Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-01-22 21:20:13

g4cek83
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-05-11
Posty: 64

WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Drodzy użytkownicy Mini Bio 10kw.

Rozpoczynam nowy wątek aby zebrać i podzielić się waszymi optymalnymi ustawieniami kotła.
Najbardziej interesujące będą ustawienia podawania i wartości powietrza, oraz inne takie jak histereza temp kotła, wartość opałowa, spalanie na godz. itp.

Piszcie swoje ustawienie na pellecie i owcie, lub mieszance.

Cenne będą też inne uwagi i spostrzeżenia, które mogą pomóc.

Ja na razie ogrzewam ogrzewam jakieś 100 m2 podłogówką, bez cwu, bo jeszcze nie mieszkam.

Ustawienia : podawanie 2,2
pow min 4
pow max 7
histereza 2
tem zad. kotła 55
PID
war. opał 5
próg foto 5

spalanie średnio 0,4- 0,5 kg/godz pelletu rekomendowanego, przy ok.-5c- 0c na dworze

Pellet całkowicie dopalony , bez przesypywania.

Mam komin 200, wys. jakieś 8m i przy większym wietrze na dworze zaczyna powstawać brązowy osad. Można powiedzieć, że mamy dodatkową ilość powietrza gratis, co rzutuje nam na spalanie!

Offline

 

#2 2011-01-23 01:03:48

krzywy1
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-28
Posty: 248

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

g4cek83 napisał:

Drodzy użytkownicy Mini Bio 10kw.

Rozpoczynam nowy wątek aby zebrać i podzielić się waszymi optymalnymi ustawieniami kotła.
Najbardziej interesujące będą ustawienia podawania i wartości powietrza, oraz inne takie jak histereza temp kotła, wartość opałowa, spalanie na godz. itp.

Piszcie swoje ustawienie na pellecie i owcie, lub mieszance.

Cenne będą też inne uwagi i spostrzeżenia, które mogą pomóc.

Ja na razie ogrzewam ogrzewam jakieś 100 m2 podłogówką, bez cwu, bo jeszcze nie mieszkam.

Ustawienia : podawanie 2,2
pow min 4
pow max 7
histereza 2
tem zad. kotła 55
PID
war. opał 5
próg foto 5

spalanie średnio 0,4- 0,5 kg/godz pelletu rekomendowanego, przy ok.-5c- 0c na dworze

Pellet całkowicie dopalony , bez przesypywania.

Mam komin 200, wys. jakieś 8m i przy większym wietrze na dworze zaczyna powstawać brązowy osad. Można powiedzieć, że mamy dodatkową ilość powietrza gratis, co rzutuje nam na spalanie!

Wystarczy załozyć tzw. strażaka i po problemie, ewentualnie stabilizator ciagu kominowego, i osadu nie będzie.

Offline

 

#3 2011-01-23 15:41:15

atmos
Udziela się
Od: okolice Łodzi
Zarejestrowany: 2011-01-13
Posty: 58

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

a jaką masz temp. w pomieszczeniach?

Offline

 

#4 2011-01-23 23:05:43

g4cek83
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-05-11
Posty: 64

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Fakt nie napisałem.
temp około 22C
dom współczynnik przenikania ciepła 0,17 dla ścian 0,16 dach.

Piszcie jak u was

Offline

 

#5 2011-10-18 10:33:54

rgrymuza
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-04-18
Posty: 7

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Witam,
ustawienia jakie mam:
pow max 7
pow min 4
podawanie 3.5
histereza 3C
próg fotokomórki 5
temp. zadana kotła 60

piec osiaga 100% mocy (7,6KW), spalanie 1,7kg/h, temperatura na kotle oscyluje w okolicy 50*C. W domu temp. ok. 20 stopni. Ale subiektywne odczucie to takie, ze piec nie za bardzo ma moc. Grzejniki wlaczaja sie raz na jakis czas.
I teraz pytanie czy moc jest za mala czy cos jest nie tak?
powierzcnia uzytkowa domu ok. 120m2 - podglogowka tylko na powrotach.

Offline

 

#6 2011-10-30 18:25:39

elvis25
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-10-27
Posty: 59

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Pytanko czy ktoś próbował lub zrobił modyfikację palnika montując płytki szamotowe?
W nowej wersji kotła minibio jest już obłożony szamotem. W zeszłym roku kupiłem płytki szamotowe z myślą o zamontowaniu ich wokół palnika. Zastanawiam się jak to zrobić aby poprawić pracę palnika a jednocześnie móc to łatwo zdemontować do czyszczenia.
Wszelkie sugestie i porady mile widziane wink
Może doradca kostrzewa doradzić coś? smile

Offline

 

#7 2011-10-31 00:44:39

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

rgrymuza napisał:

Witam,
ustawienia jakie mam:
pow max 7
pow min 4
podawanie 3.5
histereza 3C
próg fotokomórki 5
temp. zadana kotła 60

piec osiaga 100% mocy (7,6KW), spalanie 1,7kg/h, temperatura na kotle oscyluje w okolicy 50*C. W domu temp. ok. 20 stopni. Ale subiektywne odczucie to takie, ze piec nie za bardzo ma moc. Grzejniki wlaczaja sie raz na jakis czas.
I teraz pytanie czy moc jest za mala czy cos jest nie tak?
powierzcnia uzytkowa domu ok. 120m2 - podglogowka tylko na powrotach.

Potrzeba zwiekszyć czas podawania i powietrze. Ja mam podawanie 9,5 ale na mieszance i w platinum w innym kotle nie mini bio

Offline

 

#8 2011-11-14 23:42:13

promax@scz.pl
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2011-03-22
Posty: 16

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Też się zastanawiam nad obłożeniem palnika szamotem, myślę że poprawiłoby się spalanie pelletu i zatrzymanie ciepła. Myślałem o wykorzystaniu rury szamotowej kominowej. Użytkuje minibio dopiero tydzień i zaobserwowałem że sporo ciepła ucieka kominem - gorąca rura(może zależy od ustawień nadmuchu).

Offline

 

#9 2013-01-29 18:32:24

szymko
Zaczyna się udzielać
Od: Konin
Zarejestrowany: 2012-12-25
Posty: 49

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

rgrymuza napisał:

Witam,
ustawienia jakie mam:
pow max 7
pow min 4
podawanie 3.5
histereza 3C
próg fotokomórki 5
temp. zadana kotła 60

piec osiaga 100% mocy (7,6KW), spalanie 1,7kg/h, temperatura na kotle oscyluje w okolicy 50*C. W domu temp. ok. 20 stopni. Ale subiektywne odczucie to takie, ze piec nie za bardzo ma moc. Grzejniki wlaczaja sie raz na jakis czas.
I teraz pytanie czy moc jest za mala czy cos jest nie tak?
powierzcnia uzytkowa domu ok. 120m2 - podglogowka tylko na powrotach.

Myślę, że masz abyt małe podawanie, kocioł ma moc 100% bo do podaje max jakie podałeś, jak ustawisz podawanie np 7, to będzie ci pokazywał przy 1,7kg 50% swojej mocy.
Oczywiscie ma jeszcze zapas aby zwiększyc moc. Powietrze też bym zwiekszył do 8 i 16.... ale musisz experymentować.


Mini Bio 10, poddasze mieszkalne 120m2, wełna 20cm, sciany 10cm styropian, bez CWU

Offline

 

#10 2013-03-09 19:49:34

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Pierwsze uruchomienie.
Ustawienia przez serwis.
Pow. min - 11
Pow. max - 20
Pod. max 6.0
Moc min. - 30
Moc max - 100
Modulacja - FL2
Próg foto - 10
Histereza 5
temp. kotła 55
Brak czujników pokojowego i zewn.
2 obwody -  6 grzejników z termostatami i osobno podłogówka.
Budynek już wygrzany. Temp w budynku 23 st.
Co zmienić w ustawieniach, bo temp. jest za wysoka?
Druga sprawa to czy da się podłączyć czujnik pokojowy bezprzewodowy?
Aktualnie jest jak wyżej, ale w tym roku dojdzie jeszcze kominek bez DGP i rekuperator, więc znalezienie miejsca montażu czujnika z estymy mnie przerosło.


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#11 2013-03-10 10:38:34

1973bs
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-02-15
Posty: 28

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

do art
Niestety automatyka palnika PB nie przewiduje współpracy z jakimkolwiek sterownikiem dziełającym na zasadzie ON-OFF, także bezprzewodowym. Jeśli chcesz zmniejszyć temp. w domu, podkręć głowice na grzejnikach (jeśli masz) lub podkręć zawór mieszający (jeśli masz), lub zamontuj przewodowy czujnik pokojowy - wówczas kocioł będzie mógł pracować w AUTO (obniżenie temp. kotła do 7 stC) a pompa c.o. będzie włączana w miarę potrzeby grzania.
pozdr.

Offline

 

#12 2013-03-10 16:12:31

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

W standardzie nie ma możliwości zastosowania trrmostatu on off ale jak to w życiu nie ma rzeczy niemożliwych to tylko elektronika. Można ja trochę oszukać.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#13 2013-03-11 18:38:44

1973bs
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-02-15
Posty: 28

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

karcit napisał:

W standardzie nie ma możliwości zastosowania trrmostatu on off ale jak to w życiu nie ma rzeczy niemożliwych to tylko elektronika. Można ja trochę oszukać.

Karcik, w jaki sposób można oszukać automatykę

Offline

 

#14 2013-03-11 19:11:39

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Sprawdź maila


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#15 2013-03-11 20:04:29

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Może umieść rozwiązanie tutaj lub puść maila do mnie. Niestety, ale mam takie ustawienie grzejników i podłogówki, że miejsca na czujnik muszę szukać.
Kolejne pytanie dotyczy pompy podłogówki.
Serwisant wpiął mi ją bezpośrednio w sieć i zaproponował, by zamontować zegar czasowy, który sterowałby włączaniem i wyłączaniem podłogówki. Generalnie jest to jakiś sposób, ale nie chce mi się ustawiać kolejnego zegara. Czy da się jednak podłogówkę podpiąć do kotła, ustawić jako np. bufor i wtedy ustawić sterowanie czasowe na kotle?

Ostatnio edytowany przez art (2013-03-11 20:11:17)


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#16 2013-03-11 21:42:37

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Jeżeli podłogówki masz na jednym poziomie to zamiast zegara można by dać termostat bezprzewodowy. Warunkiem jest wtedy utrzymywanie kotła w gotowości cały czas - utrzymywanie temperatury.

Aktywacja bufora nie jest możliwa bez modułu rozszerzeń, więc jak już miałbyś kupować moduł rozszerzeń to na nim będziesz miał kolejne 3 obwody grzewcze i możliwość podpięcia czujnika temp zewnętrznej do sterowania pogodowego.

Wg. mnie najlepszym rozwiązaniem jest czujnik pokojowy, chociaż trochę upierdliwym, bo na sterowniku nie można ustawić mu żadnej histerezy, a pomiar jest z dokładnością do 0,1 st więc czasami zdarza się, że kocioł nie bardzo wie co ma robić, grzać czy nie. Rozpala się, a za 10 min wygasza i tak czasami kilka razy. Co do rozwiązania z termostatem to odezwij się na maila.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#17 2013-03-11 22:30:47

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Mail poszedł. A czy moduł rozszerzeń nie jest w standardzie w luxury? Przynajmniej tak mogę wnioskować z dość pokrętnie napisanej instrukcji.


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#18 2013-03-11 22:38:16

elvis25
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-10-27
Posty: 59

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

art jak masz zrobiony układ ogrzewania? Bo widzę, że masz podobnie jak ja.
2 obwody z czego jeden to podłogówka a drugi to grzejniki. Obie pompy mam wpięte razem w sterownik. Pompą od podłogówki steruje euroster bezprzewodowy ale to dość kiepskie rozwiązanie bo podłogówka ma dużą bezwładność i jak termostat nakazuje grzać i włączy pompę to upłynie sporo czasu zanim zacznie robić się ciepło. Sam kombinuję jak to rozwiązać. Mam zawór termostatyczny przy podłogówce, który puszcza w obieg temperaturę ustawioną na zaworze. Kombinuję aby dało się sterować tak zaworem aby regulować na nim temperaturę względem temperatury w domu, ale też aby pompa pracowała cały czas. Zawór miałby się jedynie przymykać na np 22 stopnie po osiągnięciu temperatury zadane w domu.
Pytałem 2 gości o rozwiązanie to wymyślali mi abym latał do kotłowni i ręcznie przestawiał zawór i tak sobie regulował temp w domu... idiotyczne rozwiązanie jak dla mnie. Po coś jest automatyka w koncu.

Ostatnio edytowany przez elvis25 (2013-03-11 22:39:01)

Offline

 

#19 2013-03-11 22:52:22

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

a jaką histerezę masz ustawioną na Eurosterze? Jaki konkretnie model posiadasz?

Myślę, że to może być dla Ciebie rozwiązaniem, ale mało tańszym niż dedykowany do Platinum moduł rozszerzeń, który tez będzie miał sterowanie mieszaczem i możliwość podłączenia czujnika temp zewnętrznej. a obsługa z jednego panela zamiast dwóch.

http://insbud.org/pl/produkt-18314440638341576/IB-Tron-3100W1---Regulator-pogodowy-jednoobwodowy-z-algorytmem-PID.html

Ostatnio edytowany przez karcit (2013-03-11 23:06:56)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#20 2013-03-12 00:30:12

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Elvis25, generalnie mam 2 obwody (grzejniki i podłogówka), z tym, że pompa od podłogówki zamontowana jest przy rozdzielaczu (w ogóle w innym pomieszczeniu niż piec - nie pytaj dlaczego, ale poprzedni właściciel tak zamontował rozdzielacz). Pompa od CO i mieszacz jest podpięty pod piec, a pompa podłogówki bezpośrednio pod sieć. Nie mam konceptu jak to wszystko zgrać i na razie robię podłogę na przekaźniku czasowym.

Ostatnio edytowany przez art (2013-03-12 00:36:20)


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#21 2013-03-12 08:18:16

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Wrzuć może jakąś fotkę jak to u Ciebie wygląda


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#22 2013-03-12 22:01:30

elvis25
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-10-27
Posty: 59

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Karcit to co pokazałeś byłoby super ale gdyby do sterownika dokupić moduł to można by sterować temperaturą kotła i dodatkowo siłownikiem na zaworze od podłogówki. Jeśli sie nie mylę oczywiście.

opiszę jak wygląda u mnie układ. Kotłownię mam w garażu przy domu ale z osobnym wejściem z zewnątrz przez garaż. Nie dało sie wykombinować przejścia z domu. Mam dwa obwody grzewcze. Jeden podłogówka a drugi grzejniki. Oba obiegi są wyposażone w osobne pompy podpięte razem do sterownika kotła. Podłogówka wyjście z kotła i wstawiony zawór temostatyczny rozdzielający trójdrogowy Hertz 3/4 razem z głowicą termostatyczną z kapilarą podpiętą za pompą obiegową. Woda dalej jest pchana na najprostszy rozdzielacz pięciosekcyjny znajdujący się z 4 metry od kotła. Pętle zasilają salon, otwartą kuchnię, korytarz, wiatrołap, pom. gosp i łazienkę. Ponieważ salon, kuchnia i korytarz są jedną przestrzenią to wystarczyłoby sterowanie całością bez podziału na pętle. Drugi obieg to grzejniki i też wyjście z kotła, pompa i do rozdzielacza pięciosekcyjnego. Grzejniki znajdują się w 3 pokojach, garażu i dodatkowo w łazience drabinka. Każdy grzejnik wyposażony w głowicę termostayczną. Do tej pory jako regulator pracuje Euroster 2006RX i jego zadanie to sterowanie pompą obiegową od podłogówki. Nie jest to najlepsze rozwiązanie przez dużą bezwadnośc podłogówki. Właśnie zależałoby mi na założeniu siłownika na zawór termostatyczny i sterowanie temp wody puszczaną na podłogówkę w zależności od temp wew i zew. W dom utrzymuję 21,5 stopnia +/-0,5 stopnia.
Ogrzewana powierzchnia to 84m2 z czego 50m2 to podłogówka. Wentylacja grawitacyjna ale w planach jest zrobienie wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Wstępne obliczenia już są i wszystko zależy od finansów. Zapotrzebowanie na ciepło i cwu wg projektu to 7KW więc minibio jest w sam raz.

Offline

 

#23 2013-03-12 22:53:28

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

To ja mam bardzo podobny układ, można powiedzieć wręcz identyczny.
W części ogrzewanej podłogówką mam wstawiony czujnik temperatury i dzięki temu, że sterownik PB mierzy z dokładnością do 0,1 i nie ma histerezy szybko reaguje na zmianę temperatury w tej strefie a znowu bezwładność podłogówki jest na tyle duża że brak histerezy nie przeszkadza za bardzo.

W strefie ogrzewanej grzejnikami jest właśnie termostat bezprzewodowy i dzięki oszukiwaniu sterownika działa tam sterowanie oddzielnie. Co prawda niezależnie od tego którą strefę trzeba grzać to i tak grzeje się jedną i drugą, ale kiedy spada temperatura na dole (podłogówka) to różnica temperatury zadanej i zmierzonej jest na tyle mała, że kocioł z automatu ustawia sobie 55 stopni. Taka temperatura wody na grzejnikach wielkiego wrażenia nie robi. Jak załączy się termostat na gorze, wtedy sterownik PB widzi temp. ok 12 stopni co powoduje, że ka kotle ustawia sobie temp praktycznie maksymalną dozwoloną w opcjach serwisowych (u mnie 68 stopni). Wtedy grzejniki grzeją jak maja grzać, a podłogówki i tak pilnuje układ podmieszania.

Obie pompy są sterowane (bo zasilane zewnętrznie) ze sterownika PB i załączają się jednocześnie.

Musisz tylko mieć przewód wyprowadzony gdzieś do salonu, żeby podłączyć czujnik temperatury np. CTP-01.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#24 2013-03-13 11:26:00

1973bs
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2013-02-15
Posty: 28

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

karcit napisał:

To ja mam bardzo podobny układ, można powiedzieć wręcz identyczny.
W części ogrzewanej podłogówką mam wstawiony czujnik temperatury i dzięki temu, że sterownik PB mierzy z dokładnością do 0,1 i nie ma histerezy szybko reaguje na zmianę temperatury w tej strefie a znowu bezwładność podłogówki jest na tyle duża że brak histerezy nie przeszkadza za bardzo.

W strefie ogrzewanej grzejnikami jest właśnie termostat bezprzewodowy i dzięki oszukiwaniu sterownika działa tam sterowanie oddzielnie. Co prawda niezależnie od tego którą strefę trzeba grzać to i tak grzeje się jedną i drugą, ale kiedy spada temperatura na dole (podłogówka) to różnica temperatury zadanej i zmierzonej jest na tyle mała, że kocioł z automatu ustawia sobie 55 stopni. Taka temperatura wody na grzejnikach wielkiego wrażenia nie robi. Jak załączy się termostat na gorze, wtedy sterownik PB widzi temp. ok 12 stopni co powoduje, że ka kotle ustawia sobie temp praktycznie maksymalną dozwoloną w opcjach serwisowych (u mnie 68 stopni). Wtedy grzejniki grzeją jak maja grzać, a podłogówki i tak pilnuje układ podmieszania.

Obie pompy są sterowane (bo zasilane zewnętrznie) ze sterownika PB i załączają się jednocześnie.

Musisz tylko mieć przewód wyprowadzony gdzieś do salonu, żeby podłączyć czujnik temperatury np. CTP-01.

witaj karcik; wyjaśnij mi tylko jedno: w sterowniku PB jest tylko jedno miejsce do wpięcia czujnika pokojowego; więc w jaki sposób masz podpięty czujnik z pomieszczeń z podłogówką oraz przewód z regulatora bezprzewodowego od grzejników? czy pod ten sam zacisk Tpkoj, czy przez przekaźnik?
pozdrawiam

Offline

 

#25 2013-03-13 14:11:51

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: WASZE optymalne ustawienia MiniBio 10 kw

Mam takie małe oszukaństwo zrobione za pomocą termistora i oporników. Do tego harmonogram czasowy w sterowniku PB z obniżeniem temp ale tylko o 0,2 stopnia, żeby stworzyć taką "sztuczną" histerezę. Po prostu sprawia to, że kocioł się załącza i pracuje np 2 h po czym ma dość długi przestój. jak było ustawione ciągle na tą samą temperaturę to kocioł startował tak co ok godzinę. I pracował po 30 - 40 min.

Ostatnio edytowany przez karcit (2013-03-13 14:16:26)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson