Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-10-27 22:00:39

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Palnik Bio Platinum I 16kW

Witam,
Panowie posiadam taki palnik firmy Kostrzewa jak w temacie. Piec działał kiedyś jako olejowy a teraz jest przerobiony na pellet.
Moje ustawienia to:

KOCIOŁ
- tryb pracy: ciągły
- histereza: 7C
- min temp. powrotu: 45C
- czas mieszacza powr.: 120s

PALNIK
- powietrze min (20%): 12
- powietrze max (100%): 30
- podawanie max (100%): 10
- moc min (FL2): 30
- moc max (FL2): 100
- modulacja: FL2
- próg foto: 15
- ilość paliwa test: 7,1
- wartość opałowa paliwa: 5,1
- tlen min (20%): 14,0
- tlen max (100%): 8,0
- dawka startowa paliwa: 30
- dmuchawa rozpalanie: 10

OGRZEWANIE
- max TZEW pomp komf: 15C,
- max TZEW pomp ekon: 10C
- min Tco pomp: 30C
- temp max: 65C
- czas mieszacza: 180 (s)
- temp CO dla -20C:  70C
- temp CO dla 0C: 50C
- temp CO dla 10C: 40C
- współczynnik korekcji: 10C
- tryb pracy: ręczny
- Tco zadana ręcznie: 50C
- czujnik pokojowy: CTP2
- czujnik CO: nie,
- stała pompa: nie

Ustawiam sobie na sterowniku temp:20C i na czujniku +2. Faktycznie rzecz biorąc w pomieszczeniu mam temp +18C. Piec działa chyba dobrze ponieważ: moc-30%, 1kg/h, 4,5kW. Spalanie 25kg na dobę. Przy czyszczeniu w miarę ok. Przy takich ustawieniach na wykresie jest łądna sinusoida. Palnik dogrzewa do temp zadanej i wyłącza się i tak w kółko.

MOJE PYTANIE A ZARAZEM PROBLEM TO:
Po zmianie ustawienia na sterowniku do temp22C i na czujniku +4 piec zgłupiał. Nie osiąga zadanej temperatury, grzeje cały czas i nie wyłącza się. Bardzo proszę o pomoc. Jakie parametry można by było zmienić i do czego służą. Aha, dom mam piętrowy, pow. to 200m, nieocieplony. Pozdrawiam:)

Offline

 

#2 2016-10-27 22:19:02

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

No jak faktycznie w pomieszczeniu masz 18st a na czujniku dasz +4 to on widzi temperaturę 14st.

To zapiepsza,żeby dobic do ustawionych 22st

 

#3 2016-10-27 22:33:12

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1975

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

No dobrze... ustawienia, ustawieniami... ale, czy masz te wszystkie czujniki, które są potrzebne do obsługi sterowania, którego dotyczą te parametry które podałeś?
Bo jeśli nie, to do niczego nie są potrzebne parametry ogrzewania... skoro tryb pracy ręczny i czujnika C.O. brak...

walcm napisał:

KOCIOŁ
- tryb pracy: ciągły
- histereza: 7C
- min temp. powrotu: 45C
- czas mieszacza powr.: 120s
...piec zgłupiał. Nie osiąga zadanej temperatury, grzeje cały czas i nie wyłącza się. Bardzo proszę o pomoc. Jakie parametry można by było zmienić i do czego służą. Aha, dom mam piętrowy, pow. to 200m, nieocieplony....

A jaka jest ta temp. zadana... bo na razie to jest tajemnica chyba wink
Tryb ciągły... temperatura zadana nie osiągnięta... i Ty się dziwisz, że się nie wyłącza?
A jest co grzać... bo 200 nieocieplonych metrów, to trochę ogrzewania potrzebuje...

A te...podawanie max (100%): 10... to nie jest za duże?


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Online

 

#4 2016-10-27 22:48:07

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Na sterowniku mam ustawione ogrzewanie na 22C(do tej temp ma dogrzać i się wyłączyć teoretycznie). Czujnik pokojowy CTP2 ustawiony na +4 i palnik non stop pracuje. Nie może osiągnąć zadanej temperatury czyli tych 22C. Wcześniej miałem ustawione na 20C i +2 i chodził elegancko. Po zmianie innych parametrów ogrzewania piec zgłupiał.

Offline

 

#5 2016-10-27 22:58:06

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Pompka C.O. pracuje na III biegu. Jak zadałem mu 22C to sterownik widzi temp. 65C. Jak była 20C to widział 50C pracując oczywiście cały czas w automacie.

Offline

 

#6 2016-10-27 23:04:06

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1975

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Kolego... pytałem o temp. zadaną kotła... i o inne rzeczy zresztą także... i odpowiedzi brak...
A piec nie "zgłupiał"... bo jeśli nie osiąga temp. pokojowej to czemu miałby się wyłączyć?
Po to ustawiłeś tryb ciągły, żeby się ciągle wyłączał?
Nawet wtedy jak nie zrobi tego, co mu rozkazałeś?


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Online

 

#7 2016-10-27 23:10:02

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Wyzeruj proszę czujnik pokojowy i powiedz nam jaka temperaturę pokojowa widzi piec.

Po co ruszasz pokojowy ?

 

#8 2016-10-27 23:10:29

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Temperatura zadana kotła to 50C. A z tymi czujnikami to mam tak jak pisałem czujnik pokojowy CTP2 z Kostrzewy i tyle:)

Offline

 

#9 2016-10-27 23:13:48

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1975

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

KOCIOŁ
- tryb pracy: ciągły

walcm napisał:

OGRZEWANIE
- tryb pracy: ręczny

walcm napisał:

... pracując oczywiście cały czas w automacie.

Zdecyduj się kolego...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Online

 

#10 2016-10-27 23:16:55

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Darecki trzeba koledze od początku po kolei bo on nie wiem za bardzo co ty do niego piszesz 😁

Znam to z autopsji

 

#11 2016-10-27 23:18:23

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Hehe darecki on rusza pokojowke i piec myśli ze w pomieszczeniu ma 14st

 

#12 2016-10-27 23:19:20

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1303

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

To widzę nie tylko ja "ręcznie palę w automacie" smile Tyle, że ja to robię świadomie


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#13 2016-10-27 23:20:32

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1975

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Właśnie to robię... po kolei od najistotniejszych rzeczy... a 50 stopni... to wielkiego wrażenia na instalacji nie zrobi... w nie ocieplonych 200m2...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Online

 

#14 2016-10-27 23:20:43

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Nie dziwcie się każdy z nas tak miał  😁

 

#15 2016-10-27 23:22:35

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1975

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Gdyby to była jeszcze prawdziwa pokojówka... to bym się może nie zdziwił, że ją rusza wink

Piotrek... ja nie... ale wiem, że Twoja pokojówka, jest strasznie brzydka, bo pamiętam jak na nią narzekałeś na samym początku big_smile

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-10-27 23:24:49)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Online

 

#16 2016-10-27 23:24:01

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Ale z drugiej strony jak mu piec zmienia temp zadaną to wychodzi na to ze w trybie auto go ma.

Chyba ze kolega cos tu z nami się bawi

 

#17 2016-10-27 23:26:06

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Znaczy się nie rozumiem kolego Darecki. Piec działa cały czas w automacie. Ustawiłem mu temp ogrzewania na 22C i według tego on widzi 55C ale na czujniku pokojowym ma ustawione +2. A jak miałem na +4 to widział że ma grzać do 65C. Jeżeli powoli tak dochodzę do wniosku że czujnik pokojowy ustawia na piecu odpowiednią temperaturę do której ma ogrzać pomieszczenie aby było te 22C. Ale jeżeli ja mam ustawione temp.zadana 50 i histerezę 10 to on nie może osiągnąć 65C. Czy dobrze kombinuję?

Offline

 

#18 2016-10-27 23:28:12

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

100zl za takie gowno z prlu

 

#19 2016-10-27 23:43:13

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1975

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

... Ale jeżeli ja mam ustawione temp.zadana 50 i histerezę 10 to on nie może osiągnąć 65C. Czy dobrze kombinuję?

Źle kombinujesz...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Online

 

#20 2016-10-27 23:46:12

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Hmm, no to powoli nie wiem co z tym fantem. Bo za chwile będe chciał znowu zmienić temp i znowu to samo znaczy się że nie będzie osiągał temp albo cholera wie co jeszcze.

Offline

 

#21 2016-10-27 23:53:16

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1975

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

W trybie "auto" temperatura jest ustalana automatycznie... wiec temp. zadana kotła ręcznie, nie ma tu zastosowania...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Online

 

#22 2016-10-28 00:01:14

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Ano właśnie. Więc co to może być za ciekawostka że nie osiąga tej zadanej temp przy wyższych ustawieniach a przy mniejszych było elegancko. Naprawdę nie rozumiem. Pozdrawiam Was wszystkich gorąco. Ale trza troche w kamasze iśćsmile

Offline

 

#23 2016-10-28 09:23:37

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Witam,
Wyzerowałem czujnik pokojowy na 0, a temp pomieszczenia na sterowniku to 22C. Efekt że piec się wyłączył bo widzi 22,6C i tak się waha. Moje pytanie: czy w pomieszczeniu jest w tej chwili 22C? A jeżeli chciałbym mieć temp 18C w pomieszczeniu to jaki manewr zrobić ponieważ chciałbym żeby piec chodził na wyższej temperaturze. No i mam prośbę, gdyż jestem świeżo upieczonym nabywcą takiego pieca prosiłbym o jakieś wskazówki jak manewrować parametrami: jeżeli chodzi o ustawienia temperatury, za dużo np popiołu w palniku itd. Pozdrawiam:)

Offline

 

#24 2016-10-28 09:38:41

PiotrekB
Gość

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Menu /ogrzewanie/nastawy

 

#25 2016-10-28 10:42:53

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 807

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Co on ma na myśli mówiąc cyt:" trza trochę w kamasze iść". Trochę żołnierz?


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson