Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-01-10 21:20:07

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

sterowanie buforem

witam.
po kilku trudnosciach udalo mi sie ustawic palnik z piecem.
problem mam tylko z ustawieniem, odczytem temp itd itd z bufora ciepla.
wiem ze jest mozliwosc dokupienia dodatkowego modulu tyle ze jest on troche drogi.  dodam iz caly dom ogrzewany jest podlogowo zasilany z bufora 340l plus 160l ciepla woda uzytkowa (bufor kombinowany galmet). obecnie mam ustwione odczytywanie temp z pieca ustawione na 55stop plus histereza kotla 3 stopnie. chcialbym nauczyc sie oraz modz calkowicie wykorzystac mozliwosci bufora.
bede wdzieczny za jaka kolwiek podpowiedz jak to u was jest rozwiazane i jak moge u siebie ustawic sterowanie odczytywanie temp, ladowanie bufora itd.

Offline

 

#2 2016-01-23 22:29:53

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: sterowanie buforem

pale jakis miesiac i z kazdym razem jak bardziej zaglebiam sie w temat piecy steronika pelletu zaluje ze kupilem zestaw z kostrzewy. nie dosc ze za modol sterowania buforem musze wydac jakies 500zl to za sonde lambda jakies 2000zl.... gdzie u konkurencji albo wszystko jest w standardzie albo kosztuje to normalne pieniadze (sonda za 250zl). ustawienie pieca masakra. albo nie dogrzewa albo robi spieki. za taka cene za ktora oferowany jest palnik powinno byc wieeele rzeczy w standardzie. nie mowiac juz o wkladce szamotowej odplatnie... troche dziwne podejscie do klienta. no coz moj blad szkoda ze taki drogi...

Offline

 

#3 2016-01-25 08:09:51

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: sterowanie buforem

Maciej należało kupić kocioł w wersji Luxury, a nie w podstawowej. Wszystkie dodatkowe moduły,nakładka  oraz sonda lambda w kotłach Luxury są w komplecie. Co do ceny sondy to pytanie jaka to sonda?

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#4 2016-01-25 19:07:25

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: sterowanie buforem

Maciej  za  mojego dwuletniego (obecnie trzeci sezon) użytkowania kotła wynika, że w zasadzie sondę można sobie od biedy odpuścić, natomiast w moduł nr 5 zainwestowałbym przy buforze, bo wtedy można najlepiej wykorzystać zalety instalacji wyposażonej w bufor.

Doradco:  wersja Luxury ma moduł 5?  i jakie jeszcze?, czy tylko sondę?

Offline

 

#5 2016-01-26 12:03:35

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: sterowanie buforem

Luxury ma moduł rozszerzeniowy, który można aktywować jako moduł nr 5 . Posiada również moduł sondy lambda. Główne sterowanie jest z modułu głównego połączonego z panelem operatorski.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#6 2016-01-26 22:22:58

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: sterowanie buforem

:-) Doradco dopadłeś mnie. No to od razu powiedz, że  Luxury ma jeden moduł, który można aktywować według swojego uznania ( oczywiście ten moduł nie  może spełniać funkcji modułu lambda) - czyli aby instalacja była efektywna  trzeba mieć dwa moduły, bo obsługa bufora przypisana jest do modułu nr  5 a czujnik temp zewnętrznej do moduł nr 2.(pomijam lambdę , bo ona ma osobny moduł nie będący modułem zamiennym) Dla ciekawych: moduł nr 5 obsługuje oprócz bufora, solary oraz mieszacz, pompę i czujnik temp. powrotu. Moduł nr 2 - temp zewnętrzną ( umożliwiając korzystanie z trybu pogodowego) i dwa jeżeli dobrze pamiętam, a może  trzy niezależne obiegi grzewcze z ich mieszaczami, pompami, czujnikami temp. wewnętrznej i temp obiegu. Ogółem to kawał naprawdę dobrej elektroniki, ukłony dla Estymy, ale to już inna bajka.

Mały błąd zamiast moduł nr 2 powinno być moduł nr 0

Ostatnio edytowany przez as1978 (2016-02-01 21:49:42)

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson