Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2017-11-30 13:49:44

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Dmuchawa 1

Witam. Jestem nowym posiadaczem kotła mini bio lux 20kw.

Mam pytanie bo piec od miesiaca działal bez zarzutów tzn. Dogrzewał się i wyłączał,a dzisiaj zaglądam a tam nie wygasił się od wczoraj i moduluje na 25proc przy czym dmuchawa pokazuje ciągle moc 1-2. Nie zauważyłem z jaką mocą wcześniej pracowała przy min.mocy palnika,  ale wydaje mi się że więcej. Poza tym osad w wymienniku zmienił barwę z białego na czarny. 

Czy to walnięty kondensator? Przy ręcznym wygaszeniu dmichawa pracowała na 100proc.

Dodam że temp palnika przy takiej pracy ok 55stopni

Ostatnio edytowany przez Goldii1987 (2017-11-30 13:53:30)

Offline

 

#2 2017-11-30 14:59:28

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Dmuchawa 1

Kolego wejdź w ustawienia palnika serwis i zobacz jak masz ustawioną dmuchawę dla 20% i dla 100% .
Dalej co możesz sprawdzić to ustawić moc palnika min na 50% i zobaczyć na jakiej wartości będzie pracował wentylator jeżeli też 1-2 to prawdopodobnie musisz wezwać serwis, bo to na gwarancji jest.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#3 2017-11-30 15:02:53

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Dmuchawa 1

Powietrze min 15 max 30. Przy modulacji 25 % jest jakies 12-15% tlenu na sondzie pomimo ze dmuchawa chodzi na 1

Offline

 

#4 2017-12-01 08:29:09

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Dmuchawa 1

Skoro wymiennik zrobił się czarny, a min wentylatora powinno być takie jak w ustawieniach palnika (15) to raczej nie mamy prawidłowego procesu spalania i teraz skoro przy wygaszaniu wentylator pracuje na 100% i nie zauważyłeś dziwnej jego pracy, to winny może być układ najprawdopodobniej ( tyrystor ), który odpowiada za regulację obrotów tego wentylatora. Przy pełnej mocy jest on praktycznie pomijany.
Oczywiście nie dam za to głowy smile


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#5 2017-12-01 11:21:39

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1446

Re: Dmuchawa 1

Sprawdź kondensator a najlepiej wymień.

Kolego besix, nie pisz o sondzie jak nie wiesza jak działa.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#6 2017-12-01 11:36:49

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Dmuchawa 1

Dziwny to zarzut kolego marecki , bo czy ja napisałem coś o sondzie ? Jeśli tak to zacytuj bo może ja już niedowidzę


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#7 2017-12-01 14:44:40

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Dmuchawa 1

A jak się sprawdza czy kondensator nie siadł?

Offline

 

#8 2017-12-01 15:05:56

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Dmuchawa 1

Kolego jak już bardzo chcesz sprawdzać ten kondensator rozruchowy to :
Najprostsza metoda przy odłączonym palniku od prądu najpierw odłącz przewody od tego kondensatora, potem  zewrzyj zaciski tego kondensatora, żeby go dokładnie rozładować , potem przy pomocy  taniego miernika z piszczkiem  przykładasz przewody od miernika do tych nóżek kondensatora i przy sprawnym kondensatorze miernik powinien chwilę piszczeć a potem przestać , jak zamienisz przewody miernika miejscami to znów zapiszczy i po chwili przestanie . Jak będzie piszczał cały czas , lub nie zapiszczy wcale to kondensator uszkodzony.
A tak dokładnie można go sprawdzić przyrządem trochę droższym , który umożliwia pomiar pojemności .
Ja osobiście stawiam , że jest sprawny smile

Ostatnio edytowany przez besix (2017-12-01 15:11:16)


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#9 2017-12-02 12:29:45

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1446

Re: Dmuchawa 1

besix, dobrze wiem co napisałem, spokojnie na pewno się nie czepiam, daleki jestem do tego smile

Z sondą dmuchawa z reguły nie będzie pracowała tak jak jest ustawione w menu, czyli tu 15-30, bo są też inne parametry w menu, konkretnie tlen (tzn pozostałość telnu w spalinach) przy max i min mocy (zapewne 8-12%. Nie bez powodu sterownik obniżył obroty wentylatora aż do 1-2%. Podmień kondensator to raz. A dwa sprawdź czy nie rozwaliło ci uszczelki tylnej ściany palnika. Wątek tu http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=1246

O takie oczywiste tematy jak prawidłowo zmontowana/uszczelniona nakładka szamotowa nawet nie wspomnę. Autor wątka wie o co chodzi? Bo są dwie kwestie, które się kłucą w tym wątku. Tlen jest niby prawidłowy bo 12 i więcej % a jest czarno. Sprawdź też uszczelkę całych drzwi kotła, bo może gdzieś zaciąga lewego powietrza. Na ruszcie tleny za mało a sonda pokazuje co innego. Tlen przy max podawaniu nie może spaść poniżej 8%.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#10 2017-12-02 13:10:13

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 334

Re: Dmuchawa 1

No dobra kolego marecki skoro tak to działa, a ja o tym nie mogłem wiedzieć, bo takiej sondy nie mam, to nie lepiej po sprawdzeniu tej uszczelki tylnej ściany, wyłączyć sondę w sterowniku i zobaczyć jak zachowa się palnik a raczej wentyl ? Po co zmieniać od razu  kondensator, którego akurat ja nie podejrzewam .


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#11 2017-12-02 17:05:39

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1446

Re: Dmuchawa 1

Dlatego, że istnieją dwa sprzeczne fakty, jest czarno przy prawidłowym tlenie. I drugi to b. duża różnica powietrza min. z widoczną wartością na ekranie. Sterownik musiał przez dłuższy czas tę wartość korygować. Sonda zrobiła tu dobrą robotę. Ja już taki scenariusz u siebie przerabiałem.

Kolejny temat, o którym nie wiemy to jaki jest tlen przy max mocy? I jaka jest wartość tlenu i powietrza po 1h pracy?

Ważny jest każdy trop, mam nadzieję, że to rozumiesz?

Ostatnio edytowany przez marecki (2017-12-02 17:06:48)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#12 2017-12-02 17:42:26

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Dmuchawa 1

W sumie wrociło wszystko do normy jak wróciłem do podawania na 7.5 z 4.5. To musiał być jakiś jednorazowy wybryk.

W sumie to testowałem podawanie 4.5 i moc min 20%. I przy tych ustawieniach też dobrze działało tylko wtedy jednorazowo coś mu odbiło. Chciałem sprawdzić czy lepiej będzie jak piec będzie pracował bez przerwy. Okazało się że ta temp.palnika zaczęla świrować po 15h pracy 55stopni i te jaja z powietrzem. Dlatego wróciłem do starych ustawień i cyklami grzania i przerw.

Uszczelka cała i nakładka szamotowa też sznurem uszczelniona. Nic nie pomogło na temp.palnika. Jedynie praca przerywana to wtedy palnik wychłada wentylator przy rozpalaniu i wygaszaniu pracujący na 100proc.

Na 140m2 20kg dziennie to i tak dobry wynik. Nie ma co kombinować. Pozdro

Ostatnio edytowany przez Goldii1987 (2017-12-02 17:46:02)

Offline

 

#13 2017-12-03 09:30:51

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1446

Re: Dmuchawa 1

1. Nic z tego nie rozumiem. Czarno było bo co, od sadzy czy od niedopalonego peletu?

2. Obniżyłeś podawanie a co z powietrzem? Pytałem o tlen wczesniej, co z nim?

3. Co ty masz w tej swojej instalacji, że musisz tak drastycznie obniżać podawanie (zawory, sprzęgła, rozdzielacze  itd.)?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#14 2017-12-03 10:56:18

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Dmuchawa 1

Wszystko dosyć jasno napisałem. Czarno od sadzy. Powietrze też zjechałem na 8 i 22 ale już wszystko ustawiłem po staremu. Tlen mam 14 i 8 czy jakoś tak standardowo ustawione. Po prostu chwilowo zwariował kocioł.

Offline

 

#15 2017-12-03 13:23:51

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1446

Re: Dmuchawa 1

No właśnie o to chodzi, że jak Cię pociągnąć za język to zaczynasz pisać. Bo danych było niewiele, więc domysłów/pytań dużo.

Reasumując bo sytuacja zaczyna się klarować: wszystko jest w porządku, żaden wybryk, Twój palnik działa jak najbardziej prawidłowo. Masz dobre założenia, bo chcesz moim zdaniem (w uproszczeniu) przerobić MiniBio20 na MB10? Jeśli tak to jest to jak najbardziej możliwe ale robisz to źle.

Jak będziesz chciał kontynuować wątek to zapraszam, masz sondę lambda więc taki zabieg zrobisz naprawdę precyzyjnie. Na razie zrobiłeś to nie po kolei i pomijasz kilka ważnych tematów.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#16 2017-12-03 14:25:54

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Dmuchawa 1

Tzn co pominąłem? Nie wystatczy zjechać z podawaniem i powietrzem i obserwować tlen na sterowniku?

Offline

 

#17 2017-12-03 15:07:18

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 294

Re: Dmuchawa 1

Też jestem ciekaw jak ustawić palnik, by przy  stałej pracy i malego zapotrzebowania na ciepło  nie robił się syf w kotle.

Ostatnio edytowany przez Andrzej47op (2017-12-03 15:07:45)


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#18 2017-12-03 16:10:53

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1446

Re: Dmuchawa 1

Wszystko do zrobienia jest w menu serwisowym "palnik". Zrób b.ważny na początku "paliwo test", wartość wiadomo do wpisania w menu. Wyłącz sterowanie sondą lambda na NIE. Wartość opałowa paliwa przepisana z worka, jak noname to wpisać 4,5 -5. Zablokuj moc palnika na 100%, czyli wyłączasz sterowanie FL2.

I teraz najważniejsze, bo trzeba poświęcić z godzinkę czasu w kotłowni i obserwować, wiadomo pizza i piwo się przyda. Jak już palnik po kilkunastu minutach dojdzie do stabilnej pracy (uwaga na odbiór ciepła, trzeba poodkręcać zawory), obserwujesz tlen. Nie może go być mniej jak 8%. Ale też przy 100% jak będzie go 12-14% to też bardzo źle (za mało: niedopał, za dużo: wentylowanie kotła). Wiadomo, że ta wartość nie będzie idealnie stała i tlen w bardzo dynamiczny sposób pokazuje wartości na wyświetlaczu od - do, trzeba cierpliwie obserwować. Tak czy inaczej jak przez dłuższy czas tlen oscyluje poniżej 8%, albo grubo poniżej 6-4% a nawet do zera (miałem tak), to wystarczy kilka minut i kocioł jest konkret czarny.

Po prostu określasz w ten sposób ilość powietrza MAX. Radzę zawsze odczekać kilka minut po zmianie wartości powietrza góra-dół. Procentowo potem wartość MIN do obliczenia, żaden problem. Wartością PODAWANIE MAX określasz żądaną moc palnika, wszystko jest widoczne na "palnik stan". Po ustawieniu na np. 10kW tak samo stroisz tlen, patrząc na sondę.

Należy też obserwować jasność płomienia, wiadomo czym więcej to też dobrze, chociaż do końca nie jest to taki pewny wyznacznik. Bez sondy (z sondą też) po takim teście na 100% np. przez godzinę, oceniasz stan ścianek kotła. Jak czarno od sadzy to zwiększasz powietrze. Jak biały łatwo odpadający biały nalocik to jest super. Oczywiście można zaryzykować obniżenie powietrza ale biały nalot to sprawy z tlenem są lux. Przed każdym testem wnętrze kotła ma być błysk czyściutkie.

Metoda sprawdzona w praktyce nawet z innym sterownikiem jak estyma.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson