Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-03-07 22:44:03

patnow
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-07
Posty: 21

Co zrobić??

Witam wszystkich kolegów.
Jestem nowy, jest to mój pierwszy post i odrazu milion pytań.
Szanowni co mam zrobić. Otóż mam dom 220m - 180 użytkowej. dom ocieplony, rekuperator, na dole podłogówka a na górze 4 grzejniki. Jest jeszcze mały grzejnik w garażu - chyba za mały bo tam zawsze zimno jest.
Przejdźmy do meritum sprawy- posiadam piec mini bio 2 20kW.
Tak wiem - przewymiarowany piec. No ale co teraz? czy można jakoś rozwiązać problem, czy może sprzedać i kupić mniejszy 10kW?? Chyba najlepsze rozwiązanie ale będę stratny.
Spalanie obecnie 800 kg miesięcznie. wydaje mi się że za dużo. Zauważyłem że spalanie jest na takim samym poziomie czy na dworze jest -10 czy +8 tak jak obecnie mamy. Napewno pobawię się jeszcze z ustawieniami ale zastanawiam się czy dołożenie "jakiejś" automatyki pomoże. Piec bez żadnych dodatkowych modułów, mam zawór cztero drożny który ręcznie musze przestawiać jak warunki na dworze się zmieniają ( a to mnie denerwuje). Czasami tak na nagrzeje mi dom na dole gdzie jest podłogówka że idzie zwariować- ok 24 stopnie.
Pytanie: czy jakaś automatyka pomoże mi obniżyć spalanie??Jeśli tak to co mam zmienić? czujnik wewnętrzny?? czujnik zewnętrzny?? dodatkowy moduł?? a może jakieś sterowanie zaworem 4D?? A może bufor - jeśli tak to jak duży?? Bardzo was proszę o opinie i pomoc. Zima powoli dobiega końca ale chciałbym się przygotować na następny sezon. To moja pierwsza zima z kostrzewą.
Pozdrawiam wszystkich i miłego wieczoru

Offline

 

#2 2016-03-08 08:28:02

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Co zrobić??

Witam kolegę.

Jak tak sobie poczytam, to zadaję pytanie, co robią sprzedawcy Kostrzewy, jak klient nie ma zielonego pojęcia co kupił i co to to może.

Zacznij od wymienienia na forum ustawien pieca, np. wszystkie parametry ustawienia palnika itd. Zmniejszenie podawania mogłoby ci pomóc ograniczyć spalanie.

Inne pytanie - jak regulujesz temperaturę podłogówki? Masz jakiś termo zawór czy po prostu bezpośrednio walisz wodę w podłogę za zaworem 4D? Jeżeli tak, to nie dziwi takie spalanie i dyskomfort cieplny. Jeżeli możesz, narysuj schemat swojej instalacji, to będzie wszystko jasne.

Co do wajchy na 4D - ja u siebie ustawiłem w optymalnej pozycji i jej nie ruszam. Przy ciepłym domu inwestowanie w napęd 4D moim zdaniem nie ma sensu.

W co możesz zainwestować to za 100 pln kupić czujnik temp. wewnętrznej. Wtedy piec będzie ci pilnował żeby nie przegrzać chaty - to też wpłynie na spalanie.

Pozdr.,

Wojtek

Offline

 

#3 2016-03-08 09:10:55

patnow
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-07
Posty: 21

Re: Co zrobić??

Dzięki Wojtek z szybką odpowiedz.

Hmmm co do ustawień to nie mam pojęcia ale rzeczywiście powinienem od tego zacząć.
Jak wrócę wieczorem do pracy to sprawdzę instalację i postaram sie zrobić jakiś schemacik. Z tego co pamiętam to przed zaworem 4D jest tylko c.w.u. a reszta( grzejniki i podłogówka ) jest za zaworem.
A czy taki wewnętrzny sterownik mogę podłączyć bezpośrednio czy muszę dokupić moduł? Jeśli nie posiadam siłowników to co będzie sterował sterownik?
Pozdrawiam serdecznie
Łukasz

Offline

 

#4 2016-03-08 09:40:09

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Co zrobić??

Chodzi o to, żebyś zainstalował tylko czujnik a nie dodatkowy sterownik. Sterownik pieca wiedząc, że w domu jest wystarczająco ciepło po prostu przestanie grzać i się wyłączy.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#5 2016-03-08 10:00:41

patnow
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-07
Posty: 21

Re: Co zrobić??

Np. coś takiego??

http://www.estyma.pl/sklep/index.php?route=product/product&product_id=74

Offline

 

#6 2016-03-08 10:24:05

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Co zrobić??

W dalszym ciągu brakuje nam informacji..... jak realizujesz odpowiednią temperaturę czynnika w podłogówce. Jaką temperaturę ma czynnik wchodzący do rozdzielacza? Jakie masz przepływy w gałązkach podłogówki? No i na koniec jaka jest temperatura powrotu(obwód kotłowy).

Ostatnio edytowany przez fotlot (2016-03-08 10:44:38)


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#7 2016-03-08 10:50:03

patnow
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-07
Posty: 21

Re: Co zrobić??

Fotlot , jeśli chodzi o podłogówkę to nie mam żadnych siłowników na głowicach - steruję takim zaworem a la RTL( czy jak on się nazywa:)    ).Jest on przy samym wejsciu. Taki zawór jak przy grzejnikach. Jest podziałka od 1-6. Raz mam 3 wtedy po kilku dniach upał. jak dam na 2 to znowu zimno. Ogólnie to nie chce mi sie biegac do kotłowni co chwilę. Przy obecnych zimach kiedy temperatury skaczą bardzi często jest to dość uciążliwe rozwiązanie dlatego szukam czegoś co ułatwi mi życie - myślalem więc o automatyce jakiejś. Może nawet sterownik internetowy:). Prowadzimy z żoną nieregularny tryb życia wiec chciałbym to jakoś usprawnić.

Offline

 

#8 2016-03-08 11:26:42

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Co zrobić??

Czyli podaj ustawienia, narysuj schemat, będziemy myśleć. Masz zwykła wersję MB czy lux? A czujnik temperatury tak, taki jak na linku powyżej. Dzięki niemu będziesz mógł korzystać z programu czasowego: masz 2 opcje - temp. komfortowa i ekonomiczna. Znając swój rozkład dnia i tygodnia programujesz komfortową na 22 stopnie kiedy jesteś w domu, a powiedzmy 18 czy 20 kiedy jestś poza. Proste i skuteczne.

Offline

 

#9 2016-03-08 11:59:15

PiotrekB
Gość

Re: Co zrobić??

Czemu uważasz ze masz przewymiarowany kocioł ???
Ja mam taki a jeszcze mniejsza powierzchnie (docelowo dojdzie u mnie garaż 80m2).
Logując się na forum byłem totalnym laikiem pierwsze dwa miesiące kocioł wciągał mi i do 30kg na dobę.
teraz pali mi 13/15kg
na piecu mam 63st z histerezą na 5
woda 53 z histerezą na 5st
za zaworem 3d na całe mieszkanie mam puszczone 43st, głowice na grzejnikach mam ustawione na 24st czyli w pokoju mam tak 22,5st.
podłogówkę mam ustawioną na głowicach  na 20st a w łazience wiatrołapie i wc na 25st

i tyle
miałem włączony czujnik pokojowy ale więcej mi piec spalał i miałem większe spieki

podaj parametry z menu palnik / serwis

 

#10 2016-03-08 12:30:03

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1833

Re: Co zrobić??

Właśnie miałem o tym napisać a tu kolega Piotrek zjawił się jak na zawołanie smile
Sporo masz tych dylematów i związanych z nimi pytań, ale zapewniam Cię że nie jesteś wyjątkiem, dlatego nie wiem czy niezbędne było zakładanie nowego tematu.
Kolega PiotrekB miał dużo więcej pytań big_smile
http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=1232

Jeśli prześledzisz ten wątek choćby pobieżnie, to znajdziesz tam odpowiedzi na przynajmniej część pytań.
A tak się składa, że masz taki sam kocioł i podobną powierzchnię użytkową, dlatego myślę że znajdziesz tam informacje także Tobie przydatne.

I nie oczekuj wróżenia z fusów wink
Konkretne porady wymagają równie konkretnych informacji, gdyż inaczej mogą okazać się nie do końca trafione.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#11 2016-03-08 15:37:09

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Co zrobić??

Brawo Piotrek big_smile


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#12 2016-03-08 15:44:50

PiotrekB
Gość

Re: Co zrobić??

Brawo Ja😁

 

#13 2016-03-08 21:05:44

patnow
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-07
Posty: 21

Re: Co zrobić??

Ok sprawdziłem już wszystko.
Dzięki za linka - zaraz poczytam sobie wszystko chociaż juz widzę że jedna osoba ma czujnik wewnętrzny i sobie chwali a druga nie. Spoko bede musiał poczytać wszystko dokładnie.

Zrobiłem schemat instalacji ale nie ma sensu wystawiać bo jest mega prosty. Przed zaworem 4D jest c.w.u. a za zaworem podłogówka i grzejniki. Podłogówka na dole, grzejniki na górze. Ponieważ mam na dole otwartą przestrzeń i 6 obiegów wszystkie są otwarte. Reguluję tylko zwykłym zaworem na wejściu w szafce z podłogówką.

Piec mam mini bio 2 - ten w którym zasobnik jest obok.
A tutaj kilka danych z pieca:

program: stały / ciągły
temp kotła zadana : 60
powietrze min 8
powietrze max 20
podawanie max 6.5
moc min. 30

test paliwo: 7.0
wart. opałowa : 4.7
tlen min 14.0
tlen max  8
histereza 7

Ogólnie to zdaję sobie sprawę że nikt z was nie powie mi :" zrób to tak i będzie gut". Napewno do tego trzeba dojść samemu- z piwkiem w kotłowni:), ale chętnie wysłucham was gdzie można coś poprawić. Muszę się dowiedzieć czy mogę pod mój sterownik podłączyć sterownik internetowy i ile to bedzie kosztować i czy ma to sens.
Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnego wieczoru:)

Offline

 

#14 2016-03-08 22:52:15

Harek87
Często się udziela
Od: Stolno
Zarejestrowany: 2015-12-10
Posty: 278

Re: Co zrobić??

Piotrek - w jaki sposób użytkujesz piec przy bieżących temperaturach zewnętrznych - palisz całą dobę?, histereza 5st na kotle nie powoduje że kocioł (palnik, grzałka) nie uruchamia Ci się zbyt wiele razy w ciągu doby?


MB 10kW, Palnik 16kW. Pow. użytkowa - 130m2, 7 pętli + 7 grzejników, CWU 140l.

Offline

 

#15 2016-03-09 02:54:16

PiotrekB
Gość

Re: Co zrobić??

Piec trzyma 63st +/- 1st
Moc ciągle 20% podnosi się do 30/40% gdy wode ma podgrzać ale ustawiłem pompę na 3 bieg wiec to jest chwilowe chyba ze nalewam pelna wannę wody to proces sie wydłuża i wtedy piec potrafi się rozchulac i sie wygasić.
Od soboty raz się wygasił.

Tak zaczął mi pracować jak skręciłem go na zaworze puszczając mu 43st.
Na początku wyłączał się ale później złapał tą ciągłą 20% pracę

http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z700/7001191/middle/1.jpg http://www.galerieallegro.pl/views/7001191/1.jpg

Ostatnio edytowany przez PiotrekB (2016-03-09 02:56:56)

 

#16 2016-03-09 09:55:12

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Co zrobić??

patnow napisał:

Ok sprawdziłem już wszystko.

Pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnego wieczoru:)

Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytania.
Jakiej długości pętle w podłogówce?Pokaż schemat instalacji.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#17 2016-03-09 14:10:46

patnow
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-07
Posty: 21

Re: Co zrobić??

fotlot
nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie jak długie pętle. Budowa domu była 7 lat temu i po prostu nie wiem. jest 6 pętli na ok 70 metrach.Czy zdjęcia instalacji wystarczą?
Przeczytałem sobie raz linka do podobnego tematu i jeszcze raz dzisiaj poczytam wieczorem. Mam mały mętlik w głowie - czujniki, sprzęgła hydrauliczne, zawory 3d 4d -  jest tego trochę. Ale wiem że piec załącza się dosyć często więc będę musiał zmienić parametr. Spróbuję  takie jak PiotrekB.
27,5 kg tyle mi spala na dobę. Dziwi mnie to że zawsze jest tyle samo -  czy jest -10 na dworze czy + 8.
Dzisiaj po pracy jadę po piwo i wieczorem do kotłowni:)

PiotrekB dobrze wyczytałem że posiadasz sterownik internetowy??

Offline

 

#18 2016-03-09 14:55:23

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Co zrobić??

Sterownik jak piszesz internetowy nie spowoduje, że Twój układ będzie łatwiej(lepiej) sterowalny, że w związku z tym będzie można poczynić jakieś oszczędności.
Na początek odpowiedz sobie, czy Twój układ został poprawnie zbudowany, przy użyciu właściwych komponentów, a potem zacznij dochodzić do ładu ze sterownikiem. Na samym końcu pomyśl o upragnionym sterowaniu via net.
Pokaż fotki, schemat- może coś podpowiemy.Zacząć trzeba od początku nie od końca.

dla ułatwienia przypominam o co pytałem......

W dalszym ciągu brakuje nam informacji..... jak realizujesz odpowiednią temperaturę czynnika w podłogówce. Jaką temperaturę ma czynnik wchodzący do rozdzielacza? Jakie masz przepływy w gałązkach podłogówki? No i na koniec jaka jest temperatura powrotu(obwód kotłowy).

Ostatnio edytowany przez fotlot (2016-03-09 14:57:38)


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#19 2016-03-09 15:30:13

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: Co zrobić??

fotlot, on(patnow) tego wszystkiego po jednym piwie zaraz po pracy nie ogarnie - tu trzeba skrzynkę i to w kotłowni na spokojnie sobie to rozpić i poukładać i nie że hop siup i w jeden dzień wszystko mam -  nie nie nie!!!  takich tu nas więcej było co to się zdawało że już wszystko wiem smile cierpliwości trza się nauczyć, zaprzyjaźnić się z kotłownią i piecem, i zacznie to nabierać smaku i więź się umocni smile ,
wiem że to nic nie wnosi w temacie - ale tak troszkę na rozładowanie napięcia hi hi hi
pozdrawiam serdecznie i owocnych rozważań (kotłownianych) życzę wink wink wink


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#20 2016-03-09 15:32:42

patnow
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-07
Posty: 21

Re: Co zrobić??

wtatko - masz racje, kupię całą skrzynkębig_smile

Offline

 

#21 2016-03-09 17:13:13

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Co zrobić??

Trzy czy cztery dni to szmat czasu na dokonanie zakupu skrzynki złocistego. smile
Ważne , żeby było zimne jak ......Zimny Lech big_smile


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#22 2016-03-09 18:55:48

patnow
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-07
Posty: 21

Re: Co zrobić??

Ok. porobiłem kilka fotek. Teraz mam nadzieję że uda mi sie je wgrać.

Przy 60 stopniach na piecu mam 44 na powrocie. Za mało??
http://imageshack.com/a/img922/5931/fGSkBk.jpg


Tak wygląda instalacja. Proszę nie zwracajcie uwagę na to po lewej stronie - to taka moja mała samoróbka:) jest to podłączenie do nagrzewnicy wodnej która wstępnie ogrzewa powietrze na wlocie w rekuperatorze. Raczej niewypał ale narazie niech sobie tak bedzie.
http://imageshack.com/a/img922/7233/pyb0Ld.jpg

Tutaj widać jaka temp. jest za zaworem 4D. Na zdjęciu wcześniej widać pompę która pcha do szafki na pietrze(grzejniki) oraz do szafki z podłogówką ktora jest tuż obok w kotłowni. Zaznaczam że nie mam żadnych problemów z podłogówką - jest ciepla:)
http://imageshack.com/a/img922/6491/4USRqO.jpg

Oto szafka z podłogówką. Steruję tym zaworem RTL. Obecnie nastawiony jest na ok. 2.5 - na dole mam 22 stopnie.
http://imageshack.com/a/img923/470/OB7D2J.jpg

A taką temp. wskazuje ten termometr w szafce od podłogówki , na mieszaczu(tak to się chyba nazywa prawda?)
http://imageshack.com/a/img923/3822/7zUoQh.jpg

Offline

 

#23 2016-03-09 18:58:04

patnow
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-03-07
Posty: 21

Re: Co zrobić??

umknęło mi jedno zdjęcie - to na powrocie do pieca

http://imageshack.com/a/img924/1548/ULwlsV.jpg

Offline

 

#24 2016-03-09 21:40:51

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1833

Re: Co zrobić??

Coś tam na tych zdjęciach widać wink

Pierwszą kwestią na którą chciałbym zwrócić Twoją uwagę jest odpowiedź na następujące pytanie.
Czy faktycznie potrzebujesz takiej temperatury (54 stopnie) na zasilenie grzejników?
Powinieneś ją dobrać jak najbardziej optymalnie (z niewielką tylko nadwyżką mocy), przy odkręconych maksymalnie zaworach termostatycznych na grzejnikach.
Po dobraniu w ten sposób optymalnego ustawienia zaworu 4D, tą ewentualną nadwyżkę mocy skorygujesz zawsze ustawieniem termostatów grzejnikowych.
Przy takim ustawieniu jak masz obecnie, to nic dziwnego że temperatura powrotu jest taka jaka jest...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#25 2016-03-09 21:46:05

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Co zrobić??

Jaki wymiar zaworu 4D- wygląda na za mały. Umieszczony za daleko od kotła za dużo kolan, za cienkie rury obwodu kotłowego.Czy jest pompa na powrocie? Ten mieszacz do podłogówki , to widzę jakaś ogólnokotłowa  zaraza. Nie wiesz jakie masz przepływy przez poszczególne obwody, w związku z tym trudno to wysterować. No ale masz ciepło a czasem za ciepło. Układ zamknięty czy otwarty. Ta cienka rurka z kotła do góry to do naczynia?
Jak widzisz same znaki zapytania. Idę po piwo.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson