Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2015-10-18 18:01:30

_pekin__
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-10-18
Posty: 6

Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Witam,

Od niespełna roku jestem posiadaczem w/w palnika jednak mam z nim cały czas problem, nie rozpala się nawet po 3 próbie ( pellet barlinek ). Próbowałem już różnych nastaw podawanie od 22s do 55s, wygląda to tak że najlepiej rozpalał się w okolicach 50s, za pierwszym razem praktycznie nie udało się nigdy z reguły jest do drugi raz lub trzeci. Jak już rozpali się to pali się dobrze jednak kocioł w którymś momencie nagrzewa się, a palnik wchodzi w stan czyszczenia - po tym już się nie odpala, kończy się to komunikatem brak ognia. Nie mam już pomysłu co z tym zrobić, montażysta który instalował palnik twierdzi że muszę próbować z czasem podawania dawki startowej ale ile można, może przyczyna leży gdzieś indziej. Bardzo proszę o pomoc - może jakiś nr. tel. bym mógł dokładnie przedyskutować problem. Palnik jest na gwarancji ale może to faktycznie wina ustawień bo zeszłą zimę jakoś przetrwałem ale następna to będzie koszmar.

Ostatnio edytowany przez _pekin__ (2015-10-18 18:04:51)

Offline

 

#2 2015-10-18 20:50:50

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

A jakie masz ustawienia powietrza? Może za mocno dmuchawa wieje przy rozpalaniu i grzałka nie nagrzewa się do odpowiedniej temperatury. A tym samym proces rozpalania nie zdąży się wykonać w założonym czasie.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#3 2015-10-18 21:22:29

_pekin__
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-10-18
Posty: 6

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

dmuchawa 15-17-19, i nic, pelet robi się delikatnie zwęglony komora jest ciepła grzałka rumieni się ale się nie rozpala. To jeden problem drugi to problem związany z tym że jak już się rozpali to piec się wygasza i nie rozpala od nowa. Strasznie to utrudnia funkcjonowanie gdyż palnik miałbyć automatyczny a są kłopoty.

Ostatnio edytowany przez _pekin__ (2015-10-18 21:24:24)

Offline

 

#4 2015-10-19 07:26:29

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Spróbuj ustawić dawkę startową 25 s. Zanim jednak załączysz palnik sprawdź, czy grzałka nie jest za mocno odsunięta od blachy z trzema otworami. Jeżeli tak to spróbuj ją dosunąć. Jak zdejmiesz obudowę sprawdź również czujnik płomienia. Czujnik zamontowany jest z prawej strony palnika. Być może jest zabrudzony i dlatego tak się dzieje.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#5 2015-10-20 22:06:13

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

jaki masz ustawiony próg foto ? czy fotokomórka działa ?, co to znaczy, że grzałka się rumieni?, jest tylko lekko czerwona, czy aż żółta?, próbowałeś pellet 6 mm  - co akurat jest bez znaczenia przy sprawnym palniku  powinno działać na jednym i drugim.

Czy przed komunikatem brak ognia po tym jak kocioł nagrzał się i wygasił, sterownik pokazuje próby ponownego rozplenia?czy też po wygaszaniu od razu pokazuje komunikat brak ognia?

Offline

 

#6 2015-10-21 22:24:50

Stefan123
Zaczyna się udzielać
Od: Żyrardów
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 46

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Generalnie podaj wszystkie ustawienia. Podawanie, test wagi, powietrze,  itp. Wtedy można coś doradzić

Offline

 

#7 2015-10-23 22:26:29

_pekin__
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-10-18
Posty: 6

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

próg foto: 35 ( podał mi serwisant z Kostrzewy )
dawka startowa: 30s ( sam ustawiłem i się "rozpala" )
reszta ustawień - parametry fabryczne.

wydaje mi się że piec gaśnie dlatego że po nagrzaniu podaje małe ilości peletu, dziś po otwarciu kotła była tam minimalna ilość a piec był w trybie ponownego rozpalania. istnieje możliwość by wydłużyć dawki podawania ? pelet którym pale jest delikatnie dłuższy niż pelet barlinka zakładam że to jest powodem gaśnięcia. podczas krótkich prób podawania są momenty że nić nie wpada do palnika, rurę ustawioną mam pod kontem ok 45 stopni.

Offline

 

#8 2015-10-23 22:45:13

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

próg foto, to próg, gdy palnik stwierdza zapłon, u mnie próg foto ustawiony jest na 10 i jest ok,
jak jest zbyt duży próg, palnik "myśli" ,że nie ma zapłonu i nie przechodzi do następnej fazy czyli rozżarzania i gaśnie.

Oczywiście, że można wydłużyć podawanie, to jest parametr po prostu podawanie. Podaj pozostałe  parametry, nie jest tak,że każdy ma takie same, a poza tym kąt ustawienia rury podajnika ma wpływ na wielkość podawania. Robiłeś paliwo test ? ile wyszło?

A i jeszcze jedno - czy usuwałeś pył z jarzma/uchwytu  rury podajnika przy zbiorniku (wysuwana klapka )?- jeśli tego nie robisz to mimo prawidłowych ustawień, podajnik podaje coraz mniej i mniej  i mniej...
Zauważyłem,że na pelecie barlinka, musiałem często czyścić to jarzmo,bo właśnie był taki efekt - w palniku coraz mniej ognia i mniej i mniej - przyczyna: spadało  podawanie. Ilość pyłu zależy od ścieralności peletu i jak się okazuje, barlinek w moim przekonaniu, w stosunku do innych markowych peletów, ma wyższą ścieralność - powstaje więcej pyłu, który trzeba usuwać, żeby nie było takiego właśnie efektu.

Ostatnio edytowany przez as1978 (2015-10-23 23:04:32)

Offline

 

#9 2015-10-26 07:00:02

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Ustaw próg foto na 10 ,a dawkę startową na 25 sekund. Dmuchawa przy rozpalaniu na 20. Powinno być wszystko ok.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#10 2015-10-26 15:17:37

_pekin__
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-10-18
Posty: 6

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

doradca kostrzewa napisał:

Ustaw próg foto na 10 ,a dawkę startową na 25 sekund. Dmuchawa przy rozpalaniu na 20. Powinno być wszystko ok.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

przy takich ustawieniach rozpala po 3 próbie, a do tego jak już z jakiegoś powodu rozpala ponownie to tylko restart pomaga. pelet jest lekko zwęglony ale już się nie rozpali.

Ostatnio edytowany przez _pekin__ (2015-10-26 18:40:41)

Offline

 

#11 2015-10-26 18:43:52

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

To już jakiś postęp. Wydłuż dawkę startową  2 razy. jaki efekt? Podaj wpisane w sterowniku podawanie i ilość paliwa test. Czy  robiłeś już  samodzielnie   test ilości podawanego paliwa w ciągu 1 godziny pracy ciągłej ? - odczepiasz rurę na wygaszonym palniku, podwieszasz lub wkładasz ją do reklamówki lub czegoś podobnego,  włączasz podajnik i mierzysz czas podawania, po 10 minutach ( wyłącza się co 3 minuty) ważysz pelet, mnożysz przez 6 i tą wartość wpisujesz w sterowniku jako paliwo test.

Ostatnio edytowany przez as1978 (2015-10-26 18:48:39)

Offline

 

#12 2015-10-26 19:23:41

_pekin__
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-10-18
Posty: 6

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

as1978 napisał:

To już jakiś postęp. Wydłuż dawkę startową  2 razy. jaki efekt? Podaj wpisane w sterowniku podawanie i ilość paliwa test. Czy  robiłeś już  samodzielnie   test ilości podawanego paliwa w ciągu 1 godziny pracy ciągłej ? - odczepiasz rurę na wygaszonym palniku, podwieszasz lub wkładasz ją do reklamówki lub czegoś podobnego,  włączasz podajnik i mierzysz czas podawania, po 10 minutach ( wyłącza się co 3 minuty) ważysz pelet, mnożysz przez 6 i tą wartość wpisujesz w sterowniku jako paliwo test.

podrzuć nr, będzie łatwiej.

Offline

 

#13 2016-01-18 16:31:22

breslau1809
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 21

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Masz juz wyjasnienie problemu czy nadal walczysz? Pozdrawiam.

Offline

 

#14 2016-01-18 18:45:06

_pekin__
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-10-18
Posty: 6

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

tak, od nowego grzałka była uszkodzona - po wymianie działa jak trzeba

Offline

 

#15 2016-10-19 12:58:56

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Podepnę się pod temat. Palnik Platinum 16 krótki. Rozpoczął 4 sezon grzewczy, jak dotąd zero awarii. Włączenie pieca z palca, 6 minut rozpalania i wszystko chodzi bez problemu, rozpala się wygasza i znowu rozpala. Problem w tym, że od kilku dni po nocnej przerwie nie rozpala się rano - brak ognia / opału. Kasowanie awarii, włączenie i rozpala bez problemu. Ustawienia od 3 sezonów bez zmian. Obstawiam grzałkę, ale pewności nie mam, gdyż piec po ręcznym uruchomieniu rozpala 10 na 10.

Offline

 

#16 2016-10-19 20:25:55

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

waldek69 napisał:

... Problem w tym, że od kilku dni po nocnej przerwie nie rozpala się rano - brak ognia / opału. Kasowanie awarii, włączenie i rozpala bez problemu...

Musisz ustalić, co jest powodem występowania tego alarmu informującego o awarii...
Jest rzeczą normalną, że do czasu skasowania alarmu, nie ma możliwości ponownego rozpalania, więc dlatego zapalarka nawet nie będzie podejmowała próby rozpalenia, gdyż o starcie palnika nawet nie ma mowy, bez usunięci najpierw informacji alarmowej.
Ale jeśli rozpala Ci zawsze bezproblemowo za pierwszym razem, to raczej problemem nie jest zapalarka...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#17 2016-10-19 21:11:17

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Pewnie palnik się broni przed wysoką temperaturą, na wskutek góry spieku?


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#18 2016-10-19 21:19:14

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

"Jeden rabin powie tak, a drugi powie nie"

Niekoniecznie... bo gdyby tak było, to kolega być może by taki fakt zauważył i nie zataił przed nami tak istotnej okoliczności, jak zapchany spiekiem palnik.
Przyczyna może nie być wcale tak "apokaliptyczna" jak sugerujesz smile


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#19 2016-10-19 22:12:06

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

co obstawiasz?


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#20 2016-10-19 22:40:18

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Tak w ciemno?
Nie jestem hazardzistą wink  wolałbym to zobaczyć najpierw osobiście, przed obstawianiem smile
Ale przyczyna może być nawet tak banalna, jak zatrzymanie pracy palnika w wyniku braku oznak występowania ognia... to znaczy może on nawet być wink ale zbyt wysoko ustawiony próg foto, będzie traktował go jako niewystarczający do podtrzymania prawidłowego procesu spalania... co może doprowadzić do wystąpienia tego alarmu.
A może być też winna sama fotokomórka...
Więc myślę, że kolega Waldek, powinien przyjrzeć się temu z bliska... tak daleko wzrokiem nie sięgam smile


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#21 2016-10-20 09:44:40

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Zakładając dotychczasową poprawność parametrów pracy palnika, można by hipotetycznie określić główne powody problemu , nie jest tego dużo.
Skoro pracował trzy sezony i było OK to znaczy , że problem może być związany z zużyciem lub przemieszczeniem się grzałki lub zabrudzeniem fotokomórki. Jak tam Waldek?


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#22 2016-10-20 12:48:25

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Warto prześledzić wykres pracy kotła i palnika, żeby zobaczyć co się działo bezpośrednio przed wystąpieniem tej awarii skutkującej alarmem...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#23 2016-10-22 11:41:49

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Przy aktualnym pellecie spieki nie występują. Foto oczywiście czyściutkie, opaska przesunięta do tyłu o 3mm, zgodnie z zaleceniem serwisu Kostrzewy. Przestawienie parametrów dawki startowej w zakresie 20-35 oraz progu foto w zakresie 5-20 nie przynosi poprawy. Przestawienie pracy z auto na ciągłą także nie pomogło.

Offline

 

#24 2016-10-22 11:50:36

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

waldek69 napisał:

... opaska przesunięta do tyłu o 3mm, zgodnie z zaleceniem serwisu Kostrzewy...

Jaka opaska?

A co jest na wykresie widoczne przed samym momentem wygaszenia, po którym nie może nastąpić ponowne rozpalenie?

Wstaw fotkę z historii pracy kotła...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#25 2016-10-22 12:24:07

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Palnik - Platinum Bio 16kW problem z rozpalaniem.

Opaska na czujniku foto. Serwis zalecił przesunąć o 3mm, aby czujka głębiej wchodziła.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson