Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-10-16 12:26:51

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

tryb pracy w platinum bio

Proszę mi napisać jeżeli mam ustawiony  program czasowy do grzania ciepłej wody to w menu kocioł musze mieć ustawiony tryb pracy auto czy ciągły?Jakie to ma znaczenie

Offline

 

#2 2013-10-16 13:39:53

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: tryb pracy w platinum bio

wydaje mi się ze auto gdyż ciągły bedzie to praca stała

Offline

 

#3 2013-10-16 14:39:19

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: tryb pracy w platinum bio

Można ustawić tryb pracy auto. Po nagrzaniu cwu palnik zostanie wyłączony a temp. jaka będzie utrzymywana na kotle to 7 stopni.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewy

Offline

 

#4 2013-10-16 15:47:37

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

Re: tryb pracy w platinum bio

dziękuje za odpowiedz

Offline

 

#5 2013-10-17 13:23:47

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

Re: tryb pracy w platinum bio

włączyłem na auto i po dogrzaniu cwu nie spada temp.kotła do 7 stopni. pompy  pracują od 50st. kocioł 60 st,histereza 10.panie doradco co robić?piec załacza sie przy 50st i tak w kółko

Ostatnio edytowany przez mayhem (2013-10-17 13:26:01)

Offline

 

#6 2013-10-17 23:30:39

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: tryb pracy w platinum bio

Masz wyłączone grzanie na grzejniki? Tylko jedna pompa powinna pracować ta na c.w.u.? W menu prostym w ''ogrzewanie program" trzeba włączyć "wyłącz".

Offline

 

#7 2013-10-18 06:31:51

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

Re: tryb pracy w platinum bio

mam czujnik pokojowy i on steruje pompą,jak osiągnie w pomieszczeniu zadaną temperaturę to wyłącza pompe,a temperatura nie spada do 7 stopni jak doradca napisał

Offline

 

#8 2013-10-18 23:41:50

jacckii
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 16

Re: tryb pracy w platinum bio

Kolego, prawdopodobnie masz tą samą sytuację, którą zgłosiłem i opisałem rok temu, przeczytaj mój wątek i porównaj ze swoimi objawami
http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?pid=8231#p8231
pozdr

Offline

 

#9 2013-10-19 09:05:14

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

Re: tryb pracy w platinum bio

mam najnowszy soft wgrany i nic się nie zmieniło,dalej nie wiem jak zrobic zeby piec obnizyl temp.do 7 st. tak jak u innych

Offline

 

#10 2013-10-19 19:34:38

MW
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 13

Re: tryb pracy w platinum bio

U mnie jest tak, że sterownik obniża wymaganą temp. do 7 stopni w momencie, gdy temp. zmierzona przez czujnik wewnętrzny jest wyższa min. 1 stopień od wymaganej temp. w pomieszczeniu.

Ostatnio edytowany przez MW (2013-10-19 19:36:57)

Offline

 

#11 2013-10-19 19:52:44

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

Re: tryb pracy w platinum bio

MW podaj jakie masz ustawienia i jaki palnik kw?

Offline

 

#12 2013-10-19 21:37:37

MW
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 13

Re: tryb pracy w platinum bio

Platinum Bio 1 16kw od roku 2010, w żeliwnym Lingu, czujnik temp. wewnętrznej, tryb pracy auto, podawanie ok 8,5 powietrze min 8 max 18, przesłona wentylatora w połowie.

Offline

 

#13 2013-10-20 09:41:40

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

Re: tryb pracy w platinum bio

to masz starszy model palnika,ja mam nowszy i tam parametry w ustawieniach są inne np.wieksze powietrze trzeba ustawiać

Offline

 

#14 2013-10-21 19:06:21

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: tryb pracy w platinum bio

A może to zależy od temperatury CWU ekonomicznej? Kocioł w gotowości aby zawsze podgrzać wodę. Swoją drogą, jak temperatura na kotle może spaść do 7 st.? Nigdy nie zeszłą u mnie poniżej 14. Mój kociołek Buderus bardzo wolno "gubi" temperaturę gdy nie pracują pompy.

Offline

 

#15 2013-10-21 20:15:16

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: tryb pracy w platinum bio

7 st to tzw temperatura antyzamrożeniowa, czyli jak nie trzeba grzać CO ani CWU to kocioł sobie ustawia 7 st. żeby nie zamarznąć jakby co.

Jeszcze jedno, z tego co doczytałem to ustawiłeś auto w menu CWU, a jak masz ustawione w menu Kocioł? Auto czy ciągły? I jedno i drugie musi być na auto, bo z twojego opisu wynika mi, że na kotle masz ustawione "ciągły".

Ostatnio edytowany przez karcit (2013-10-21 20:23:38)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#16 2013-10-22 11:02:41

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

Re: tryb pracy w platinum bio

na kotle też ustawiłem auto i piec dochodzi do 49 st.C i się załącza na nowo histereze mam 10 st.

Offline

 

#17 2013-10-22 17:37:47

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: tryb pracy w platinum bio

Może podaj wersję softu jaką masz obecnie. U mnie przy krótkim palniku i wybraniu "auto" nie utrzymuje temperatury na kotle.

Offline

 

#18 2013-10-22 17:49:50

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

Re: tryb pracy w platinum bio

sys.grzewczy 1.23,wersja paleniska 1.27,kustomizacja 3.60,rdzeń 1.08

Offline

 

#19 2013-10-25 07:49:46

jacckii
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 16

Re: tryb pracy w platinum bio

sprawdź w menu CWU opcję 'Grzej teraz'. Gdy potrzebuję nagrzać wodę poza harmonogramem wybieram 'Grzej teraz: Tak'. Po nagrzaniu opcja powinna wrócić na 'Nie'. Nie zawsze tak się dzieje i wtedy faktycznie kocioł zaczyna "wariować". Nie wiem od czego to zależy, a nie miałem czasu potestować.
Podsumowując powinieneś mieć "Grzej teraz:NIE".
pozdr

Offline

 

#20 2013-12-13 06:51:36

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: tryb pracy w platinum bio

miałem czujnik pokojowy therm line(250zł) i on wyłaczał tylko pompe przy zadanej temp.nie pokazywał na sterowniku kotła temp.Kupiłem czujnik estymy ctp-02 i po zainstalowaniu pokazuje temp. i nie pracuje w kółko,tylko załączy sie jak temp.spadnie w domu.

Offline

 

#21 2016-10-02 09:59:28

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1997

Re: tryb pracy w platinum bio

Keros napisał:

... Może mi ktoś wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy pracą kotła na stale, a auto...

Kocioł pracuje w trybie "auto" lub w trybie "ciągłym".
W trybie "ciągłym" kocioł nagrzewa się do temp. zadanej jaką mu ustalisz, natomiast w trybie "auto" sterownik sam decyduje o temp. pracy kotła.
Różnica jest jeszcze taka, że w jednym trybie po wykonaniu zadanej pracy wygasza palnik i czeka na nowy impuls do pracy, natomiast w drugim trybie obniża moc i pracuje cały czas...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#22 2016-10-02 10:18:45

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1997

Re: tryb pracy w platinum bio

To prawda...
Tak się będzie działo także w trybie ciągłym, dlatego większość użytkowników nie "życzących sobie" tych ciągłych wygaszeń i odpaleń, nie stosuje czujników pokojowych, tylko używa odpowiedniego opornika, który symuluje stałą temp. C.O.
Specjalistą od tego jest kolega karcit, który opisał to dokładnie w swoich postach, swego czasu...

Keros napisał:

...Myślę, że wył czujnika da to, że kocioł będzie pracował cały czas, aż do momentu osiągnięcia max temp i dopiero wtedy się wył...

Kocioł będzie pracował do momentu przekroczenia górnej histerezy, czyli jeśli temperatura zadana jest 60 stopni, to wygaszenie nastąpi po osiągnięciu 65 stopni.
Ale jest też inny scenariusz... mianowicie taki, że po nagrzaniu całego obiegu nastąpi obniżenie mocy palnika do tak niskiego poziomu mocy, że będzie ona "zagospodarowane" na bieżąco przez obwód C.O. i co za tym idzie, do wygaszenia w ogóle nie dojdzie, bo nie zostanie przekroczona górna histereza kotła...

P.S.
A byłbym zapomniał...

doradca kostrzewa napisał:

... Histereza na czujnik pokojowy została wprowadzona przy ostatnim updet.

A to powinno znacznie poprawić sytuację i zapobiec natychmiastowemu wygaszaniu, zaraz po osiągnięciu zadanej temp. pokojowej...

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-10-02 10:38:14)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#23 2016-10-02 12:08:31

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1997

Re: tryb pracy w platinum bio

Keros napisał:

...a jeżeli chodzi o to ile kocioł pobiera napięcia, to tak w skrócie...

"Tak w skrócie", bo choć nie jestem elektrykiem, to wiem, że kocioł NIE POBIERA NAPIĘCIA...
A do tego, wszyscy wykorzystujemy takie samo napięcie 230V.
Pobór mocy możemy mieć różny, ale różnice będą zależały głównie od zastosowanych w układzie pomp.
Nie wiem jak Ty to liczyłeś, ale brałeś chyba pod uwagę pompki mało energooszczędne...
Dlatego nie pisz, że...

Keros napisał:

... całość na dobę da nam mniej więcej takie zuzycie o którym pisałem.

Bo nie da "nam" tylko Tobie... pod warunkiem, że w miarę dokładnie to policzyłeś...

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-10-02 12:09:31)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#24 2016-10-02 14:03:02

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1997

Re: tryb pracy w platinum bio

Wyliczyłem... i wynika z tego, że już po okresie około pół roku, zwraca się co najmniej koszt 1 pompki do C.O. która pracuje non-stop...
Pompka do C.W.U. pracuje dużo mniej, więc i oszczędność jest mniejsza, ale po dwóch sezonach, różnice w rachunkach za prąd pokryją spokojnie, różnicę w cenach dwóch pompek.
Więc się opłaca...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#25 2016-10-02 22:34:07

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: tryb pracy w platinum bio

darecki napisał:

To prawda...
Tak się będzie działo także w trybie ciągłym, dlatego większość użytkowników nie "życzących sobie" tych ciągłych wygaszeń i odpaleń, nie stosuje czujników pokojowych, tylko używa odpowiedniego opornika, który symuluje stałą temp. C.O.
Specjalistą od tego jest kolega karcit, który opisał to dokładnie w swoich postach, swego czasu...

Keros napisał:

...Myślę, że wył czujnika da to, że kocioł będzie pracował cały czas, aż do momentu osiągnięcia max temp i dopiero wtedy się wył...

Kocioł będzie pracował do momentu przekroczenia górnej histerezy, czyli jeśli temperatura zadana jest 60 stopni, to wygaszenie nastąpi po osiągnięciu 65 stopni.
Ale jest też inny scenariusz... mianowicie taki, że po nagrzaniu całego obiegu nastąpi obniżenie mocy palnika do tak niskiego poziomu mocy, że będzie ona "zagospodarowane" na bieżąco przez obwód C.O. i co za tym idzie, do wygaszenia w ogóle nie dojdzie, bo nie zostanie przekroczona górna histereza kotła...

P.S.
A byłbym zapomniał...

doradca kostrzewa napisał:

... Histereza na czujnik pokojowy została wprowadzona przy ostatnim updet.

A to powinno znacznie poprawić sytuację i zapobiec natychmiastowemu wygaszaniu, zaraz po osiągnięciu zadanej temp. pokojowej...

Widzisz, to że wiem jak oszukać sterownik, nie znaczy, że to promuję. U siebie mam czujnik (samoróbka co prawda) a opornikami oszukuję sterownik aby dodatkowo sterować termostatem z poddasza. I uważam, że właśnie czujnik w moim przypadku jest potrzebny. Czujnik obsługuje pom z podłogówką, termostat (dodatkowy) obsługuje pom. z grzejnikami. Taki tandem.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson