Forum - pellets.com.pl - zielona energia.
Nie jesteś zalogowany.

Witam!
Będę zmuszony dokupić Pelletu aby doczekać wiosny. Ten co mam w chwili obecnej to tragedia, ale muszę się pomęczyć i wypalić.
Chcę kupić Pellet z Barlinka. Czy warto ? Czy rzeczywiście jest taki dobry ?
Będę wdzięczny za opinie tych co nim palą.
Pozdrawiam Piotr

Zdecydowanie warto.
......................................

Ztego co się dowiadywałem to pellet z Barlinka jest w 75% z trocin drewna iglastego. Jak to się ma do rekomendacji, że pellet powinien być wyłącznie z drewna liściastego?

Witam. Ja kupiłem pellet z firmy "Ostrowski" z okolic Gliwic.
Podam wam nr tel. 032/ 33 55 108 - można zadzwonic i zapytać.
Jestem zadowolony i planuje kolejny zakup.
Wiadomo ceny są teraz wysokie, ale warto.

Palę pelletem z Barkinka. Co tydzień muszę czyścić piec. Szczególnie ważne jest zbicie młotkiem spieku (nagaru) z kolana palnika. Czy na innym paliwie nagar się nie pojawia - nie wiem. Zna ktoś lepszy pellet w okolicach Warszawy?

Ja dostałem nie dawno 1 tonę ego pellets i jest wilgotny bo 1/4 może 1/5 peletu w worku to trociny czyli albo zawilgotniał (nie u mnie zawilgotniał bo od razu go używałem i od razu był zły). Muszę przesiewać aby nie palić trocinami i nie czyścić palnika codziennie.

Pellet z Barlinka zdrożał
teraz kosztuje 750/t Dlaczego??? na koniec sezonu???? to ile będzie kosztować w przyszłym sezonie????

Wszystko drozeje

ktos pali peletem z okolic Nowej Soli (woj . lubuskie)
chcialbym zobaczyc jak to sie sprawuje

szukam dostawców pellet w woj. Kujawsko - Pomorskim

Witam
Mam informację, od mojego dostawcy, że pellet z Barlinka od sierpnia ma kosztować 800 zł/t. Szukam nowego dostawcy na nowy sezon, proszę o info o sprawdzonym pelecie.

hej, opalam Barlinkiem i jest to dobry producent. Ostatnio otrzymali certyfikat DIN. Szczegóły masz tutaj:
http://www.luskar.pl/szczegoly.php?grup … ;grupa_rek[10]=&przedm=2756049&sess_id=1708446670
A. Borowski

Dorian36 napisał:
Ztego co się dowiadywałem to pellet z Barlinka jest w 75% z trocin drewna iglastego. Jak to się ma do rekomendacji, że pellet powinien być wyłącznie z drewna liściastego?
Barlinecki - 70 proc. trocin iglastych i 30 proc. liściastych.
A. Borowski

Witajcie, kilka razy zdarzyło mi się przeczytać, że są problemy z Barlinkiem np. dziwnie się pali, czy śmierdzi, więc pewnie go nie zakupie. Natomiast co do zapytań, kto czym pali to ja od dłuższego czasu palę Ekopalem i na razie jestem zadowolony.

Witam, reklamowalem pelet z Barlinka. Na palniku do peletu tworzyl sie krystaliczny spiek. Wyslalem worek do analizy, jakie beda efekty poinformuje. Partia byla w workach po 15 kg. Za ta cene powinna byc odpowiednio wysoka jakosc ...

Ten pellet Barlinka to skąd - producent ?
Na moim jest np tak :
Barlinek Invest LTD
7W Czechowa Street
Vinnytsia 21034
Ukraine
Cena w normie 800, po nocy palenia na palniku sa niepalne resztki, skleja się to w taka podłużną grudkę. Co prawda jeszcze to jest miekkie i się rozsypuje. Z tego napewno będzie nagar w kolanku

skad to nie mam pojecia, jest tylko numer: 200807417

I zadnych więcej oznaczeń na worku ?

Witam
Jestem nowy na forum, ale od ok. 2 lat zajmuje się sprowadzaniem peletu ze Wschodu. Potwierdzam, że pelet sprzedawany jak Barlinek jest de facto produkowany na Ukrainie.

I jeszcze jedno. Straszna ta cena. Po prostu kosmos i wyrzucanie pieniędzy.

Pale peletem z Barlinka miesiac. Oto moje spostrzeżenia:
Z uwagi na duża ilość trocin iglastych spala sie szybciej niż np dębowy pellet ![]()
Ma w zwązku z tym krótszy czas podtrzymania ![]()
Bardzo brudzi piec ![]()
Niesamowicie śmierdzi jak zadymi (wina oczywiście trocin iglastych i pozostałości żywicy) ![]()
Generalnie stosunek jakość / cena wypada bardzo słabo
Mój został wyprodukowany na ukrainie ![]()
Wysoka cena 799/t ![]()
Mam wrażenie, że pellet produkowany jest z odpadów z deski barlineckiej, która zwiera kleje dlatego ten smród
(ale to tylko moje przypuszczenie) - podobny smród wytwarzały spalane odpady z deski Baltic Wood.
Mała ilość popiołu - faktycznie około 30% mniej co z liściastego ![]()
Nieco wyższa kaloryczność niż pelletu liściastego (do którego porównuje) ![]()
Spalanie minimalnie mniejsze od pelletu liściastego ![]()
Podsumowując nadal szukam dobrego pelletu za rozsądną cenę, ponieważ nie spełnił on moich oczekiwań co do jakości w tej cenie. Prawie 800 / t to smieszna cena biorac pod uwage ze 1t najwyzszej jakosci groszku oscyluje rowniez po 800 / t. W woj mazowieckim nie jest prosto znalezc dostawcow pelletu (mało popularne paliwo w tym rejonie?).
Tak na marginesie w tym miesiacu palic bede pelletem z buczyny po 600 / t. Zobaczymy, i chetnie podziele sie uwagami.

Ja palę peletem z Barlinka i na razie jest w porzadku, piec też dobrze sie sprawuje ,

Pare uwag co do spostrzeń Asslann
Przy brykietach i peletach to że jest debowy/bukowy nie znaczy że dluzej sie pala Pelety iglaste maja wyższą wartosc opałowa a to dlatego ze trocinka iglasta ma żywice A prosze zauważyć że pelety sa tak samo "sprasowane/zbite" a wiec twardość drewna nie ma tu znaczenia Tylko logika poparta praktyka.
Co do brudzenia pieca poprubowałbym z ustawieniami.
Pozdrawiam
marcinwos@vp.pl

Zdecydowanie nie polecam Barlinka - cena odstraszająca a jakość niezbyt ciekawa. Ja pale goldpellets z firmy ekopal i jestem zadowolony z niego