Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-10-11 20:20:59

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Problem z nakładka szamotową

Mam problem z nakładką szamotową na ruszt do pelletu, która samoistnie przesuwa się do wnętrza w trakcie palenia.
W ogóle to ruszt do pelletu jest niższy od rusztu do owsa i co za tym idzie po nałożeniu nakładki powstaje szpara między nią a obudową palnika.
Czy też tak macie w swoich kotłach?
Druga sprawa to od ok. tygodnia piec nie dogrzewa do temp. na czujniku pokojowym tylko o ok. 1 st . poniżej. Wcześniej było OK.


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#2 2013-10-14 14:34:08

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Problem z nakładka szamotową

Nakładka ceramiczna na palnik powinna być zamontowana wycięciem do wewnątrz palnika. Po założeniu nakładki będzie niewielka szczelina między ceramiką ,a górną częścią obudowy rusztu palnika. To w żaden sposób nie obniża parametrów palnika. Jeżeli palnik nie daje rady dogrzać pomieszczeń to proponuje zwiększyć podawanie w menu palnik.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewy

Offline

 

#3 2013-10-15 20:32:10

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: Problem z nakładka szamotową

Dziękuję za wyjaśnienie w sprawie nakładki.
Co do dogrzewania, to piec nie osiąga temp. zadanej. Temperatura zadana jest np. 23 stopnie a kocioł dochodzi tylko do 22 stopnii wewnątrz pomieszczenia (za pośrednictwem czujnika pokojowego oczywiście). Wcześniej było wszystko OK.
Czemu zawdzięczam tę zmianę i jak to zmienić?


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#4 2013-10-15 22:58:47

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 133

Re: Problem z nakładka szamotową

art napisał:

Dziękuję za wyjaśnienie w sprawie nakładki.
Co do dogrzewania, to piec nie osiąga temp. zadanej. Temperatura zadana jest np. 23 stopnie a kocioł dochodzi tylko do 22 stopnii wewnątrz pomieszczenia (za pośrednictwem czujnika pokojowego oczywiście). Wcześniej było wszystko OK.
Czemu zawdzięczam tę zmianę i jak to zmienić?

....a nie masz czasem termostatów na grzejnikach?

Offline

 

#5 2013-10-16 18:26:27

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: Problem z nakładka szamotową

Mam. Wszystkie na 5.
Wcześniej też były i piec osiagał wartość zadaną na czujniku a teraz nie.


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#6 2013-10-16 19:52:53

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 133

Re: Problem z nakładka szamotową

Jeżeli grzejniki się nie odcinają ( sprawdź na max otwartych termostatach) a piec wyłącza pompy równo przy 22 stopniach to możliwe, że coś jest nie tak ze sterownikiem. Oczywiście zakładam, że nie ruszałeś ustawień i wszystko jest po staremu i mówimy np o programie stałym z temperaturą komfortową 23C a temperaturę odczytujesz ze sterownika.

Offline

 

#7 2013-10-17 18:58:21

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: Problem z nakładka szamotową

Nawet jeśli ruszyłbym jakieś ustawienia (głowy nie dam), to temperatura zadana na sterowniku powinna zrównać się z temp. z odczytywaną z czujnika.


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#8 2013-10-17 20:12:43

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 133

Re: Problem z nakładka szamotową

Masz program stały czy czasowy? Może masz temp ekonomiczna 22 i do tego dogrzewa.. Nie wiem zgaduję bo nie widzę sterownika smile

Offline

 

#9 2013-10-20 13:16:07

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: Problem z nakładka szamotową

Program czasowy.
Ekonomiczna to 17, komfortowa to 22,3.
Nadal mam też problem z samoistnie przesuwającą się wkładką szamotową. Po kilku dniach wkładka praktycznie sama wypada.
Pytanie do Doradcy Kostrzewy: co z tym fantem zrobić?

Ostatnio edytowany przez art (2013-10-23 18:43:15)


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#10 2013-11-18 21:03:37

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Problem z nakładka szamotową

Na wstępie chciałbym poprosić firmę Kostrzewa o 0,5t pelletu (który był wykorzystany na testy), skrzynke piwa, 0,7l wódki, dwie pizze (wiejska z kiełbasą i boczkiem) ;-) Z przymrużeniem oka ale kto wie... ;-)

Na razie kilkanaście godzin testów i szamot z palnika się nie przesuwa / wysuwa. Okazuję się, że jest to bardzo wazny element w trakcie spalania. Dzieki niemu tworzy się  "tunel", który wspomaga czyszczenie samoczynne palnika i dodatkowo kieruje bardziej w głąb cały płomień. Tylko co z tego kiedy ogień, który pojawia sie po 10min nad szamotem, zakłóca ten cały proces, bo szamot pod wpływem powietrza i drgań wysuwa się odkrywając górną część ślimaka. Ogień sie zawirowuje do góry, palnik się zalepia, powietrze, które przelatuje górą w ogóle nie czyści palnika. Dodatkowo sam palnik przegrzewa się, czasami do 70'C. Jest to o tyle niebezpieczne, że po zalepieniu palnika ogień zaczyna sie cofać do wlotu pelletu.

Teraz tak potrzebne będa dwie blaszki stalowe o grubości 5mm, szerokości 25mm i długości 105mm. Muszą wejść ładnie z luzem na boki między szamot a górna część blachy palnika, az pod sam ślimak. Przed montażem trzeba wszystko b.dokładnie oczyścić, żeby szamot opierał się wkładzie panika bez udziału zanieczyszczeń czy piasku. Ten sznur jest o grubości około 10mm, jest to sznur azbestowy (chyba), który trzeba np. śrubokrętem wcisnąć ręką między te blaszki i obudowe palnika. Tylko nie młotkiem wbić tylko z wyczuciem ręką. Ale też ma byc ścisło.Mi weszły 3 sznurki po około 10-11cm.

https://goo.gl/photos/yfPe8AGXELcsMTgj7

Ostatnio edytowany przez marecki (2016-01-16 19:05:29)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#11 2013-11-27 09:02:19

roy
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-11-08
Posty: 16

Re: Problem z nakładka szamotową

Cześć,
Wczoraj odpaliłem piec smile
Serwisant jeszcze dzisiaj podjedzie - na razie tylko odpaliłem i sprawdzam,
Jedna rzecz - tej nakładki szamotowej mi nie założył twierdząc, że i tak to niewiele poprawia - dokładnej argumentacji nie pamiętam.....

Wymusić założenie tego ?

Czy macie dostęp do trybu serwisowego - bo ja nie za wiele moge z pozycji użytkownika podziałać, ogólnie wszystko śmiga - pompy, czujniki i zawór 4-drogowy ładnie.
Piec z tym szamotem w środku ma sporą bezwładność - prawie 15 stopni,
pozdr.
R.

Offline

 

#12 2013-11-27 10:49:38

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Problem z nakładka szamotową

Ta wkładka szamotowa to obowiązek ;-) Poczytaj co o niej napisałem. Wypaliłem juz 1,5 zbiornika i nie nie czysciłem palnika. Masz wersję lux? Wejscie w serwis to temperatura zadana kotła i EST np. 55EST. Podaj co ci ustawił w palniku, podawanie i wiatr.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#13 2013-11-27 20:40:04

roy
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-11-08
Posty: 16

Re: Problem z nakładka szamotową

Hej,
mam haslo na serwisie....nie wejde w ustawienia,
Mial dzisiaj jeszcze podjechac - ale chyba nie zdąży....
ech...
mam nadzieje, ze sie pojawi..

P.S.
a jak to jest - oni mogą mi udostępnić tryb serwisowy - czy to ma coś z gwarancją do czynienia,
Chciałbym mieć mozliwość zmian koordynatów

Ostatnio edytowany przez roy (2013-11-28 09:16:38)

Offline

 

#14 2013-11-29 15:23:46

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Problem z nakładka szamotową

No hasło ci podałem jaki ma schemat. Mi czasami się zawiesza nie da się wejść. Pomaga, jak to bywa przy komputerach, wyłącz włącz.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#15 2013-11-29 22:01:30

roy
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-11-08
Posty: 16

Re: Problem z nakładka szamotową

Dzisiaj sprawdze,
dam znać
pzdr
R.

Offline

 

#16 2014-02-01 23:30:12

zamich85
Nowy na forum
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2013-12-22
Posty: 4

Re: Problem z nakładka szamotową

Miał może ktoś z forumowiczów przypadek pękania nakładki szamotowej. U mnie pęknięcie coraz bardziej się powiększa i rysa idzie przez środek.

Offline

 

#17 2014-02-02 06:47:40

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Problem z nakładka szamotową

tez mi sie tak robi,za te pieniadze powinno być solidniejsze

Offline

 

#18 2014-02-02 23:34:17

zamich85
Nowy na forum
Od: Olsztyn
Zarejestrowany: 2013-12-22
Posty: 4

Re: Problem z nakładka szamotową

To ładnie, ja w wtorek będę składał reklamację. Zobaczymy co powiedzą i jak szybko usuną usterkę.

Offline

 

#19 2014-02-05 12:14:09

netmike
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-01-11
Posty: 15

Re: Problem z nakładka szamotową

U mnie w nakładce zaczynają się pojawiać rysy, a szamot wypala się i kruszy na krawędziach. Używam go ponad rok i wygląda na to, że kolejnego sezonu nie przetrzyma.

Offline

 

#20 2014-02-08 13:06:05

rafo30
Zaczyna się udzielać
Od: Wrocław
Zarejestrowany: 2014-02-07
Posty: 15

Re: Problem z nakładka szamotową

Witam: A może ktoś wstawić lub podesłać na maila dokładne wymiary tej wkładki na palnik pierwszej generacji  do minibio 10kw bo mam zamiar wykonać takie cudo wink. I zastanawiam się czy nie wykonać jej z rury zamiast cegły


Piec minibio 10kW długi palnik jeden z pierwszych na rynku
Dom 99m2 -ściany 16cm styropian/24cm ytong-podłoga 12cm styropian/poddasze 50cm wełna ;-)

Offline

 

#21 2014-02-08 16:40:19

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Problem z nakładka szamotową

http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?pid=8584#p8584

Co prawda jest to do nowego typu chyba, ale nie wiem czy wymiary paleniska się zmieniły.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#22 2014-02-08 17:46:00

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Problem z nakładka szamotową

https://plus.google.com/photos/114517374381118358134/albums/5854508229225477921 tak zrobił wkładkę mirtoltol

Offline

 

#23 2014-02-08 21:36:25

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: Problem z nakładka szamotową

wymiary wkładki są takie same przy wersji długiej i krótkiej

Offline

 

#24 2014-02-12 07:12:02

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Problem z nakładka szamotową

ja zareklamowałem wkładke szamotową i mi przysłali nową.(musialem odeslac starą)Mam palnik na gwarancji,profesjonalna firma!!!

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson