Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-01-09 11:07:30

g4cek83
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-05-11
Posty: 64

Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

W jakim trybie najlepiej sprawuje się mini bio 10 kw?

Jak te poszczególne tryby wpływają na zużycie paliwa, żywotność grzałki i innych elementów?

Offline

 

#2 2011-01-12 22:00:15

g4cek83
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-05-11
Posty: 64

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Ponawiam pytanie.

W menu, gdzie są:
ustawienia temp pompki i ustawienia histerezy jest też tryb pracy ciągły (obecnie używam) i automatyczny

Jak zmienię na automatyczny, to temp zadana kotła zmienia się na 58C. Jak zmienię temp zadaną w trybie automatycznym, to i tak dalej widnieje 58C.

Wytłumaczcie dlaczego się tak dzieje.

I jak w ogóle działa tryb automatyczny. Jak wtedy działa kocioł, czy spala mniej paliwa?
Jak wpływa na żywotność elementów.

Ps. doradcy kostrzewy i administrator coś słabo się starają rozwiązywać problemy użytkowników tego forum. Mam nadzieję, że to się zmieni.

Offline

 

#3 2012-01-10 17:03:50

rgrymuza
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-04-18
Posty: 7

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

podbijam temat bo mnie to tez intryguje, przez jakis czas używałem ustawien A. Niestety zauwazylem, ze w momencie kiedy załączało sie CO temperatura na kotle spadala do 35*C, oczywiscie kociol to odrabia ale pytanie czy takie ustawienia mają sens czy lepiej niech kocioł pracuje na temp. zadanej??

Offline

 

#4 2012-01-10 23:01:09

promax@scz.pl
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2011-03-22
Posty: 16

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

mój mini bi pracuje w trybie ciagłym na minimalnych ustawieniach, nie próbowałem na innych trybach, ale mysle ze zamiast skokami (automat), czyli nagrzewa w wyższej temperaturze i po osiagnieciu temeratury w pomieszczeniu (czujnik pokojowy) lub temperature zadaną kotła wyłącza palnik, po schłodzeniu wody zapala sie od nowa. Myslę że automat miałby sens przy zewnetrznym buforze, gdzie pompka kreci wode z bufora i co jakiś czas piec podgrzewa bufor. W moim piecu wstawiłem do wymiennika rure szamotową i kilka płytek szamotowych. Piec pracuje z temperaturą 43-48C i praca ciągła najlepiej sie sprawdza po kilkunastu godzinach pracy szamot który kumuluje ciepło podwyższa temperaturę w komorze spalania, pomimo niskiej temperatury pieca spaliny mają wysoka temperaturę i nie skraplają się w kominie.
Myślę że przy automacie jest większe zużycie części (grzałka) i pelletu(przy każdym rozpalaniu czyszczenie, duży nadmuch rozpalający, schładza palenisko)

Offline

 

#5 2012-01-25 23:09:58

g4cek83
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-05-11
Posty: 64

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Do doradców z Kostrzewy.

Może wyjaśnicie jaka jest różnica między trybem ciągłym a automatycznym. Jakoś przez ten cały czas nikt się z was nie kwapił żeby na to pytanie odpowiedzieć. A może po prostu nie wiecie?

Offline

 

#6 2012-01-26 10:40:22

ncmarcin
Udziela się
Od: Zgierz
Zarejestrowany: 2010-09-25
Posty: 51

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Tryb automatyczny bierze temperature dla kotła  z parametrów ustawionych w menu CO i CWU . Natomiast ciągły trzyma temperature ustawioną w parametrach kocioł. Chętnie Ci odpowiem dokładniej jak zechcesz z przykładami - skoro ktoś kto bierze za to pieniążki zapewne nie jest łaskaw.
PZDR


Od 15 września MINIBIO 10KW Budynek 60m/kw ocieplony styropian 10/20 cm + nowe okna - stropodach do docieplenia. Wentylacja grawitacyjna.Średnie spalanie 21 kg/24h-pellet Barlinek 6mm (aktualizowane 6 luty 2011) temperatura w domu 22-23 stopinie. + CWU

Offline

 

#7 2012-01-26 10:49:39

ncmarcin
Udziela się
Od: Zgierz
Zarejestrowany: 2010-09-25
Posty: 51

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Gdyby nie polityka Kostrzewy i nieudolność  a może też estymy to ten sterownik mógłby być zdecydowanie lepszy np możliwość konfigurowania czy czujnik temperatury jest czujnikiem pokojowym czy pogodowym(to tylko dodatkowa opcja w oprogramowaniu) można by zmusić aby steronik pracował  w trybie pogodowym  by pracował bez modułie  za 500 zł i sterować temperaturą zadaną w samym kotle. Szkoda że nie znam tych mikrokontrolerów a nie specjalnie mam czas się uczyć bo alternatywne oprogramowanie równie dobrze mogło by obsługiwać także sonde lambda - nie koniecznie szerokopasmową i pare innych opcji np wyjście przekaźnikowe alarmu . Ale może kiedyś przeczyta to ktoś kto zajął by się doprowadzeniem tego do stanu normalnego. Sorki za troche off topic:)


Od 15 września MINIBIO 10KW Budynek 60m/kw ocieplony styropian 10/20 cm + nowe okna - stropodach do docieplenia. Wentylacja grawitacyjna.Średnie spalanie 21 kg/24h-pellet Barlinek 6mm (aktualizowane 6 luty 2011) temperatura w domu 22-23 stopinie. + CWU

Offline

 

#8 2012-01-26 11:43:45

g4cek83
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-05-11
Posty: 64

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Dzięki za chęć pomocy.smile
Jeżeli chodzi o tryb ciągły to rozumiem. Kocioł będzie oscylował wokół temperatury zadanej modulując mocą. Nie do końca zrozumiałem jeszcze tego automatycznego. Temp zadaną mam 55, temp cwu 43, temp min pomp 45. Możesz mi przybliżyć jak to teoretycznie będzie funkcjonowało?.
A masz może jakieś info na temat sondy lambda? Widziałem u estymy moduł z sondą za ponad 1200 zł (w życiu nie kupię) Czy jest możliwość podłączenia samej sondy do szyny CAN w sterowniku i jaka jest cena sondy?

Offline

 

#9 2012-01-26 13:37:30

ncmarcin
Udziela się
Od: Zgierz
Zarejestrowany: 2010-09-25
Posty: 51

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

W trybie automatycznym jesli aktywny (w menu ustawienia serwis konfiguracja systemu liczba obwodów cwu 1) tylko obwód CWU temperatura wokół której będzie oscylował piec to temperatura ustawiona dla CWU + delta źródła <menu cwu serwis> (np tem CWU 45C delta  źródła 10C więc piec ustawi sobie temperaturę na 55C - kiedy woda uzytkowa osiągnie 45 wyłączy się tzn chyba przestawi temperature dla pieca na 7C) Analogicznie kiedy mamy CWU i CO  temperatura pieca dla opcji bez pogodówki przy osiągnietej temperaturze zadanej CWU to temperatura nastawiona w menu ogrzewanie serwis opisana jako tco zadana recznie tryb pracy reczny. Jak cos to pytaj.


Od 15 września MINIBIO 10KW Budynek 60m/kw ocieplony styropian 10/20 cm + nowe okna - stropodach do docieplenia. Wentylacja grawitacyjna.Średnie spalanie 21 kg/24h-pellet Barlinek 6mm (aktualizowane 6 luty 2011) temperatura w domu 22-23 stopinie. + CWU

Offline

 

#10 2012-01-26 14:59:11

g4cek83
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-05-11
Posty: 64

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Zrozumiałem. Sprawdzę dzisiaj jak to funkcjonuje.
A wiesz coś może o tej sondzie?

Offline

 

#11 2012-01-26 15:14:11

ncmarcin
Udziela się
Od: Zgierz
Zarejestrowany: 2010-09-25
Posty: 51

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

sonda. Nie da sie samej sondy podłączyc do magistrali- to przecież fizycznie nie możliwe. Szerokopasmowa - dość droga - kilkaset zł - ale i tak nie da się jej podłączyć. Zwykła cyrkonowa sonda była by tańsza ale nie specjalnie nadaje się chyba do odczytu w interesujących nas zakresach  chociaż jakby troche pokombinować to pewnie i taka informacja nie była by bezużyteczna - nie zmienia to faktu że zwykłej też się nie da podłączyć poprostu do sterownika - chociaż od strony sprzętowej to prawie możliwe - brakuje tylko sensownego 12 V na grzałke sondy - to nie problem akurat zewnętrzny zasilacz - wejscia ADC znalazło by się pewnie bez problemu problemem oczywiście jest oprogramowanie - trzeba by napisać jakieś alternatywne smile


Od 15 września MINIBIO 10KW Budynek 60m/kw ocieplony styropian 10/20 cm + nowe okna - stropodach do docieplenia. Wentylacja grawitacyjna.Średnie spalanie 21 kg/24h-pellet Barlinek 6mm (aktualizowane 6 luty 2011) temperatura w domu 22-23 stopinie. + CWU

Offline

 

#12 2012-01-26 17:45:53

ncmarcin
Udziela się
Od: Zgierz
Zarejestrowany: 2010-09-25
Posty: 51

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Bede Ci wdzięczny za info odnośnie wentylatora jaki masz w swoim miniBio jakbyś mógł zobaczyć typ i model i mi napisać byłbym wdzięczny. Niestety wiąże sie to z tym że trzeba zjąć obudowe palnika .


Od 15 września MINIBIO 10KW Budynek 60m/kw ocieplony styropian 10/20 cm + nowe okna - stropodach do docieplenia. Wentylacja grawitacyjna.Średnie spalanie 21 kg/24h-pellet Barlinek 6mm (aktualizowane 6 luty 2011) temperatura w domu 22-23 stopinie. + CWU

Offline

 

#13 2012-01-26 23:02:33

g4cek83
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-05-11
Posty: 64

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Zanim napisałeś to zdjąłem i skręciłem przysłonę na 1 cm i spisałem model wentylatora.
Wentylator WBS-6a AL
F.U.W.K. "Konwektor" 87-600 Lipno
jak będziesz szukał na ich stronie to najpierw szukaj "WBS" wentylatory jednostrumieniowe.
Ze specyfikacji wynika, że ma klapkę ciągu, ale chyba za dobrze ona nie działa, bo nawet na stopie ciągnie powietrze.

Offline

 

#14 2017-04-25 06:42:13

katzdw
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-04-24
Posty: 16

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

A czy przy trybie pracy ciaglej mozna zastosowac czasowe dzialanie z czujnikiem pokojowym?

Offline

 

#15 2017-04-25 07:07:30

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1980

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

A co to będzie za tryb "ciągły" jeśli jego działanie ma  być "czasowe"?

Czujnik pokojowy, jeśli jest zainstalowany... to wykorzystywany jest w każdym trybie pracy kotła, lecz w trybie "ciągłym", jest on najmniej przydatny...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#16 2017-04-25 16:59:54

katzdw
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-04-24
Posty: 16

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Chodzi mi o to ze przy pracy ciaglej sterownik wylaczy pompke a piec trzyma temperature caly czas zadana. Przy ekogroszku w drugim mieszkaniu piec chodzi non stop jak i pompka  tylko steruje termostatami na grzejnikach bo np w lazience mam grzejnik na max otwarty cala zime. Zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z czujnika pokojowego przy pellecie i sterowac tylko grzejnikami albo ustawic na czujniku pokojowym np 25 sterowac grzejnikami a na noc ustawic czujnik na np 19 by sie na noc pompka wylaczyla

Offline

 

#17 2017-04-25 19:32:56

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1980

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

katzdw napisał:

Chodzi mi o to ze przy pracy ciaglej sterownik wylaczy pompke a piec trzyma temperature caly czas zadana...

Jeśli sterownik wyłaczy pompkę... to nie będzie odbioru energii z kotła, więc kocioł nie utrzyma temp. zadanej... dość szybko dojdzie do przekroczenia "górnej histerezy" kotła, co doprowadzi do wygaszenia palnika.


P.S.
Czy Ty aby przypadkiem, nie zasilasz instalacji, czynnikiem o temperaturze kotła?


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#18 2017-04-25 20:03:11

katzdw
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-04-24
Posty: 16

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Narazie kabinuje czy lepiej czujnik czy tylko termostaty na grzejnikach. Palnik sie wylaczy ale gdy temperatura spadnie to bedzie utrzymywac sie temperatura zadana tylko na piecu bez obiegu na grzejniki?

Offline

 

#19 2017-04-25 20:34:29

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1980

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

katzdw napisał:

Narazie kabinuje...

To widzę wink

A może tak słów kilka o budowie instalacji... a także, budowie samej budowli, którą ta instalacja ogrzewa... bo dla pracy kotła, ma to bardzo duże, a czasem wręcz decydujące znaczenie...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#20 2017-04-25 21:36:01

katzdw
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-04-24
Posty: 16

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Dom ma okolo 40lat. Piwnica partek pietro i poddasze. Piwnica i parter jest moj. Ogtzewam tylko parter okolo 100m2. Wysokosc mieszkania 2,5m. Sufit ocieplony 5cm welny. Caly budynek jest ocieplony 10cm styropianem. Piec mini bio b 10kw. 3 nowe grzejniki plus 4 stare zeliwne. Bojler 120l.

Offline

 

#21 2017-04-25 22:04:20

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1980

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

katzdw napisał:

... Caly budynek jest ocieplony 10cm styropianem...

Czy aby na pewno cały?
Podpiwniczenie też jest ocieplone z zewnątrz?
A strop nad piwnicą także jest ocieplony?

P.S.
Zapomniałeś opisać budowę instalacji wink
Może jakiś schemat dołączysz z opisem składników systemu...
Coś, co obniża temperaturę zasilania grzejników... lub coś, co podnosi temperaturę wody powracającej do kotła jest w tej instalacji obecne?
A może obie te funkcje są jakoś realizowane... tak czy nie?


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#22 2017-04-25 22:15:28

katzdw
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-04-24
Posty: 16

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Pol piwnicy jest pod ziemią. Styropian zaczyna sie od okolo 50cm nad gruntem. Strop nie jest ocieplony. W instalacji sa 2 pompki (co i cwu) zawor czterodrozny manualny. Nowe grzejniki sa na pexie a stare na grubych stalowych rurach. Bede to zmienial ale gdzies za rok

Offline

 

#23 2017-04-25 23:01:30

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1980

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

katzdw napisał:

... Styropian zaczyna sie od okolo 50cm nad gruntem. Strop nie jest ocieplony...

Jedni mają ogrzewanie podłogowe... inni zaś podłogowe schładzanie...

A te grzejniki żeliwne, co to je masz zamiar wymienić na nowszy model wink to ja bym na Twoim miejscu zostawił, żeby potem nie było... że " zamienił stryjek, siekierkę na kijek" big_smile


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#24 2017-04-26 06:13:45

katzdw
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-04-24
Posty: 16

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Bede musial zmienic bo zonie sie nie podobaja:)

Offline

 

#25 2017-11-06 18:15:03

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 277

Re: Tryb ciągły, czy automatyczny minibio 10 kw

Pochwalcie się koledzy w jakim trybie macie ustawione swoje kotły, w takim okresie jak teraz, ja u siebie mam ustawiony tryb auto i przy obecnych temperaturach kocioł uruchamia się max 3 razy na dobę . Wynika to z programu czasowego od godziny 4 do 8 rano, komfort 22 stopnie, od 8 do 14 ekonomiczna 20,5 i od 14  do 20 znów komfort. W nocy do godz 4 ekonomiczna . jak jest słoneczny dzień to między 8 a 14 kocioł odpoczywa.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson