X

Pellets.com.pl - FORUM - ekologiczne ogrzewanie. Piec na owies. Palnik na owies. Palnik na pelet. Piec na pelet. Kotły na biomasę. Kotły na pelet.

Forum - pellets.com.pl - zielona energia.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2009-03-15 18:13:49

kokosz
Nowy na forum

połączenie kotłów Kostrzewy z solarami

Mam małe krótkie pytanie: chciałbym kupić kocioł PFL 25 kW z całą automatyką ale interesuje mnie również instalacja solarna, czy jest mozliwość połączenia w/w kotla z solarem? Dodam, że jestem w fazie pozwolenia na budowę ( już na szczęście prawie koniec papierologii ) i wyboru źródła ciepla dla domku. Pozdrawiam

#2 2009-03-16 12:52:51

kupiec_therm
Udziela się

Re: połączenie kotłów Kostrzewy z solarami

Nie ma rzeczy niemożliwych .Sednem jest dobrze wykonana instalacja w kotłowni.Jeszcze musisz wiedzieć czy solary mają wspomagać c.o czy tylko do ciepłej wody?pozdrawiam

#3 2009-03-17 16:20:10

kokosz
Nowy na forum

Solar ma dostarczać mi ciepło na potrzeby c.w.u. ( to jest mój priorytet ), jeżeli istnieje możliwość dodatkowego wspomagania c.o. to bardzo dobrze. Znasz może kolego kupiec_therm jakieś konkretne firmy oferujące takowe rozwiązania? Pozdrawiam

#4 2009-03-18 12:45:36

kupiec_therm
Udziela się

Nie wiem gdzie mieszkasz w jakim rejonie Polski,ale chętnie pomogę.Od wielu lat zajmujemy się kotłami na paliwa stałe i kotłowniami gdzie wykorzystujemy kolektory słoneczne do wspomagania c.o.Jest to dobra sprawa tylko należy zwrócić uwagę na rozwiązanie techniczne w kotłowni.To serce całego układu.pozdrawiam

#5 2010-02-25 17:03:44

siniak
Nowy na forum

a można podłaczyc kocioł tak aby były 3 strefy grzania podlogowka w salonie podlogówka w łazienkach i grzejniki w sypialniach

#6 2010-02-27 19:50:01

lukashome
Zaczyna się udzielać

mam podlogowke w calym domu oprocz strychu tam jest zainstalowany grzejnik ktory mimo pelnego odkrecenia termostatu grzeje tylko lekko dlatego ze podlogowe ogrzewanie potrzebuje owiele mniejsza temperature jak normalny grzejnik. pzypuszczam ze na pozadne grzanie potrzebny by byl drogi obieg z wieksza temperatura. Mam tez zalozone solary na dachu ktore pogrzewaja dodatkowo do kotla (pfl 15KW) c.w.u . Obydwoje o sobie nie wiedza. widzialem na planie sterownika solarow ze mozna podlaczyc je razem z kotlem podlanczajac pompe cwu do sterownika solarow  ale co mi to da jesli kociol nie bedzie mial wtedy pompy c.w.u?  a pozatym sa to dwa zamkniete obiegi. Narazie nie probowalem jeszcze polaczenia ich ze soba bo brakowalo mi czasu ale moze ktos z was ma juz doswiadczenie

#7 2010-02-28 22:24:53

12345
Nowy na forum

Ja mam takie podłączenie solary współpracują razem z piecem na pellet i na razie jestem zadowolona.

#8 2010-03-31 23:40:20

longer
Zaczyna się udzielać

siniak napisał:

a można podłaczyc kocioł tak aby były 3 strefy grzania podlogowka w salonie podlogówka w łazienkach i grzejniki w sypialniach

Oczywiście można, ale to nie problem kotła (jest on tylko źródłem ciepła) ale odpowiedniej instalacji grzewczej. Potrzebny jest rozdział wody co na grzejniki i na podłogówkę, bo ta wymaga wyraźnie niższej temp. Przydatna jest też regulacja automatyczna przepływów z zaworami mieszającymi.

#9 2010-04-01 00:06:53

longer
Zaczyna się udzielać

lukashome napisał:

... ... Mam tez zalozone solary na dachu ktore pogrzewaja dodatkowo do kotla (pfl 15KW) c.w.u . Obydwoje o sobie nie wiedza. widzialem na planie sterownika solarow ze mozna podlaczyc je razem z kotlem podlanczajac pompe cwu do sterownika solarow  ale co mi to da jesli kociol nie bedzie mial wtedy pompy c.w.u?  a pozatym sa to dwa zamkniete obiegi. Narazie nie probowalem jeszcze polaczenia ich ze soba bo brakowalo mi czasu ale moze ktos z was ma juz doswiadczenie

Takie połączenie w sensie hydraulicznym oczywiście nie jest możliwe, a w sensie elektrycznym tak, ale czy ma to sens? Pompa cwu kotła wystartuje wtedy, gdy w zasobniku bedzie temp. niższa od zadanej i załączone grzanie kotła. Solar ma warunek dodatkowy: temp. na kolektorze musi być wyższa niż na zasobniku, aby "nie grzać atmosfery", w końcu mamy już ten efekt cieplarniany smilesmilesmile. Tak więc oba układy nie przeszkadzają sobie i mogą pracować równolegle. Aby preferowac grzanie solarem, zadaną temp. cwu dla tego sterownika ustawiłbym wyżej, wtedy kocioł (jesli załączony)dołączałby się do grzania cwu w sytuacjach, kiedy słoneczka byłoby za mało albo odbiór cwu akurat większy.

Stopka forum