Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-01-20 18:54:22

galaxy
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-01-12
Posty: 16

Zawór 4 drogowy gdzie macie zainstalowany czujnik temp?

Witam

Pytanie jak w temacie gdzie macie zainstalowany czujnik temp. zasilania przed czy za zaworem 4 drogowym?

Offline

 

#2 2016-01-20 21:27:42

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Zawór 4 drogowy gdzie macie zainstalowany czujnik temp?

Za zaworem temperatura będzie niższa niż na kotle. A dlaczego pytasz?


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#3 2016-01-21 10:50:20

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Zawór 4 drogowy gdzie macie zainstalowany czujnik temp?

O jakim czujniku temp zasilania mówisz tj. czujniku dla poszczególnych obwodów grzewczych, czy czujniku kotła. Czujnik w instalacji z co najmniej dwoma niezależnie sterowanymi obiegami,( obsługiwane przez moduły) powinien być umieszczony za zaworem 4 d czy  3 d. Natomiast jeżeli mowa o czujniku zasilania instalacji kotłowym  powinien być zamontowany na kotle lub  w jego bezpośredniej bliskości na zasilaniu instalacji, a przed zaworem 4 d.
Zasady powyższe wynikają stąd, że za zaworem masz już wodę podmieszaną - w mniejszym lub większym stopniu więc w zależności od tego jaką informacją potrzebujesz  -czy temp wody podmieszanej  czy nie podmieszanej - tak wpinasz czujnik.

Offline

 

#4 2016-01-23 21:18:35

galaxy
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-01-12
Posty: 16

Re: Zawór 4 drogowy gdzie macie zainstalowany czujnik temp?

Czujnik od temp kotła to inna sprawa, ma być w kotle i tyle natomiast mi chodzi o czujnik temp. zasilania. Serwis Kostrzewy powiedział mi, że ma być przed zaworem 4 drogowym natomiast w tej chwili mam podłączony od 2 miesięcy za zaworem i jest poprawa sterowania tym zaworem przez sterownik kotła.
Wcześniej było tak, że zawór 4 drogowy nie nadążał otworzyć się na tyle aby oddać z kotła temperaturę na CO, otwierał się za wolno w stosunku do nagrzewania się kotła i kocioł wygaszał się. Na pewno w ustawieniach serwisowych mam dobrze ustawiony czas otwarcia zaworu tj. 140s. (taki jak na tabliczce znamionowej od zaworu). Wczoraj zmieniłem powietrze max z 60 na 55 i kocioł wolniej się nagrzewa przy rozpalaniu przez co zawór zdąży się otworzyć.

Pytałem o ten czujnik bo wiecznie słyszę odmienne informację i już nie wiem komu mam wierzyć

Ostatnio edytowany przez galaxy (2016-01-23 21:20:00)

Offline

 

#5 2016-02-04 20:39:49

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Zawór 4 drogowy gdzie macie zainstalowany czujnik temp?

galaxy napisał:

Czujnik od temp kotła to inna sprawa, ma być w kotle i tyle natomiast mi chodzi o czujnik temp. zasilania. Serwis Kostrzewy powiedział mi, że ma być przed zaworem 4 drogowym natomiast w tej chwili mam podłączony od 2 miesięcy za zaworem i jest poprawa sterowania tym zaworem przez sterownik kotła.

Wczoraj zmieniłem powietrze max z 60 na 55 i kocioł wolniej się nagrzewa przy rozpalaniu przez co zawór zdąży się otworzyć.

Pytałem o ten czujnik bo wiecznie słyszę odmienne informację i już nie wiem komu mam wierzyć

Może zacznę od końca Twojej wypowiedzi...

Jeśli nie wiesz komu wierzyć, to może uwierz w pierwszej kolejności sobie i swoim obserwacjom, a potem to możesz mi uwierzyć wink big_smile

Jeśli praktycznie sprawdziłeś, że po przeniesieniu czujnika za zawór 4D nastąpiła poprawa, oznacza że jest to jego właściwe miejsce. Żeby jeszcze precyzyjniej określić jego położenie to dopowiem tylko, że najlepiej jak znajduje się bezpośrednio za pompą.

Do prawidłowej i precyzyjnej pracy regulatora zaworu, potrzebna jest informacja o temperaturze kotła i temperaturze zasilania obiegu grzewczego, to jest podstawowy wymóg w przypadku gdy zawór ma utrzymywać stałą temperaturę w obiegu grzewczym.

Jeśli regulator ma także odpowiadać za utrzymywanie stałej temperatury w pomieszczeniach, to niezbędne jest podpięcie czujnika pokojowego.

A jeśli do tego jeszcze ma spełniać funkcję ochrony powrotu, czyli kontrolowanie temperatury wody powrotnej do kotła i dążenie do utrzymania jej w określonych przedziałach temperaturowych, to wtedy potrzebuje także czujnika powrotu umieszczonego przed wejściem do kotła.

Tak wyglądają typowe rozwiązania, które spełniają kilka funkcji jednocześnie i powinny zapewnić prawidłową pracę całego systemu. Jest jeszcze możliwość współpracy z czujnikiem pogodowym, ale to już jest taka opcja dodatkowa, która nie ma aż takiego wpływu na funkcjonalność całego systemu sterowania.


A tak przy okazji, skoro wspomniałeś o zmianach w ustawieniu palnika -->> "powietrze max z 60 na 55"
To czy nie za duże wiatry tam u Ciebie panują?


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#6 2016-02-04 21:29:37

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Zawór 4 drogowy gdzie macie zainstalowany czujnik temp?

A instrukcji to instalator nie zostawił?
Instrukcja Kostrzewy do Compact Bio podaje, że czujnik CO powinien być zainstalowany nawet za pompą nie tylko za zaworem 4D.

Na logikę. Skąd sterownik ma wiedzieć jaka temperatura idzie na grzejniki jak mierzy temp. przed mieszaniem. Ma tą samą temperaturę co kocioł (no prawie) więc nie widzi potrzeby dogrzewania. Zamyka zawór, a temperatury dalej równe więc w końcu się wyłącza.

Ostatnio edytowany przez karcit (2016-02-04 21:33:06)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson