Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#26 2016-02-02 13:21:40

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Według mnie lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie innego regulatora tej samej firmy, który mając podobne zastosowanie, daje możliwość dokładniejszego sterowania obiegiem grzewczym.
http://www.techsterowniki.pl/pl/produkty/st-431n/

Ten który zaproponowałeś będzie utrzymywał Ci temperatury na jednakowym poziomie, ale w sytuacji dużych spadków temperatury zewnętrznej będziesz zmuszony zmieniać ustawioną wartość zadaną temperatury, chcąc utrzymać jednakową temperaturę pomieszczeń.
Czyli niewiele Ci to zmieni...
Teraz kręcisz pokrętłem zawora, a po zamontowaniu proponowanego przez Ciebie regulatora, będziesz musiał zmieniać zadaną temperaturę na tym regulatorze.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#27 2016-02-02 13:29:47

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Dzięki darecki za radę, ale mam na tyle ciepły dom, że nawet przy ponad minus 20 wystarcza mi tych 40-45 stopni na CO. Po prostu dłużej grzeję i tyle. Ale moja decyzja będzie zależeć od różnicy w cenach między tymi urządzeniami.

Zaletą tego automatycznego rozwiązania byłoby to, że przez pierwsze powiedzmy pół godziny po starcie pieca mieszacz by lepiej chronił powrót kotła. Bo przy zaworze 4D ustawionym na martwo pośrodku przez pierwsze minuty woda na powrocie niestety jest ledwo letnia. Mówiąc szczerze, chyba jednak prędzej padnie mi ta cała automatyka z palnikiem niż ten piec zardzewieje, ale skoro tanim kosztem mógłbym to zmienić, to czemu nie.

Offline

 

#28 2016-02-02 13:34:07

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Kolego "woor" przy takim układzie (i otwarciu np. po środku) mimo, jak napisałeś letniej wody, nadal masz ochronę. Bo woda w kotle krąży o wiele wolniej jak za zaworem po stronie pompek. Nie jest to takie agresywne. Pisałęm juz kiedyś o tym, bo w nieobudowanym kominku efekty braku zaworu 4D widac było wyraźnie. Lało się w środku i na zewnątrz.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#29 2016-02-02 13:42:09

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Dzięki marecki za komentarz, nie wiedziałem tego.

Przy okazji, masz te tzw. zawirowywacze w "dziurach" wylotowych w kotle? Bo u mnie prz czyszczeniu tych zawirowywaczy tak raz w miesiącu, widzę na nich taki jakby gumowaty nalot. Zastanawiam się, czy jest to rezultat gdzieś tam skroplającej się wody. Samo palenisko jest czyste, jesienią zdjąłem ceramikę, to metalowa komora była prawie jak nowa.

Offline

 

#30 2016-02-02 14:46:04

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Może podnieś temp. załączania pompek, ja mam chyba teraz na 50'C. W zawirowywaczach mam tylko pył. Za ceramiką również mam czysto.

Tzw. puntk rosy doskonale widziałem w kominku. Podwójne ścianki i brak zaworu 4d i działy się cyrki. Scianka zew i wewnętrzna (tak tak, tam gdzie było mnóstwo ognia) była mokra a na początku pracy pompek lało się na podłogę (to ze środka było czarne jak smoła). Mało brakowało a kominek by nie powstał. Z zaworem 4d nic takiego nie ma miejsca. Dodatkowo komora spalania ma wyższą temp.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#31 2016-02-02 14:51:26

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Ja ma u siebie pompki nastawione chyba nawet na 55 stopni. Przy okazji zrobie zdjęcie tym zawirowywaczom, może będziecie mogli skomentować

Offline

 

#32 2016-02-02 14:54:30

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

No tak czy inaczej fajnie, ze jest temat bo taki sterownik prawdopodobnie bedzie u mnie w kominku. To po pierwsze. A po drugie musze mieć jakieś zabezpieczenie na wypadek awarii oryginalnego sterownika i dodatkowej pompy na krótkim obiegu.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#33 2016-02-02 15:23:28

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

To chyba jednak dobrze że zrobiłem nieco zamieszania wink
Wszak o zamieszanie chodzi w takich zaworach, czy to 3 czy też 4D big_smile
A już marecki obwiniał mnie o niepotrzebną dyskusję... raczej niesłusznie smile


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#34 2016-02-02 19:28:06

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Działa to mniej więcej tak - mieszacz otwiera się o kilka stopni, potem piec czeka dobrą chwilę, mierzy zmianę temperatury za mieszaczem.I tak od nowa aż do zadanej temperatury CO. Być może u as1978 działa to lepiej, bo możliwie masz większy dom, w tym więcej zimnej wody do ogrzania. Ja u siebie grzeję raptem ze 100 metrów. No i jak pisałem, prawie zawsze mi się piec wygaszał podczas startów, dlatego stałem ze śrubokrętem i przełączałem mieszacz z trybu auto w ręczny. Taka oto automatyka XXI wieku.

Znaczenie ma pojemności wodna kotła. U mnie to 90 l. Woor rozumiem,że masz PB i masz moduł, tylko który?Samo PB nie jest w stanie obsłużyć mieszacza. Coś mi to nie gra, nie masz tego przypadkiem wszystkiego ustawionego odwrotnie? Próbowałeś zamienić kable sterujące otwarciem i zamknięciem zaworu  stronami? Wygląda na to, że w automacie sterownik zamyka rurkę powrotną do kotła i dlatego kocioł jak stratuje się przegrzewa, bo nie ma obiegu. Pozornie natomiast jest, bo wszystko się rozgrzewa przez przewodnictwo, dochodzi do czujnika temp obiegu co powoduje zmianę ustawienia zaworu i w końcu, w końcu obieg puszcza. U mnie tak właśnie było niby wszystko grało - niby obieg był, a okazało się, że po pierwsze było przestawione serce, obieg szedł ledwo ledwo, później  jak się z tym uporałem okazało się, że były zamienione kable i sterownik odcinał powrót. Skoro  wiesz jak ma być ustawiony zawór, to tak go ustaw i zobacz czy sterownik trzyma to ustawienie na starcie, jak nie trzyma, to najprawdopodobniej  trzeba zamienić kable sterujące zaworem stronami. 


as1978 - pytanie: czy Twoje mieszczacze od razu ustawiają taką temp. CO, jaką masz zadaną w nastawach? U mnie działa to w taki sposób: w pokoju 20 stopni, zadane 22. Piec startuje i "rozumie", że pomieszczenie trzeba dogrzać. Wtedy na sterowniku widzę, że mieszacz "puszcza" na CO temp. równą temp. pieca! (czyli zawór 4D otawrty na maxa) I nieważne, że w menu miałem temp. CO zadaną ręcznie. Próbowałem korzystać z krzywej temp. wg. temp. zewnętrznej - z tym samym skutkiem. W miarę wygrzewania pomieszczenia sterownik zmiejsza jednak temp. CO, i jak w pokoju temp. dojdzie do 22 to sterownik z łaski swojej ustawi zadane np. 40 stopni. Wnerwiało mnie to niezmiernie, dlatego teraz steruję tym tak, jak marecki - czyli nie steruję, bo ustawiłem 4D pośrodku skali i go nie ruszam. Temp. CO w zależności od stopnia wygrzania systemu waha się w przedziale 40-45 stopni, czego mi w zupełności wystarcza.

Z Twojego opisu wynika tak, jak by nie było wszystkich elementów potrzebnych do sterowania pogodowego, a sterownik dąży tylko do wyrównania temp. kotła i obiegu, a przy osiągnięciu temp zadanej pomieszczenia zmniejsza temp obiegu. Aby sterował pogodowo  musisz mieć czujnik temp zewnętrznej, a zatem moduł nr 0 i oczywiście czujnik temp. obiegu i temp. wewnętrznej. W sterowniku zdefiniowane  krzywe grzania i włączone sterowanie pogodowe. Temp CO  zadana ręcznie działa wtedy  gdy ustawisz w menu serwis tryb z pogodowego na ręczny.
U mnie wszystko funkcjonuje bez zarzutu. Mam czujniki temp wewnętrznej, temp obiegu dla każdego obwodu, po  ustawieniu  krzywej grzania, sterownik sam dobiera temp obiegu do temp zewnętrznej - oczywiście będąc ograniczonym temp maksymalną zdefiniowaną dla obiegu. Grzejnikowe chodzą w granicach 50, podłogówka 36, kocioł ma 70 - 75. Ogółem mieszacz najpierw puszcza gorącą wodę na obiegi, a później dokonuje podmieszania, aż osiągnie temp wyliczoną i tak już trzyma  - tak działają moduły 0 - 4, mam wrażenie,że moduł 5 ( temp powrotu) zachowuje się odwrotnie najpierw dokonuje podmieszania, a później, gdy już osiągnie temp otwiera się na pełny przelot.
To zachowanie zaworu w zależności od tego, który moduł nim steruje  może być przyczyną Twojego problemu - możesz jak pisałem spróbować zamienić  kable sterujące otwarciem/ zamknięciem zaworu stronami - nic się nie powinno  stać złego, a może zacznie działać jak  należy. 
Darecki Ty widzę znasz się na temacie nie najgorzej, może coś podrzucisz?

Acha i jeszcze jedno przy platinium bio i obsłudze mieszaczy ważna jest konfiguracja modułów i obiegów - pierwszy obieg musi być zdefiniowany, ale ustawiony jako  - nieaktywny. Dopiero kolejne - bo już obsługiwane przez moduły - są w stanie poprawnie obsługiwać mieszacze i całą resztę.
( Ten pierwszy obieg oczywiście można wykorzystać sobie - ale on podaje wodę o temp wody  kotłowej  - myślę, że to może być odpowiedź na to  dlaczego  Woor ma problem taki, że zawór go nie słucha, a tylko sterownik steruje sobie temp kotła według temp pomieszczenia, po jej osiągnięciu obniżając temp czynnika - tak właśnie będzie się działo gdy wykorzystamy ten obieg. Oczywiście moduł podaje odczyt temp zewnętrznej, ale już ten odczyt nie ma wpływu na temp obiegu bo pierwszy obieg nie jest sterowalny według krzywej grzania, a przynajmniej nie będzie sterował mieszaczem. Jeżeli moje domysły są słuszne trzeba przepiąć czujnik temp pomieszczenia pod odpowiednie zaciski modułu 0, obieg pierwszy zdezaktywować, ustawić wszystko na dwójce i będzie działać - zaczekaj z zamianą kabli, poprawna konfiguracja to absolutna podstawa)
Cholernie mylące jest to, że że ten gówniany pierwszy obieg ma niby wszystkie parametry regulacyjne prawdziwego obiegu tylko,że one nie wpływają w ogóle na jego pracę. czyli skoro mam  fizycznie 4 obiegi to w sterowniku mam zdefiniowane 5, pierwszy nie wykorzystany, bo to dobre tylko do najprostszej instalacji)

Woor ten problem chyba zasługuje na odrębny wątek.

Ostatnio edytowany przez as1978 (2016-02-02 21:36:38)

Offline

 

#35 2016-02-03 08:29:35

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Oho, as1978, miałeś natchnienie smile

Po kolei - mam Mini Bio 10 kW w wersji Luxury, czyli wszystkie moduły i czujniki mam w standarcie. Tak z perspektywy czasu, nie ma sensu zakup wersji LUX, lepiej kupić zwykłe mini bio i doposażyć w ceramikę i zawirowywacze.

Proszę odrzucić wersję, że mam coś źle podłączone - jestem fizykiem/elektrykiem z wykształcenia i po części z zawodu. Mam podłączone wszystkie czujniki (temp. zewnętrznej i wewnętrznej), mieszacz otwiera się poprawnie na ile pozwala mu na to sterownik.

Zgadzam się z Tobą, że większa objętość kotła ma wpływ na inercję - ja mam 50 litrów w piecu, dlatego łatwiej go przegrzać.

Tak naprawdę, największy problem jest gdzie indziej, i tu proszę o pomoc, jeżeli ktoś wie, jak to rozwiązać. W menu kotła mam ustawiony tryb auto. Dlaczego auto? Bo jeżeli ustawię tryb stały, to piec będzie się w kółko wygaszał, a ja korzystam z trybu czasowego. Natomiast, przy trybie auto, nie jest możliwe ustawienie temperatury kotła. Parametr Temperatura kotła w menu kotła działa tylko dla trybu stałego. Wracając do menu Ogrzewania, jeżeli ustawię tryb pogodowy, to mi automat wystawia temperaturę pieca na 50 stopni, co jest bez sensu dla pieca na paliwo stałe. Ja system "oszukuję" w następujący sposób: zmieniam tryb z pogodowego na ręczny, ustawiam w menu temperaturę CO ustawioną ręcznie na 60 stopni. W taki oto sposób piec podbija swoją temperaturę do 60 stopni. A mieszacz "wisi bezczynnie", bo go przełączam w tryb manualny (śrubokrętem) smile W przeciwnym razie waliłby mi te 60 stopni na CO.

I tu pytanie - czy ktoś wie, jak regulować temperaturą pieca korzystając z trybu pogodowego w trybie kotła auto? Już ten wątek poruszyłem w temacie update softu do mini bio - może zostało to jakoś rozwiązane w najnowszym sofcie. Szkoda, że Kostrzewa na forum nie informuje o zmianach, które objęły najnowsze wersje softu. To z forum się dowiadujemy, że np. została dodana histeryza do czujnika pokojowego.

P.S. as1978 - jeżeli korzystasz z trybu stałego i masz duży dom do ogrzania, to faktycznie może u Ciebie działa to sprawnie. Przy niskim zapotrzebowaniu na ciepło małego domu (dom ma energetyczną klasę A), automatyka jest zbyt wolna, by mogła to wszystko wyregulować.

Pozdrawiam,

Wojtek

Ostatnio edytowany przez Woor (2016-02-03 08:31:56)

Offline

 

#36 2016-02-03 09:55:12

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

[I tu pytanie - czy ktoś wie, jak regulować temperaturą pieca korzystając z trybu pogodowego w trybie kotła auto? Już ten wątek poruszyłem w temacie update softu do mini bio - może zostało to jakoś rozwiązane w najnowszym sofcie. Szkoda, że Kostrzewa na forum nie informuje o zmianach, które objęły najnowsze wersje softu. To z forum się dowiadujemy, że np. została dodana histeryza do czujnika pokojowego.


Według mojej wiedzy nie da się tego zrobić. Tak, system nie jest obsługiwany poprawnie w trybie auto przy wyliczonej temp obiegu 50 stopni - a już na pewno z podmieszaniem powrotu - wszystko idzie w powrót. U mnie działa poprawnie w trybie auto, bo mam bufor i ustawioną temperaturę dołu bufora  na 70 stopni, to wymusza na sterowniku pracę kotła z temp 75 stopni, wiec tu jest  przysłowiowy pies pogrzebany. Mój bufor niejako sztucznie zwiększa zapotrzebowanie na ciepło, ale Ty nie  jesteś w stanie zwiększyć zapotrzebowania na ciepło budynku, chyba, że w czasówce podniósł byś temp zamiast ją obniżać , ale to nie ma sensu.

Offline

 

#37 2016-02-03 10:00:19

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Czekaj, to moze byc sposob na kolejne oszukanie systemu - moge sprobowac aktywowac bufor, poustawiac podobie jak u Ciebie, wtedy moglbym w menu ogrzewania zmniejszyc parametr Temp. CO zadana recznie. Poeksperymentuje, czy cos z tego wyjdzie.

P.S. Polak potrafi smile

Offline

 

#38 2016-02-03 10:17:32

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

marecki napisał:

Na kotle MB10 ustawione mam np. 60 'C. Za zaworem 4d zaleznie od otwarcia mam powiedzmy 45-50'C na grzejniki. Dalej na podłogówkę za kolejnym zaworem 3D idzie około 25-30'C.
Wystarczy obniżyć temp na kotle do 55'C i w całym systemie spada temp.

Chyba coś nie tak. Jak obniżysz temperaturę na kotle do 55 to za 3D dalej będziesz miał ustawione 25-30*C. Bo taka jest rola zaworu termostatycznego. Czyż nie mam racji?

Ostatnio edytowany przez fotlot (2016-02-03 12:47:39)


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#39 2016-02-03 12:04:44

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Nie fotlot, to tak nie działa. Jeżeli wszystko chodzi dobrze - czyli w automacie , są mieszacze i siłowniki, to za zaworem 3 d będziesz miał taką temperaturę jak ustawisz ręcznie, albo jak wyliczy automatycznie system z ograniczeniem górnej granicy temp obiegu ustawionej dla obiegu i aktualnej wartości wody wypływającej z kotła. 3 d /4d tylko wtedy steruje proporcjonalnie do temperatury i stopnia podmieszania , gdy jest ustawiany ręcznie - całkowicie ręcznie.

Woor może Ci się udać, chyba fizycznie nie musi być modułu nr 5 aby można było go aktywować w systemie.

Ostatnio edytowany przez as1978 (2016-02-03 12:06:22)

Offline

 

#40 2016-02-03 12:56:57

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

W mojej prostej instalacji tak właśnie pracuje. Do przygotawania wody na podłogówkę, ręcznie ustawiam pozycję zaworu termostatycznego 3D na 30 stopni i czy na zasilaniu mam 65 czy 55 to za 3D mam żądane 30* .
Teraz spytam , czyż nie mam racji?

Nie stosuję siłowników ani dodatkowych modułów.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#41 2016-02-03 21:22:41

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Darecki, czytam Twoje posty i widzę,że Ty naprawdę dużo wiesz o modułach i nie tylko, skąd u Ciebie taka niechęć do wysterowania obiegu u siebie modułem? Nie mów tylko, że tylko mi się to udało i że tylko ja jestem z tego  więcej niż  zadowolony.

Ostatnio edytowany przez as1978 (2016-02-03 21:23:12)

Offline

 

#42 2016-02-03 23:27:16

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

fotlot napisał:

Do przygotawania wody na podłogówkę, ręcznie ustawiam pozycję zaworu termostatycznego 3D na 30 stopni i czy na zasilaniu mam 65 czy 55 to za 3D mam żądane 30* .
Teraz spytam , czyż nie mam racji?

Nie stosuję siłowników ani dodatkowych modułów.

U Ciebie rolę siłownika spełnia zawór termostatyczny 3D, który nie potrzebuje dodatkowych modułów sterujących do utrzymywania stałej temperatury zadanej w obiegu którym zarządza...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#43 2016-02-03 23:45:33

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

as1978 napisał:

Darecki, czytam Twoje posty i... skąd u Ciebie taka niechęć do wysterowania obiegu u siebie modułem? Nie mów tylko...

Ja Twoje też czytam wink

Jaka niechęć?
Bardzo chętnie zastosuje automatyczne sterowanie obiegiem grzewczym, dla utrzymania jednakowej temperatury pokojowej, bez potrzeby dobierania ręcznie ustawień zaworu 4D, w zależności od panującej temperatury zewnętrznej...
Ale raczej zrobię to po swojemu big_smile

Przecież nie mówię... big_smilebig_smile


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#44 2016-02-04 07:44:23

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

To dobrze, ja w ogóle zakładałem na podstawie swoich doświadczeń, że z tym nie ma żadnych problemów,że jest to proste łatwe  przyjemne, a efekt końcowy zgodny z oczekiwaniami.

Offline

 

#45 2016-02-05 11:26:18

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

fotlot napisał:

marecki napisał:

Na kotle MB10 ustawione mam np. 60 'C. Za zaworem 4d zaleznie od otwarcia mam powiedzmy 45-50'C na grzejniki. Dalej na podłogówkę za kolejnym zaworem 3D idzie około 25-30'C.
Wystarczy obniżyć temp na kotle do 55'C i w całym systemie spada temp.

Chyba coś nie tak. Jak obniżysz temperaturę na kotle do 55 to za 3D dalej będziesz miał ustawione 25-30*C. Bo taka jest rola zaworu termostatycznego. Czyż nie mam racji?

Niby tak powinno byc ale nie jest. To juz zależy co wraca z powrotów. Widze to na temp. przylgowych. Chociaz taki termostatyczny 3d lepiej trzyma górną granicę.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#46 2016-02-05 11:32:03

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Ależ jest. Powrotów z czego? z rozdzielacza OP czy powrót do kotła? Powrót z rozdzielacza mam 5* niżej niż zasilanie a powrót kotła realizowany prostym obwodem kotłowym z pompą i po rozgrzaniu i włączeniu się pompy kotłowej mam 58.

Ostatnio edytowany przez fotlot (2016-02-05 11:38:07)


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#47 2016-02-06 23:28:41

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Przepraszam poprawię się. Powróty z grzejników i podłogówki mam połączone, jeszcze przez zaworem 3D. W nast sezonie to przerobię, ale przerobię jak zdecyduję się na siłowniki (wtedy na peweno wywalę termostatyczne 3D). Faktem jest, że jednak różnice temp. w takim układzie jak mam są. Przecież nie masz moich termometrów przylgowych u siebie w kotłowni? smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#48 2016-02-07 08:24:52

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Ale mam swoje i nie mam grzejników.Ha smile


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#49 2016-02-07 17:08:26

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1815

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

as1978 napisał:

... wiec tu jest  przysłowiowy pies pogrzebany.

big_smile  Rzec by można cytując kolegę, że tu jest  przysłowiowy PIEC pogrzebany wink big_smile


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#50 2017-01-14 17:37:53

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Automatyczne regulowanie temperatury pokojowej zaworem 4D.

Prośba do mojego najdroższego przyjaciela dareckiego: opisz ten sterownik co uruchomiłeś do zaworu 4D (to co mi wysłałeś na PRV). Celowo zaczepiam cię tu żeby i inni skorzystali. I od razu pytanie czy nie będzie problemu z tym sterownikiem podłączyć dwa zawory (2 siłowniki) i czy ewentualnie nie mógłbym podłączyć dodatkowej pompy, która się załączy jak np. kominek osiągnie 90'C?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson