Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-10-17 09:57:49

LukaszB
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-10-16
Posty: 8

Uwagi do oprogramowania Plum

Witam,

gdzie można zgłaszać ewentualne uwagi do oprogramowania w sterowniku Plum montowanym w Twin Bio Luxury?

Czy moje uwagi zostaną gdzieś przekazane, rozpatrzone i ewentualne poprawki zostaną naniesione i będę mógł je wgrać aktualizacją przez kartę SD? Bo jeżeli moje pisanie pójdzie "w komin" to nie ma sensu się produkować.

Offline

 

#2 2016-10-17 10:02:13

trajanus
Udziela się
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 90

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Ja rozmawialem osobiscie z Plumem ale oczywiscie mozesz tez pokonac droge przez serwis Kostrzewy.
Z tego co wiem nie ma zabronionego ezposredniego kontaktu ani z Plumem ani z Estyma robiaca soft do pozostalych piecow.
Jak masz moduł internetowy to mozesz aktualizacje sciagac a nie koniecznie wgrywac przez karte SD.
A jaki masz problem z oprogramowaniem ?

Offline

 

#3 2016-10-17 10:21:37

LukaszB
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-10-16
Posty: 8

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Jestem świeżym użytkownikiem, ale już niektóre algorytmy sterowania nie przypadły mi do gustu. Możliwe, że to wynika z charakteru mojej pracy i jestem na takie kwestie wyczulony.

Przykładowo, gdy piec się wygasza i później czeka na spadek temperatury w buforze, temperatura w kotle (moim zdaniem) niebezpiecznie rośnie.

Mam przykładowo ustawioną temperaturę maksymalną kotła na 70'C, piec się wygasi przy 73'C, a ze względu na fakt, że palenisko jest nadal gorące, to temperatura w kotle rośnie. No i sobie tak rośnie aż nawet do 87'C (bo piec wyłącza pompę kotłową). Jak to się ma do maksymalnej temperatury kotła, która wg. producenta może być 80'C? A już nie wnikam jaka temperatura będzie, gdybym kocioł ustawił na te rzeczone 80'C.

Wracając do tematu, moim zdaniem powinno to być rozwiązane trochę inaczej, a mianowicie (jedna z wersji):
a) parametr czasu pracy pompy po wygaszeniu pieca na x min
b) pompa powinna się uruchamiać w trybie awaryjnego schładzania pieca przy przekroczeniu tej właśnie magicznej liczby 80'C, która jest przecież konfigurowalna w parametrach (jako maksymalna temp. pieca), oczywiście pod warunkiem, że jest miejsce na ciepło w buforze
c) pompa powinna uruchamiać się, gdy T na kotle jest wyższa niż na buforze niezależnie od tego,  że jest piec wygaszony
d) pompa powinna chodzić po wygaszeniu pieca, do momentu zejścia T do T kotła + histereza (aby był delikatny naddatek ciepła na kotle).

Uważam, że sprawa jest istotna i dosyć niebezpieczna. Wiadomo, że są inne zabezpieczenia termiczne. Gdybyśmy rozważali temat w zakresie strat - również można by przyjąć, że niewykorzystanie zalegającego ciepła z kotła jest stratą (uprzedzając odpowiedzi, że bilans i tak się sprawdzi bo kocioł odda temp. do otoczenia, to nie zgodzę się z tą opinią, bo przeważnie kotłownia ma za wysoką temperaturę, w dni ciepłe gdy grzejemy tylko CWU jest to 100% strata).

Mam też uwagi do FuzzyLogica, ale to jeszcze muszę poobserwować i wygrzać dom - wtedy będę mógł co nieco powiedzieć.

Offline

 

#4 2016-10-17 11:01:34

trajanus
Udziela się
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 90

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

U mnie tez tak jest. To znaczy nie mam bufora(chociaz sie nad nim zastanawiam) . Ale temperatura zadana pieca ewidentnie jest temperatura do ktorej piec pracuje.(plus 3 stopnie)
Przy wygaszaniu pieca temperatura rosnie tak samo jak przy pracy , z reszta juz po wygaszeniu rowniez.
Ja mam temperature zadana przez sterowanie pogodowe na 56 stopni (tak jest przy obecnych warunkach pogodowych) , jednak temperatura na kotle siega czasem 74 stopni.
Owszem przy wylaczonym sterowaniu pogodowym i przy zadanej temp kotla 60 stopni zdazyla sie kilka razy temperatura wielkosci 87 stopni .
Pytanie : jak dokladne sa te dane i gdzie znajduje sie czujnik temperatury w kotle.
Oczywiscie jesli temperatura niebezpiecznie sie podniesie piec automatycznie otworzy zawor na zasobnik z CWU - tak sie u mnie juz raz stalo.

Nie wiem czy manualne ustawienie parameterow pieca (na podstawie obserwacji) np na nizsza temperature wylacznia sie, nie rozwiaze tematu.

LukaszB - masz moduł Internetowy zeby podgladac historie temperatur ?

Offline

 

#5 2016-10-17 11:04:55

LukaszB
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-10-16
Posty: 8

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Właśnie nie mam modułu internetowego i rozważam jego zakup, chociaż tysiąc złotych drogą nie chodzi... a teraz mam sporo ważniejszych wydatków.

Czy przez moduł internetowy można sprawdzić dokładnie wykresy i je zrzucać np. do Excela? Rejestruje również parametr mocy kotła, bo nie podoba mi się aktualnie modulacja mocy (pracuje tylko w zakresie 0kW....14kW-16kW, mimo, że może schodzić nawet do 4kW zmniejszając również palnik).

Offline

 

#6 2016-10-17 11:13:56

trajanus
Udziela się
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 90

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Moduł internetowy jest super. Naprawde polecam. Charakterystyke z pracy pracy mozesz zrzucac albo excela albo do png. Na jednym wykresie mozesz nanosic wszystkie dane ktore zbierze komputer : poczawszy od mocy kotla, przez fazy pracy, temp pokojowa, kotla, mieszacza, strumien paliwa, temp zewnetrzna, plomien, moc nadmuchu.

Nie rozumiem o co Ci chodzi z ta moca kotla . Mozesz wyjasnic ? Postaram sie dolaczyc zrzut z wykresu.

Offline

 

#7 2016-10-17 11:18:30

trajanus
Udziela się
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 90

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Nie udalo mi sie, proxy blokuje, Jak podasz maila to Ci wysle zrzut z wykresu. (mozesz podeslac na priv), albo wieczorem z domy wrzuce na zdjecia gmaila.

Offline

 

#8 2016-10-17 11:19:02

LukaszB
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-10-16
Posty: 8

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Chodzi mi o to, że sterownik przy dochodzeniu do zadanych wartości zmniejsza moc kotła. Zgodnie z tym co zostało mi przekazane to kocioł powinien zmniejszyć moc do aktualnego zapotrzebowania budynku na ciepło. A on schodzi do 14kW a później się wygasza, bo mu ciągle rośnie temperatura. Czyli zamiast płynną pracę w zakresie 4kW do 16kW (co miał dać palnik VG) mam płynną pracę w zakresie 14kW do 16kW co jest porażką według mnie.

Offline

 

#9 2016-10-17 11:31:30

trajanus
Udziela się
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 90

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

U mnie tak nie jest, pracuje w pelnym zakresie mocy. Widac i na wyswietlaczu pieca i na wykresach z internetu.

Offline

 

#10 2016-10-17 20:33:13

Michal 1243
nowy na forum

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Słuchajcie... Mam pyt.  Wykres temp kotła. Jak odczytujecie w których godzinach np CWU była podgrzewana?  I z tego co wyczytałem, to wykres jest z ostatnich 24 godzin. U mnie jakieś cyferki zmieniają się w lewym górnym rogu, ale zmieniaja się jakoś dziwnie.  Jest 38 klikam dwa razy w tył wykresu i wskakuje 37, kolejne trzy klik i ponownie 38. Kolejne i kolejne i powoli ta cyfra się zmniejsza...
O odpowiedź proszę np.  Fotlot, albo mareckiego smile

 

#11 2016-10-17 20:41:42

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Nie odpowiem Ci na to pytanie. Tu gadają o sterowniku PLUM, nie nasz temat smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#12 2016-10-17 21:03:50

trajanus
Udziela się
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 90

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Takie wykresy mozna pociagnac z nowego oprogramowania PLUM
https://goo.gl/photos/M3KKFBE5j12fDhNZ7

to oczywiscie przyklad z kilku danych
Pionowe linie to stan pracy pieca, pierwsza od dolu linia to temmperatura zewnetrzna, potem idac w gore temperatura pokojowa, potem temp mieszacza i najwyzej temp kotla.

Ostatnio edytowany przez trajanus (2016-10-17 21:04:23)

Offline

 

#13 2016-10-19 09:46:37

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Michal 1243 napisał:

Słuchajcie... Mam pyt.  Wykres temp kotła. Jak odczytujecie w których godzinach np CWU była podgrzewana?  I z tego co wyczytałem, to wykres jest z ostatnich 24 godzin. U mnie jakieś cyferki zmieniają się w lewym górnym rogu, ale zmieniaja się jakoś dziwnie.  Jest 38 klikam dwa razy w tył wykresu i wskakuje 37, kolejne trzy klik i ponownie 38. Kolejne i kolejne i powoli ta cyfra się zmniejsza...
O odpowiedź proszę np.  Fotlot, albo mareckiego smile

Opis wykresu pracy palnika i mocy kotła poniżej


http://forum.pellets.com.pl/pic/20161019-094555.jpg

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#14 2016-10-19 10:05:42

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Michal 1243 napisał:

Słuchajcie... Mam pyt.  Wykres temp kotła. Jak odczytujecie w których godzinach np CWU była podgrzewana? ...
O odpowiedź proszę np.  Fotlot, albo mareckiego smile

Gdybyś miał ustawione grzanie CWU na czas, znałbyś przedział czasowy w którym było grzane. A tak z wykresu kotła prawie żadnych szans, chociaż znaczny skok mocy palnika powinien zostać zauważony.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#15 2016-10-19 11:44:40

Michal 1243
nowy na forum

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Doradco.  Na moim wyświetlaczu nie po na środku liczby godzi  ( pewnie stare oprogramowanie) 
Wniosek. Sterownik powinien  mieć nazwe (  bida-elektronics)  bo szału nie ma.  Grafika na wysokim poziomie big_smile

 

#16 2016-10-19 18:40:37

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Michal 1243 napisał:

... Na moim wyświetlaczu nie po na środku liczby godzi  ...

Hmm...?


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#17 2016-10-20 08:48:57

Michal 1243
nowy na forum

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

https://drive.google.com/file/d/0B4_T0qJGyDPwYmQ1NmF3eUJ2MGs/view?usp=sharing

 

#18 2016-10-20 21:40:50

Michal 1243
nowy na forum

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

No i co hmm?  Ni ma cyfry...zaskoczony?

 

#19 2016-10-20 22:05:11

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Nie ma mowy o zaskoczeniu...
To była reakcja na ten bezsensowny zlepek wyrazów, a nie wyraz zdziwienia czy tym bardziej zaskoczenia...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#20 2016-10-20 22:11:19

Michal 1243
nowy na forum

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Większość zrozumiała....  Niby taki inteligentny ha ha ha

 

#21 2016-10-20 22:38:32

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Zrozumiałe jest to, że palce decydują o sensie wypowiedzi... a nie rozum...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#22 2016-10-21 22:50:20

LukaszB
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-10-16
Posty: 8

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Widzę Panowie, że poziom trzymacie, ale chyba nie na temat, bo jeżeli chodzi o konkretne pytania i konkretne odpowiedzi to nie ma ani jednego postu. Panowie chyba powinni zmienić forum na polonistyczne... a i moderator by się przydał, ale podejrzewam, że wtedy forum by umarło.

Doradca Kostrzewy również ma urlop, czy już dawno opuścił pole bitwy?

Offline

 

#23 2016-10-23 00:25:25

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

LukaszB napisał:

gdzie można zgłaszać ewentualne uwagi do oprogramowania w sterowniku Plum montowanym w Twin Bio Luxury?

Czy moje uwagi zostaną gdzieś przekazane, rozpatrzone i ewentualne poprawki zostaną naniesione i będę mógł je wgrać aktualizacją przez kartę SD? Bo jeżeli moje pisanie pójdzie "w komin" to nie ma sensu się produkować.

Kolega nie może doczekać się na odpowiedzi, więc trzeba pomóc... to pomogę...

1- "ewentualne uwagi do oprogramowania w sterowniku Plum"- zgłaszać do działu technicznego firmy Plum... to było proste pytanie.

2- Twoje "uwagi" nie "zostaną" nigdzie "przekazane," ani "rozpatrzone i" żadne "poprawki" nie "zostaną naniesione", abyś "mógł je wgrać aktualizacją przez kartę SD"- to też nie było najtrudniejsze...

3- Twoje "pisanie pójdzie "w komin" to nie ma sensu się produkować."- a tu to już sam sobie odpowiedziałeś, wiec chyba wszystko jasne...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#24 2016-10-23 00:34:05

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

Darecki nonstop na forum. Mój skrypt (napisałem go na kolanie ) zliczający ilość wizyt się przepełnił. Masz ty jakieś życie prywatne?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#25 2016-10-23 01:17:55

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Uwagi do oprogramowania Plum

marecki... zalogowanie na forum nic nie kosztuje... a w weekend, komputer włączony jest "nonstop" więc nie ma potrzeby się logować, kilkanaście, czy kilkadziesiąt razy dziennie, tak jak to czynisz Ty... zapewne wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson