Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2017-12-27 18:09:48

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Temperatura kotła powyżej ustawionej

A czujniki pogodowo/pokojowe masz, że ustawiłeś czasowy?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#2 2017-12-27 20:00:54

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 370

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

Więc jednym z zachowań palnika jakiego nie umiem znaleźć przyczyny jest praca poza godzinami pracy ustawionymi w programie czasowym. Na przykład dzisiaj po godzinie 8 rano wszystko powinno stanąć (CO i CWU ustawione do 8) a kocioł z wyłączonymi pompami (wg info ze sterownika) był grzany o godzinie 9 i to grzany do okolic 70st gdy wyświetlana na sterowniku temp. wynosiła 50A. Z jakiego powodu (z powodu jakich ustawień) palnik/sterownik tak może się zachowywać ?

Kolego o ile do grzania samej CWU w programie czasowym , wystarczy tylko czujnik zamontowany w bojlerze , to już przy CO  potrzebny jest czujnik pokojowy .
Pomyśl , skąd sterownik ma wiedzieć , że już nagrzał dom do temperatury komfortowej , skoro nic mu tej temperatury nie przekazuje.
Sterownik wyłączył grzanie CWU , ale już CO nie miał jak więc nie wyłączył pracy palnika.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#3 2017-12-28 07:55:14

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

marecki napisał:

A czujniki pogodowo/pokojowe masz, że ustawiłeś czasowy?

Wyjaśnij czemu te dwie rzeczy są ze sobą związane.
....
Więc jeśli w ustawieniach sterownika jest iż w systemie nie pracują czujniki temp zewn. i wewnętrznej to
....

To skąd ma sterownik wiedzieć, że ma być w domu temp "komfortowa" i "ekonomiczna" jeśli czujnika pokojowego nie ma? Przecież to się kupy nie trzyma.

Załóż sobie jakiś zawór np. 4D i zmusisz kocioł do pracy z niższą mocą, i to bez problemu. Jak masz same grzejniki to 4D nie będzie złym rozwiązaniem. 25kg na ten kwadrat to trochę dużo. Jaką zadaną temp kotła utrzymujesz? Jak masz poustawiane parametry w serwisowym palnika?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#4 2017-12-28 10:41:20

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 370

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Jak słusznie zauważyłeś, sterownik ma za zadanie uwzględniać zadane parametry i na ich podstawie sterować pracą palnika.
Więc nie tylko temperatura zadana , decyduje o tym czy palnik ma się wygasić , lub dalej pracować.
Nie podałeś ustawień sterownika a jest ich więcej niż tylko zadana temp kotła, np. delta źródła dla grzania CWU , a ma ona istotny wpływ na zachowanie sterownika , jeżeli np. przed tą godziną 8 temperatura  CWU była poniżej zadanej w ustawieniach parametrów CWU, to sterownik zarządził grzanie tej wody podnosząc zadaną temperaturę kotła  właśnie o deltę źródła , czyli np. zadana 60 + delta np. 10 daje nam 70 stopni.
W programie czasowym nie mamy ustawień start – stop , tylko temperatura komfortowa i ekonomiczna,  jeżeli  wychłodzisz bojler  poniżej   , to dlaczego palnik miał by przestać pracować ? On musi zagrzać tą wodę do zadanej jaką ma w ustawieniach.
Przy CO jest podobna bajka w programie czasowym określasz kiedy chcesz mieć w domu np. 21 stopni , a kiedy 19 , a nie kiedy grzać , lub przestać . Do tego niezbędny jest pomiar tej temperatury , którego sterownik bez czujnika pokojowego nie dokona .
Do tego wszystkiego mamy jeszcze histerezy,  według których regulator steruje palnikiem i nawet jeżeli kocioł osiągnie już zadaną to nie musi zrobić stop bo ma jeszcze górną histerezę do przekroczenia.
O obniżaniu temperatury zasilania instalacji i ochronie temperatury powrotu , która ma również istotny wpływ na pracę całego systemu nie będę tu wspominał bo w twojej instalacji nie mamy z tym do czynienia, a wcale to dobrze nie jest, i o ile jak pracuje pompa CWU to jakaś tam ochrona powrotu może być realizowana , to w momencie jej wyłączenia , ochrony powrotu brak i kocioł jest zalewany tym co wraca z instalacji CO.
Wnioski nasuwają się same , w twoim przypadku program czasowy dla CWU i CO to nieporozumienie


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#5 2017-12-28 18:58:01

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Może kolega/autor dąży do sposobu jakim i ja palę, czyli palenie ręczne automatem? Bo jest to jak najbardziej możliwe i wykonalne, chociaż bez zaworu obniżającego temp na grzejniki będzie to niezbyt komfortowe (pozornie głównie ze względu na CWU).


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#6 2017-12-29 01:36:14

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2232

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

marecki napisał:

A czujniki pogodowo/pokojowe masz, że ustawiłeś czasowy?

Wyjaśnij czemu te dwie rzeczy są ze sobą związane. Zawsze myślałem, że system regulacji kotła/palnika opiera się na zadanych warunkach a nastawa czasowa jedynie reguluje okresy w jakich owe warunki mają obowiązaywać. Więc jeśli w ustawieniach sterownika jest iż w systemie nie pracują czujniki temp zewn. i wewnętrznej to jedynym warunkiem dla pracy palnika jest stałe utrzymanie zadanej temp kotła a nastawa czasowa reguluje w jakich porach ten warunek ma być spełniony. Czy w tym przypadku jest inaczej ?

"W tym przypadku jest inaczej"... gdyż taki tryb pracy kotła, jaki opisałeś i chciałbyś uzyskać, dostępny jest tylko w najnowszym sterowniku Estymy... Igneo Touch.

P.S.
Marecki... zastosowali w końcu tą Twoją metodę palenia w oprogramowaniu big_smile
Ale to już nie jest "ręczne" palenie... tylko programowany czasowo tryb manualny kotła... więc w pełni automatyczny smile

Ostatnio edytowany przez darecki (2017-12-29 01:42:31)


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#7 2017-12-29 06:46:49

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

heheh normalnie mam uśmiech na twarzy z samego rana smile

Tak poza tematem tym bardziej nalegam na szerszy opis z twojej strony nowego kierownika, wróć, sterownika.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#8 2017-12-29 09:10:58

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Cytat z wątku http://www.forum.pellets.com.pl/viewtop … 622#p12622

dodana funkcja smart auto (palnik dziala jeszcze 30 minut po osiągnieciu temperatury we wszystkich odbiornikach lub wygasza od razu

Nadal nie rozumiem jak układ CO bez czujnika pokojowego ma działać z trybie czasowym?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#9 2017-12-30 01:10:54

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2232

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

...
Może i w był update algorytmów sterów PB1 smile

Tak, był... jakieś 18 miesięcy temu...


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#10 2017-12-30 09:39:15

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 370

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Kolego Luk_As zapytam tak z ciekawości , a co dzieje się z tą energią cieplną wytworzoną przez palnik, jak pompa CO jest w stanie OFF czyli nie ma odbioru tej energii przez instalację ?
Kocioł ma tak dużą pojemność wodną, że ją gromadzi na potem ?


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#11 2017-12-30 10:56:48

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Bez sensu taka praca. Zdecydowanie wolałbym załączać piec ręcznie (wszak tak u siebie robię przecież). Albo zaworem 4D zmusić go do pracy na niższej mocy (mieszał by się z grzejników ładnie powrót z zasilaniem), więc i dłużej pracował by, a nie ładować tyle ile na kotle. W czasie pracy całego układu "przy okazji" dynamicznie ładuje się zbiornik CWU.

Te palniki doskonale potrafią modulować moc, to nie piec zasypowy.

Ostatnio edytowany przez marecki (2017-12-30 10:57:13)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#12 2017-12-31 22:57:10

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2232

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

... W praktyce temp pracy 60 i histereza 20 powoduje zupełne wyłączenie palnika na okres który daje wyraźnie mniejsze spalanie niż ciągła praca z niską mocą (przynajmniej w mojej instalacji)

A jak w takim razie, wygląda utrzymywanie "stałej" temperatury w ogrzewanych pomieszczeniach?


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#13 2018-01-02 08:36:24

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 370

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Myślę kolego Luk_As , że pytanie dotyczyło komfortu cieplnego w pomieszczeniach, a tego taki  szarpany schemat pracy układu jak u Ciebie raczej nie będzie w stanie zapewnić, szczególnie jak przyjdą większe mrozy.
Kocioł będzie stał aż nie spadnie jego temperatura poniżej histerezy, a pomieszczenia będą się wychładzać , po starcie palnik będzie musiał długo zapitalać na max. Wahania temperatury w pomieszczeniach będą przy tym znaczne, a to się nazywa dyskomfort cieplny.
Zamontowany czujnik pokojowy z ustawioną  histerezą np 0,5 stopnia , umożliwia załączenie samej pompy CO nawet jak palnik jest wygaszony, a temperatura na kotle na to pozwala i wyłączenia tej pompy jak w pomieszczeniach zostanie osiągnięta temperatura zadana .
Nie zbyt kosztowna inwestycja, a komfort znacznie większy.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#14 2018-01-02 11:46:49

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2232

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

...
A jak robisz to u siebie ? Regulując temperaturę na kotle ? Czy może głowiczki termostatyczne ? Uprzedzając pytanie...
...
Uprzedzając kolejne pytanie, grzejniki są zwymiarowane dla temperatury czynnika około 40st więc spokojnie dają radę w pełnym zakresie wahań temp w układzie.

Kolego... w sygnaturce są informacje "jak to jest zrobione"... więc nie będę powtarzał...

Pytań nie było żadnych... gdyż wiadomo, że co byś nie pisał, są to tylko Twoje "wariacje"na tematy, których nie rozumiesz... i dorabiasz do tego swoją ideologię...

A to co napisałeś o "zwymiarowaniu" grzejników do określonej "temperatury czynnika"... tylko to potwierdza.

P.S.
Spadek temperatury kotła... od przekroczenia górnej histerezy do spadku temp. poniżej histerezy, która ponownie uruchamia palnik... nijak się ma do spadku temp. w ogrzewanych pomieszczeniach, dlatego taka praca kotła, nie może być traktowana, jako rozwiązanie systemowe.


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#15 2018-01-03 09:26:31

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Lukas prawda jest taka, że do źle zaprojektowanej instalacji inwestor się "dostraja" po jakimś czasie i system działa. Co nie znaczy, że nie można tego było zrobić lepiej, albo przynajmniej poprawnie technicznie. Właśnie po to są fora internetowe, każdy ma prawo wypowiedzi.

Jak dobrze poszukasz znajdziesz zdjęcia np. mojej instalacji, w zasadzie zupełne przeciwieństwo tego co Ty masz, a raczej nie masz nic w kotłowni. Nauczyłem się tego obsługiwać i w zasadzie dzisiaj nawet nie chce mi się tego zmieniać. Potrafiłem przyjąć krytykę na klatę i tyle, w międzyczasie, tak jak tu jak i na innych większych forach, szukam innego rozwiązania do przebudowy.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#16 2018-01-03 10:47:47

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2232

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

...
Widzisz, zarzucasz mi nie rozumienie czegoś i dorabianie ideologii tylko z uwagi na to, że mój dobrze działający system ogrzewania opiera się na zupełnie innym zamyśle...

Żaden "dobrze działający system", nie może się opierać na takim działaniu kotła, który przez świadomych użytkowników, jest uważany jako wada oprogramowania, które steruję jego pracą...
To nie jest żaden "system", więc dorabianie ideologii jest ewidentne.

A Twój post, to tylko dowód na brak argumentów... gdyż opowiadasz w nim dyrdymały, nie potrafiący... i nawet nie próbując bronić swojej tezy, która choć jest mocno pokrętna, to jednak można ją logicznie wytłumaczyć... ale nie  bajeczkami, o "dobrze działającym systemie"...

Było już wielu "odkrywców", którzy przekraczanie górnej histerezy kotła wykorzystywali celowo... ale żaden z nich, nie nazywał tego "dobrze działającym systemem"...


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#17 2018-01-03 10:57:28

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Lukas masz wyjątkową instalację, tzn nie masz w niej nic. Więc i nie ma o czym (o niej) dyskutować, to chyba proste? smile

Jedno z wielu pytań: czy robiąc lepszą, tzn wróć jakąkolwiek, ochronę powrotu (+ większa temp. na kotle), nie obniżył byś spalania peletu?
Bo:

Luk_As napisał:

Ostatnio zamontowałem do kotła Logica od Cichewicza palnik PB1. Ogrzewany budynek to 120m2 ocieplony  domek wolno stojący.

16-17kg to kolego w prawie 2x większej kwadraturze (swojej) nie spalę przy obecnych temp (albo się zrównam).

Ostatnio edytowany przez marecki (2018-01-03 10:59:24)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#18 2018-01-03 20:48:50

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 370

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

Jak napisałem wyżej, grzejniki były policzone w każdym pomieszczeniu dla temperatury czynnika 40st więc już przy tej temperaturze kotła są w stanie zapewnić w pomieszczeniu komfort cieplny (przypominam, że to nie nowa instalacja, zmieniło się tylko źródło ciepła w kotle).

Problem z czujnikiem pokojowym jest taki, że mierzy temperaturę tylko w jednym pomieszczeniu (z wszystkimi tego konsekwencjami), chciałem używać z palnikiem zestawu Evo Home ale znalazłem jeszcze sposobu by palnik rozumiał komendy 0-10V lub działał z termostatem on/off

Masz głowice na grzejnikach to czujnik pokojowy może mierzyć temp w jednym pomieszczeniu , ważne żeby wisiał daleko od okna , grzejnika i nie było tam dodatkowego źródła ciepła jak np kominek.

Termostat ON/OFF lub 0- 10V zobacz sobie to, może Cię naprowadzi
https://drive.google.com/file/d/1032eW5MzTgwTbnBC4APuTwW898EyesbO/view?usp=sharing

Co do Evo home, to bramka  HGI80 , do tego np Domoticz i już jest łatwiej.

Naszym "Urlopowiczem" ( dareckim ) zupełnie bym się nie przejmował, ten typ tak ma i już raz był na przymusowym urlopie od tego forum.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#19 2018-01-03 21:52:10

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2232

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

besix napisał:

Luk_As napisał:

Jak napisałem wyżej, grzejniki były policzone w każdym pomieszczeniu dla temperatury czynnika 40st więc już przy tej temperaturze kotła są w stanie zapewnić w pomieszczeniu komfort cieplny (przypominam, że to nie nowa instalacja, zmieniło się tylko źródło ciepła w kotle).

Problem z czujnikiem pokojowym jest taki, że mierzy temperaturę tylko w jednym pomieszczeniu (z wszystkimi tego konsekwencjami), chciałem używać z palnikiem zestawu Evo Home ale znalazłem jeszcze sposobu by palnik rozumiał komendy 0-10V lub działał z termostatem on/off

Masz głowice na grzejnikach to czujnik pokojowy może mierzyć temp w jednym pomieszczeniu...

besix... jesteś niesamowitym odkrywcą wink ...  ciekawe ile musiałeś nad tym myśleć, żeby zrozumieć, że jeden czujnik temperatury,  "może mierzyć temp. w jednym pomieszczeniu"  big_smile
Odkrycie roku...

Kolego Luk_As... motasz się w swoich naciąganych teoriach, na temat  idealnego dopasowania grzejników... a zaraz potem informujesz, o "problemach"  związanych z "pomiarem temperatury tylko w jednym pomieszczeniu"...
Gdyby wszystko było tak idealnie zestrojone  jak twierdzisz... to wszędzie by panowała jednolitą temperatura, więc nie byłoby żadnego "problemu" z tym, że jeden czujnik pokojowy, mierzy temperaturę w jednym pomieszczeniu... co nieoczekiwanie odkrył besix big_smile


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#20 2018-01-03 22:00:12

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 355

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

darecki napisał:

besix napisał:

Luk_As napisał:

Jak napisałem wyżej, grzejniki były policzone w każdym pomieszczeniu dla temperatury czynnika 40st więc już przy tej temperaturze kotła są w stanie zapewnić w pomieszczeniu komfort cieplny (przypominam, że to nie nowa instalacja, zmieniło się tylko źródło ciepła w kotle).

Problem z czujnikiem pokojowym jest taki, że mierzy temperaturę tylko w jednym pomieszczeniu (z wszystkimi tego konsekwencjami), chciałem używać z palnikiem zestawu Evo Home ale znalazłem jeszcze sposobu by palnik rozumiał komendy 0-10V lub działał z termostatem on/off

Masz głowice na grzejnikach to czujnik pokojowy może mierzyć temp w jednym pomieszczeniu...

besix... jesteś niesamowitym odkrywcą wink ...  ciekawe ile musiałeś nad tym myśleć, żeby zrozumieć, że jeden czujnik temperatury,  "może mierzyć temp. w jednym pomieszczeniu"  big_smile
Odkrycie roku...

Kolego Luk_As... motasz się w swoich naciąganych teoriach, na temat  idealnego dopasowania grzejników... a zaraz potem informujesz, o "problemach"  związanych z "pomiarem temperatury tylko w jednym pomieszczeniu"...
Gdyby wszystko było tak idealnie zestrojone  jak twierdzisz... to wszędzie by panowała jednolitą temperatura, więc nie byłoby żadnego "problemu" z tym, że jeden czujnik pokojowy, mierzy temperaturę w jednym pomieszczeniu... co nieoczekiwanie odkrył besix big_smile

Kolejny pusty post PROSTAKA.


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#21 2018-01-03 22:37:11

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 370

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Czytaj ze zrozumieniem "Urlopowiczu" (darecki) zanim coś napiszesz smile , napisałem , że przy głowicach czujnik pokojowy może mierzyć temperaturę w jednym pomieszczeniu i to wystarczy, żeby w reszcie pomieszczeń ustawić sobie temperatury według potrzeb.
A jak zamontujesz czujnik w salonie z otwartą kuchnią , to będzie mierzył w dwóch pomieszczeniach, więc niczego nie odkryłem.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#22 2018-01-03 23:43:00

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2232

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

besix napisał:

...
A jak zamontujesz czujnik w salonie z otwartą kuchnią , to będzie mierzył w dwóch pomieszczeniach, więc niczego nie odkryłem.

Wiedziałem, że następnym "odkryciem", będzie mierzenie temperatury "dwóch pomieszczeń" big_smile  i się nie zawiodłem...

Kolejna teoria w stylu besixa... "salon z otwartą kuchnią"... to są "dwa pomieszczenia"... ale tylko z nazwy, bo formalnie jest to tylko jedno i to samo pomieszczenie, które spełnia 2 funkcje...

Pomogę Ci w kolejnym "odkryciu"...

Jeśli część salonu, nazwiesz sobie jadalnią... to będziesz miał nawet 3 "pomieszczenia" big_smile
i jeden czujnik temperatury "może" to obsłużyć...

P. S.
besix... zanim coś napiszesz, to najpierw pomyśl...

Ostatnio edytowany przez darecki (2018-01-03 23:47:02)


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#23 2018-01-04 10:07:42

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Czujnika się czepiliście (darecki mógłbyś spasować) a nikt nie zwraca koledze uwagi nadal na instalacje. Jaki jest sens dyskusji o instalacji, której nie ma?

Kolega pisze, że 40'C mu wystarczy na grzejnikach więc i 40'C w kotle na pelet?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#24 2018-01-04 11:18:41

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2232

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

marecki napisał:

... nikt nie zwraca koledze uwagi nadal na instalacje. Jaki jest sens dyskusji o instalacji, której nie ma?

Kolega pisze, że 40'C mu wystarczy na grzejnikach więc i 40'C w kotle na pelet?

Marecki... więc po co niby "zwracać uwagę na instalację"?
Skoro sam piszesz w następnym zdaniu, że jej "nie ma"...

P. S.
Przy okazji Świąt Bożego Narodzenia..."objawił" się nam "prorok"... głosząc pokrętne teorie i dorabiający ideologię do "systemu", który nie istnieje.

A opowieści o grzejnikach... to zwyczajne brednie, których nie warto nawet analizować...


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#25 2018-01-04 15:58:56

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Znowu się czepiasz. Chodziło mi o zwrócenie uwagi n/t instalacji i czego w niej brakuje, po prostu. Kolega autor mam wrażenie, że nie tyle co nie jest tym zainteresowany to uważa, że jest wszystko w porządku ("dostrajanie" od dupy strony zaworów w grzejnikach, czy temp na kotle, czy ilością wygaszeń i/lub bezsensowną w przypadku peletowca niską temp. na kotle itd.).

Taka dyskusja na info ogrzewanie dawno wylądowała by w koszu.

p.s. zresztą jak słusznie darecki zauważyłeś nie tylko autor jest zainteresowany dostrajaniem tego do dupy strony smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson