Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#26 2013-04-05 09:37:50

Stefan123
Zaczyna się udzielać
Od: Żyrardów
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 46

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Właśnie, może ktoś z Kostrzewy by się wypowiedział, czy ustawienia siły nadmuchu na nowych palinkach różni się z ustawieniami na starszych (dłuższych) palnikach.

Offline

 

#27 2013-04-05 10:04:11

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Powiem tak. U siebie jak ustawiłem pow min na 20 a max na 50 tak testowo, to fotokomórka pokazywała mi 88 (normalnie jest ponad 200) na maksymalnej mocy czyli prawdopodobnie zdmuchiwało płomień. Nie otwierałem kotła ale przy okazji czyszczenia przestawię jeszcze raz i sprawdzę jak wygląda spalanie.

Ostatnio edytowany przez karcit (2013-04-05 10:05:09)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#28 2013-04-05 14:57:32

Moderator
Moderator
Zarejestrowany: 2007-09-06
Posty: 287

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Stefan123 napisał:

Właśnie, może ktoś z Kostrzewy by się wypowiedział, czy ustawienia siły nadmuchu na nowych palinkach różni się z ustawieniami na starszych (dłuższych) palnikach.

Tak jest różnica, nowe palniki pracują na wyższych zakresach mocy dmuchawy o ok 30%

Offline

 

#29 2013-04-07 09:49:19

siwy74
Zaczyna się udzielać
Od: Milanówek
Zarejestrowany: 2013-03-20
Posty: 11

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Witam Was, mam jedno pytanie, jak wygląda u Was popiół w popielniku (kotle) po zastosowaniu wkładki szamotowej? U mnie jest dużo tak jakby zwęglonych (wypalonych) pelletów w stosunku do sypkiego popiołu.
Moje ustawienia nowego modelu palnika 16 kW to:
Pow. min: 7
Pow. max: 14
Podawanie: 8,0
Pellet Olimp

Ostatnio edytowany przez siwy74 (2013-04-07 09:53:56)

Offline

 

#30 2013-04-07 18:26:26

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Wkładka szamotowa w palniku

U mnie też się pojawiają, ale myślę, że to kwestia doregulowania ustawień.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#31 2013-04-07 20:41:33

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: Wkładka szamotowa w palniku

podaj jaka masz wartość paliwo test

Offline

 

#32 2013-04-08 06:22:39

siwy74
Zaczyna się udzielać
Od: Milanówek
Zarejestrowany: 2013-03-20
Posty: 11

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Dante z ważenia wyszło 7,7 kg/h, a wpisane mam w sterowniku 9,0

Offline

 

#33 2013-04-08 07:54:26

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Wkładka szamotowa w palniku

U mnie z ważenia mam 8,8.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#34 2013-04-08 08:07:38

siwy74
Zaczyna się udzielać
Od: Milanówek
Zarejestrowany: 2013-03-20
Posty: 11

Re: Wkładka szamotowa w palniku

karcit, a jakie masz u siebie ustawione podawanie przy pellecie 6 mm

Offline

 

#35 2013-04-08 08:55:27

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: Wkładka szamotowa w palniku

ok podawanie na moc swojego palnika masz ustawione prawidłowo
a w jakim trybie masz ustawiony palnik fl2 czy skokowo
co prawda wartość paliwa test możesz zmienić na taką jak wyszła ci z ważenia czyli z 9,0 na 7,7

spróbuj zrobić tak
ustaw prace palnika na skokowo min 30% max 100%
i baw się powietrzem min i max aby wartość jasności płomienia nie spadła poniżej 200-210 a najlepiej jakby oscylowała przy 240-250
pierw dla mocy minimalnej a potem dla maksymalnej powinno się poprawić
pamiętaj każda zmiana wartości powietrza i chwila dla palnika aby unormował spalanie

jak już ustawisz możesz wrócić na FL2  i nie powinno być problemów

Ostatnio edytowany przez Dante (2013-04-08 09:04:03)

Offline

 

#36 2013-04-08 10:35:59

siwy74
Zaczyna się udzielać
Od: Milanówek
Zarejestrowany: 2013-03-20
Posty: 11

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Dzięki za radę, w wolnej chwili pobawię się ustawieniami powietrza w trybie skokowym. W tej chwili mam ustawiony palnik na fl2 (30-100%). Dante, a test przeprowadzać z wkładką czy bez bo nie wiem czy z wkładką jest możliwa jasność 240-250?

Ostatnio edytowany przez siwy74 (2013-04-08 11:10:38)

Offline

 

#37 2013-04-08 12:10:43

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: Wkładka szamotowa w palniku

wydaje mi się że nie ma różnicy z wkładką czy nie jeżeli chodzi o jasność ale nie chce wprowadzać w bład
co do powietrza bez wkładki i z nią mogą być różnice w ustawieniach zależy to choćby od zmiany średnicy przekroju paleniska.

Offline

 

#38 2013-10-01 14:18:04

azazel
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-09-18
Posty: 11

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Ale jednoznacznej odpowiedzi że jest oszczędniej nie ma?

Offline

 

#39 2013-10-01 21:59:28

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Czy oszczędniej - trudno powiedzieć. Na pewno mam czyściej na palenisku, tym samym rzadziej czyszczę.

Cały sezon letni ogrzewałem wodę pelletem, palenisko czyściłem 2 razy, a cały kocioł raz.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#40 2013-10-20 10:49:54

tom_jab
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-09-02
Posty: 13

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Właśnie założyłem sobie wkładkę szamotowa i ustawień nie zmieniałem. Zauważyłem, że jasność płomienia spadła z ok. 240 na ok. 140. I najważniejsza rzecz to to że jak wyjąłem wkładkę to była opalona z góry tak jakby płomień nie wchodził do wkładki tylko dmuchał trochę pod i trochę nad. Czy też tak ktoś ma bo wydaje mi się że to chyba nie powinno tak być ?
Jak tu się wrzuca fotki?

Ostatnio edytowany przez tom_jab (2013-10-20 10:52:37)


Compact Bio 10kW + czujnik pogodowy

Offline

 

#41 2013-10-20 13:03:29

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

Re: Wkładka szamotowa w palniku

może złą stroną włożyłeś,trzeba wyciętą do środka

Offline

 

#42 2013-10-20 16:16:58

tom_jab
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-09-02
Posty: 13

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Dobrze włożylem wink


Compact Bio 10kW + czujnik pogodowy

Offline

 

#43 2013-11-07 14:00:05

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Wkładka szamotowa w palniku

zwyczajne zdzierstwo za jedna cegłe 100zł tez mi promocja

Offline

 

#44 2013-11-08 18:25:07

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Wkładka szamotowa w palniku

firma kostrzewa powinna to rozdawać wraz z przeprosinami że takie "super" palniki zrobili gdzie bez wkładki pellet sie nie dopala dobrze ! widziałem palniki budmet - dzień do nocy i nie trzeba cegły montować !!!

Offline

 

#45 2013-11-09 17:05:12

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Co do skuteczności na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć że na 100% jest czysty palnik a jeżeli chodzi o oszczędności  za wcześnie żeby coś powiedzieć.

Wymiary oryginalnej wkładki gdyby ktoś był zainteresowany
http://img692.imageshack.us/img692/8637/piq0.jpg

link do dużej wersji
http://imageshack.us/f/692/piq0.jpg/

Ostatnio edytowany przez Dante (2013-11-09 17:13:17)

Offline

 

#46 2013-11-10 08:37:12

tom_jab
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-09-02
Posty: 13

Re: Wkładka szamotowa w palniku

A jaką macie wysokość ścianki rusztu na pellet bo mi się wydaje, że mam chyba za niską ściankę bo jak wkładam nakładkę szamotową to ogień idzie pod i nad nakładkę. I jasność płomienia po założeniu wkładki smada z 240 na 140. Jak przemierzyłem do rusztu na owies to ten na pellet jest o ponad cm niższy. Tak jest czy mi się taka za mała trafiła?

Ostatnio edytowany przez tom_jab (2013-11-10 08:45:31)


Compact Bio 10kW + czujnik pogodowy

Offline

 

#47 2013-11-10 10:21:49

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Ja mam ruszt do pelletu i mam również  przerwę ale nie zauważyłem aby ogień wydostawał mi się nad wkładkę w ta przerwę.
Co do jasności płomienia to masz rację jego wartość spada po założeniu wkładki do wartości około 140.
Taki jest jej rozmiar nie trafiła ci się żadna trefna po prostu ona taka jest

Offline

 

#48 2013-11-10 19:57:12

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Ja ten palnik nakryłem dospawując u góry kawałek blachy i wyłożyłem od spodu szamotem i do tego płomień dopala się na płytkach szamotowych. Nie może być przestrzeni między wkładką a blachą palnika. Za duże energii ucieka niedopalonej. http://www.youtube.com/watch?v=OxeVQwDqk1k

Offline

 

#49 2013-12-10 17:21:32

jacckii
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 16

Re: Wkładka szamotowa w palniku

U mnie z wkłądka szamotową jest jeszcze gorzej. Wartość jasności płomienia spada poniżej 100 a momentami oscyluje w granicach 10-30. Poza tym ewidentnie kocioł się wolniej nagrzewa. Zauważyłem ze między wkładką, a górna ściana palnika jest ok 1cm przerwy. Wydaje mi się, że gdyby boczne ścianki wkładki były wyższe to jasność płomienia oraz ogólna praca kotła byłaby lepsza. Ale szczerze mówiąc to nie wiem co z tym teraz zrobić. Jakieś sugestie z Waszej strony?

ps. Póki co wkłądka leży obok pieca zamiast w środku sad

Offline

 

#50 2013-12-11 12:44:20

netmike
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-01-11
Posty: 15

Re: Wkładka szamotowa w palniku

U mnie nakładka na palnik sprawdza się bardzo dobrze. Początkowo nie byłem przekonany co do jej sensowności ale zmieniłem zdanie i uważam, że naprawdę warto stosować. Problem przesłaniania fotokomórki znika, gdy po wsunięciu do palnika zostawi się ok 1 cm przestrzeni od tylej ściany. Trzeba wyczuć odpowiedni odstęp, bo gdy jest za mały, to czujnik nadal jest przesłonięty, a gdy za duży, to płomień może przechodzić nad wkładką. W trakcie pracy palnik wygląda tak:

https://lh4.googleusercontent.com/-nOU5dbjyIZ0/UqhVaqVHHOI/AAAAAAAAG6o/p0MjVlYjfA4/w298-h529-no/WP_20131210_005.jpg

a jasność płomienia jest nadal wysoka:

https://lh3.googleusercontent.com/-ybHewkVb85I/UqhVajQMwGI/AAAAAAAAG6s/medAVBJRug0/w939-h529-no/WP_20131210_004.jpg

Ostatnio edytowany przez netmike (2013-12-11 13:16:36)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson