja: czw kwie 04, 2013 4:29 pm

Zmiana rozmiaru pelletu

Post autor: waldek69 » pn lut 10, 2014 2:02 pm

Nie zgodzę się z Tobą. Przy stałych ustawieniach jakie mam - pow. min/max 5/25 i podawanie 4, mogę sobie wpisywać dowolnie wartość paliwo test. Bez znaczenia na zużycie pelletu i pracę palnika będzie wartość 1 jak i 10. Jedyna różnica to przekłamania w pokazywaniu przez sterownik ilości spalonego pelletu. W przypadku niskiej wartości paliwo test, sterownik zaniży ilość spalonego pelletu. Niczemu więcej to nie służy. Dla sprawdzenia - zostaw ustawienia bez zmian i podaj najniższą wartość paliwo test. Zapewniam, że oprócz spadku zużycia na wyświetlaczy względem faktycznego zużycia nie będzie żadnej różnicy.

wtatko
Posty: 108
Rejestracja: sob sty 19, 2013 5:10 pm

Zmiana rozmiaru pelletu

Post autor: wtatko » pn lut 10, 2014 2:07 pm

i tu się zgodzę z kolegą waldek69 nie ma to żadnego wpływu na spalanie :) :) :)
przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących :)
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci ;)

karcit
Posty: 395
Rejestracja: wt lis 27, 2012 8:16 pm

Zmiana rozmiaru pelletu

Post autor: karcit » pn lut 10, 2014 2:07 pm

To prawda, ale wartość paliwo test jest potrzebna Tobie do dobrania właściwych nastaw parametrów pracy palnika.
ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

wtatko
Posty: 108
Rejestracja: sob sty 19, 2013 5:10 pm

Zmiana rozmiaru pelletu

Post autor: wtatko » pn lut 10, 2014 2:11 pm

Jedyne co zmienia się u mnie na wyświetlaczu to moc palnika która to właśnie wyliczana jest na podstawie wartości wydajności podajnika czyli tzw paliwo test oraz parametrów podawania ale to tylko dla wyświetlacza i naszego samopoczucia ta informacja, a jeżeli chodzi o sam proces spalania to tu niestety nieodzowny jest analizator spalin który nam przedstawi właściwe parametry
przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących :)
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci ;)

Dante
Posty: 145
Rejestracja: pt lis 16, 2012 7:02 am

Zmiana rozmiaru pelletu

Post autor: Dante » pn lut 10, 2014 2:21 pm

waldek69 pisze:Nie zgodzę się z Tobą. Przy stałych ustawieniach jakie mam - pow. min/max 5/25 i podawanie 4, mogę sobie wpisywać dowolnie wartość paliwo test. Bez znaczenia na zużycie pelletu i pracę palnika będzie wartość 1 jak i 10. Jedyna różnica to przekłamania w pokazywaniu przez sterownik ilości spalonego pelletu. W przypadku niskiej wartości paliwo test, sterownik zaniży ilość spalonego pelletu. Niczemu więcej to nie służy. Dla sprawdzenia - zostaw ustawienia bez zmian i podaj najniższą wartość paliwo test. Zapewniam, że oprócz spadku zużycia na wyświetlaczy względem faktycznego zużycia nie będzie żadnej różnicy.
prawda wpisana wartość nie zmienia nic w spalaniu tylko wynik na wyświetlaczu jednak jest niezbędna do obliczenia prawidłowej dawki paliwo/powietrze/moc palnika a tu niestety do obliczeń jest potrzebny dokładny wynik a nie wpisany na pałę. Co do
a jeżeli chodzi o sam proces spalania to tu niestety nieodzowny jest analizator spalin który nam przedstawi właściwe parametry
to sam analizator pozwoli nam tylko jeszcze dokładniej ustawić parametry jeżeli chcemy mieć prawie idealne spalanie nieodzownym elementem będzie sonda lambda wpięta do sterownika. niestety nie bawi niektórych wydatek rzędu 2k na systemowy aby obniżyć spalanie jeszcze o te kilka % jeżeli w ciągu roku spala np 5ton lub mniej przy 1000zł za tonę zwrot takiej inwestycji jest kilkuletni więc dla mnie nieopłacalny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Palnik - Platinum Bio 1”