Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#51 2016-10-31 22:13:22

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

No zadana 50 a start pomp na 52 no pomyśl troche hehe.

 

#52 2016-10-31 22:15:19

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Na takim podawaniu na 50 stopni nie może dobić?
Kolega na grawitacji ma instalacje...

50 zadana... a start pompy 52...
No no... gratulacje...

P.S.
No to nam się kolega udał big_smile

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-10-31 22:16:42)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#53 2016-10-31 22:16:16

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Podaj nam ustawienia całego sterownika każde podmenu.

Zaraz ci spróbujemy ogarnąć

 

#54 2016-10-31 22:17:35

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Min.temp powrotu to 45C.

Offline

 

#55 2016-10-31 22:19:19

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Darecki 63/65 niech ustawi no nie?

Ja tam zawsze 65 trzymam i start pomp zrobiłem 60st.

Jak on ma same grzejniki to bym zrobił 63 i start pomp 55

 

#56 2016-10-31 22:20:46

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

Min.temp powrotu to 45C.

Jak nie masz czujnika to to nie chodzi


P.S. Masz glowice na grzejnikach

Ostatnio edytowany przez PiotrekB (2016-10-31 22:23:13)

 

#57 2016-10-31 22:23:05

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

KOCIOŁ
-temp.min pomp:52
- tryb pracy: ciągły
- histereza: 10C
- min temp. powrotu: 45C
- czas mieszacza powr.: 120s

PALNIK
- powietrze min (20%): 7
- powietrze max (100%): 15
- podawanie max (100%): 5
- moc min (FL2): 30
- moc max (FL2): 100
- modulacja: FL2
- próg foto: 15
- ilość paliwa test: 7,1
- wartość opałowa paliwa: 5,1
- tlen min (20%): 14,0
- tlen max (100%): 8,0
- dawka startowa paliwa: 30
- dmuchawa rozpalanie: 10

OGRZEWANIE
- max TZEW pomp komf: 15C,
- max TZEW pomp ekon: 10C
- min Tco pomp: 30C
- temp max: 65C
- czas mieszacza: 180 (s)
- temp CO dla -20C:  70C
- temp CO dla 0C: 50C
- temp CO dla 10C: 40C
- współczynnik korekcji: 10C
- tryb pracy: ręczny
- Tco zadana ręcznie: 50C
- czujnik pokojowy: CTP2
- czujnik CO: nie,
- stała pompa: nie
To takie coś mam teraz.

Offline

 

#58 2016-10-31 22:26:22

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

To stare są grzejniki aluminiowe ale stare. Dopiero na przyszły sezon będzie wymiana, bo jeszcze mam parę żeliwniaków. Przy grzejnikach są tylko zawory bez żadnych odpowietrzników.

Offline

 

#59 2016-10-31 22:28:30

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Większość tych parametrów w ogóle nie jest istotnych... bo nie masz czujników ani siłowników na mieszaczach... a nie wiem nawet... czy jakiś mieszacz masz w ogóle...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#60 2016-10-31 22:29:04

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Ale możesz kontrolwac temp na nich skręcić czy coś???

 

#61 2016-10-31 22:33:52

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Grzejnikom żeliwnym wystarczy niska temp. zasilania... natomiast aluminiowe grzejniki potrzebują wyższej temp. 
Takie mieszane instalacje nie są łatwe w regulacji, jeśli regulatorów brak wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#62 2016-10-31 22:36:02

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Nie  mam żadnych termostatów, jedynie mam od niedawna założy czujnik pokojowy CTP2 od Kostrzewy.

Offline

 

#63 2016-10-31 22:37:20

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Wysłałem ci p.w.

 

#64 2016-10-31 22:40:53

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Czyli że co teraz Piotrek?  Gdzie mogę ją odczytać>

Offline

 

#65 2016-10-31 22:46:07

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Na mailu, zadzwon na spokojnie jutro z rana albo wieczorem, staniemy przy piecach i cos po wklepujemy.

Uparles sie na prace ciągłą a może lepiej będzie w trybie auto z harmonogramem temperatur

A może zostaniemy przy pracy ciągłej  a wylaczymy pokojowke

 

#66 2016-10-31 22:48:22

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

No to on działa w automacie z tą pokojówką.

Offline

 

#67 2016-10-31 22:55:51

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Piotrek... praca ciągła miała być na czas dopracowania ustawień palnika...
Potem to można sobie ustawiać auto...
Ale najpierw trzeba zacząć od podstaw...

P.S.

Ale jak się ustawia temp. zadaną niżej niż start pompy... to tak sukcesu się nie odniesie...

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-10-31 22:57:37)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#68 2016-10-31 23:01:45

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Idę spać.

Jak cos jestem in tacz tak jak ci pisałem walcm

 

#69 2016-10-31 23:04:04

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

PiotrekB napisał:

Darecki 63/65 niech ustawi no nie?

Ja tam zawsze 65 trzymam i start pomp zrobiłem 60st.

Jak on ma same grzejniki to bym zrobił 63 i start pomp 55

Piotrek... jeśli kolega ma same grzejniki... i do tego różne... a do tego nie ma mieszacza, żeby temp. puszczaną w grzejniki ograniczyć, to temperaturę trzeba by było dać mniejszą niż proponujesz, bo nam się kolega zagotuje wink  gdyż termostatów także brak...

Niech zacznie od zadanej 55 i start pompy na 50...

A na pozostałe ustawienia, to chyba trzeba zrobić okrojoną wersję tej długiej listy, którą nam tu ciągle kopiuje, bo chyba nie rozumie nadal, że większość parametrów  z menu serwisowego, nie ma u niego zastosowania...

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-10-31 23:14:12)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#70 2016-10-31 23:21:48

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Czyli finał finałow nic nie wiem dalej:( co znaczy pw?

Offline

 

#71 2016-10-31 23:39:06

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Czego kolego nie wiesz?
Że temp. startu pomp nie może być wyższa niż temp. zadana kotła?

Piotrek zaproponował Ci prywatne korepetycje wink ... wysłał Ci wiadomość na maila...

Po objawach widać, że kolega ma problemy nie tylko z opanowaniem palnika, ale i z instalacją... o której nadal wiemy niewiele...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#72 2016-10-31 23:42:12

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Nie mogłem zmienić temp zadanej bo chodził w auto ale się udało. Temp.zadana 55C a temp.min.pomp to 50C. Pozdrawiam:)

Offline

 

#73 2016-11-01 00:02:07

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

KOCIOŁ
- tryb pracy: ciągły
...
To takie coś mam teraz.

walcm napisał:

Nie mogłem zmienić temp zadanej bo chodził w auto ale się udało...

A co tu mogło się nie udać?
Wcześniej twierdziłeś, że ustawiłeś tryb ciągły... teraz piszesz że miałeś ustawione auto... trochę więcej zdecydowania i samokontroli, bo takimi metodami... to efektów doczekasz się w przyszłym sezonie grzewczym...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#74 2016-11-01 09:21:49

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Kocioł tryb pracy auto był. Przepraszam za niedopatrzenie.  A jeszcze raz: chodzi o temp.zadana kotła w parametr ze Kocioł? Temp min pomp 50C, histereza 10 a min temp powrotu to 45. Cała nic odbywała się modulacji.  Nie dobija do temp i cały coś grzeje. A tu nie o to chodzi.

Offline

 

#75 2016-11-01 10:29:13

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

... A jeszcze raz: chodzi o temp.zadana kotła w parametr ze Kocioł? Temp min pomp 50C, histereza 10 a min temp powrotu to 45. Cała nic odbywała się modulacji.  Nie dobija do temp i cały coś grzeje. A tu nie o to chodzi.

A co ma robić?
Musi grzać, żeby było ciepło...
W trybie ciągłym ma pracować ciągle... jak sama nazwa mówi wink

O minimalnej temp. powrotu nawet nie wspominaj, bo podejrzewam, że nawet nie wiesz ile na powrocie jest stopni... a zapewne za mało...
To co masz wpisane w sterowniku to nas nie interesuje...
Możesz nawet wpisać 70... i tak nie ma to znaczenia jeśli nie masz ochrony powrotu sterowanej siłownikiem...

walcm napisał:

... A jeszcze raz: chodzi o temp.zadana kotła w parametr ze Kocioł?...

Nie inaczej... o temp. kotła, decyduje to co wpiszesz w menu Kocioł... więc pytanie jest z kategorii tych dziwnych wink delikatnie mówiąc...

Temperatura zadana kotła 55 jest osiągana?

P.S.
Jeśli nie masz w swojej instalacji żadnych mieszaczy i siłowników, ani też dodatkowych czujników np. temp. C.O., to możesz zarządzać tylko podstawowymi parametrami... a do sprawdzenia temp. np. powrotu... musisz zastosować zwykły termometr przylgowy zamontowany na rurce powrotnej do kotła...

To co dotyczy Twoich ustawień kotła i instalacji ogrzewania, zawiera się w kilku punktach menu...

KOCIOŁ
Nastawy:
Temp. zadana kotła -

Serwis:
Temp. MIN pomp -
Tryb pracy -
Histereza -

OGRZEWANIE
Nastawy:
Temp. komfortowa -
Program -
Temp. ekonomiczna -

Serwis:
Czujnik pokojowy -
Stała pompa  -

Więc nie podawaj nam wszystkiego, co w sterowniku masz wpisane we wszystkich zakładkach menu wink

A jeśli masz jeszcze zasobnik C.W.U. to i tam trzeba też dobrać odpowiednie wartości...

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-11-01 11:03:54)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson