Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-02-07 09:34:39

Stefan123
Zaczyna się udzielać
Od: Żyrardów
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 46

Zmiana rozmiaru pelletu

Hej

W chwili obecnej palę lavą 8mm, większość pelletu w sumie to 6 mm, jaka wg. was jest różnica ? Czy dużo trzeba kombinować przy zmianie wielkości ? Czy tylko zmierzyć paliwo test, wyliczyć podawanie max i tyle ? Powietrze może inaczej na inną wielkość bobków ?

Pozdrawiam
Stefan123

Offline

 

#2 2014-02-07 12:59:38

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

Ja u siebie zwiększałem powietrze, do 8. Ale to trochę nieaktualna sprawa, bo wentylatorek zupełnie inaczej pracował. Więc teraz to nie bardzo wiem.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#3 2014-02-07 15:18:45

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

ilość powietrza zależna jest od wartości paliwo test i podawanie max

Offline

 

#4 2014-02-08 02:01:44

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

Paliwo test, to parametr bez znaczenia. Służy jedynie do w miarę prawidłowego obliczenia przez sterownik zużytego pelletu. Na nic więcej wpływu nie ma. Ani powietrze ani podawanie nie jest zależne od tego. Jeżeli pali się dobrze i nie zostają "niedopałki" zostaw jak jest.

Offline

 

#5 2014-02-08 07:39:35

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

to sobie policz wartość wagową dla tego samego czasu i różnych wartości paliwo test wyjdą z goła odmienne wyniki a jak wiadomo ilość pelletu = moc palnika a co za tym idzie ilość powietrza
czas 10s
paliwo test 8kg wyjdzie wynik  0,022(22)g na cykl 4kg/h
paliwo test 6kg wyjdzie wynik  0,016(16)g na cykl 3kg/h
niby niewiele ale w stosunku godzinowym już sporo.
wartość wagowa jest ściśle powiązana z powietrzem.
chyba ktoś tu nie uważał na fizyce i chemii
do całkowitego i pełnego spalenia paliwa potrzebna jest odpowiednia ilość utleniacza jakim w tym przypadku jest powietrze. Za mało powietrza niepełne spalanie, mniejsza moc fizyczna i syf w piecu w postaci czarnego nalotu (sadzy)
Za dużo powietrza zbyt wysoka temperatura biały nalot(szklenie się pieca)

Ostatnio edytowany przez Dante (2014-02-08 07:41:34)

Offline

 

#6 2014-02-10 14:02:42

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

Nie zgodzę się z Tobą. Przy stałych ustawieniach jakie mam - pow. min/max 5/25 i podawanie 4, mogę sobie wpisywać dowolnie wartość paliwo test. Bez znaczenia na zużycie pelletu i pracę palnika będzie wartość 1 jak i 10. Jedyna różnica to przekłamania w pokazywaniu przez sterownik ilości spalonego pelletu. W przypadku niskiej wartości paliwo test, sterownik zaniży ilość spalonego pelletu. Niczemu więcej to nie służy. Dla sprawdzenia - zostaw ustawienia bez zmian i podaj najniższą wartość paliwo test. Zapewniam, że oprócz spadku zużycia na wyświetlaczy względem faktycznego zużycia nie będzie żadnej różnicy.

Offline

 

#7 2014-02-10 14:07:13

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

i tu się zgodzę z kolegą waldek69 nie ma to żadnego wpływu na spalanie smile smile smile


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#8 2014-02-10 14:07:17

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

To prawda, ale wartość paliwo test jest potrzebna Tobie do dobrania właściwych nastaw parametrów pracy palnika.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#9 2014-02-10 14:11:56

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

Jedyne co zmienia się u mnie na wyświetlaczu to moc palnika która to właśnie wyliczana jest na podstawie wartości wydajności podajnika czyli tzw paliwo test oraz parametrów podawania ale to tylko dla wyświetlacza i naszego samopoczucia ta informacja, a jeżeli chodzi o sam proces spalania to tu niestety nieodzowny jest analizator spalin który nam przedstawi właściwe parametry


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#10 2014-02-10 14:21:03

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

waldek69 napisał:

Nie zgodzę się z Tobą. Przy stałych ustawieniach jakie mam - pow. min/max 5/25 i podawanie 4, mogę sobie wpisywać dowolnie wartość paliwo test. Bez znaczenia na zużycie pelletu i pracę palnika będzie wartość 1 jak i 10. Jedyna różnica to przekłamania w pokazywaniu przez sterownik ilości spalonego pelletu. W przypadku niskiej wartości paliwo test, sterownik zaniży ilość spalonego pelletu. Niczemu więcej to nie służy. Dla sprawdzenia - zostaw ustawienia bez zmian i podaj najniższą wartość paliwo test. Zapewniam, że oprócz spadku zużycia na wyświetlaczy względem faktycznego zużycia nie będzie żadnej różnicy.

prawda wpisana wartość nie zmienia nic w spalaniu tylko wynik na wyświetlaczu jednak jest niezbędna do obliczenia prawidłowej dawki paliwo/powietrze/moc palnika
a tu niestety do obliczeń jest potrzebny dokładny wynik a nie wpisany na pałę.
Co do 

a jeżeli chodzi o sam proces spalania to tu niestety nieodzowny jest analizator spalin który nam przedstawi właściwe parametry

to sam analizator pozwoli nam tylko jeszcze dokładniej ustawić parametry jeżeli chcemy mieć prawie idealne spalanie nieodzownym elementem będzie sonda lambda wpięta do sterownika.
niestety nie bawi niektórych wydatek rzędu 2k na systemowy aby obniżyć spalanie jeszcze o te kilka % jeżeli w ciągu roku spala np 5ton lub mniej przy 1000zł za tonę zwrot takiej inwestycji jest kilkuletni więc dla mnie nieopłacalny.

Ostatnio edytowany przez Dante (2014-02-10 14:21:28)

Offline

 

#11 2014-02-10 14:39:38

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

do Dante
ja analizator zakupiłem na Allegro za niecałego tauzena (w zestawie 2 sondy) taki śmiszny podłączany do komputera a zobligowały mnie do tego zakupu właśnie problemy z prawidłowym spalaniem i zakopcony (zasadzony) piec. analizator na stałe wpięty i monitorowany proces spalania


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#12 2014-02-10 14:55:22

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

Podawanie i powietrze każdy dobiera indywidualnie do swoich potrzeb. Mimo zbliżonej wartości paliwo test, ustawienia powietrza i podawania u wielu z nas różnią się. Ja reguluje moc jedynie podawaniem. Przy temperaturach na plusie ustawiam podawanie na 2,5 - 3, a przy mrozach na 3-5. Takie wartości mi odpowiadają, bez względu na to co wychodzi z testu wagowego. Reguluje moc palnika zmieniając wartość podawanie. Gdybym miał sugerować się testem wagowym, ustawienia musiałbym wprowadzić na stałe i ich nie zmieniać nigdy. Test jest przydatny do prawidłowego obliczania przez sterownik ilości spalonego pelletu i raczej do niczego więcej. Tyle z moich obserwacji na dzień dzisiejszy.

Offline

 

#13 2014-02-10 14:56:10

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

waldek69 ma racje przetestowałem  te parametry nie mają wpływu na spalanie

Offline

 

#14 2014-02-11 07:49:16

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

Ale koledzy czytajcie ze zrozumieniem. Nikt nie napisał, że wpisanie dowolnych wartości w parametr paliwo test zmieni cokolwiek w spalaniu. Ten pomiar robi się po to, żeby obliczyć sobie ustawienia parametrów odpowiedzialnych za spalanie czyli podawanie i powietrze. Jeżeli wolicie ustawiać na "oko" - nikt wam tego nie broni. Tylko ustawianie na oko wiąże się z siedzeniem w kotłowni godzinami i sprawdzaniem co się dzieje na palniku i w kotle. A tak jak dobrze obliczysz, to zamykasz kocioł i ma działać.

Oczywiście korekty mogą być potrzebne ze względu na czynniki indywidualne dla każdej kotłowni, czyli ciąg kominowy, dostarczenie świeżego powietrza do kotłowni, temp. w kotłowni itd.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#15 2014-02-11 13:26:18

Stefan123
Zaczyna się udzielać
Od: Żyrardów
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 46

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

Podawanie max można wyliczyć, lecz powietrza to w sumie przecież się nie wylicza, czy też się mylę?

Offline

 

#16 2014-02-11 13:33:32

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

Ja nie wyliczam, bo nie chce mi się chemii na nowo studiować. Ale z tego co zrozumiałem to kol. Dante wylicza jakoś.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#17 2014-02-11 19:04:50

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

Czy nie jest tak, że ten sam sterownik, taka sama śruba podająca, te same obroty powinny dać tą samą wartość testu? Na chłopski rozum, różnica nie powinna być większa niż 1-2%. Na moje widzi mi się, paliwo test jest określeniem maksymalnej dawki jaka możemy podać w ustawieniach podawania. Jest to maksimum jakie podajnik jest w stanie podać. Jeżeli z testu wyjdzie np 7, to nie zalecane jest ustawienie podawania powyżej tej wartości. Powinno to być zrobione przez producenta. Przypuszczam, że gdyby każdy przeprowadził pełny test przez godzinę, wyniki u wszystkich byłyby zbliżone.

Offline

 

#18 2014-02-11 19:19:42

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

są różne gęstości nasypowe czy jak to się tam nazywa, a sam pellet może różnic się ciężarem właściwym na 1m3 (czyli właśnie ta gęstość nasypowa) a i rozmiar pelletu ma znaczenie ponieważ wagowo 6 mm pelletu podajnik poda mnie a 8 mm więcej (wagowo). Nie wiem jak to jest rozwiązane w palnikach Kostrzewy ale u mnie (Pellas Xmini) po przeważeniu i wpisaniu wartości w opcję (wydajność podajnika) jedynym wskazaniem właściwym dla tych danych jest zużycie pelletu (co i tak tylko mniej-więcej pokrywa się z rzeczywistością) oraz wskazaniem aktualnej mocy palnika w kW. A co do samych ustawień podawania to jak masz czas cyklu 20 sekund to możesz wpisać 20 sekund podawania wink wink wink

Ostatnio edytowany przez wtatko (2014-02-11 19:22:33)


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#19 2014-02-11 22:17:52

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

U mnie różnice w zależności od pelletu wynoszą nawet do 20%. Także każdorazowo jak zmieniam paliwo to robię test.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#20 2014-02-11 23:29:26

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Zmiana rozmiaru pelletu

Bawiłem się trochę ustawieniami paliwo test. Przy bardzo niskich sterownik zaniża dość sporo zużycie pelletu względem faktycznego. Żadnego więcej pożytku z tego nie ma. Jeżeli hcemy mieć w miarę dokładną informację o zużyciu, można bawić się w testowanie. Wpisałem coś kiedyś na pałę i mam zaniżone zużycie o jakieś 150 kg na tonie.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson