Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-02-21 20:48:43

wizard05
Nowy na forum
Od: Władysławów
Zarejestrowany: 2014-02-18
Posty: 7

Moduł rozszerzeń CAN

Szanowni Posiadacze MINI BIO:)
Od trzech dni posiadam (jeszcze nie podłączony) kocioł Mini Bio 10Kw.

Czy ktoś z was dokupował do swojego Mini Bio moduł rozszerzeniowy CAN?
Dystrybutor Kostrzewy który sprzedawał mi kocioł powiedział że osobny moduł jest do obsługi czujnika pogodowego a inny do sterowania mieszaczami (Czy to prawda żę musiałbym kupić dwa moduły?!).
Serwis Kostrzewy bierze za uruchomienie 250PLN ( Czy z tym modułem może wziąść więcej?).

I przede wszystkim:
Jaka jest wasza opinia o sensie zastosowania tego modułu?

Offline

 

#2 2014-02-22 15:12:10

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1288

Re: Moduł rozszerzeń CAN

A dołącze sie do pytania. Czyli jeśli chce uruchomić bufor solar czy siłownik, to muszę dokupować moduły? Czyli są opcje w menu ale bez modułu nie ruszy?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#3 2014-02-22 17:41:31

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Pytanie do wizard05: wnioskuję, iż jesteś z powiatu Tureckiego, gdzie zakupiłeś i za ile pellet?


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#4 2014-02-23 09:25:58

wizard05
Nowy na forum
Od: Władysławów
Zarejestrowany: 2014-02-18
Posty: 7

Re: Moduł rozszerzeń CAN

wtatko napisał:

Pytanie do wizard05: wnioskuję, iż jesteś z powiatu Tureckiego, gdzie zakupiłeś i za ile pellet?

Tak, tak; powiat turecki. Pelet będę dopiero kupował: albo w miejscowości Ruda-"tartak", albo Brzeźno-"Stelmet"

Offline

 

#5 2014-02-23 09:31:11

wizard05
Nowy na forum
Od: Władysławów
Zarejestrowany: 2014-02-18
Posty: 7

Re: Moduł rozszerzeń CAN

http://kostrzewakoszalin.pl/images/76200624e562f0d1b551.jpg.jpg

Offline

 

#6 2014-02-23 11:36:58

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Polecam zagłębienie się w instrukcję estymy do tego wynalazku. Jest tam dość ładnie opisane który moduł do czego służy.
http://www.estyma.pl/wp-content/uploads/2013/06/587-pl.pdf
Co do twojego pytania - moduł 0 da Ci możliwość podłączenia czujnika temperatury zewnętrznej i wysterowania 3 dodatkowych obwodów grzewczych z mieszaczami. Także przesiewaj słowa swego dystrybutora przez sito smile


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#7 2014-02-24 07:31:45

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Jeden moduł CAN wysteruje 3 obwodami grzewczymi z siłownikiem. Do modułu można podłączyć czujnik temp. zewnętrznej.Nie trzeba kupować dwóch modułów, chyba że masz bufor. Do sterowania bufora musi być oddzielny moduł CAN.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#8 2014-02-24 09:36:45

wizard05
Nowy na forum
Od: Władysławów
Zarejestrowany: 2014-02-18
Posty: 7

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Powyższe odpowiedzi są pomocne.

Dziękuję i pozdrawiam

Offline

 

#9 2014-02-24 11:13:30

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1288

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Pytanie do doradcy kostrzewy: czyli do solarów mam dokupić moduł? jeśli tak, to który (link)? Czy w ramach gwarancji kotła mogę go zamontować sam czy potrzebny jest wasz serwisant?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#10 2014-02-24 14:07:49

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Moduły oprócz modułu sondy lambda są standardowe. Nadaje im się tylko adres. I tak do modułu adresowanego na "0" możesz podłączyć 3 obiegi grzewcze i czujnik CTZ, a do solarów adresujesz go jako "5" i do niego podłączasz solary i tak samo bufor jak masz.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#11 2014-02-24 17:26:53

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1288

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Tylko gdzie ja go zmieszcze, tam juz w standardowym mocowaniu miejsca brak smile No nic parę stów poleci. Pytanie czy to zda egzamin, bo zamierzam dokupić ten moduł, pompki, same panele i to wszystko samemu zmontować. Robił już ktoś taką kombinację?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#12 2014-02-24 18:36:47

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Postawisz sobie kawałek rozdzielnicy na ścianie, w niej moduł rozszerzeń, a do sterownika podejdziesz 1 kablem CAN.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#13 2014-03-02 18:20:17

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 807

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Mam pytanie: czy sterownik Mini Bio ma moduł do  obsługi pompy kotłowej?

Ostatnio edytowany przez fotlot (2014-03-02 22:46:10)


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#14 2014-03-04 17:02:42

wizard05
Nowy na forum
Od: Władysławów
Zarejestrowany: 2014-02-18
Posty: 7

Re: Moduł rozszerzeń CAN

fotlot napisał:

Mam pytanie: czy sterownik Mini Bio ma moduł do  obsługi pompy kotłowej?

By sterować pompą kotłową musisz posiadać moduł rozszerzeń CAN zaadresowany na moduł nr 5.
Przypuszczam żę chcesz zastosować bufor lub wymiennik.

Link do schematu z pompą kotłową:
http://www.kostrzewa.com.pl/files/PDF/mini_bio/Mini_Bio_schemat_01_1.pdf

Offline

 

#15 2014-03-05 12:02:56

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 807

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Chcę mieć możliwość sterowania pracą pompki powrotu. Może zastosuję termostat przylgowy do sterowania pompą. Dzięki za odpowiedź.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#16 2017-10-21 10:39:08

klak83
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-13
Posty: 77

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Witam wszystkich,mam czujnik ctp1,jeden obieg grzewczy podłogówki sterowany siłownikiem,jak go podłączyć,czy w głównym sterowniku tworzę obieg nr 2 żeby uruchomić mieszacz,pompę CO wpinam w sterownik główny czy w moduł to samo pytanie tyczy CTP1.W tej chwili mam podłączone tak pompa CO i czujnik pokojowy wpięte w moduł,w sterowniku włączyłem obieg nr2 ,pokazuje temp,zew i wew,test pomp co i mieszacza ok wszystko działa,problem w tym że kocioł nie reaguje na czujnik ctp1,gdzie jest błąd.Obieg nr 1 wyłączony.Z drugiej strony po co tworzyć obieg nr 2 jeśli w obiegu 1 wyświetla pogodówkę i mieszacz,tylko jak i gdzie go podłączyć.


Parter nowy.130m2,całość podłogówka + dwie drabinki,garaż 30m2+30m2 piwnica grzejniki.Mini bio 10 +estyma z nowym softem w kpl.

Offline

 

#17 2017-10-21 14:37:40

klak83
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-13
Posty: 77

Re: Moduł rozszerzeń CAN

zadana temp komfortowa to 23,5st,pompa co nie pracuję mimo że temp zadana nieosiągnięta.Coś jest nie tak tylko co ,a i zauważyłem że zwiększając temp zadaną w domu pompy na chwilę startują i wyłączają się.
nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz.ustawiam krzywą grzewczą: 10 -28,0-32,-10-38 sterownik wylicza sobie zasilenie obiegu na 36 st ale zwiększając zadaną komfortową o 3st wylicza już 51 st czy to normalne?
tylko czemu pompy nie pracują?


Parter nowy.130m2,całość podłogówka + dwie drabinki,garaż 30m2+30m2 piwnica grzejniki.Mini bio 10 +estyma z nowym softem w kpl.

Offline

 

#18 2017-10-21 15:44:40

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1963

Re: Moduł rozszerzeń CAN

klak83 napisał:

...
w sterowniku włączyłem obieg nr2 ,pokazuje temp,zew i wew,test pomp co i mieszacza ok wszystko działa,problem w tym że kocioł nie reaguje na czujnik ctp1,gdzie jest błąd...

A czy aktywowałeś w ustawieniach ten czujnik... "ctp1"?


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#19 2017-10-21 16:08:28

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1963

Re: Moduł rozszerzeń CAN

klak83 napisał:

...
nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz.ustawiam krzywą grzewczą: 10 -28,0-32,-10-38 sterownik wylicza sobie zasilenie obiegu na 36 st ale zwiększając zadaną komfortową o 3st wylicza już 51 st czy to normalne?...

A "współczynnik korekcji" ustawiony masz na 5?... bo to by wyjaśniało taki "naddatek" wink

Odpowiem tak... takie wyliczanie temperatury zasilania, w oparciu o "krzywą grzewczą" i "współczynnik korekcji", jest całkowicie normalnym zachowaniem automatyki, zarządzającej zasilaniem obiegu grzewczego.

Ale... bo zawsze jakieś ale może być big_smile

Nie jest to normalne, w przypadku ogrzewania podłogowego... czyli niskotemperaturowego... że użytkownik zajmujący się oprogramowaniem sterownika... nie ustawił ograniczenia temperatury zasilania tego obwodu wiedząc, że jest to podłogówka w której nie stosuje się wysokich temperatur czynnika grzewczego...
Bo skąd ma o tym niby wiedzieć sterownik?

Więc, kolego klak83... to jest Twoja wina, że sterownik zachowuje się "nienormalnie", ponieważ nie ustawiłeś w nim "temp. max" dla zasilania tego obwodu.
Jak to zrobisz... to nie będzie ona przekraczana wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#20 2017-10-21 16:15:44

klak83
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-13
Posty: 77

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Ok macie rację z krzywą i Maxa temp dla obwodu, ale czujnik ctp mam aktywny bo go pokazuję temp w pomieszczeniu zresztą jest skorygowany bo przekłamywał, tylko czemu pompa niepracuje, histeria pokojowego 0,1


Parter nowy.130m2,całość podłogówka + dwie drabinki,garaż 30m2+30m2 piwnica grzejniki.Mini bio 10 +estyma z nowym softem w kpl.

Offline

 

#21 2017-10-21 17:15:11

klak83
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-13
Posty: 77

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Macie jakieś pomysły?


Parter nowy.130m2,całość podłogówka + dwie drabinki,garaż 30m2+30m2 piwnica grzejniki.Mini bio 10 +estyma z nowym softem w kpl.

Offline

 

#22 2017-10-21 17:42:30

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1963

Re: Moduł rozszerzeń CAN

klak83 napisał:

Ok macie rację z krzywą i Maxa temp dla obwodu...
...histeria pokojowego 0,1

Macie?... czyli kto jeszcze wink
Zapomniałeś dopisać, że ze "współczynnikiem korekcji"... też "maja rację big_smile

Teraz to już kolego histeryzujesz, z tą "histerią pokojowego"...
Pewnie gdyby można było ustawić 0,05 to taką byś miał ustawioną.

Może tak podasz ustawienia z menu "ogrzewanie"... oczywiście chodzi o ustawienia "serwisowe"... i jaka jest obecnie temp. na zewnątrz wink

Bo z tego Twojego... "chaotycznego histeryzowania" wink wynika, że masz tam coś źle ustawione (tak, jak i w przypadku wcześniejszych wpisów, które powodowały "nienormalne zachowanie")... skoro pompa potrafi się jednak uruchomić.

Nie wiem jakie masz ustawienia i jaki "program" ogrzewania... więc nie będę bawił się w zgadywanie, skoro powinieneś to już na początku spisać...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#23 2017-10-21 18:38:36

klak83
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-13
Posty: 77

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Moje ustawienia :
Ogrzewanie obieg nr 1
Max tzw komf 16
Max tzw ekon 10
Min to 42
Źródło kocioł
Temp Max 45
Czas mieszacza 120
Priorytet cwu nie
Test pompy nie
Test mieszacza nie
Nazwa dom
Temp dla - 20 40st
Temp dla 0 35st
Temp dla 10 28st
Współczynnik korekcji 4tryp pracy ręcznych to żadna ręcznie 51st
Czujnik pokojowy brak
Czujnik co nie
Stala pompa nie
Kalibracja nie
NASTAWY DLA OBIEG 1
temp komf 23,5
Program wyłacz
Ekonomiczna 19
Histereza 0.1
Nastawy obieg 2
Temp te same
Program stały
Obieg 2 serwis
Tryb pogoda
Czujnik ctp1
Czujnik co tak
W trybach test obieg 2,  pompa i mieszacz działa, czujnik temperatury zew wyświetla się w obu odbiegać, wewnetrznej tylko w obiegu nr 2,pompy i mieszacza działają w trybie test tylko w obiegu nr2
Kocioł tryb auto
Temp min pomp 42 st
Konfiguracja moduł 0 tak, reszta modułów nie
Konfiguracja systemu
Liczba obwód co 2
Liczba obwód cwu 1
Czujnik temperatury zew tak
Czujnik temperatury powrót nie


Parter nowy.130m2,całość podłogówka + dwie drabinki,garaż 30m2+30m2 piwnica grzejniki.Mini bio 10 +estyma z nowym softem w kpl.

Offline

 

#24 2017-10-21 19:33:53

klak83
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-13
Posty: 77

Re: Moduł rozszerzeń CAN

Przepraszam za styl pisania, korzystam z telefonu


Parter nowy.130m2,całość podłogówka + dwie drabinki,garaż 30m2+30m2 piwnica grzejniki.Mini bio 10 +estyma z nowym softem w kpl.

Offline

 

#25 2017-10-21 19:40:54

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1963

Re: Moduł rozszerzeń CAN

klak83 napisał:

Moje ustawienia :
Ogrzewanie obieg nr 1
Max tzw komf 16
Max tzw ekon 10
Min to 42
Źródło kocioł
Temp Max 45
Czas mieszacza 120
Priorytet cwu nie
Test pompy nie
Test mieszacza nie
Nazwa dom
Temp dla - 20 40st
Temp dla 0 35st
Temp dla 10 28st
Współczynnik korekcji 4tryp pracy ręcznych to żadna ręcznie 51st
Czujnik pokojowy brak
Czujnik co nie
Stala pompa nie
Kalibracja nie
NASTAWY DLA OBIEG 1
temp komf 23,5
Program wyłacz
Ekonomiczna 19
Histereza 0.1
Nastawy obieg 2
Temp te same
Program stały
Obieg 2 serwis
Tryb pogoda
Czujnik ctp1
Czujnik co tak
W trybach test obieg 2,  pompa i mieszacz działa, czujnik temperatury zew wyświetla się w obu odbiegać, wewnetrznej tylko w obiegu nr 2,pompy i mieszacza działają w trybie test tylko w obiegu nr2
Kocioł tryb auto
Temp min pomp 42 st
Konfiguracja moduł 0 tak, reszta modułów nie
Konfiguracja systemu
Liczba obwód co 2
Liczba obwód cwu 1
Czujnik temperatury zew tak
Czujnik temperatury powrót nie

Jak to można nazwać?
Chaos i dezinformacja wink a powinno być jasno i przejrzyście...

Zapomniałeś o temperaturze zewnętrznej... wiec poczekam z wyjaśnieniem "zagadki" wink

P.S.
Styl, to nie jest tu najważniejszy... tylko informacje.

Ostatnio edytowany przez darecki (2017-10-21 19:45:57)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson