Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-03-30 17:21:01

tomaszzakopane
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-02-06
Posty: 139

Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Pierwsze kilka dni palenia i już widzę że mam problem z ustawieniem powietrza  z obserwacji wnioskuje że jest go za dużo mimo tego ze w sterowniku  jest max 15
zdmuchuje mi niedopalony pellet z palnika a już szczególnie jak jest założona nakładka szamotowa
przesłonę otwartą na 2 cm i wtedy fotokomórka widzi dosyć mały płomień tak około 100 130 a jak domknę przesłonę tak że zostaje około 1 cm nawet mniej płomień jest znacznie wiekszy i  dochodzi do ponad 200 przy tej samej mocy palnika i pellet nie jest zdmuchiwany
Czyżbym miał za duży ciąg w kominie?
boje się ze przy tak zasłoniętej przesłonie będą się robić spieki na palniku
yikes

Offline

 

#2 2016-03-31 12:09:32

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Z którego roku masz ten palnik? I jaką masz obecnie wersje oprogramowania. W wersji softu S1.26 P1.28 K3.33 R1.19 przysłona na wentylatorze powinna być całkowicie otwarta. Przysłony na wentylatorze są tylko w palniku V01 ( szara lub zielona obudowa palnika). W palnikach z białą obudową nie ma żadnej przysłony na wentylatorze. Możesz zmniejszyć dmuchawę podczas palenia. Są przypadki, że dmuchawę ustawia się przy 100% na 6-7.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#3 2016-03-31 13:44:43

tomaszzakopane
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-02-06
Posty: 139

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Palnik długi zielony
System grzewczy 1.26
Palenisko 1.28
Customizacja 3.63
Rdzeń 1.19

Powietrze ustawione na max 10 min 2
Przeslona odsłonięta na 1 cm lub nawet mniej 
I to wydaje się za duzo ale boję się że jak zamknę bardziej to nie będzie czyscilo palnika


Robicie 1 soft do obydwu rodzajów palników? to nic dziwnego że są problemy

gdzieś ktoś już pisał że w nowej wersjii oprogramowania dmuchawa pracuje znacznie mocniej niż na starszych

wydaje się za gdy ustawiona jest na 10 to pracuje jak by była na 50

po co tak wysokie ustawienia dlaczego dmuchawka nie ma płynnej regulacji w zakresie od 1 do 100?
gdzie przy 1 powinna ledwo pracować a nie jak jest teraz nie płynnej regulacji szczególnie w dolnym zakresie

Ostatnio edytowany przez tomaszzakopane (2016-03-31 14:33:49)

Offline

 

#4 2016-04-01 12:54:57

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Może masz sklejone styki na wyjściu dmuchawy i dlatego nie masz pełnej regulacji, bądź źle został wgrany soft i masz błąd w programie. Proponuje wgrać na nowo program.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#5 2016-10-07 23:33:53

tomaszzakopane
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-02-06
Posty: 139

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Szanowny Panie doradco otóż juz wiem na czym polega problem z ta wasza dmuchawą otóż gdy tylko napotka na nawet niewielki opór dmuchawa znacznie przyspiesza i praktycznie regulacja staje się na tyle mała ze wydaje się iż jej nie ma . Dmuchawa po odkreceniu od pieca pracuje pięknie obroty na 1% są naprawdę niewielkie ale gdy tylko przyłoże ja ponownie do palnika obroty natychmiast wzrastają mimo iż jest w dalszym ciągu ustawiona na 1. Uprzedze następne pytanie palnik nie jest nigdzie przytkany komin ma 12 metrów

Ostatnio edytowany przez tomaszzakopane (2016-10-07 23:35:48)

Offline

 

#6 2016-10-08 12:00:20

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Nie będę cytował żadnego fragmentu z Twojego postu, bo ten post w całości, to jedno wielkie nieporozumienie, a raczej Twoje niezrozumienie tego zagadnienia.
Więc tak kolejno uświadomię Ci, że NIE "wiesz na czym polega problem", ale się dowiesz i to już niebawem.

1 - Dmuchawa nie napotyka żadnego oporu, który jest powodem zwiększania obrotów.
2 - Jeśli po odkręceniu wyświetla obroty takie same jak ustawione to oznacza tylko tyle, że sprawnie działa.
2 - To że obroty wzrastają, to jest normalne zjawisko.

Wyjaśnienie tego zjawiska masz w ostatnim zdaniu swojego postu i nawet o tym nie wiedziałeś...
Co  tylko potwierdza moją wcześniejszą tezę, że nie masz pojęcia jakie zjawisko tam zachodzi...
A rozwiązanie tej "zagadki" jest banalnie proste, gdyż "winny" temu o czym piszesz jest CIĄG KOMINOWY, który znacznie zawyża obroty wentylatora, wtedy gdy ten znajduje się on w "przeciągu" i dodatkowo otrzymuje znaczne "wspomaganie"...

P.S.
Zmieniłem jednak zdanie... mieszczę ten cytat, a raczej cały post... żeby czasem nie zniknął, w "tajemniczy" sposób...

tomaszzakopane napisał:

Szanowny Panie doradco otóż juz wiem na czym polega problem z ta wasza dmuchawą otóż gdy tylko napotka na nawet niewielki opór dmuchawa znacznie przyspiesza i praktycznie regulacja staje się na tyle mała ze wydaje się iż jej nie ma . Dmuchawa po odkreceniu od pieca pracuje pięknie obroty na 1% są naprawdę niewielkie ale gdy tylko przyłoże ja ponownie do palnika obroty natychmiast wzrastają mimo iż jest w dalszym ciągu ustawiona na 1. Uprzedze następne pytanie palnik nie jest nigdzie przytkany komin ma 12 metrów


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#7 2016-10-08 12:59:06

tomaszzakopane
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-02-06
Posty: 139

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Taki inteligentny jesteś a nie zrozumiałeś dwóch pierwszych wyrazów. Nie jesteś doradcą a tym bardziej szanownym jesteś za to jak karaluch wszędzie się wpierdalasz tam gdzie cie nie chcą i trudno cie wytepic bo się ukrywasz gdzies za ekranem swojego monitora. Pluja tu na ciebie ty twierdzisz ze deszcz pada , proszą cie abyś się nie wypowiadał  ale nie twoje wypociny sa w każdym wątku. Widać że jesteś przyzwyczajony do takiego traktowania bo każdy normalny człowiek mający choćby trochę godności honoru (pewnie nie masz pojecia co to jest )nie pozwolił by aby go tak traktowano i poszukal innego towarzystwa gdzie by go w końcu zaakceptowali. Wiem łatwiej by ci było trafić 6 w totka ale jeśli nie będziesz próbował to nie znajdziesz .

Ostatnio edytowany przez tomaszzakopane (2016-10-08 13:02:29)

Offline

 

#8 2016-10-08 13:15:11

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

tomaszzakopane napisał:

... każdy normalny człowiek...

Prawda... "normalny człowiek", nigdy by nie napisał takich bzdur o swoich "odkryciach" jak Ty, bo wystarczy właśnie choćby odrobina inteligencji...

Słowo niby znasz., ale...  "(pewnie nie masz pojecia co to jest )"

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-10-08 13:17:15)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#9 2016-10-08 13:38:43

tomaszzakopane
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-02-06
Posty: 139

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

To gnida znów blysnela ciąg kominowy rozpędza dmuchawe lol czyli idąc tokiem myślenia tej wszy dmuchawa jest po to by wyhamować ciąg  .
Czy mógłbyś się łaskawie nie wpierdalać nie dosyć ze tępy jestes to nie wychowany nie nauczyli cie w szkole ze nie proszony nie zabierasz głosu

Dlaczego tu nie ma moderatora ten karaluch  rozpieprzy każdy wątek

Ostatnio edytowany przez tomaszzakopane (2016-10-08 13:43:46)

Offline

 

#10 2016-10-08 14:07:41

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Tobie to jednak nic nie pomoże... bo nawet nie rozumiesz własnych wpisów... a nie mówiąc o cudzych big_smile w tym tych wcześniejszych, jakie pisał doradca...

P.S.
Jesteś chyba jedynym przypadkiem, że przebywanie na takiej wysokości jak jest Zakopane, powoduje tak znaczne niedotlenienie mózgu, a co za tym idzie, problemy z myśleniem...
Zadziwiające zjawisko... uważano dotąd, że możliwe jest to na nieco większych wysokościach, ale chyba się mylono sad

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-10-08 14:08:12)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#11 2016-10-08 14:34:27

tomaszzakopane
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-02-06
Posty: 139

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Do tej pory byłem przeciwny aborcji ale zaczynam zmieniać zdanie
Powtarzam  ci karaluchu odpierdol się
Niedotlenienie to ty przy porodzie miałeś i skutki teraz tu widzimy ze nie potrafisz zrozumieć prostych słów odpierdol się
I nie tylko ja je do ciebie kieruje ale i inni plują na ciebie obrzucaja cie blotem a ty nie dalej nie kumasz

Ostatnio edytowany przez tomaszzakopane (2016-10-08 14:43:41)

Offline

 

#12 2016-10-08 14:47:24

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

I to mają być "argumenty", na to, że nadmierny ciąg kominowy nie ma wpływu na obroty wiatraka?

Poziom merytoryczny ... żaden, brak jakichkolwiek argumentów, a styl... to już tragedia...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#13 2016-10-08 15:00:27

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Tomek, przy szamocie będzie zdmuchiwało (chociaż przy 8mm pellecie mniej w porównaniu do 6mm). To raz a dwa w/w wymienionych postach jest prawda: ciąg kominowy bez problemu rozpędza dmuchawę, szczególnie Twoje 12m komina, tam jest konkretny ciąg. U mnie do podawania w okolicy 2.0 lub ciut więcej wiatr stoi na zero. Mimo to dmuchawa się kręci, to zupełnie naturalne.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#14 2016-10-08 15:11:39

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Nie wiem jak mam Ci dziękować smile kolego marecki... ale coś wymyślę wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#15 2016-10-08 15:16:32

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Kiedyś postawisz mi piwo abyśmy se po mordzie nie dali smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#16 2016-10-08 15:56:20

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Wybrałem inną metodę... i jeszcze będziesz dziękował wink że sprowadziłem Cię ze "złej drogi"... (to taka "przenośnia")  czyli "wybicia z głowy" tego co planowałeś wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#17 2016-10-08 16:11:47

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Czyli obiecujesz poprawę. Brawo Ty smile

Co do tego co pisał Tomek. Jeśli ciąg kominowy tak mocno rozpędza ci wentylator to co w czasie dużych wiatrów? Nie wiem czy masz sondę ale taki efekt do niedawna miałem u siebie, z 8-9% pozostałości tleny w spalinach w czasie dużego wiatru potrafiło być 13-14 i to przy podawaniu 3.0 do 4.0. 13-14 to naprawdę zły wynik. Ten palnik jest b czuły i trzeba go sobie spersonalizować do komina i napowietrzania kotłowni.

W poprzednich sezonach (już o tym pisałem) w czasie większych wichur woda w kiblu w kotłowni zmieniała swój poziom, efekt złego napowietrzania i szczelności okien. Ja wyłączałem wtedy palnik, kominkowi to nie przeszkadza smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#18 2016-10-08 16:13:34

tomaszzakopane
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-02-06
Posty: 139

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

marecki napisał:

ciąg kominowy bez problemu rozpędza dmuchawę, szczególnie Twoje 12m komina, tam jest konkretny ciąg.

Nie twierdze że mocny ciąg kominowy nie ma wpływu na dolnym zakres pracy dmuchawy bo pewno ma ale ja nie mam mocnego ciągu to po pierwsze

Po drugie po otwarciu drzwi  obroty dmuchawy powinny spaść w przypadku gdyby winny był za duży ciąg  tak czy nie ? a nie spadały

Po trzecie zrób eksperyment odkręć obudowę palnika ustaw powietrze na 1 a następnie odkręć dmuchawę od palnika podczas pracy a przekonasz się co mam na myśli

Po czwarte spróbuj przysłonić wlot powietrza do dmuchawy zobaczysz o czym piszę dmuchawa rozpędza się i zakres regulacji spada drastycznie

po piąte niech ten bubel genetyczny nie wypowiada się bo znowu wątek będzie miał 20 stron o niczym

Po mojej walce z nadmuchem spalanie pelletu spadło i to znacznie teraz piec spala 0.5 kg na godzinę spalam nie cały worek na dobę przy pracy ciągłej

Ostatnio edytowany przez tomaszzakopane (2016-10-08 16:18:12)

Offline

 

#19 2016-10-08 16:24:59

tomaszzakopane
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-02-06
Posty: 139

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

marecki napisał:

Czyli obiecujesz poprawę. Brawo Ty smile

Ten palnik jest b czuły i trzeba go sobie spersonalizować do komina i napowietrzania kotłowni.

dokładnie tylko nie każdy będzie to robił bo nie chce dłubać na własna rękę  a potem okazuje się że spalanie to tak jak u mnie gdzie wynosiło jakieś dwa worki na dobę
Piszę o tym iż obroty wentylatora powinny być liczone przez sterownik i odpowiedni dopasowywane w tedy było by precyzyjnie a tak to toto lotek u jednego się uda dopasować u drugiego trzeba kombinować

https://youtu.be/aGJMl-IerdM
Link do filmu z pracy kotła

Ostatnio edytowany przez tomaszzakopane (2016-10-08 16:46:25)

Offline

 

#20 2016-10-08 17:32:24

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

tomaszzakopane napisał:

... ja nie mam mocnego ciągu to po pierwsze

Po drugie po otwarciu drzwi  obroty dmuchawy powinny spaść w przypadku gdyby winny był za duży ciąg  tak czy nie ? a nie spadały

Po trzecie zrób eksperyment odkręć obudowę palnika ustaw powietrze na 1 a następnie odkręć dmuchawę od palnika podczas pracy a przekonasz się co mam na myśli...

Po pierwsze - masz nadmierny ciąg kominowy...

Po drugie - Otwarcie drzwi nie powoduje zmniejszenia ciągu w kominie (więc na pytanie  odpowiem NIE) dlatego obroty nie spadły...

Po trzecie - Nie wiem co Ty masz na myśli... ale my wiemy, że to jest wina zbyt dużego ciągu kominowego... czyli wracamy do punktu wyjścia...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#21 2016-10-08 17:35:30

tomaszzakopane
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-02-06
Posty: 139

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Czlowieku jesteś niedopodjebania. Ja wiem ze ty wiesz ale ty nie wiesz ze ja nie chce wiedzieć że ty wiesz a chciałbym żebyś wiedział

Offline

 

#22 2016-10-08 18:07:21

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Tomasz nie badź taki wulgarny. Jeżeli nie odpowiadają ci komentarze dareckiego , to je ignoruj i nie bluzgaj.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#23 2016-10-08 18:12:23

tomaszzakopane
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-02-06
Posty: 139

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Staram się tyljo znaleźć dialekt w którym ten człowiek zrozumie co się do niego mówi starałem się grzecznie ale nie skutkuje może tak choć i w to wątpię

Ostatnio edytowany przez tomaszzakopane (2016-10-08 18:13:46)

Offline

 

#24 2016-10-08 18:32:19

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1826

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

Problem jest właśnie w tym, że grzecznie to Ty się w ogóle nie "starałeś"... więc nie bredź o "nieskuteczności", tylko przeczytaj co napisałeś... a jeśli według Ciebie to jest "grzecznie" to można sobie wyobrazić, jak to wygląda w wersji "niegrzecznej"... czego popis już zresztą dałeś i to kilkakrotnie.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#25 2016-10-08 19:09:19

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Ustawienie powietrza a regulacja przesłony w wentylatorze

tomaszzakopane napisał:

Po czwarte spróbuj przysłonić wlot powietrza do dmuchawy zobaczysz o czym piszę dmuchawa rozpędza się i zakres regulacji spada drastycznie

Pomijając ciągi i inne problemy zakładam, że to działa jak w odkurzaczu, zatykasz wlot a obroty zwiększają się. Może wentylator w palniku też jest na to czuły?

----
A jeszcze mi się przypomniało: na podstawie czego regulowany jest wentylator napięciem czy regulacją RPM na podstawie czujnika obrotów?

Ostatnio edytowany przez marecki (2016-10-08 19:27:21)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson