Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-06-04 22:07:49

kondziob
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-10-31
Posty: 42

palenie bez podłaczenia pieca do prądu

witam, czy ktoś próbował palić w PFL 25 bez podłączenia pieca do prądu, czy to możliwe ?
w mojej okolicy czasem nie ma prądu i potrzebuję alternatywnego rozwiązania.

Offline

 

#2 2014-06-05 12:09:53

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: palenie bez podłaczenia pieca do prądu

kup akumulator z upsem

Offline

 

#3 2014-06-05 13:28:05

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: palenie bez podłaczenia pieca do prądu

Kocioł PFL musi mieć dostarczone napięcie przez 24h. W innym przypadku nie zadziała cała automatyka kotła. Jest możliwość palenia bez podłączenia kotła do zasilania jedynie na ruszcie żeliwnym( do drewna) przy otwartych drzwiczkach popielnika i przystosowanym układzie do grawitacyjnego grzania. Należy jednak pamiętać ,że przy takim paleniu nie kontrolujemy żadnej z temperatur. W przypadku braku zasilania proponuje ups lub agregat.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#4 2014-06-05 17:05:05

kondziob
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-10-31
Posty: 42

Re: palenie bez podłaczenia pieca do prądu

dzięki za szybkie odpowiedzi.
dziś sam sprawdziłem. rozpaliłem na ruszcie i działa. jak napisał wyżej Doradca. ups czy agregat to dość drogie rozwiązania UPS ponieważ piec wymaga dużej mocy a agregat ponieważ napięcie musi być stabilizowane, ponadto hałasuje smile. znalazłem pośrednie rozwiązanie. w razie awari prądu, w piecu palę na ruszcie. dla bezpieczeństwa czujnik temp kotła podłączę do ups. pod ups podłączę również pompę obiegową, ew. też cwu. takie rozwiązanie będzie potrzebowało niewielkiego UPS-a, max 0,8A.

Offline

 

#5 2014-06-11 08:23:23

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: palenie bez podłaczenia pieca do prądu

Samego czujnika pod UPS nie podłączysz. Chyba, że masz możliwość wstawienia sobie jakiegoś termometru w kocioł lub rurę. Jeżeli zasilisz cały sterownik z UPS, to w chwili zaniku, sterownik nie będzie wiedział, że pracuje z akumulatorów i ma się wyłączyć, więc go rozładuje do zera i padnie razem z ups'em. Jedyne sensowne rozwiązanie ekonomiczne - to w obwody zasilania pomp wstawić przełączniki typu praca ręczna - 0 - automatyczna, i zasilić to z jednej strony ze sterownika z drugiej strony z UPS. Jak nie masz prądu, to sterownik sie wyłącza, ty przełączasz pompy na tryb ręczny i mają zasilanie z UPS. Do kontroli temperatury jakiś termometr zwykły na rurę lub może jest w kotle miejsce na wkręcenie termometru.

Takie moje zdanie elektryka na ten temat.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#6 2014-12-15 21:04:01

darecki29
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2014-12-15
Posty: 1

Re: palenie bez podłaczenia pieca do prądu

Z doświadczenia wiem, że en UPS będzie się sprawdzał znakomicie:
http://www.bestpartner.pl/katalog/38/21 … 05VA++600W
Jest praktycznie niezawodny, ma sinusoidę na wyjściu oraz bardzo czytelny wyświetlacz LCD. Za taką cenę trudno znaleźć coś równie mocnego (600W) więc myślę, że nie ma nad czym się zastanawiać.

Offline

 

#7 2014-12-15 22:53:04

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: palenie bez podłaczenia pieca do prądu

Inwerter może i fajny, ale to sam inwerter. Do tego jeszcze porządny akumulator to drugie tyle co inwerter. A za te pieniądze to można już mały agregacik kupić.

Żeby wydłużyć czas pracy bez zasilania sieciowego można też większe aku dać. Jak widać ten inwerter łyka do 300Ah. Ale to już wydatek prawie 4 takich inwerterów. Powiedzmy jakis AGM 180 Ah to koszt ok 1800 zł. A za takie pieniądze to już pewnie jakiś agregacik z autostartem by się kupiło smile.

itd itd. Temat rzeka

Ostatnio edytowany przez karcit (2014-12-15 22:54:01)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#8 2014-12-16 09:16:30

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: palenie bez podłaczenia pieca do prądu

Temat UPS i zasilania był poruszany w innym miejscu. A tu kolega pierwszy post i od razu reklama wink

http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=1080&p=2

p.s. Tańsze gotowe urządzenie i stosunkowo tanie, gotowe do zadziałania to np. ORVALDI sinus 600 LCD


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson