Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-10-14 17:46:09

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Czujnik temperatury zewnętrznej

Posiadam nową wersję palnika 16 kW. Wcześniej do pieca Buderus miałem podłączony czujnik temperatury zewnętrznej. Czy ten sam czujnik mogę podłączyć do sterownika Kostrzewa? Wchodząc w menu i wybierając włączenie czujnika pojawia się awaria. Oczywiście czujnik nie został jeszcze podłączony. Czy brak czujnika może powodować komunikat o awarii?

Offline

 

#2 2013-10-14 17:59:31

mayhem
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 56

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

mi czujnik temperatury wewnetrznej przypieli do sterownika z serwisu kostrzewy za friko,zadzwon do nich to przyjadą i ci zrobią jeżeli masz na gwarancji

Offline

 

#3 2013-10-14 18:17:45

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

u mnie też nie podłączyli tłumacząc że się nie da... mam wiele zastrzeżeń do firm sprzedających a zarazem montujących palniki kostrzewa.Ja laik w tych tematach zadałem pytanie gdzie nie byli mi w stanie odpowiedzieć na prosty temat progu foto.Albo słabo są szkoleni albo im to zwisa po zamontowaniu ...

Ostatnio edytowany przez Mateuszz (2013-10-14 18:18:40)

Offline

 

#4 2013-10-15 08:58:15

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

waldek69 napisał:

Czy ten sam czujnik mogę podłączyć do sterownika Kostrzewa? Wchodząc w menu i wybierając włączenie czujnika pojawia się awaria. Oczywiście czujnik nie został jeszcze podłączony. Czy brak czujnika może powodować komunikat o awarii?

Jeżeli czujnik nie jest podłączony to oczywiście sterownik zgłosi awarię. On nie wie czy nie podłączyłeś czy np przewierciłeś przewód w ścianie. Sterownik widzi, że powinien być a nie ma, stąd komunikat o awarii.

Co do podłączenia czujnika z Buderusa, to w instrukcji estymy masz podane arametry jakie musi spełniać czujnik. Porównaj je z danymi z Buderusa i się dowiesz czy ma szansę działać czy nie.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#5 2013-10-15 12:58:35

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

Czujniki od kotła Buderus nie pasują do naszych sterowników.Aby podłączyć czujnik zewnętrzy należy mieć podłączony moduł CAN-dodatkowy moduł sterujacy. W standardowej wersji Platinum Bio nie można podłaczyć czujnika temp.zewnętrzenej.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewy

Offline

 

#6 2013-10-18 20:05:41

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

Dziękuję. O to chodziło. Nie wiedziałem czy mogę demontować ze ściany czujnik, czy może się przyda do czegoś. Sam czujnik nie ma w obudowie żadnej elektroniki, jedynie "pchełka - termometr" wkręcona w kostkę dwoma wąsami.

Offline

 

#7 2015-09-06 09:48:35

gluchy
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-09-06
Posty: 7

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

Witajcie jestem nowy na forum,


Czytałem od dawna ale w związku z modernizacjami pieca postanowiłem sięzarejestrować.  Jestem na etapie wymiany palnika w kotle metal-fach - eco duo bio czy jakoś tak. POstanowiłem zamontować w nim palnik Platinum Bio bo nie byłem zadowolony z działania fabrycznego zestawu, na pellecie działał fatalnie, praktycznie 3 sezony "czuwania" czy działa czy nie.

W związku z tym mam parę pytań...

W obiegu kotła miałem pompę CO , CWU i podłogówkę, Paltinum bio standardowo obsługuje z tego co zrozumiałem tylko dwie pompy, i nie można podpiąć mieszacza ( poprawcie mnie jeśli się mylę )


W związku z tym zastanawiam się czy nie pozostawić starego sterownika plum który osobno będzie mi sterował mieszaczem i pompą podłogi. Oczywiście platinum bio będzie sterował palnikiem i całą resztą  i nie będzie to w żaden sposób spięte elektronicznie smile

Czy uważacie że to dobre rozwiązanie na jakiś czas.

Druga sprawa to kwestia czujników temperatury CWU i temperatury pokojowej.
W starym zestawie miałem czujniki CT4-P firmy plum, czy mogę je pozostawić i czy będą działały jak należy


Pozdrawiam serdecznie

Offline

 

#8 2015-09-07 07:24:15

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

Może trzeba zacząć, od tego dlaczego ten który masz nie działa Ci poprawnie. Może to kwestia ustawień. Sterownik PLUM ustawia się trochę inaczej niż Estymy. Może po prostu trzeba go dobrze wyregulować i nie wydawać kilku kafli na nowy palnik?


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#9 2015-09-07 07:27:48

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

Sugerowałbym podłączyć do standardowej automatyki PB moduł rozszerzeniowy CAN. Moduł wysteruje Tobie obwód c.o z mieszaczem oraz podłogówkę. Woda użytkowa zostanie wysterowana ze reg. PB. W naszym sterowniku ustawisz sobie w kotle tryb pracy auto i jeżeli któryś z obwodów będzie potrzebował ciepła palnik załączy się. W przypadku automatyki plum nasza automatyka nie będzie wiedziała kiedy ma załączyć palnik i tryb pracy kotła będzie musiał być ciągły. W tym trybie kocioł będzie cały czas utrzymywał temp. na kotle,a w trybie auto palnik załączy się tylko do nagrzania wody lub pomieszczeń.
Czujniki niestety nie będą kompatybilne i trzeba zakupić nowe dedykowane do palnika Platinum Bio.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#10 2015-09-08 12:03:40

gluchy
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-09-06
Posty: 7

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

karcit, straciłem 3 sezony na zabawy w kotłowni smile
Wydaje mi się że wyczerpałem listę pomysłów i że palnik metal fachu może nadawał się do ekogroszku ale zupełnie nie radził sobie z pelletem.

Co do modułów rozszerzeniowych to rozważam raczej montaż buforu, grzanie go w funkcji lato jako CWU, a stary obieg pozostawię ze sterowaniem plum.

Offline

 

#11 2015-09-09 08:42:50

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

A jakie są objawy złego spalania pelletu? Co się dzieje?


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#12 2015-09-11 22:37:41

gluchy
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-09-06
Posty: 7

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

Problemów było sporo, praktycznie co dwa dni zerwana zawleczka i spieki przy chyba wszystkich rodzajach pelletu z każdej półki cenowej. Przetestowałem raczej  wszystkie wariacje ustawień i zwątpiłem. NAwet jak spieki były do zaakceptowania to pellet blokował się w miejscu gdzie kończył się ślimak było jakieś zwężenie gdzie z czasem ścianki oblepiały się spiekiem trocinami i tak w kółko. Miałem wymieniany slimak bo pierwotnie był za krótki, po wymianie było ciut lepiej ale też bez rewelacji.
Brakowało też zapalarki i fuzzy logic dobranego do pelletu. W trybie nadzór piec strasznie się zawalał sadzą

Mam jeszcze pytanie, czy bez modułu rozszerzeniowego mogę maszynerię ustawić tak aby palnik włączał się tylko jeśli trzeba podgrzać CWU lub podnieść  temp w pomieszczeniu (mam wpięty CTP-2)

Offline

 

#13 2015-09-12 12:11:48

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

Jeżęli masz czujnik temp. w pomieszczeniu to po prostu ustaw menu kocioł na "auto" i wtedy będzie się rozpalał wtedy kiedy trzeba.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#14 2015-09-12 12:59:55

gluchy
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-09-06
Posty: 7

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

tak zrobiłem ale włączył się kiedy temperatura pieca spadła poniżej temp histerezy chociaż CWU była nagrzana w temp w pomieszczeniu była zgodna z zadaną

Offline

 

#15 2015-09-12 23:35:55

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

sprawdź czy zapisał zmiany :-) i czy na pewno jest auto?

Offline

 

#16 2015-09-13 13:19:53

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Czujnik temperatury zewnętrznej

Trzeba pamiętać, że krok pomiaru temp. to 0,1 st. Czasami nawet chwilowe otwarcie drzwi w pom. potrafi uruchomić kocioł, mimo że za chwilę sprawdzając jest temp. zgodna z ustawieniami.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson