Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik
Nie jesteś zalogowany.
pyku80 ta rurka z dołu masz doprowadzone powietrze ?
tak dokładnie
taka prowizorka ale działa!
chodziło mi tylko o to żeby mi po nogach nie wiało jak palnik pracuje bo spory ciąg się robił w piwnicy (15*C) miedzy palnikiem a czerpnią a teraz w klapeczkach mogę śmigać i cieplutko w piwnicy (20*C)
no napewno:)
Ja jestem całkiem nowym użytkownikiem tego samego palnika i musze niestety napisac że to niejest tak fajnie jak opowiadali sprzedawcy ,że bedzie bezobslugowo i czysciutko i żadnego problemu z serwisem 😂😂😂.Jedyny plus to cena, ale reszta to godziny przy telefonie setki zlotych wydanych na serwisantow i tak nadal niedziala jak powinno, nawet żona sie zaczeła śmiać że moglismy zostać przy oleju i mieć spokój. Pozdrawiam tych co chcieli dobrze a wyszło h...
czyli co nie działa?
Tego chyba się nie dowiemy, gdyż kolega poza narzekaniem nie podał żadnych szczegółów opisujących swój problem.
as1978 napisał:
czyli co nie działa?
Na poczatek to rozpalanie bo jak zapomne wyczyscic co 2 dzien palnika to zbiera sie taki spieczony popiol przy wylocie z grzalki i niestety nierozpali sie bo niedochodzi powietrze, mam tez modul internet ktory za chiny niemoge rozgrysc moze to jednak felerny moduł a nie o podlaczenie chodzi, no i na koniec serwis, dzwonie do sprzedawcy odsyla mnie do serwisanta,serwisant nieodbiera tylko przez email osiagalny ,ale co mi da takie rozwiazywanie jak on tego niewidzi?
breslau1809 napisał:
as1978 napisał:
czyli co nie działa?
Na poczatek to rozpalanie bo jak zapomne wyczyscic co 2 dzien palnika to zbiera sie taki spieczony popiol przy wylocie z grzalki i niestety nierozpali sie bo niedochodzi powietrze, mam tez modul internet ktory za chiny niemoge rozgrysc moze to jednak felerny moduł a nie o podlaczenie chodzi, no i na koniec serwis, dzwonie do sprzedawcy odsyla mnie do serwisanta,serwisant nieodbiera tylko przez email osiagalny ,ale co mi da takie rozwiazywanie jak on tego niewidzi?
Na czyszczenie nic nie poradzę, ja robię to codziennie, zajmuje mi 5 sekund. Na pracującym palniku. Ty też masz pellets 100 ?jeżeli tak, to wystarczy rękawica, najlepiej spawalnicza, zagięty pod kątem prostym, cienki, około 0,5 metrowej długości pogrzebacz, trzy ruchy i po kłopocie. Jak nie, to zobacz na postach kolegi roobacka można palnik zmodyfikować - dodać skrzydełka - moim zdaniem najlepiej jedno - to drugie dalsze. Nie powinieneś stracić gwarancji, ale upewnij sie w Kostrzewie, a jak się Kostrzewie nie podoba zawsze mogą Ci zwrócić kasę i zabrać złom. No bo co kurcze... skoro oferowano Ci palnik bezobsługowy przez tydzień, no to o co chodzi....jeszcze teraz po zmianie przepisów.....
Moduł internet musi być podłączony do magistrali Can, musi być ustawiony terminator. Jeżeli wiesz o czym piszę, to może masz to dobrze podłączone, a jak nie, to najpierw to trzeba sprawdzić. Sprawdź, które diody świecą, w instrukcji masz opis co to znaczy. Jak nie masz instrukcji ściągnij ze strony estymy. Jak chcesz możesz mi moduł wysłać kurierem - informacje prześlij na priva - sprawdzę, zobaczę czy da się go podłączyć do PB i jak to zrobić. Informacje uzyskane przez mnie w Estymie są sprzeczne - niby pracuje tylko ze sterownikami linii igneo, ale podobno i PB z napisem Vide net w info o oprogramowaniu. Ja mam napis vide - czy to wystarczy - nie wiem. Jak u mnie będzie działał,a u Ciebie nie, to najwyżej go od Ciebie odkupię, jeżeli będziesz chciał.
Widocznie serwisant uznał, że go zamęczasz..... cóż.
Ostatnio edytowany przez as1978 (2016-02-03 21:06:45)
moze najpierw zmiana paliwa
tez narzekałem na palnik a teraz jest git czyściutko na palniku
ale zdania nie zmienię ze kostrzewa trochę do tyłu jest z tym wszystkim
Ostatnio edytowany przez PiotrekB (2016-02-03 21:38:28)
wiesz, breslau nie pali szajsu, ale co prawda to prawda palnik jest cholernie wrażliwy na jakość pelletu.
Dzisiaj zdemontowalem ten moduł, wysyłam do estymy maja go sprawdzic i z serwisantem wrucić , pale ilczykiem od samego poczatku czyli trzech miesiecu spalilem juz jakies prawie 3 tony i jest tylko gorzej bo coraz wiecej sie tegi sygu zbiera na palniku, a miało byc tak pieknie😂😂😂
W tym roku zaatakujue pompe ciepla lepiej raz wydac wiecej a mieć spokoj.
Spróbuj inny może.
Ja mam spieki ale pellet kupuje po 550zl także przełykam ten dyskomfort, aczkolwiek tylko na moim piecu robią się spieki i to juz mnie irytuję.
A i na tym tanim pellecie mam czarne drzwiczki, ten za 700zl dużo lepszy fajny bialy osad zero spieków zero popiołu na ruszcie.
Palicie gównem to i macie spieki
Inaczej bym tego nie ujął
as1978 napisał:
wiesz, breslau nie pali szajsu
Chyba jednak pali...
No Panowie pożyczyłem od kolegi palnik Platinum bio 16 kw i zainstalowałem go u siebie w kotle olejowym i teraz pytanie do do Was weterani smile
Nie wiem jakie ustawienia zapodac w sterownik
Dom w zabudowie szeregowej powierzchnia uzytkowa 150m2 całkowita 294m2 ( dane z projektu)
Przy kolte nie mam zaworu czterodroznego
Czy ustawic kocioł na race ciągła czy automatyczna czy czujnik pokojowy itd
Bede wdzieczny za podpowiedzi bo mam palnik na testy i chciał bym wypróbowac czy pociagnie on u mnie w domu czy jednak zostane przy drewnie
krzyzak malbork napisał:
Dom w zabudowie szeregowej powierzchnia uzytkowa 150m2 całkowita 294m2 ( dane z projektu)
"powierzchnia uzytkowa" = powierzchnia ogrzewana?
Czy może "całkowita 294m2" = powierzchnia ogrzewana?
C.O. + C.W.U.?
Czy tylko samo C.O.?
Grzejniki czy podłogówka?
Nie jest to takie jednoznaczne, więc wymagałoby doprecyzowania
Ale jeśli nawet nie "pociągnie", to na pewno ogrzeje Ci dom
Masz to do testowania za free, więc czym się stresujesz?
Podłącz, odpal i testuj
Jeśli kolega pożyczył Ci palnik który używał, to musiał mieć coś poustawiane
A jeśli nie, to wrzuć typowe ustawienia dla tego palnika i nie sugeruj się większością porad z tego forum, gdzie część "weteranów" rekomenduje obniżanie mocy palnika, jako receptę na mniejsze spalanie
Jeśli masz go testować, to lepsza będzie praca ciągła z modulacją i modyfikowanie ustawień w trakcie jego działania.
Czujnik temp. pokojowej możesz sobie na razie odpuścić, gdyż może Ci w testowaniu przeszkadzać, a jeśli masz termostaty na grzejnikach, to one załatwią Ci temat nadmiernego przegrzewania pomieszczeń...
Gotowy?
Więc do dzieła
darecki dzieki za zainteresowanie i odpowiedz
wklajem fotke z projektu domu
Czyli tak garaz 3 grzejniki poddasze 3 grzejniki. Poddasze nie uzytkowe czyli poprzykrecac grzejniki na taka temp aby nie zamarzło i weszło tam wejść
??
to zostaje ze tak powiem parter i pietro
Tak jak pisałes C.W.U + C.O
zasobnik C.W.U 100 litrów
na pietrze 5 grzejników na parterze 6 grzejników. Podłogówki narazie brak ale mysle zrobic w łazience i w przedpokoju ( nie pomyslałem jak sie budowałem )
Narazie go testuje z czujnikiem pokojowym bo nie zabardzo wiem jak go ustawic zeby działał bez czujnika. Wiem napewno ze wyłaczyc czujnik a co dalej gdzie i jak ustawic nie wiem . Bede bardzo wdzieczny za pomoc Panie darecki
Własnie chodzi o te typowe ustawienia jakie ustawic pod prace bez czujnika
ps: pierwszy dom po lewej
https://www.google.pl/maps/place/malbork+poprzeczna+11/@54.0122303,19.0075003,3a,75y,231.14h,85.92t/data=!3m6!1e1!3m4!1sn24wwXlB8CPkIsAcutNOng!2e0!7i13312!8i6656!4m2!3m1!1s0x0:0xd0680582adc8cfa!6m1!1e1
Ostatnio edytowany przez krzyzak malbork (2016-02-20 23:11:03)
krzyzak malbork napisał:
Narazie go testuje z czujnikiem pokojowym bo nie zabardzo wiem jak go ustawic zeby działał bez czujnika. Wiem napewno ze wyłaczyc czujnik a co dalej gdzie i jak ustawic nie wiem
...
Własnie chodzi o te typowe ustawienia jakie ustawicpod prace bez czujnika
Nie rozumiem za bardzo z czym masz problem
Nie wiem jaki dokładnie masz sterownik, ale myślę że instrukcja z tego linku zawiera odpowiedzi na Twoje dylematy
http://www.estyma.pl/wp-content/uploads/2013/06/563-pl.pdf
;)darecki taka książke od mini bio B mam i tam to jest wsio opisane. A steriwnik mam ten wiekszy Tylko jak wyłacze czujnik pokojowy to wtedy pompe ustawic na praca cały czas ?
Jeśli miałeś to "wsio" opisane, to bym bardziej nie rozumiem w czym problem
Jeśli tryb pracy kotła ustawisz ciągły, to i pompa C.O. też może powinna tak pracować?
Żebyśmy się dobrze zrozumieli
Napisałeś że chcesz potestować ten palnik dlatego moja sugestia była taka, aby ustawić tryb pracy jako ciągły.
Trudno jest testować palnik i kocioł jeśli będzie się on wygaszał po uzyskaniu zadanej temperatury w pomieszczeniu, dlatego też moja sugestia o wyłączeniu czujnika temp. pokojowej.
Wyszedłem z założenia, że nie chcesz spędzić całego weekendu przy kotle
Oczywiście po wstępnej konfiguracji palnika, której efekty najlepiej jest śledzić na bieżąco i osiągnięciu stabilnej pracy kotła, nic nie stoi na przeszkodzie aby przetestować cały system z podpiętym czujnikiem pokojowym
Daj znać jakie są efekty Twojego testowania
No siemka dobrze to ujołes cały weekend w kotłowni latam po domu z góry na dół macam grzejniki hehe potem spowrotem do kotłowni i obserwowanie pracy palnika
A wiec tak na chwile obecna lece a czujnikiem pokojowym. Co sie okazało niby olejowy duzy a wcale nie taki duzy ma płytka to komore spalani. Porównojac ta moja komore to tego kotła u tescia mini bio b 10 kw to moja komora spalania jest chyba 3 razy mniejsza dlatego ten palnik na wietrze max 20 az dudni wiec nie wiem czy dobrze ale zmieniłem wiatr na 10
dorobiłem nakładke ceramiczna i przy wietrze max 10 płomien ładnie idzie w kocioł ( nie wiem co moze siestac jak wiatr max jest ustawiony na 10 ? )
Temp w domu 22 stopnie na dobe spalanie 25 kg czy to duzo na takiemetry i taka temerature nie wiem
Nastepny minus to taki ze w kotle u mnie nie ma zaworu czterodrogowego i jak wzrosnie temp kotła do zadanj pracy pomp jak sie włacza pompy to zaraz spada temp kotła i znowu pompy sie wyłaczaja musi byc kilka takich cykli zeby ta woda zimna przeszła przez kocioł to w miare potem płynnie idzie. Dla zlukania wstawie fotke jak wyglada praca kotła na wykresie i jak wyglada komora i palnik po wygaszeniu
Witam.
Kolego krzyzak malbork jak wygląda u Ciebie sytuacja mam taki sam kociołek tylko 22 KW i zastanawiam się na instalacją palnika kostrzewy. Instalator zaproponował mi ten nowy palnik VG.
Jakie masz wrażenia po testach czy zdecydowałeś się na takie rozwiązania?