Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#26 2018-02-01 08:46:04

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

marecki napisał:

Bo do tej pory, zgodnie z tym co sam pisałeś i co można doczytać w necie na innych forach, steruje się to przepływami. Obwód kotłowy tzn. pompka, ma być większa od sumy obwodów CO (skrót myślowy ale wiemy o co chodzi). 3D to zupełnie inna bajka i może pracować samodzielnie, tzn bez sprzęgła. Ale moga i oba rozwiązania pracować przecież.

Bo kolego marecki jeżeli wydajność pompy obwodu kotłowego będzie większa niż suma wydajności pomp po stronie instalacji, to taki system będzie działał.
I im mniejszy przepływ po stronie instalacji ( np przymykanie się głowic na grzejnikach), lub wyłączenie jednej z pomp, tym skuteczniejsza będzie ochrona powrotu.
Zwróć jednak uwagę na to co napisał "manipulant" urlopowicz, "Niezależne sterowanie"smile.
Jedno słowo wystarczy, żeby stworzyć wrażenie słuszności tylko i wyłącznie jego mądrości.
Nie pierwszy to i nie ostatni raz przecież smile


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#27 2018-02-01 11:25:08

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix napisał:

... jeżeli wydajność pompy obwodu kotłowego będzie większa niż suma wydajności pomp po stronie instalacji, to taki system będzie działał...

Widać, że Twoja internetowa wiedza, jest bardzo ograniczona... co nie jest dziwne, biorąc pod uwagę fakt, że jesteś dopiero w trakcie przyspieszonego kursu, związanego z zagadnieniami dotyczącymi sprzęgła hydraulicznego big_smile

Bo tak się akurat składa, że "system" oparty na sprzęgle, może być różnie konfigurowany, więc i jego "działanie", może dawać różne efekty...

Ale do tego, aby to zrozumieć... to Twoja internetowa wiedza, jest jeszcze bardzo ograniczona.

Widocznie jeszcze nie dotarłeś do tego rozdziału big_smile... który zawiera informacje o innym wykorzystaniu sprzęgła...

P. S.
Szukaj dalej  wink bo to co powtarzasz, to nadal jest tylko wariant podstawowy, który nie daje niezależnego działania obiegu pierwotnego i wtórnego... więc nadal tkwisz w tym samym miejscu, ze swoją internetową "wiedzą", którą dzielisz się z Mareckim...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#28 2018-02-01 22:26:48

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

Eee... Prostaku...zwrot " internetowa wiedza" dotyczy ciebie, więc nie naduzywaj tych słów.


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#29 2018-02-02 11:21:18

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Ustawienia - palnik

Pobijcie się.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#30 2018-02-04 14:56:14

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix napisał:

...
Kolejna rzecz to praca na niskiej mocy ( u Ciebie około 20%) , nie jest to korzystne i wszyscy , którzy doświadczyli długiej pracy palnika z tak niską mocą w trybie ciągłym , gdzie do czyszczenia palnika dochodzi rzadko wiedzą do czego to prowadzi ( syf na palniku i na ściankach wymiennika ).
Więc nawet bez zmiany zakresu modulacji , ( u Ciebie 20 – 100%) można zmusić palnik żeby nie schodził aż tak nisko (20%) , zmniejszając mu ilość opału jaką dostaje...

besix... więc jak to jest z tym "blokowanie" palnika na wyższym poziomie mocy, przez zmniejszenie jego mocy maksymalnej? big_smile
I to bez zmiany zakresu jego pracy big_smile

Unikasz jak ognia wyjaśnienia tej kwesti... a przecież właśnie z ogniem ma to bardzo wiele wspólnego wink

Czekam... czekam... a tu cisza...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#31 2018-02-04 15:05:01

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

darecki napisał:

Czekam... czekam... a tu cisza...

Na twoją fakturę za zabawkę też czekam  lol  i też cisza lol

Nudzi cię się... Łazisz po tym forum i wyszukujesz sensacji...

Taką mende społeczną dawno powinni zutylizować.

Ostatnio edytowany przez Andrzej47op (2018-02-04 15:05:22)


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#32 2018-02-04 15:18:10

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Ustawienia - palnik

Zamknąć ryje wieśniaki śmierdzące i przygotować kotły na mrozy. Wyczyścić je przede wszystkim buraki niemyte. Gnój rozrzucić i pole zaorać. Panimali pajace?

p.s. co się dziwicie, post na poziomie w/w dyskusji, chociaż nie wiem czy dałem radę aż tak się zniżyć do poziomu. O ile taki istnieje bo dalej brniecie do dna.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#33 2018-02-04 15:30:28

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

marecki napisał:

Zamknąć ryje wieśniaki śmierdzące i przygotować kotły na mrozy. Wyczyścić je przede wszystkim buraki niemyte. Gnój rozrzucić i pole zaorać. Panimali pajace?

p.s. co się dziwicie, post na poziomie w/w dyskusji, chociaż nie wiem czy dałem radę aż tak się zniżyć do poziomu. O ile taki istnieje bo dalej brniecie do dna.

Wreszcie coś miłego dla oka smile
Tylko z tym oraniem w zimie trochę przesadziłeś kolego marecki smile


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#34 2018-02-04 15:38:08

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix... to nie jest wyjaśnienie, tej Twojej bzdurnej teorii...

No śmiało wink

Jak to jest z tym "blokowaniem" mocy palnika... big_smile

P.S.
besix... daleko jeszcze? big_smile

Zdążyłeś już się popisać ponownie swoją ignorancją... a na sprostowanie czeka przecież największa bzdura, jaka napisana została tu od początku istnienia forum.

Ostatnio edytowany przez darecki (2018-02-04 23:44:14)


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#35 2018-02-05 10:40:23

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Ustawienia - palnik

A widzisz kolego, zapisuje post dla potomnych (przy okazji kopia forum zrobiona co byś nie pokasował postów). Czegoś darecki z forum się uczysz, bo dzisiaj gadasz zupełnie inaczej jak rok temu. Chodzi o sprzęgło oczywiście smile

Tylko się nie tłumacz bo mnie to gó...o interesuje.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#36 2018-02-05 11:02:46

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

A kim ty jesteś marny urlopowiczu, żebym ci odpisywał ?
Ze sprzęgłem się nie popisałeś co zauważyli już inni , a ja mam w kółko tłumaczyć imbecylowi takie proste zagadnienia ?


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#37 2018-02-05 20:58:42

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix... ale gdzie jest to wyjaśnienie tej największej bzdury, w historii tego forum, które podobno "w kółko" tłumaczyłeś? big_smile

Jakoś ta "zagadka" , nie doczekała się wyjaśnienia z Twojej strony... czyli twórcy teorii.... mówiącej o tym, że obniżając moc maksymalną palnika, można "zablokować" jego schodzenie do niskich mocy big_smile... i to w sytuacji, gdy instalacja nie wykazuje zbyt dużego zapotrzebowania na energię... bo taką sytuację przedstawiał właśnienie kolega, któremu zalecałeś obniżenie mocy palnika, przez zmniejszenie dawki paliwa big_smile
Porada dokładnie na poziomie "doradcy"... czyli żenująca big_smile

P. S.

marecki napisał:

... dzisiaj gadasz zupełnie inaczej jak rok temu. Chodzi o sprzęgło oczywiście...

Marecki, Tobie nie warto nic tłumaczyć nawet, skoro nie rozumiesz podstawowych zagadnień związanych ze sprzęgłem.
Jeśli nie kumasz, że sprzęgło można wykorzystywać w różny sposób, który zależyy od potrzeb... to przecież szkoda czasu big_smile
Rok temu był omawiany inny przypadek, więc inne były kryteria brane pod uwagę... a to co pisałem tu ostatnio, dotyczyło kwesti zależności jakie w sprzęgle występują... z który jak widać nie zdajesz sobie sprawy, tak samo jak i ignoranta besix, któremu spieszysz na ratunek big_smile

To, że tego nie rozumiesz, to sam już kiedyś na forum oficjalnie napisałeś... więc mnie to wcale nie dziwi wink

Ale to, że trzymasz niski poziom, który wyznaczył Ci besix... to jest już niepokojące...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#38 2018-02-05 22:10:28

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Ustawienia - palnik

http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=1333

i zamknij ryj na temat mojej wiedzy, mało wiesz i gówno widziałeś

---------------------

zrobiłeś debilne forum to masz za swoje

Ostatnio edytowany przez marecki (2018-02-05 22:10:48)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#39 2018-02-05 22:26:23

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

Urlopowiczu , napisał ci kolega marecki co masz zamknąć , więc ja już nie muszę powtarzać smile
I nie przeinaczaj moich wpisów na swoją modłę , bo wychodzisz na skończonego kretyna
Gdzie ja napisałem " zablokować" , "blokować" no gdzie ?
Zacytuj młotku !
Słowo zablokować znaczy uniemożliwić pracę modulowaną , jasne trutniu ?

Ostatnio edytowany przez besix (2018-02-05 22:37:53)


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#40 2018-02-05 23:46:31

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix napisał:

...
Słowo zablokować znaczy uniemożliwić pracę modułowa...

Bredzisz jak zawsze, bo dobrze wiesz, że chodziło o "zablokowanie" schodzienia palnika do niskich mocy, na które lekarstwem według Ciebie miałoby być obniżenie podawania max...
Czyli najgłupsza propozycja jaką można było dać big_smile

A oto Twoje wypociny big_smile

besix napisał:

...
Więc nawet bez zmiany zakresu modulacji , ( u Ciebie 20 – 100%) można zmusić palnik żeby nie schodził aż tak nisko (20%) , zmniejszając mu ilość opału jaką dostaje...

"Zmusić palnik żeby nie schodził aż tak nisko"... to jest to samo, co "zablokować"... ale oczywiście, nie robi się tego zmniejszaniem podawania max... w sytuacji, gdy instalacja nie wykazuje dużego zapotrzebowania na energię, czyli tak jak było to u kolegi, autora wątku... gdyż po obniżeniu mocy maksymalnej i pozostawieniu zakresu mocy minimalnej na poziomie 20%... palnik będzie schodził jeszcze niżej niż wcześniej... Żałosny ignorancie big_smile


P. S.
Marecki... upadasz coraz niżej... co jakoś wcale mnie nie dziwi...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#41 2018-02-06 07:05:27

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

besix napisał:

Urlopowiczu , napisał ci kolega marecki co masz zamknąć , więc ja już nie muszę

A trzeba było, bo efektu nie ma...

Dopóki będzie miał " tlen", to będzie pisał, więc trzeba przestać się odzywać.

Miał iść do lekarza, ale widać, że pomylił z weterynarzem, a i on z osłem sobie nie poradził. lol


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#42 2018-02-06 07:38:47

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

Ty już upadłeś tak, że niżej się nie da urlopowiczu , więc można by napisać przyganiał kocioł garnkowi
Nawet takich podstaw nie rozumiesz , jak zakres modulacji palnika smile
Przecież wiadomo , że jeżeli obniży się moc palnika , zmniejszając ilość podawania max, to zakres modulacji będzie możliwy tylko w zakresie tej zmniejszonej mocy.
Idąc twoim tokiem myślenia, wszyscy , którzy mają przewymiarowane kotły i palniki o mocach nominalnych przekraczających potrzeby ich domów, powinni montować bufory .
Naczytałeś się tego bełkotu marketingowego o zaletach bufora i teraz wszystkich będziesz chciał przekonywać , że to najlepsze rozwiązanie.
Założę się , że od przyszłego sezonu w twoim durszlaku, też stanie pokaźnych rozmiarów baniak 
A co mają zrobić ci , którzy mają ochotę ogrzewać mieszkania pelletem ? Gdzie wstawią taki bufor do kuchni zamiast lodówki ?
Jednak się nie pomyliłem, ty nie masz wszystkich w domu


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#43 2018-02-06 08:19:40

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix napisał:

...
Nawet takich podstaw nie rozumiesz , jak zakres modulacji palnika smile
Przecież wiadomo , że jeżeli obniży się moc palnika , zmniejszając ilość podawania max, to zakres modulacji będzie możliwy tylko w zakresie tej zmniejszonej mocy...

Widać nie rozumiesz...bo dalej brniesz jeszcze bardziej...

Zmniejszając podawanie max, zmniejszy się moc maksymalna, ale i także minimalna... a nie zakres mocy big_smile bo przecież pisałeś koledze, że może sobie zostawić zakres modulacji od 20 -100%, co przy znacznym zmniejszeniu mocy, jakie zaproponowałeś będzie dawało pogorszenie sytuacji, gdyż kolegi problemem, była niezdrowe praca palnika na małych mocach.

Więc jak widać z tych Twoich bezsensownych wywodów... nadal bredzisz.


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#44 2018-02-06 08:23:58

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

Darecki ma w domu lodówkę samochodową lol


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#45 2018-02-06 17:06:51

krzyzak malbork
Często się udziela
Od: Malbork
Zarejestrowany: 2015-09-26
Posty: 398

Re: Ustawienia - palnik

smile widze walka twa nadal hahah sie moderator wkur...i to pozamyka to forum smile

Lepiej pogadamy o pogodzie jak tam biało u Was za oknami wink


VIESSMANN VITOROND 200 + Platinum Bio 16KW. Powierzchnia domu 300m2 całkowita. Grzejniki + dwie pętle podłogówki. CWU 160L+ kominek z płaszczem wodnym

Offline

 

#46 2018-02-06 18:20:26

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Ustawienia - palnik

Ręka do góry kto pamięta (a pisałem o tym gdzieś rok temu mniej więcej) że taka sytuacja będzie? Tzn obecnie już na debilnym i beznadziejnym forum. Palcami już nie wytykam bo to nawet nie o to chodzi big_smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#47 2018-02-06 21:40:30

krzyzak malbork
Często się udziela
Od: Malbork
Zarejestrowany: 2015-09-26
Posty: 398

Re: Ustawienia - palnik

Ja nie pamiętam smile ale u mnie biało i z leksza mrozi smile spalanie 35 kg na dobe big_smile


VIESSMANN VITOROND 200 + Platinum Bio 16KW. Powierzchnia domu 300m2 całkowita. Grzejniki + dwie pętle podłogówki. CWU 160L+ kominek z płaszczem wodnym

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson