Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-11-23 13:36:30

mkz
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-11-23
Posty: 21

Tekla Draco Bio Compact

Witam, mam problem z piecem Tekla Draco Bio Compact, codziennie wyciągam niedopalony pellet, taka duża skorupa... testowałem różne pellety, brałem z 5 różnych tartaków.

Palnik Fireblast, sterownik ESTYMA.
moc nominalna 5,4 - 18 kw

Ustawienia palnika:

powietrze min (20%) - 40
powietrze max (100%) - 85
podawanie max - 4.6
moc min (fl2) - 40
moc max (fl2) - 90
typ modulacji - fl2
próg foto - 16
ilosc paliwa test - 16.0
wartosc opałowa paliwa - 6.0
tlen min (20%) - 10.0
tlen max (100%) - 14.0
dawka startowa paliwa - 13s


może coś źle ustawione ?
dzięki !

Ostatnio edytowany przez mkz (2016-11-23 13:37:18)

Offline

 

#2 2016-11-23 13:49:54

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Tekla Draco Bio Compact

Czy masz świadomość z czym mieszana jest trocina? Bo jak mówisz pellet z tartaku może mieć różne domieszki np. piach. A to wystarczy by stworzył się spiek. Kup parę worków jakiegoś pewnego pelletu i spróbuj zauważyć różnicę. Być może przyczyna tkwi w pellecie. Jeśli się nie poprawi będziemy coś radzić.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#3 2016-11-23 13:58:05

mkz
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-11-23
Posty: 21

Re: Tekla Draco Bio Compact

kolega brał pellet z tego samego miejsca, spiek się nie robi.
ma inny model pieca, starszy i nie ma aż tak rozbudowanego sterownika i nie możemy podpatrzeć ustawień.

Jakiś czas temu wziąłem kilka worków pelletu z OBI, to samo.

Ostatnio edytowany przez mkz (2016-11-23 14:18:23)

Offline

 

#4 2016-11-23 14:13:48

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Tekla Draco Bio Compact

Czy chcesz powiedzieć , że w podobnych warunkach spalaliście ten pellet. Chyba nie jesteś w stanie tego ocenić. Dlatego nie sugeruj się spalaniem u kolegi. Spróbuj dobrego pelletu a potem się odezwij.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#5 2016-11-23 14:19:11

mkz
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-11-23
Posty: 21

Re: Tekla Draco Bio Compact

jaki to jest dobry pellet?

pellet z czystej trociny bukowo-dębowej, bez żadnych domieszek chemicznych, pyłu czy też odpadów MDF
kaloryczność: 18,6 kJ, wilgotność: 8,0 %, zawartość popiołu: 0,5 - 0,7 %, fi 6mm.

ten pellet polecili znajomi, biorą od lat i problemów nie ma.


taki biorę.

Offline

 

#6 2016-11-23 14:30:12

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Tekla Draco Bio Compact

No choćby jakiś z certyfikatem. Lava , Olimp, Barlinek.
Znajomi palą w identycznym kotle jak twój? Maja ten sam ciąg kominowy? Napowietrzają kotłownie itp..itd?
Być może ten pellet jest rewelacyjny ale jak widać , nie do wszystkich palników.
Powtórzę się, od czegoś trzeba zacząć, zacznij na razie od zmiany pelletu.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#7 2016-11-23 14:49:46

mkz
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-11-23
Posty: 21

Re: Tekla Draco Bio Compact

dzięki!, znalazłem Lava, Olimp,  130km w jedną stronę ale zaryzykuję, smile i dam znać.

Offline

 

#8 2016-11-23 15:42:03

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Tekla Draco Bio Compact

mkz napisał:

...
podawanie max - 4.6
moc min (fl2) - 40
moc max (fl2) - 90
typ modulacji - fl2
próg foto - 16
ilosc paliwa test - 16.0
wartosc opałowa paliwa - 6.0
...


może coś źle ustawione ?
dzięki !

Jakość paliwa to podstawa... na co słusznie zwraca uwagę Fotlot...

Pellet bierzesz z lokalnych tartaków... ale "wartość opałową" to już chyba z kosmosu...
Bo żaden pellet nigdy nie osiągnie takiej "wartości opałowej"  jaką masz wstawioną w opcjach palnika...

"Ilość paliwa test" - 16... to jest wynik z testu przesypowego,, czy może już wynik korygowany na podstawie faktycznego spalania?


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#9 2016-11-24 11:34:32

mkz
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-11-23
Posty: 21

Re: Tekla Draco Bio Compact

"Ilość paliwa test" taka była fabryczna.... nie mam pojęcia jaką ustawić.

Offline

 

#10 2016-11-24 14:04:03

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Tekla Draco Bio Compact

Nie musisz nic na razie  ustawiać... tylko sprawdzić, czy pokrywa się z faktyczną wydajnością podajnika...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#11 2016-11-25 17:57:31

mkz
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-11-23
Posty: 21

Re: Tekla Draco Bio Compact

jechałem po pellet 140km w jedną stronę , posiada w.w certyfikaty, po 10h palenia nadal powstaje dość spory spiek i resztki niedopalonego pelletu.

Offline

 

#12 2016-11-25 19:39:10

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Tekla Draco Bio Compact

Co to za pellet kupiłeś. Jakaś firma podpisuje się pod tym produktem?


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#13 2016-11-25 22:13:13

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Tekla Draco Bio Compact

mkz napisał:

... posiada w.w certyfikaty, po 10h palenia nadal powstaje dość spory spiek i resztki niedopalonego pelletu.

A może największy problem, nie jest z jakością pelletu...

Jeśli wszystkie partie pelletu testowałeś być może, na identycznych ustawieniach... to chyba pora pozmieniać coś w ustawieniach palnika, żeby poszukać ustawień, które doprowadzą też do zmiany procesu spalania...
Bo jeśli jest, tak jak piszesz, że poza spiekiem... pozostają też "resztki niedopalonego pelletu" to nie świadczy to dobrze o samym procesie spalania, a więc warunkach w jakich to się odbywa...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#14 2016-11-25 22:59:59

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Tekla Draco Bio Compact

Czyli twierdzisz... że nawet jak kolega trafi na dobrej jakości pellet... a do tego dopracuje ustawienia palnika tak, że zapewni prawidłowy proces spalania... to  i tak nie ma szans na poprawę sytuacji?

To jest bardzo ryzykowne twierdzenie... bo na tym forum są osoby, które problemu ze spalaniem pelletu nie mają.
Więc chyba jednak "cuda" zdarzają się częściej niż myślisz...

P.S.
A napisz może jeszcze...na czym to testowałeś... czyli model i wersja palnika... oraz  model kotła... jeśli to nie tajemnica wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#15 2016-11-25 23:22:27

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Tekla Draco Bio Compact

Sternik90 napisał:

...
Pewnie ze są osoby co nie miały od samego początku problemu ze spalaniem i problemu nie będą mieć...

Nawet wtedy, gdy trafią na tragicznej jakości... bardzo zanieczyszczony pellet?

To jeszcze bardziej  ryzykowne twierdzenie niż poprzednie... bo w takim przypadku... to raczej cuda się nie zdarzają...

P.S.
A ten model palnika to jednak tajemnica? wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#16 2016-11-25 23:27:57

mkz
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-11-23
Posty: 21

Re: Tekla Draco Bio Compact

za każdym razem wsypywałem pellety z różnych źródeł, wypalając cały poprzedni,
każdy z nich zostawia speki,
czy to stelmet czy z lokalnego tartaku (gdzie dostałem kopię raportu badań z instytutu chemicznej przeróbki węgla) bo uparłem się na jakiś papier potwierdzający jakość..

jestem skazany na czyszczenie pieca po 8-10h palenia?

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/H0YU6R17WM/1.jpg

Ostatnio edytowany przez mkz (2016-11-25 23:36:04)

Offline

 

#17 2016-11-25 23:41:16

mkz
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-11-23
Posty: 21

Re: Tekla Draco Bio Compact

Palnik Fireblast , napisałem w pierwszym poście.

Offline

 

#18 2016-11-26 00:02:09

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Tekla Draco Bio Compact

mkz napisał:

...
jestem skazany na czyszczenie pieca po 8-10h palenia?
...

Tego to nie wiem...na co jesteś skazany wink
Ale testując sprawdzony przez innych... dobrej jakości pellet... należało się zająć dopracowaniem ustawień palnika...
Bo patrząc na jego ustawienia.. to można przypuszczać, że więcej jest tam nieprawidłowych parametrów... takich jak ta "kosmiczna" wartość opałowa 6.0...

P.S.

mkz napisał:

Palnik Fireblast , napisałem w pierwszym poście.

Wiem..i pamiętałem... ale ja pytałem kolegi Sternika... o model jego palnika wink

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-11-26 00:18:16)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#19 2016-11-26 09:07:04

mkz
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-11-23
Posty: 21

Re: Tekla Draco Bio Compact

zmiana wartości opałowej na 3.9 zostawia dodatkowo mnóstwo popiołu.

Offline

 

#20 2016-11-26 09:43:35

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Tekla Draco Bio Compact

mkz napisał:

zmiana wartości opałowej na 3.9 zostawia dodatkowo mnóstwo popiołu.

A kto Ci zalecił tak drastyczną zmianę ustawienia wartości opałowej?

Jeśli nie znasz wartości opałowej danego pelletu, który aktualnie spalasz... to ustawienie wartości 4.9 jest bezpiecznym ustawieniem, gdyż jest to wartość średnia...

A te 3.9 które zastosowałeś... jest raczej tak samo nierealne, jak i 6.0 które miałeś wcześniej...

Ustawienie tak niskiej wartości opałowej, było informacją dla sterownika, że dla uzyskania konkretnej mocy, trzeba tego paliwa spalać więcej... dlatego jest "dodatkowo mnóstwo popiołu"...

Zajmij się raczej innymi parametrami, które mają decydujący wpływ na spalanie... takimi jak podawanie odpowiedniej dawki powietrza do procesu spalania, gdyż to jest  kwestia najistotniejsza...

I nie baw się parametrami... tylko, jeśli czegoś nie wiesz, bądź nie rozumiesz... to najpierw zapytaj...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#21 2016-11-26 17:32:13

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Tekla Draco Bio Compact

Nie żebym się czepiał, ale jeśli nadal będziesz powtarzał, że 'paliwo test' i 'wartość opałowa paliwa' są istotne dla procesu spalania i pracy modulacji, wygenerujesz sobie i innym masę nowych problemów. Życzę powodzenia. Zastanów się nad tym.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#22 2016-11-26 19:25:31

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Tekla Draco Bio Compact

marecki napisał:

Nie żebym się czepiał, ale jeśli nadal będziesz powtarzał, że 'paliwo test' i 'wartość opałowa paliwa' są istotne dla procesu spalania i pracy modulacji, wygenerujesz sobie i innym masę nowych problemów...

A jakie problemy może wywoływać wpisywanie rzeczywistych danych dotyczących "ilości paliwa test" oraz prawdziwej... a nie zawyżonej czy też zaniżonej wartości opałowej?

Bo od początku, namawiam tu do stosowania prawdziwych danych... a nie takich, które  z rzeczywistymi parametrami nie mają nic wspólnego...

Czyli podchodzę do tematu inaczej niż Ty... gdyż Ty twierdzisz, że można sobie wpisywać dowolne parametry... tak jak kto sobie wymyśli... co jest nieprawdą...

Dlatego, że zaniżenie parametru "ilość paliwa test" oraz "wartości opałowej" będzie powodem zawyżonego podawania... w sytuacji gdy niedoświadczony użytkownik bazuje na wyliczeniach pochodzących ze sterownika... dla którego te niskie parametry są podstawą do znacznego zawyżenia parametru "podawanie max"... które by trzeba było wstawić aby uzyskać moc nominalną..
To chyba jasne kolego Marecki....

A przy tak nierealnym  obniżaniu " wartości opałowej" i pracy z modulacją..
taka zaniżona wartość wymusza na modulacji stosowanie zawyżonego podawania "chwilowego" żeby zrekompensować tą niby niską kaloryczność paliwa... co w efekcie prowadzi do sytuacji... gdy na ruszcie znajduje się więcej paliwa niż powinno... a ustawienia podawanego powietrza są zbyt niskie dla takiej ilości paliwa... aby zapewnić odpowiedni proces spalania....

Więc zastanów się nad tym Marecki jeszcze raz...

Bo powietrza... które decydują o prawidłowym procesie spalania... dobierane są w zależności od ilości paliwa na ruszcie i na sztywno portem przypisane jest to do aktualnego zakresu mocy z jaką pracuje palnik...

Więc w przypadku drastycznej zmiany " wartości opałowej"  z 6.0 na 3.9  ilości podawanego paliwa... będą się mocno rozmijać z ilością podawanego powietrza... które może okazać się zbyt małe dla prawidłowego procesu spalania....

A dobrze wiesz o tym, że każda zmiana parametrów podawania, wymusza korektę parametrów powietrza...
Więc nie wiem... co Ci się tu nie zgadza...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#23 2016-11-26 23:05:30

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Tekla Draco Bio Compact

mkz napisał:

zmiana wartości opałowej na 3.9 zostawia dodatkowo mnóstwo popiołu.

Prosty przykład "nadinterpretacji". A dla kolegi autora wątku: wujek google i "TEKLA Automatyczne czyszczenie palnika FIREBLAST".


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#24 2016-11-28 20:08:49

mkz
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-11-23
Posty: 21

Re: Tekla Draco Bio Compact

Automatyczne czyszczenie palnika jest przed każdym rozpalaniem, funkcja ta nie pozbywa się niedopalonego pelletu który jest twardy jak kamień.

Offline

 

#25 2016-11-28 22:32:37

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Tekla Draco Bio Compact

mkz napisał:

... funkcja ta nie pozbywa się niedopalonego pelletu który jest twardy jak kamień.

Bo to nie jest "niedopalony pellet" tylko solidny spiek, gdyż niedopalony pellet nie zamienia się w "twardą jak kamień" skorupę...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson