Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#26 2016-01-24 15:47:53

krzyzak malbork
Często się udziela
Od: Malbork
Zarejestrowany: 2015-09-26
Posty: 341

Re: Pellets Fuzzy Logic2

pyku80 ta rurka z dołu masz doprowadzone powietrze ?


VIESSMANN VITOROND 200 + Platinum Bio 16KW. Powierzchnia domu 300m2 całkowita. Grzejniki + dwie pętle podłogówki. CWU 100L+ kominek z płaszczem wodnym

Offline

 

#27 2016-01-24 19:05:45

pyku80
Nowy na forum
Od: Czarna Białostocka
Zarejestrowany: 2016-01-08
Posty: 3

Re: Pellets Fuzzy Logic2

tak dokładnie
taka prowizorka ale działa!
chodziło mi tylko o to żeby mi po nogach nie wiało jak palnik pracuje bo spory ciąg się robił w piwnicy (15*C) miedzy palnikiem a czerpnią a teraz w klapeczkach mogę śmigać i cieplutko w piwnicy (20*C)

Offline

 

#28 2016-01-24 20:30:17

krzyzak malbork
Często się udziela
Od: Malbork
Zarejestrowany: 2015-09-26
Posty: 341

Re: Pellets Fuzzy Logic2

no napewno:)


VIESSMANN VITOROND 200 + Platinum Bio 16KW. Powierzchnia domu 300m2 całkowita. Grzejniki + dwie pętle podłogówki. CWU 100L+ kominek z płaszczem wodnym

Offline

 

#29 2016-02-01 22:11:28

breslau1809
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 21

Re: Pellets Fuzzy Logic2

Ja jestem całkiem nowym użytkownikiem tego samego palnika i musze niestety napisac że to niejest tak fajnie jak opowiadali sprzedawcy ,że bedzie bezobslugowo i czysciutko i żadnego problemu z serwisem 😂😂😂.Jedyny plus to cena, ale reszta to godziny przy telefonie setki zlotych wydanych na serwisantow i tak nadal niedziala jak powinno, nawet żona sie zaczeła śmiać że moglismy zostać przy oleju i mieć spokój. Pozdrawiam tych co chcieli dobrze a wyszło h...

Offline

 

#30 2016-02-01 22:18:22

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Pellets Fuzzy Logic2

czyli co nie działa?

Offline

 

#31 2016-02-01 23:06:38

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1834

Re: Pellets Fuzzy Logic2

Tego chyba się nie dowiemy, gdyż kolega poza narzekaniem nie podał żadnych szczegółów opisujących swój problem.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#32 2016-02-03 13:46:09

breslau1809
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 21

Re: Pellets Fuzzy Logic2

as1978 napisał:

czyli co nie działa?

Na poczatek to rozpalanie bo jak zapomne wyczyscic co 2 dzien palnika to zbiera sie taki spieczony popiol przy wylocie z grzalki i niestety nierozpali sie bo niedochodzi powietrze, mam tez modul internet ktory za chiny niemoge rozgrysc moze to jednak felerny moduł a nie o podlaczenie chodzi,   no i na koniec serwis, dzwonie do sprzedawcy odsyla mnie do serwisanta,serwisant nieodbiera tylko przez email osiagalny ,ale co mi da takie rozwiazywanie jak on tego niewidzi?

Offline

 

#33 2016-02-03 20:56:14

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Pellets Fuzzy Logic2

breslau1809 napisał:

as1978 napisał:

czyli co nie działa?

Na poczatek to rozpalanie bo jak zapomne wyczyscic co 2 dzien palnika to zbiera sie taki spieczony popiol przy wylocie z grzalki i niestety nierozpali sie bo niedochodzi powietrze, mam tez modul internet ktory za chiny niemoge rozgrysc moze to jednak felerny moduł a nie o podlaczenie chodzi,   no i na koniec serwis, dzwonie do sprzedawcy odsyla mnie do serwisanta,serwisant nieodbiera tylko przez email osiagalny ,ale co mi da takie rozwiazywanie jak on tego niewidzi?

Na czyszczenie nic nie poradzę, ja robię to codziennie, zajmuje mi 5 sekund. Na pracującym palniku. Ty też masz pellets 100 ?jeżeli tak, to wystarczy rękawica, najlepiej spawalnicza, zagięty pod kątem prostym, cienki, około 0,5 metrowej długości pogrzebacz, trzy ruchy i po kłopocie. Jak nie, to zobacz na postach kolegi roobacka można palnik zmodyfikować - dodać skrzydełka - moim zdaniem najlepiej jedno - to drugie dalsze. Nie powinieneś stracić gwarancji, ale upewnij sie w Kostrzewie,  a jak się Kostrzewie nie podoba zawsze mogą Ci zwrócić kasę i zabrać złom.  No bo co kurcze... skoro oferowano Ci palnik bezobsługowy przez tydzień, no to o co chodzi....jeszcze teraz po zmianie przepisów.....

Moduł internet musi być podłączony do magistrali Can, musi być ustawiony terminator. Jeżeli wiesz o czym piszę, to może masz to dobrze podłączone, a jak nie, to najpierw to trzeba sprawdzić. Sprawdź, które diody świecą, w instrukcji masz opis co to znaczy. Jak nie masz instrukcji ściągnij ze strony estymy. Jak chcesz możesz mi moduł wysłać kurierem  - informacje prześlij na priva -  sprawdzę, zobaczę czy da się go podłączyć do PB i jak to zrobić. Informacje uzyskane przez mnie w Estymie są sprzeczne - niby pracuje tylko ze sterownikami linii igneo, ale podobno i PB z napisem Vide net  w info o oprogramowaniu. Ja mam napis vide - czy to wystarczy - nie wiem. Jak u mnie będzie działał,a u Ciebie nie, to najwyżej go  od Ciebie odkupię, jeżeli będziesz chciał.
Widocznie serwisant uznał, że go zamęczasz..... cóż.

Ostatnio edytowany przez as1978 (2016-02-03 21:06:45)

Offline

 

#34 2016-02-03 21:07:49

PiotrekB
Gość

Re: Pellets Fuzzy Logic2

moze najpierw zmiana paliwa

tez narzekałem na palnik a teraz jest git czyściutko na palniku

ale zdania nie zmienię ze kostrzewa trochę do tyłu jest z tym wszystkim

Ostatnio edytowany przez PiotrekB (2016-02-03 21:38:28)

 

#35 2016-02-03 21:10:58

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Pellets Fuzzy Logic2

wiesz, breslau nie pali szajsu, ale co prawda to prawda palnik jest cholernie wrażliwy na jakość pelletu.

Offline

 

#36 2016-02-04 10:55:53

breslau1809
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 21

Re: Pellets Fuzzy Logic2

Dzisiaj zdemontowalem ten moduł, wysyłam do estymy maja go sprawdzic i z serwisantem wrucić , pale ilczykiem od samego poczatku czyli trzech miesiecu spalilem juz jakies prawie 3 tony i jest tylko gorzej bo coraz wiecej sie tegi sygu zbiera na palniku, a miało byc tak pieknie😂😂😂
W tym roku zaatakujue pompe ciepla lepiej raz wydac wiecej a mieć spokoj.

Offline

 

#37 2016-02-04 11:41:43

PiotrekB
Gość

Re: Pellets Fuzzy Logic2

Spróbuj inny może.

Ja mam spieki ale pellet kupuje po 550zl także przełykam ten dyskomfort, aczkolwiek tylko na moim piecu robią się spieki i to juz mnie irytuję.
A i na tym tanim pellecie mam czarne drzwiczki, ten za 700zl dużo lepszy fajny bialy osad zero spieków zero popiołu na ruszcie.

 

#38 2016-02-06 22:11:40

krzyzak malbork
Często się udziela
Od: Malbork
Zarejestrowany: 2015-09-26
Posty: 341

Re: Pellets Fuzzy Logic2

Palicie gównem to i macie spieki smile


VIESSMANN VITOROND 200 + Platinum Bio 16KW. Powierzchnia domu 300m2 całkowita. Grzejniki + dwie pętle podłogówki. CWU 100L+ kominek z płaszczem wodnym

Offline

 

#39 2016-02-06 23:12:22

PiotrekB
Gość

Re: Pellets Fuzzy Logic2

Inaczej bym tego nie ujął

 

#40 2016-02-06 23:27:48

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1834

Re: Pellets Fuzzy Logic2

as1978 napisał:

wiesz, breslau nie pali szajsu

Chyba jednak pali...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#41 2016-02-20 09:21:59

krzyzak malbork
Często się udziela
Od: Malbork
Zarejestrowany: 2015-09-26
Posty: 341

Re: Pellets Fuzzy Logic2

No Panowie pożyczyłem od kolegi palnik Platinum bio 16 kw i zainstalowałem go u siebie w kotle olejowym i teraz pytanie do do Was weterani smile
Nie wiem  jakie ustawienia zapodac w sterownik

Dom w zabudowie szeregowej powierzchnia uzytkowa 150m2 całkowita  294m2 ( dane z projektu)

Przy kolte nie mam zaworu czterodroznego
Czy ustawic kocioł na race ciągła czy automatyczna czy czujnik pokojowy itd
Bede wdzieczny za podpowiedzi bo mam palnik na testy i chciał bym wypróbowac czy pociagnie on u mnie w domu czy jednak zostane przy drewnie sad

http://images78.fotosik.pl/346/074dbd8d0f7fcea9med.jpg


VIESSMANN VITOROND 200 + Platinum Bio 16KW. Powierzchnia domu 300m2 całkowita. Grzejniki + dwie pętle podłogówki. CWU 100L+ kominek z płaszczem wodnym

Offline

 

#42 2016-02-20 13:01:11

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1834

Re: Pellets Fuzzy Logic2

krzyzak malbork napisał:

Dom w zabudowie szeregowej powierzchnia uzytkowa 150m2 całkowita  294m2 ( dane z projektu)

"powierzchnia uzytkowa" = powierzchnia ogrzewana?
Czy może "całkowita  294m2" = powierzchnia ogrzewana?
C.O. + C.W.U.?
Czy tylko samo C.O.?
Grzejniki czy podłogówka?


Nie jest to takie jednoznaczne, więc wymagałoby doprecyzowania wink
Ale jeśli nawet nie "pociągnie", to na pewno ogrzeje Ci dom big_smile
Masz to do testowania za free, więc czym się stresujesz?
Podłącz, odpal i testuj smile

Jeśli kolega pożyczył Ci palnik który używał, to musiał mieć coś poustawiane wink
A jeśli nie, to wrzuć typowe ustawienia dla tego palnika i nie sugeruj się większością porad z tego forum, gdzie część "weteranów" rekomenduje obniżanie mocy palnika, jako receptę na mniejsze spalanie wink big_smile

Jeśli masz go testować, to lepsza będzie praca ciągła z modulacją i modyfikowanie ustawień w trakcie jego działania.
Czujnik temp. pokojowej możesz sobie na razie odpuścić, gdyż może Ci w testowaniu przeszkadzać, a jeśli masz termostaty na grzejnikach, to one załatwią Ci temat nadmiernego przegrzewania pomieszczeń...

Gotowy?
Więc do dzieła wink wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#43 2016-02-20 22:39:14

krzyzak malbork
Często się udziela
Od: Malbork
Zarejestrowany: 2015-09-26
Posty: 341

Re: Pellets Fuzzy Logic2

darecki dzieki za zainteresowanie i odpowiedz wink

http://images77.fotosik.pl/348/dd2160611ba1798cmed.jpg

wklajem fotke z projektu domu smile

Czyli tak garaz 3 grzejniki poddasze 3 grzejniki. Poddasze nie uzytkowe czyli poprzykrecac grzejniki na taka temp aby nie zamarzło wink i weszło tam wejść big_smile ??

to zostaje ze tak powiem parter i pietro

Tak jak pisałes C.W.U + C.O

zasobnik C.W.U 100 litrów

na pietrze 5 grzejników na parterze  6 grzejników. Podłogówki narazie brak ale mysle zrobic w łazience i w przedpokoju ( nie pomyslałem jak sie budowałem sad )

Narazie go testuje z czujnikiem pokojowym bo nie zabardzo wiem jak go ustawic zeby działał bez czujnika. Wiem napewno ze wyłaczyc czujnik a co dalej gdzie i jak ustawic nie wiem sad. Bede bardzo wdzieczny za pomoc Panie darecki wink

Własnie chodzi o te typowe ustawienia jakie ustawic wink pod prace bez czujnika wink

ps: pierwszy dom po lewej  smile

https://www.google.pl/maps/place/malbork+poprzeczna+11/@54.0122303,19.0075003,3a,75y,231.14h,85.92t/data=!3m6!1e1!3m4!1sn24wwXlB8CPkIsAcutNOng!2e0!7i13312!8i6656!4m2!3m1!1s0x0:0xd0680582adc8cfa!6m1!1e1

Ostatnio edytowany przez krzyzak malbork (2016-02-20 23:11:03)


VIESSMANN VITOROND 200 + Platinum Bio 16KW. Powierzchnia domu 300m2 całkowita. Grzejniki + dwie pętle podłogówki. CWU 100L+ kominek z płaszczem wodnym

Offline

 

#44 2016-02-21 12:47:16

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1834

Re: Pellets Fuzzy Logic2

krzyzak malbork napisał:

Narazie go testuje z czujnikiem pokojowym bo nie zabardzo wiem jak go ustawic zeby działał bez czujnika. Wiem napewno ze wyłaczyc czujnik a co dalej gdzie i jak ustawic nie wiem sad...

Własnie chodzi o te typowe ustawienia jakie ustawic wink pod prace bez czujnika wink

Nie rozumiem za bardzo z czym masz problem wink
Nie wiem jaki dokładnie masz sterownik, ale myślę że instrukcja z tego linku zawiera odpowiedzi na Twoje dylematy smile

http://www.estyma.pl/wp-content/uploads/2013/06/563-pl.pdf


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#45 2016-02-21 15:31:19

krzyzak malbork
Często się udziela
Od: Malbork
Zarejestrowany: 2015-09-26
Posty: 341

Re: Pellets Fuzzy Logic2

;)darecki taka książke od mini bio B mam i tam to jest wsio opisane. A steriwnik mam ten wiekszy wink Tylko jak wyłacze czujnik pokojowy to wtedy pompe ustawic na praca cały czas ?


VIESSMANN VITOROND 200 + Platinum Bio 16KW. Powierzchnia domu 300m2 całkowita. Grzejniki + dwie pętle podłogówki. CWU 100L+ kominek z płaszczem wodnym

Offline

 

#46 2016-02-21 16:46:54

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1834

Re: Pellets Fuzzy Logic2

Jeśli miałeś to "wsio" opisane, to bym bardziej nie rozumiem w czym problem wink

Jeśli tryb pracy kotła ustawisz ciągły,  to i pompa C.O. też może powinna tak pracować?

Żebyśmy się dobrze zrozumieli wink
Napisałeś że chcesz potestować ten palnik dlatego moja sugestia była taka, aby ustawić tryb pracy jako ciągły.
Trudno jest testować palnik i kocioł jeśli będzie się on wygaszał po uzyskaniu zadanej temperatury w pomieszczeniu, dlatego też moja sugestia o wyłączeniu czujnika temp. pokojowej.
Wyszedłem z założenia, że nie chcesz spędzić całego weekendu przy kotle wink

Oczywiście po wstępnej konfiguracji palnika, której efekty najlepiej jest śledzić na bieżąco i osiągnięciu stabilnej pracy kotła, nic nie stoi na przeszkodzie aby przetestować cały system z podpiętym czujnikiem pokojowym smile

Daj znać jakie są efekty Twojego testowania wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#47 2016-02-21 22:40:15

krzyzak malbork
Często się udziela
Od: Malbork
Zarejestrowany: 2015-09-26
Posty: 341

Re: Pellets Fuzzy Logic2

No siemka dobrze to ujołes cały weekend w kotłowni smile latam po domu z góry na dół macam grzejniki hehe potem spowrotem do kotłowni i obserwowanie pracy palnika smile

A wiec tak na chwile obecna lece a czujnikiem pokojowym. Co sie okazało niby olejowy duzy a wcale nie taki duzy ma płytka to komore spalani. Porównojac ta moja komore to tego kotła u tescia mini bio b 10 kw to moja komora spalania jest chyba 3 razy mniejsza dlatego ten palnik na wietrze max 20 az dudni smile wiec nie wiem czy dobrze ale zmieniłem wiatr na 10 smile dorobiłem nakładke ceramiczna i przy wietrze max 10 płomien ładnie idzie w kocioł ( nie wiem co moze siestac jak wiatr max jest ustawiony na 10 ? )

Temp w domu 22 stopnie na dobe spalanie 25 kg czy to duzo na takiemetry i taka temerature nie wiem smile

Nastepny minus to taki ze w kotle u mnie nie ma zaworu czterodrogowego i jak wzrosnie temp kotła do zadanj pracy pomp jak sie włacza pompy to zaraz spada temp kotła i znowu pompy sie wyłaczaja musi byc kilka takich cykli zeby ta woda zimna przeszła przez kocioł to w miare potem płynnie idzie. Dla zlukania wstawie fotke jak wyglada praca kotła na wykresie smile i jak wyglada komora i palnik po wygaszeniu smile

http://images77.fotosik.pl/352/9042a5a621a81ea9med.jpg

http://images75.fotosik.pl/352/d2628a4c37b588b9med.jpg

http://images77.fotosik.pl/352/34008e71ac8c6aa7med.jpg


VIESSMANN VITOROND 200 + Platinum Bio 16KW. Powierzchnia domu 300m2 całkowita. Grzejniki + dwie pętle podłogówki. CWU 100L+ kominek z płaszczem wodnym

Offline

 

#48 2016-08-31 00:39:06

bzik
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-08-31
Posty: 6

Re: Pellets Fuzzy Logic2

Witam.
Kolego krzyzak malbork jak wygląda u Ciebie sytuacja mam taki sam kociołek tylko 22 KW i zastanawiam się na instalacją palnika kostrzewy. Instalator zaproponował mi ten nowy palnik VG.
Jakie masz wrażenia po testach czy zdecydowałeś się na takie rozwiązania?

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson