Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#26 2016-10-28 10:46:50

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Żołnierz wogóle. Takie powiedzonko: po prostu iść spaćsmile

Offline

 

#27 2016-10-28 12:13:03

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 807

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

aaa.....znałem do tej pory takie określenia: iśc lulu,iść na grzędę,komarunek, iść w szmaty, kimać, zdrzemnąć się, lygać(śląska gwara),dusić garę, garować (poznańska)
(z rosyjskiego) iść w krawać,(z angielskiego) to nap, to sleep it off......a w kamasze to nie znałem(oprócz iść do armii)


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#28 2016-10-28 12:57:28

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1963

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Fotlot... nie znałeś...ale skojarzenie miałeś dobre wink
Dodaj jeszcze do słownika: "dusić komara" i "przyciąć komara"... oraz... "iść w słomę"...a także..."iść do nory" wink

P.S.
A może, teraz wojsko śpi w kamaszach...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#29 2016-10-28 13:11:37

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

no dobra. Przestawiłem na czujniku w pokoju na 0C i na piecu 22C. 4h piec stoi ponieważ widzi odpowiednią temperaturę pomieszczenia. Jakie według Was będą w miarę ekonomiczne parametry dla pracy palnika? Pobawiłbym się w obserwacje jak on się zachowuje w spalaniu i jaki będzie np popiół ale nie za bardzo wiem którymi parametrami się posłużyć i którymi operować a poza tym parametry serwisowe które są ustawione nie do końca muszą być odpowiednie dla mojego domku.

Offline

 

#30 2016-10-28 13:30:10

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

A masz grzejniki , podlogowke ???

Szybko ci sie dom wychładza?

Ja rok nawiązywałem znajomość z moim piecem hehe

Z pomocą chłopaków  z forum czegoś tam się poduczyłem.

Ja przy tych pogodach pale w trybie auto z włączonym czujnikiem pokojowym.

Piec zalicza mi sie 2x po 3h.
W tym samym czasie mam ustawioną wode uzytkowa.

Musisz tak zapanować nad piecem żebyś nie miał 10-15 startów na dobę

 

#31 2016-10-28 13:42:10

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Podłogówki nie mam, grzejniki tradycyjne, na razie ogrzewane jest c.o. bez wody użytkowej. A w jaki sposób zapanować nad nim? W domu jeżeli nie jest wychłodzone to w miarę się trzyma ciepło. Domek jest bardzo nasłoneczniony, więc jeżeli jest słońce to bez problemu jeszcze wieczorem ściany trzymają ciepło.

Offline

 

#32 2016-10-28 16:12:27

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1963

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Najistotniejsze jest oprogramowanie samego palnika... czyli temat zgodny z Twoim wątkiem...

Dopasowanie podstawowych parametrów, zawsze jest sprawą indywidualną, więc nie ma sensu bazowanie na cudzych ustawieniach, ale kierowanie się dobrymi radami, zawsze jest pomocne...

Trzeba określić podstawowe parametry i ustalić moc, jaka jest wystarczająca, do sprawnej pracy kotła.
A co jest bardzo istotne... to dobrać odpowiednie wartości powietrza, dla minimalnej i maksymalnej mocy palnika, które dadzą najlepsze efekty spalania...
A jeśli chodzi o efekty spalania, to bardzo pomocny jest wkład szamotowy w palniku, który poprawia efektywność samego palnika i pomaga w uzyskaniu optymalnych warunków spalania pelletu,  a  także wpływa w znaczny sposób na ilość popiołów, pozostałych po spalaniu pelletu.

Więc, parametrów do regulacji nie ma wcale aż tak wiele, ale trzeba poświęcić trochę czasu aby to wszystko dopasować.
A nie da się tego sprawnie przeprowadzić, kiedy kocioł ustawiony jest na "auto", tylko trzeba to robić w trybie pracy "ciągłej".
A po zakończeniu dostosowania parametrów pracy palnika, nie ma problemu z używaniem go w obu trybach pracy kotła, zależnie od potrzeb i preferencji...
Decyzja o trybie pracy, powinna być także poparta obserwacjami oraz testami takiej pracy w tych odmiennych trybach...
Ale to, powinno nastąpić, dopiero po dostrojeniu palnika...

P.S.
Parametry palnika, które należy modyfikować...

- powietrze min (20%): to chyba jasne.
- powietrze max (100%): tak jak i to...
Ilość podawanego powietrza, decyduje o jakości procesu spalania, co wpływa na efektywność pracy palnika, ilość popiołu oraz czystość wymiennika, a nawet temp. spalin...
Więc jest to bardzo ważny parametr, który trzeba dobrać optymalnie...
A zakres tych wartości, ma wpływ na płynność modulacji...

- podawanie max (100%):- decyduje o maksymalnej mocy generowanej przez palnik...  którą warto dopasować do zapotrzebowania...

- moc min (FL2): decyduje o mocy minimalnej palnika, która może wynosić  20% mocy maksymalnej...  czyli im mniejszy, tym daje większy zakres pracy palnika...

Pozostałych parametrów nie musisz na razie dotykać...

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-10-28 19:41:18)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#33 2016-10-29 20:45:55

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Dzięki darecki za rzetelna podpowiedz. Właśnie kończy mi się paliwo w zasobniki i w niedługim czasie będę go pucował.  Ile wsypać tych woreczków ażeby sprawdzić co się dzieje z palniki em? Rozumiem, żeby ustawić go w tryb ciągły, ustawić te parametry co mi podałeś reszty nie ruszać i zobaczyć co się dzieje. Tylko przez ile czasu to sprawdzać?

Offline

 

#34 2016-10-29 20:51:09

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

A mógłby ktoś wrzucić jakiś link z wkładami szamotowymi?  Wogole tak jak po co i dlaczego.

Offline

 

#35 2016-10-29 22:16:13

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1288

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

opcja szukaj, bardzo pomocna, np.

http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=1056
http://www.forum.pellets.com.pl/viewtop … 06&p=1

Ostatnio edytowany przez marecki (2016-10-29 22:16:27)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#36 2016-10-30 01:14:22

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1963

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

... Ile wsypać tych woreczków ażeby sprawdzić co się dzieje z palniki em? Rozumiem, żeby ustawić go w tryb ciągły, ustawić te parametry co mi podałeś reszty nie ruszać i zobaczyć co się dzieje. Tylko przez ile czasu to sprawdzać?

Ile pelletu będziesz potrzebował na testy, to zależy od Ciebie wink
A parametrów, to żadnych Ci nie podawałem, a jedynie wskazałem, którymi z nich,  trzeba operować, aby dopracować jakość spalania pelletu, oraz ustalać moc i zakres pracy palnika.
A ile to potrwa?
To też zależy od Ciebie.
Jeśli masz trochę wolnego czasu, to można to ogarnąć dość szybko, trzymając się wskazówek, które są pomocne w ocenie efektów tych testów...

Musisz pamiętać o podstawowej zasadzie, dotyczącej kolejności działań...
Jeśli chcesz przeprowadzić to kompleksowo... to najpierw powinieneś zacząć od wkładki szamotowej... potem ustalenia parametru "podawanie max"... a następnie dobrania najlepszych wartości powietrza... min. i max.
Gdyż wszystko, jest tu ze sobą powiązane...
Zastosowanie wkładki, wymusza ustawianie innych parametrów, niż w przypadku palenia bez niej...
Ale w każdym przypadku... zmiana parametru "podawanie max"... wymusza zmianę parametru "powietrze max"... gdyż istnieje duża zależność między tymi parametrami...

A wątki, podrzucone przez kolegę Mareckiego, mogą być pomocne...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#37 2016-10-30 09:18:51

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

W tej chwili mam podawanie: 10, powietrze min; 12, powietrze max: 30, moc min: 30. Zacząć od podawania w górę czyli do 11? A jeżeli zmienię na większe podawanie to jak z reszta tych parametrów?

Offline

 

#38 2016-10-30 10:58:27

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1963

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Podawanie zmień na mniejsze... bo to co masz teraz, to raczej jest za duże... zmniejsz na początek dość drastycznie o połowę... czyli na 5.
Moc min. na 20%
A jeśli podawanie mniejsze... to i mniejsze wiatry.... tak min. jak i max...
więc zmniejsz je też o połowę na początek...
Czyli np. jakieś 7 min. i 15 max...no i obserwuj jakość spalania...
Oczyść przed testami ścianki komory spalania przynajmniej, po to aby obserwować jaki będzie pojawiał się na nich osad...
Jeśli będzie bardzo  ciemny, z zawartością sadzy... to będzie oznaczało że wiatr trzeba zwiększyć...
Jeśli natomiast ścianki pokryje biały osad... to znak, że jesteś bliski ideału...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#39 2016-10-30 14:36:42

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Ok, tak też idę uczynić. Bardzo dziękuję za konkretne wskazówki. Będę obserwował co się dzieje i dam na pewno znaćsmile

Offline

 

#40 2016-10-30 15:11:26

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1963

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Wskazówki były konkretne wink  ale wartości w nich zawarte, to raczej tylko orientacyjne... jako punkt wyjścia do testów i dokładniejszej regulacji...
Gdyż idealne nastawy, jak już pisałem wcześniej... sam musisz ustalić...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#41 2016-10-31 21:33:46

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Ustawiłem tak:
podawanie-5
pow.min-7
pow.max-15
moc-20
Wydaje mi się raczej że kocioł gorzej chodzi z pewnością niż poprzednio. Napewno więcej pochłania opału i jest większa moc pracy palnika.

Offline

 

#42 2016-10-31 21:42:21

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

na wyświetlaczu czy real

 

#43 2016-10-31 21:45:56

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

http://i.imgur.com/3nYMcxC.jpg
http://i.imgur.com/Pw2aEoN.jpg
http://i.imgur.com/AS0J5qW.jpg
http://i.imgur.com/Sy75VLP.jpg
http://i.imgur.com/2Wh3VBX.jpg
Takie się coś dzieje przy tych ustawieniach. Raczej to nie jest prawidłowo?

Offline

 

#44 2016-10-31 21:48:08

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

A powiedzcie jeszcze jedną prawdęsmile, a mianowicie: test wagowy-potrzebny czy nie? Jak wykonać najłatwiej krok po kroku.

Offline

 

#45 2016-10-31 21:49:10

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Myślę, że muszę zwiększe podawanie no i pozostałe parametry. Co myślicie?

Offline

 

#46 2016-10-31 21:56:53

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Jaka masz zadana temp???
Na ile masz start pomp.
Masz coś slaby płomień a ty chyba szamotu nie masz

Ostatnio edytowany przez PiotrekB (2016-10-31 21:58:23)

 

#47 2016-10-31 22:04:00

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Nic zmieniaj narazie, widzisz ze wykresy sie coraz lepiej prostują.

Jak dla mnie masz ustawione 55st, za nisko

 

#48 2016-10-31 22:07:53

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Temp.zadana to 50C, ustawiona na ogrzewanie to 22C. Temp.min.pomp 52. Tak faktycznie nie mam tej wkładki.

Offline

 

#49 2016-10-31 22:09:00

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1963

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

Ustawiłem tak:
podawanie-5
pow.min-7
pow.max-15
moc-20
Wydaje mi się raczej że kocioł gorzej chodzi z pewnością niż poprzednio. Napewno więcej pochłania opału i jest większa moc pracy palnika.

Kolego... ale jaka moc?
O te 20 mi chodzi...
Jak może być "większa moc pracy palnika" jeśli ograniczyłeś podawanie max. o połowę... z 10 na 5...
Procentowo... wartości będą wyświetlane większe... ale moc musi być mniejsza na mniejszym podawaniu...
Nie podajesz jaka temp. zadana kotła... a na tym poszarpanym wykresie widać że niska...
Nie osiąga kocioł zadanej temp. czy jakieś inne problemy też występują?

P.S.
A na 40 to się nie da ustawić? wink
A temp. na powrocie do kotła to jaka jest?

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-10-31 22:11:55)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#50 2016-10-31 22:11:08

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Tylko prawdę mówiąc to on prawie cały czas chodzi. Tak jak widać na fotkach. Tak jakby nie miał siły dobić do tej temp zadanej.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson