Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#26 2016-05-16 14:05:06

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Kocioł Twin Bio - informacje

Jeżeli masz zamontowane czujniki co i cwu to kocioł sam załączy się w momencie kiedy zajdzie potrzeba grzania, a wyłączy kiedy jej nie ma. Działa to w programie auto. Istnieje również możliwość wyłączenie lub włączenia kotła przez użytkownika.
Z informacji jakie uzyskałem od działu serwisu to Twój palnik działała tydzień czasu bez jakiejkolwiek obsługi. Potwierdzone to zostało przez serwisanta podczas wizyty. 
Przegrzewanie się palnika spowodowane jest brakiem odpowiedniego ciągu. Z postów , które napisałeś wyczytałem , że komin masz poniżej kalenicy. Powoduje to duże wahania ciągu,a w konsekwencji do przegrzania palnika. W poście 35 jest przedstawiona symulacja z kominem poniżej kalenicy :http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=1275&p=2 . Być może i u Ciebie jest taki sam problem.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#27 2016-05-17 20:09:33

Majs
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-29
Posty: 27

Re: Kocioł Twin Bio - informacje

Owszem teraz latem pracował tydzień czasu grzejąc cwu dla jednej osoby spalają przy tym mniej niż 1/3 zbiornika pelletu. Wszystko było dobrze. przez pierwsze 3 mc użytkowania, gdyby nie czyszczenie wymienników wcale bym nie musiał zaglądać do palnika, a komina jaki był taki jest. Przy sterowniku nikt nie majstruje, a samozałączenia i wyłączenia zaczęły się przytrafiać po zmianie oprogramowania. W niedzielę załączył się jakiś alarm, piszę jakiś bo niestety ani tego ostatniego ani wcześniejszych nie znajdzie się w meny sterownika. Może to jednak nie ludzkie palce włączają i wyłączają piec tylko jakieś braki w oprogramowaniu.
Jeżeli wyciągnę komin ponad kalenicę to czy możecie mi zagwarantować, że kocioł zacznie pracować tak jak powinien?
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez Majs (2016-05-17 20:28:53)

Offline

 

#28 2016-05-18 14:37:52

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Kocioł Twin Bio - informacje

Kocioł i palnik się przecież nie rozciągnął, ani nie skurczył. Jego wymiary nie zmieniły się. Jedynie co się zmieniło to tych trzech miesiącach użytkowania to warunki atmosferyczne (pellet podejrzewam, że używasz cały czas ten sam).
Jeżeli załączy się  jakikolwiek alarm będzie on zapisany w sterowniku. Oprócz wgrania na nowo oprogramowania nie ma możliwości jego skasowania. Jeżeli widziałeś taki alarm to co on wskazywał?
Uważam , że podwyższenie komina wspomoże Twój ciąg kominowy.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#29 2016-05-18 19:47:03

Majs
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-29
Posty: 27

Re: Kocioł Twin Bio - informacje

Przetestowałem, Lavę, Berlinka, Olimpa, jak również ten pellet który dostałem w prezencie od firmy. 
http://images75.fotosik.pl/606/295cc95ab3c1e30amed.jpg
Tak oto wyglądał palnik po spaleniu 2 worków z 3 które dostałem.
Alarm nic nie wskazywał, wyłączył piec i wył, ostatni alarm jaki jest zapisany w sterowniku pochodzi z października 2015r miejscowy serwisant który pomagał uruchomić kocioł ponownie też był bardzo mocno zaskoczony takim stanem rzeczy.
Czyli mogę sobie domurować komin ale to nie oznaczą, że piec zacznie pracować tak jak powinien?
Pozdrawiam.

Offline

 

#30 2016-05-18 22:28:53

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2001

Re: Kocioł Twin Bio - informacje

Majs... ja nigdy nawet nie testowałem tych pelletów, uważanych przez część użytkowników tego forum za najlepsze na rynku... i nigdy też nie widziałem tak "zawalonego" rusztu.

Podwyższenie komina na pewno nie zaszkodzi, gdyż zawsze jest lepiej jeśli wystaje on ponad kalenicą.
Sam też przerabiałem gruntownie ten temat projektując sobie dach.
Doszedłem wtedy do wniosku, że lepiej i bezpieczniej będzie, jeśli przesunę kalenicę w pobliże komina, gdyż samego komina nie mogłem już przenieść sad

Ale podejrzewam, że Tobie łatwiej będzie "domurować komin" niż zmienić konstrukcję dachu, więc nawet o tym nie myśl big_smile


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#31 2016-05-19 21:17:20

Majs
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-29
Posty: 27

Re: Kocioł Twin Bio - informacje

Darecki ja na etapie budowy kazałem domurować pól metra, komin jest daleko od kalenicy i nie brakuje więcej niż pół metra by się z nią zrównać. W planach mam zamiar zrobić daszek z kwasówki to dołożę te kilka centymetrów rury do kotła i kominka.
Tak zawalony ruszt jest po 2 workach słownie dwóch. A tak wyglądał po tygodniowym teście zaleconym przez firmę i spaleniu około 7 worków berlinka, czyli około 15 kg na dobę.
http://images78.fotosik.pl/609/b817b31e4752b46emed.jpg
Ale przecież palnik się nie przegrzał to czego ja się czepiam.

Offline

 

#32 2016-05-20 00:23:33

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2001

Re: Kocioł Twin Bio - informacje

Majs, dużo masz jeszcze tych fotek?
Co jedna to "lepsza", więc znowu mogę skwitować to tym samym zdaniem... "nigdy też nie widziałem tak "zawalonego" rusztu", zapewne do czasu aż ujawnisz kolejną fotkę ze swego archiwum wink

Napisałeś, że... "komin jest daleko od kalenicy i nie brakuje więcej niż pół metra by się z nią zrównać."

Więc... jeśli chodzi o odległość od kalenicy, to nie jest ona aż tak istotna jak wysunięcie komina PONAD  dach.
Oczywiście ma ona pewne znaczenie, ale wiele zależy tu od konkretnych warunków, czyli przede wszystkim kierunku i siły wiatru, a te parametry stale się zmieniają, więc trzeba być przygotowanym na każdy wariant...

Jeśli do kalenicy "nie brakuje więcej niż pół metra by się z nią zrównać", to i tak jest to dużo poniżej tego co jest wymagane, bo ma być PONAD a nie poniżej kalenicy, gdyż nawet w instrukcji dołączonej do kotła, można znaleźć wytyczne na temat wysokości komina względem dachu.
W rozdziale "Zalecenia projektowe" i "Wytyczne dotyczące instalacji odprowadzania spalin (instalacji kominowej)" jest "Wskazówka"- "komin powinien być otwarty ku górze i wyprowadzony pionowo
co najmniej 1 m ponad dach" (czytaj, 1 metr od najwyższego punktu dachu czyli kalenicy, a nie od płaszczyzny połaci dachu)

I są to wskazówki raczej uniwersalne, niezależne od firmy i modelu kotła, więc wskazane byłoby ich zastosowanie aby uniknąć przykrych niespodzianek związanych z "kapryśnym" działaniem ciągu kominowego uzależnionego od kierunku i siły wiatru.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#33 2016-05-20 21:41:25

Majs
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-29
Posty: 27

Re: Kocioł Twin Bio - informacje

darecki napisał:

Majs, dużo masz jeszcze tych fotek?
Co jedna to "lepsza", więc znowu mogę skwitować to tym samym zdaniem... "nigdy też nie widziałem tak "zawalonego" rusztu", zapewne do czasu aż ujawnisz kolejne.

Mam jeszcze kilka podobnych, może i bym miał ciekawsze gdyby nie nakładka ceramiczna nad rusztem która przy wyjmowaniu zbiera nadwyżki towaru:) 
Dzięki za cenne uwagi.
Pozdrawiam.

Offline

 

#34 2017-03-29 21:02:18

Majs
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-29
Posty: 27

Re: Kocioł Twin Bio - informacje

Witam.
Dawno minie tu nie było, nie oznacza to jednak, że problem został rozwiązany latem.
Po przepychankach z serwisem fabrycznym napisałem do właściciela firmy, chłopina ma chyba zbyt wiele pracy by odpisać klientowi i tak moje żale wylądowały ponownie w serwisie. Na moją sugestie o wadliwym nowym oprogramowaniu sterownika które dostałem wraz z 3 workami pelletu od serwisu odpowiedz była jedna :niemożliwe: z dopiskiem, że to ja osobiście zostałem przeszkolony w obsłudze tego :cuda techniki: i tylko ja powinienem zajmować się obsługą kotła, a serwis nie ponosi odpowiedzialności za błędy jakie powstają w wyniku obsługi kotła przez osoby trzecie. Padło również stwierdzenie, że sami umyślnie grzebiemy w sterowniku by mieć się czego czepiać i bezpodstawnie szkalować firmę.                             
podobny tekst usłyszałem od lokalnego serwisant ; grzebiecie w ustawieniach a potem wydzwaniacie; No cóż nie możesz po dobroci to użyj podstępu, zamówiliśmy pellet u lokalnego serwisanta i jak już wszedł do kotłowni chciał czy nie musiał zajrzeć do sterownika i stał się cud  w tym samym momencie ktoś na kilkanaście sekund ukradł prąd co zdarza się dość często w mojej okolicy, a kiedy już zasilanie wróciło mina serwisanta była bezcenna, bez słowa przyniósł sprzęt i wgrał ponownie oprogramowanie. I w taki oto przedziwny i cudowny sposób od listopada piec przestał się włączać, wyłączać grzać to co sam chciał i kiedy chciał. Poprzedni program do sterownika został wgrany z błędem wedle serwisu :niemożliwe: a jednak. Po każdorazowym choćby nawet chwilowym zaniku prądu nie wracał do zadanych ustawień jak to powinien czynić wedle reklamy. Co do palnika i spieków, cóż nie jest to dokładnie tak jak w reklamach, aczkolwiek od listopada nie musiałem czyścic go 2x na dobę jak ubiegłej zimy teraz wytrzymywał od 3-4 dni i nigdy nie był aż tak zawalony ja na mojej focie którą wstawiłem na forum.
Podsumowując cała tą przygodę z kotłem doszedłem do wniosku, że to nie piec jest do dupy (choć nie jest to siódmy cod świata) tylko ludzie a może jeden człowiek który siedzi za biurkiem w firmie bierze kasę i ma wywalone na klienta a hasło  :niemożliwe: jest odpowiedziom na wszelakie problemy.
Pozdrawiam

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson