Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-01-09 08:51:31

zolw
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2014-01-09
Posty: 3

Brak zapłonu i zasypana komora spalania

Witam, jestem tu nowy i nie wiem czy to forum dotyczy również ozdobnych piecyków pelletowych.
Jeśli tak to prosiłbym o odpowiedź w związku z zaistniałym problem a mianowicie :
przy rozpalaniu piecyka często zdarza się że komora spalania jest całkowicie wypełniona pelletem a na wyświetlaczy pojawia się alarm "brak zapłonu" , czy ustawiona jest za duża czy za mała dawka pelletu , czy moze w czym innym tkwi problem ? Również podczas spalania sporadycznie się zdarza ,że piec wygaśnie z powodu alarmu "brak pelletu" a w rzeczywistości zasypana jest cała komora spalania

Offline

 

#2 2014-01-09 09:34:47

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

Wygląda na to, że trzeba zmniejszyć podawanie


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#3 2014-01-09 16:33:38

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

a masz taki parametr jak próg foto? czas podawania przy rozpalaniu?

Ostatnio edytowany przez Mateuszz (2014-01-09 16:34:12)

Offline

 

#4 2014-01-09 16:42:31

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 133

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

Jeżeli problem pojawił się nagle, bez wcześniejszych zmian w ustawieniach to wg mnie będzie to problem np z elektronika sterowania a nie kwestia ustawień.

Offline

 

#5 2014-01-10 10:09:14

zolw
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2014-01-09
Posty: 3

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

Piecyk jest nowy więc użytkuje go bardzo krótko, jeśli jest to kwestia ustawienia zaawansowanych parametrów to będę musiał skontaktować się z firmą od której zakupiłem piecyk w celu ustawienia go.
Natomiast co do pytania Mateusza to ja wg instrukcji obsługi mam możliwość ustawienia tylko ilości podawania pelletu ogólnie, czyli nie dzieląc na fazę rozpalania i późniejszą palenia, a jest to zakres od -30% do +20% od parametru podawania ustawionego fabrycznie, o żadnym ustawianiu progu foto w instrukcji nie wyczytałem

Offline

 

#6 2014-01-10 11:39:38

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

Musisz mieć w swojej automatyce jakiś czujnik pomiarowy , który zrozumie że na palniku jest płomień. W naszych kotłach jest to czujnik temp. spalin bądź wspomniana już wcześniej fotokomórka , która po przekroczeniu pewnej wartości widzi płomień i przechodzi do modulacji.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#7 2014-01-10 12:06:06

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

zolw napisał:

mam możliwość ustawienia tylko ilości podawania pelletu ogólnie, czyli nie dzieląc na fazę rozpalania i późniejszą palenia, a jest to zakres od -30% do +20% od parametru podawania ustawionego fabrycznie

Spróbuj zatem zmniejszyć podawanie i zobacz co się będzie działo, najwyżej wrócisz to ustawień tych co masz. Przed jakimikolwiek zmianami pospisuj sobie ustawienia czy porób zdjęcia ekranu z ustawieniami, żebyś mógł wrócić.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#8 2014-01-10 12:19:08

zolw
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2014-01-09
Posty: 3

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

doradca kostrzewa napisał:

Musisz mieć w swojej automatyce jakiś czujnik pomiarowy , który zrozumie że na palniku jest płomień. W naszych kotłach jest to czujnik temp. spalin bądź wspomniana już wcześniej fotokomórka , która po przekroczeniu pewnej wartości widzi płomień i przechodzi do modulacji.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Tak , jest czujnik temperatury spalin.

Offline

 

#9 2014-01-12 16:49:39

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

W takim razie czujnik musi wykryć wzrost temp. by Twoja automatyka zrozumiała że jest płomień na palniku i włączył podawanie.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#10 2014-01-12 20:32:13

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

zolw napisał:

Tak , jest czujnik temperatury spalin.

W takim razie może masz za dużo powietrza ustawione, albo masz za mocny ciąg w kominie. Temperatura spalin nie osiąga zadanego progu i pokazuje brak płomienia.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#11 2014-01-14 21:32:15

tomasz102
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-08-18
Posty: 14

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

witam
ja mam podobny problem. wczoraj wyczyściłem piec po miesiącu i zaobserowałem nietypowe zjawisko które wcześniej nie miało miejsca piec po wyczyszczeniu rozpaliłem i pierwsza niespodzianka po jakimś czasie załaczyła sie zapalarka z raci niskiej tem. spalin. po drugim rozpaleniu piec osiagnął tem. ok 50 stopniu i nagle się wylączyl w palniku było pelno węgla i migał panel bez pojawienia się jakiegokolwiek komunikatu chociaż palnik pracował na 100 procent. cala noc zepsuta. dzisiaj sytuacja się powtórzyła z tym ze wcześniej zuwazyłem zapelniającą się komorę wylaczyłem piec wyczyścilem palnik i narazie grzeje. dodam tylko że podawanie mam ustawione na 2,0
Prosze o pomoc

Offline

 

#12 2014-12-12 10:50:15

sadyba
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2014-12-12
Posty: 2

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

Witam.Ostatnio parę razy wyskoczył błąd brak ognia/opału pomimo zasypanego zbiornika.Postanowiłem wyczyścić ruszt a po kolejnej nieudanej próbie rozkręcić palnik.W środku faktycznie dużo brudu,wyczyścilem wszystko,ale to nic niedalo,grzałka nierozpalala się.Weszłem w ustawienia zrobilem test zapalenia i niestety.(fotokomorka działa) Właśnie czekam na nową grzałkę podobno są lepsze i mocniejsze..ktoś wymieniał? Druga sprawa to niedopalony pellet czy to wina złych ustawień, bo niby wszystko ok się palilo, ale zamiast kupki popiołu była kupka spalonego peletu? Jeżeli ktoś jest w stanie pomoc to wyślę aktualne ustawienia.(nic niezmienialem) Jestem użytkownikiem Pellets 100 z bio16. Pozdrawiam

Offline

 

#13 2014-12-14 12:57:25

Stefan123
Zaczyna się udzielać
Od: Żyrardów
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 46

Re: Brak zapłonu i zasypana komora spalania

Wymiana grzałki banalna sprawa. Mi się stało coś innego ostatnie, a mianowicie pellet z podajnika poziomego wsypał mi się że tak powiem piętro niżej i zasłonił kanał którym wentylator dmuchał na palnik i miałem taki sam komunikat jak Ty. Po usunięciu tego piec ruszył bezproblemowo (fakt, że przy okazji wymieniłem też kondensator, ponieważ pierwszy mi padł po roku, więc miałem jeden w zapasie, a że minął już rok, a ja miałem rozkręcony palnik, to... przy okazji smile

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson