Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-11-04 12:42:27

Numizm
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-11-04
Posty: 3

Ustawienia itp.

Witam wszystkich forumowiczów!!
Od niecałego roku jestem posiadaczem pieca Kostrzewy Compact Bio Luxury 16KW. Do tego dwa bezprzewodowe regulatory temperatury. Jeden jest w pokoju, gdzie jest ogrzewanie podłogowe (czyli dół domu), drugi w pokoju z grzejnikami (góra domu). Jest jeszcze czujnik temperatury zewnętrznej. Dom jest o powierzchni ok 200m2, do tego piwnica ok 60m2. Ściana zewnętrzna bloczek Ytong 30cm + 18 cm wełny.
No i pojawia się problem. Serwisant autoryzowany, który sprzedał mi piec, według mnie jest kompletnie zielony z jego obsługi. Nawet podłączyć go nie umiał. Przy podłączaniu czujników temperatury też poległ, bo adresów nie poustawiał. Przejdźmy do sedna sprawy. Kupiłem pelet, teraz wiem że nie jest pierwszej jakości, ale też nie badziew. Po jednodniowym paleniu pojawia mi się alarm o przegrzaniu palnika. Tak jest za każdym razem. Piec nie radzi sobie z wydmuchiwaniem popiołu. Spieki powstają bardzo małe. Czy któryś z forumowiczów byłby wstanie mi wytłumaczyć, czy jest możliwość ustawienia piecyka (jakie parametry i czego) tak, aby dobrze współpracował z peletem gorszej jakości? Szczerze to jestem kompletnie zielonym użytkownikiem pieca, a serwisant raczej wiadomości mi nie przekaże. Do tego chciałbym się dowiedzieć o co chodzi z ustawieniami w piecu, czyli na co wpływa zmiana poszczególnego parametru. Nie mówię tu o zmianie temperatur obwodów;)
Jeszcze jedna kwestia. Mam jeszcze moduł komunikacji vide GSM. Na wyświetlaczu pokazuje jakieś temperatury T1 i T2. Obie wynoszą -50stopni. Doczytałem, że trzeba mieć czujniki temperatury, które podłącza się od dołu do urządzenia. Niestety u mnie tego nie ma... Czy jest możliwość, aby te ustrojstwo pokazywało temperaturę pomierzoną z czujników bezprzewodowych, które współpracują z piecem?
Bardzo proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Kamil

Offline

 

#2 2016-11-04 17:07:34

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Ustawienia itp.

Pytanie standardowe nr 1 na sam początek: nakładka szamotowa zmontowana poprawnie (uszczelniona) na palniku jest?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#3 2016-11-04 20:40:07

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Ustawienia itp.

Z opisu wynika że masz dwa obwody grzewcze,  a podłączony czujnik temp. zewnętrznej świadczy o pracy kotła w programie pogodowym.Czy każdy z układu posiada zawór mieszający z siłownikiem i czujnikiem co?

Przy gorszej jakości pelletu będziesz musiał częściej czyścić palnik. W kotle Compact Bio powinien być stosowany tylko pellet klasy A1. 

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#4 2016-11-04 21:00:25

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Ustawienia itp.

Numizm napisał:

.... Kupiłem pelet, teraz wiem że nie jest pierwszej jakości, ale też nie badziew. Po jednodniowym paleniu pojawia mi się alarm o przegrzaniu palnika. Tak jest za każdym razem. Piec nie radzi sobie z wydmuchiwaniem popiołu. Spieki powstają bardzo małe. Czy któryś z forumowiczów byłby wstanie mi wytłumaczyć, czy jest możliwość ustawienia piecyka (jakie parametry i czego) tak, aby dobrze współpracował z peletem gorszej jakości?...

"Dobrej współpracy" palnika z pelletem kiepskiej jakości to raczej nie osiągniesz... gdyż mają z tym problem nawet doświadczeni użytkownicy.
Ale zapewne problem przegrzewana jest do opanowania... pod warunkiem jednak... że ich przyczyną nie są problemy związane z ciągiem kominowym i napowietrzeniem kotłowni...
A wtedy pomoże to, o czym pisze kolega Marecki...
Dobrze przygotowana i uszczelniona wkładka... oraz optymalne oprogramowanie palnika...

doradca kostrzewa napisał:

... W kotle Compact Bio powinien być stosowany tylko pellet klasy A1...

Czy wymóg ten dotyczy także innych kotłów, czy tylko tej konkretnie konstrukcji?

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-11-04 21:09:07)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#5 2016-11-27 16:48:56

Numizm
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-11-04
Posty: 3

Re: Ustawienia itp.

Przepraszam, że do dopiero teraz odpowiadam. Otóż po rozmowie z hydraulikami, którzy podłączali kocioł, dowiedziałem się, że z kotła wychodzi jeden obwód do zaworu 4-drogowego, następnie rozgałęzia się do pompki na grzejniki i do mieszacza na podłogówkę. Dołączam zdjęcie. https://zapodaj.net/823355be0dedd.jpg.html. Link do zdjęcia: https://zapodaj.net/823355be0dedd.jpg.html.
Czujnik temperatury jest na powrocie do pieca...
Jeżeli chodzi o uszczelnienie nakładki szamotowej to w toku.

Offline

 

#6 2016-11-27 17:33:20

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Ustawienia itp.

Numizm napisał:

... Otóż po rozmowie z hydraulikami, którzy podłączali kocioł, dowiedziałem się, że z kotła wychodzi jeden obwód do zaworu 4-drogowego, następnie rozgałęzia się do pompki na grzejniki i do mieszacza na podłogówkę...

Czujnik temperatury jest na powrocie do pieca...

A może ustal jeszcze... jeśli masz zasobnik C.W.U. to gdzie on jest podpięty... i co to ma być to "na razie nieaktywne"?
I może jeszcze zapytaj tych hydraulików... dlaczego za zaworami zwrotnymi, które są za każdą pompą, nie zamontowali zaworów kulowych...

A tak w ogóle... to przy takim zagęszczeniu pomp, powinien być raczej zastosowany rozdzielacz kotłowy...
Bo w takim układzie, to przeciąganie się wzajemne pomp masz pewne...gdy pompy podpięte są tak blisko siebie... przy takim jak masz przekroju rur...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#7 2016-11-27 21:19:12

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Ustawienia itp.

doradca kostrzewa napisał:

... Czy każdy z układu posiada zawór mieszający z siłownikiem i czujnikiem co?
...

Teraz wiemy, że nie "każdy", bo 3D sterowany ręcznie...a nie wiemy nawet... czy zawór 4D posiada siłownik... bo nijak go nie mogę wypatrzyć...

Ale może już wkrótce się tego dowiemy... a także tego... co to jest ten "na razie nieaktywny" obwód...
Bo jeśli to faktycznie jest C.W.U. to będzie okazja do zrobienia konkretnej poprawki... i podłączenie wszystkich obwodów nieco lepiej...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#8 2016-11-28 14:21:43

Numizm
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-11-04
Posty: 3

Re: Ustawienia itp.

To nieaktywne to jest obieg do nagrzewnicy w garażu, której jeszcze nie ma. Zawór 4D jak na zdjęciu.
https://zapodaj.net/8d8421b8fb250.jpg.html
Można trochę przybliżyć pojęcia "przeciąganie się wzajemne pomp" i w jakim celu zawory kulowe za zwrotniakami? Proszę o wyrozumiałość - kompletny laik ze mnie...

Offline

 

#9 2016-11-28 16:39:18

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Ustawienia itp.

Numizm napisał:

To nieaktywne to jest obieg do nagrzewnicy w garażu, której jeszcze nie ma...

Można trochę przybliżyć pojęcia "przeciąganie się wzajemne pomp" i w jakim celu zawory kulowe za zwrotniakami?...

To dobrze, że ten "nieaktywny obieg" nie jest obwodem C.W.U.  bo ten jak widać na tej fotce,  jest podłączony przed zaworem 4D...

Ale nasuwa się kolejne pytanie...
Do czego prowadzi ta rura podpięta bezpośrednio nad zaworem 4D?

I jeszcze kolejne...
Dlaczego siłownik zaworu 4D, jest zamontowany w takiej pozycji?
Bo to raczej nie jest jego właściwa pozycja montażowa...

A teraz w temacie zaworów... to chyba jasne, że powinna być możliwość całkowitego odcięcia tego odcinka... na którym znajduje się pompa... filtr skośny oraz zawór zwrotny...
W przypadku konieczności oczyszczenia filtra... wymiany uszkodzonej pompy lub zablokowania się zaworu zwrotnego, który nie spełnia swej roli... taka możliwość jest bardzo przydatna...

A przeciąganie i wzajemne blokowanie się pomp... w tak wykonanych podłączeniach obwodów... są na porządku dziennym.
Ma to wpływ na sprawność działania obwodów... ale także na trwałość samych pomp, których żywotność w takich warunkach jest krótsza...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson