Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2015-12-19 21:01:39

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Problem z rozpalaniem - pomocy

Witam i proszę o pomoc.

Moje MiniBio Lux nie chce się odpalić. Objawy takie jak przy przepalonej grzałce, którą przed chwilą wymieniłem na nową. Czyli podczas procesu rozpalania symbol grzałki w menu palnika mruga, symbolizując działanie grzałki, ale nic się nie dzieje. Próbowałem kilka razy powtórzyć rozpalanie, wyłączałem piec z sasilania itd. Nic nie pomaga. Żanego błędu komputer też nie wyrzuca. Szkoda, że nie mam żadnego sprzętu aby sprawdzić, czy do grzałki jest podawane napięcie, ale przypuszczam, że akurat w tym jest problem.

Ponieważ serwisant w najlepszym wypadku zawita do mnie w poniedziałek, będę wdzięczny za wszystkie sugestie, na czym może polegać mój problem. Na razie spróbuję rozpalić piec ręcznie: kupię takie kostki do rozpalania zwykłych pieców, czujnik musi załapać, że ogień jest na palniku i teoretycznie będzie się musiał rozpalić.

Pozdrawiam,

Wojtek

Ostatnio edytowany przez Woor (2015-12-19 21:02:00)

Offline

 

#2 2015-12-20 08:15:24

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Problem z rozpalaniem - pomocy

Nie masz miernika ani próbówki to, może masz jakąś oprawkę z żarówką. Dwa kabelki i prowizoryczna probówka jest. Może jakąś przenośkę masz?


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#3 2015-12-20 09:15:35

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Problem z rozpalaniem - pomocy

Znalazłem taki śrubokręt, co pokazuje obecność prądu (sorki, nie wiem, jak się to nazywa), to mam sygnał na zapalarce. To nie rozumiem, na czym polega problem. Czy nowa grzałka może być zła? Jak ordróżnić dobrą od zepsutej grzałki?

Edit: jeszcze dziwniejsze: fazę na wyjściu zapalarki mam w przypadku włączonego testu zapalarki, jak i przy całkowicie wyłączonym palniku. Nie rozumiem

Ostatnio edytowany przez Woor (2015-12-20 09:20:18)

Offline

 

#4 2015-12-20 10:06:44

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Problem z rozpalaniem - pomocy

Spróbuj podpiąć sterownik pod inny obwód prądowy ( inne gniazdko) Opis ,może wskazywać  na problem z zerem, ale czy w sterowniku czy w obwodzie prądu( gniazdku) to Ci nie powiem. Zobacz czy jest taka sama sytuacja na wyjściu pomp.

Offline

 

#5 2015-12-20 14:39:58

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Problem z rozpalaniem - pomocy

Hm, no wszystko działa oprócz zapalarki. Rozpaliłem przed chwilą piec ręcznie, wszystko działa jak powinno (włącznie z pompami).

Offline

 

#6 2015-12-20 16:25:52

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Problem z rozpalaniem - pomocy

woor w menu palnik jest coś takiego  jak test zapalarka włącz to i zobacz jak hula

Offline

 

#7 2015-12-20 21:05:55

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Problem z rozpalaniem - pomocy

Sprawdź tą próbówką gniazdo. Fazę powinieneś mieć po lewej stronie jeżeli bolec uziemiający jest na górze. Tak się powinno łączyć gniazda, jeżeli jest inaczej to będziesz miał fazę na grzałce i silnikach pomp, a sterowanie będziesz miał po neutralnym.

Nie jest to jakimś strasznym błędem, ale może być niebezpiecznie np. w trakcie serwisowania jak zapomnisz odłączyć sterownika od sieci.

Jeszcze jedna rzecz. Taka neonówka potrafi "tlić" tak słabo ściecić już przy 50-60 V. Tak więc jak sprawdzasz neonówką, to drugą ręką  złap za coś uziemionego, np. obudowę kotła albo coś co masz pod ręką. chociażby połóż ją na podłogę, albo dotknij ściany.

Ostatnio edytowany przez karcit (2015-12-20 21:06:37)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#8 2015-12-21 08:01:49

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Problem z rozpalaniem - pomocy

Spróbuj włożyć grzałkę bezpośrednio do prądu na 15 sekund. Jeżeli zrobi się ciepła to z grzałką jest wszystko ok. Może źle ją włożyłeś w palniku. Grzałka powinna byc dosunięta do blachy w trzema pionowymi otworami. Widać je patrząc na panik od przodu.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#9 2015-12-21 13:31:19

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Problem z rozpalaniem - pomocy

Panie i Panowie,

Problem został rozwiązany. Już po raz drugi w moim piecu nawalił moduł CAN. Przed chwilą wymieniłem na nowy i wszystko działa jak powinno. Wstrzymam się od komentarza co myślę na ten temat, ale chcę się podzielić kilkoma spostrzeżeniami.

Opór sprawnej grzałki musi być w granicach 140-145 Ohm. Ja u siebie niepotrzebnie wymieniłem dobrą grzałkę na nową.

Najprostszym sposobem na sprawdzenie, czy sterownik podaje napięcie do potrzebnego wyjścia (bez rozbierania palnika), jest bezpośrednie sprawdzenie wyjść w module CAN (schemat jest na stronie Estymy w instrukcji palnika Platinum Bio). Tak dla informacji, grzałka jest pod numerem 5, zero pod nr 11. Przy testowaniu tego wyjścia miałem 0 na testerze. Dla porównania, włączyłem test pompy CWU (wyjście nr 4) i tam elegancko miałem 230 V. To było swego rodzaju dowodem na zepsucie gniazda zapalarki w module CAN.

Dzięki za sugestie i życzę bezproblemowej obsługi naszych zielonych pieców (choć niektórzy już mają białe smile)

Pozdr.,


Wojtek

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson