Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-11-27 21:26:25

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

Witam
Czy ktoś może robił konwersję olejaka jak w temacie na pellet?

Wątpliwości moje budzi konstrukcja drzwi tego kotła. Jest to wytłoczka z blachy wypełniona jakby taka pianką. Grubość drzwi ok 16 cm. O ile samo mocowanie jakoś można wymyślić to grubość drzwi trochę mnie niepokoi.

W kotle o takim

http://www.kostrzewa.com.pl/files/Obrazy/kotly/mini_bio_lux/foto_glowne_minibiolux.png

wygląda jakby na palnik była jeszcze założona jakaś przedłużka z szamotu. Myślałem nad zastosowaniem kształtki kominowej 12x12 cm do przejścia przez grubość izolacji drzwi.

Jak myślicie zadziała to?

Ostatnio edytowany przez karcit (2012-11-27 21:27:22)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#2 2012-12-23 09:57:50

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

No to konwersja zrobiona. Kocioł pracuje od czwartku na pellecie. Do dzisiaj spalił 90 kg ale dzisiejszej nocy było ok -20 st. C a do wczoraj pompa od podłogówki chodziła non stop bo musiałem dorobić sterowanie i zasilanie, bo wyjście sterownika ma tylko 100W.

Jak będe czyścił kocioł to zrobię fotki i wrzucę może komuś się przyda. Dodam tylko, że drzwi do kotła to nie tęga sprawa na montaż takiego palnika.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#3 2012-12-23 17:00:04

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 807

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

karcit napisał:

No to konwersja zrobiona. Kocioł pracuje od czwartku na pellecie. Do dzisiaj spalił 90 kg ale dzisiejszej nocy było ok -20 st. C a do wczoraj pompa od podłogówki chodziła non stop bo musiałem dorobić sterowanie i zasilanie, bo wyjście sterownika ma tylko 100W.

Jak będe czyścił kocioł to zrobię fotki i wrzucę może komuś się przyda. Dodam tylko, że drzwi do kotła to nie tęga sprawa na montaż takiego palnika.

Ok czekamy:lol:


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#4 2012-12-23 20:49:48

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

napisz jaką masz moc palnika oraz jakie masz ustawienia.
No i czekamy na fotki

Offline

 

#5 2012-12-24 01:18:29

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

Oczywiście podczas czyszczenia zapomniałem zrobić fotek, ale mam kilka z montażu.

Oryginalna flansza:
http://imageshack.us/a/img40/2227/dsc0278u.jpg

"kalibrowany" otwór:
http://imageshack.us/a/img39/9460/dsc0279b.jpg

Palnik musiał zostać skrócony o część uszu
http://imageshack.us/a/img855/3530/dsc0281dx.jpg

A to nieszczęsna konstrukcja drzwi:
http://imageshack.us/a/img846/6015/dsc0280ge.jpg


Od prawej widzicie korpus (czerwona blacha), później miękka wełna mineralne czy coś podobnego, następnie twarda pianka. Z tej pianki jest forma przylegająca do żeliwnych segmentów kotła, uszczelniona sznurem.

A tak to już wygląda u mnie w kotłowni:
http://imageshack.us/a/img526/4018/dsc0282vg.jpg

Teraz moje wynalazki:

Zbiornik:
http://imageshack.us/a/img703/7356/dsc0283jv.jpg


Czujnik "CTP-01" by karcit:
http://imageshack.us/a/img32/2889/dsc0284jy.jpg

Co do mocy palnika to 16 kW, kocioł nominalnie ma 35kW, ale jest ostro przewymiarowany do mojego domku (140 m2). Co do ustawień to testuję na razie. Spalanie ok 30 kg na dobę, bo jak wyżej pisałem musiałem jedną pompę wpiąć na stałe, a jak wczoraj zrobiłem zasilanie jak trzeba to wyskoczyło -20 to i spalanie musiało być na odpowiednim poziomie smile.

Dodatkowo jest jeszcze podłączony Auraton 2005 TX, bo parter mam cały w podłogówkach, a piętro w grzejnikach i bezwładność obu układów jest diametralnie różna. A w takim układzie termometr pilnuje parteru a Auraton piętra. Na razie wygląda obiecująco.

Została jeszcze jedna rzecz do zrobienia ale zabrakło czasu mianowicie podłączenie czujnika STB z kotła i druga to zasilanie awaryjne do pomp (tak w razie co). Ale to w niedługiej przyszłości po świętach.

Ostatnio edytowany przez karcit (2013-01-05 01:18:48)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#6 2013-01-05 01:39:58

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

Minęło 2 tygodnie i można coś podsumować. Do tej pory spalił wg. wskazań sterownika 320 kg, ale zima póki co nas rozpieszcza. Sterowanie z termistorem i Auratonem sprawuje się świetnie. Na dole gdzie jest podłogówka jest termistor i jak temperatura w pomieszczeniu spada to kocioł  z automatu ustawia se temperaturę 50 st. i grzeje. Jak zaskoczy Auraton na górze gdzie są grzejniki to sterownik palnika widzi temperaturę ok 10 stopni, wtedy ustawia się na 65 - 70 st i hajcuje. Co to daje. Podłogówka potrzebuje niskiej temperatury i przy 50 na kotle grzejniki na górze są raptem ciepłe jakieś 15 cm od góry dalej zimne. A jak na kotle jest 65  grzejniki pracują jak powinny nagrzewają szybko pomieszczenia, a grupa pompowa od podłogówki i tak puszcza max 50 st. w podłogi więc nic im nie grozi.

Ktoś pytał o nastawy:
Pow. min - 7
Pow. max - 17
podawanie max - 7.5

temp min pomp CO - 45 st
histereza kotła 5 st.

Ale to tylko orientacyjnie bo zmienia się jeszcze dość często.

Pellet od lokalnego producenta pali się ładnie, po tygodniu palenia (ok 80 kg pelletu) popiołu tak ze 3 litry objętościowo. Mało czy dużo nie wiem. Plus taki kruchy kopczyk na palenisku.

Czy wychodzi taniej - raczej tak chociaż u mnie na pewno nie o 69% smile, ale pozbyłem się kotłowni z salonu (ogrzewanie kominkiem) i komfort w domu jest zupełnie inny.

Na razie jestem zadowolony. Walczę z ustawieniami. Dzisiejsza doba była rekordowa 15 kg smile ale jest ciepło. Muszę jeszcze założyć głowice termostatyczne na grzejniki, żeby wyrównać temp.w pomieszczeniach i nie grzać bez potrzeby. Auraton stoi w najzimniejszej rogowej sypialni (dziecięcej to musi być ciepło).

Tylko żona już stwierdziła, że powinienem se łóżko w kotłowni zainstalować tak mi się ta zabawa spodobała smile

To na razie tyle.

Pozdrawiam

PS
Prośba do moderatorów, może przenieść to już do działu palników, bo zaczęło się od pytania o konwersję a poszło już na inne tory.

Ostatnio edytowany przez karcit (2013-01-22 17:40:51)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#7 2013-01-22 17:31:32

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

Obiecane fotki wnętrza kotła

http://imageshack.us/a/img809/46/dsc0306a.jpg
http://imageshack.us/a/img651/9148/dsc0305pp.jpg

I w związku z pytaniami o zasobnik:
http://imageshack.us/a/img90/8880/dsc0307pw.jpg
http://imageshack.us/a/img35/7242/dsc0308sf.jpg

Przejście z dna płaskiego na okrągłą rurę jest zrobione z przyłącza do kratki kominkowej przekręconego do dna z OSB, coś takiego:

http://kratki.pl/images/products/747/4cb54af22b0a1.jpg
Ale jak już gdzieś pisałem, zasobnik pójdzie do modernizacji po sezonie grzewczym.

Do czyszczenia adaptowanych olejaków mogę polecić szczotkę do grzejników, bardzo fajnie to wychodzi.

Coś takiego:
http://www.uporzadkuj.pl/data/gfx/pictures/large/7/8/187_1.jpg

Ostatnio edytowany przez karcit (2013-01-22 17:38:47)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#8 2013-01-22 19:35:40

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

Słowa uznania bo wymiennik jest napradę czysty, proszek do zmiecienia widząc też jakim sprzetem do czyścisz:). Zastanawiam się czy nie masz na środku palnika niedopalonego pelletu, bo jest tam strefa około 2 cm nienapowietrzana i czy bokami tej wkładki na palniku nie ucieka ci powietrze. Mnie po 2 latach tam się trochę rozszczelniło, ale robiłem też przeróki co mogły to spowodować. Teraz musze tam uczczelniać specjalna zaprawa żaroodporną.  Mam pytanie. Widząc że osłona jest inna, jest też krótszy ten nowy model, pewnie wentylator jest inaczej umiejscowiony, czy w sterowniku są jakieś zmiany. Czy można ustawiać czas podawania do rozpalania, siłę wentylatora przy rozpalaniu i rozżarzaniu? Pomyśl też czy nie wsadzić u góry płytkę szamotową co podniesie temperaturę spalania i sprawi że gazy się lepiej dopalą. Moim zdaniem i doświadczeniem zdobytym z naszym palnikiem sądzę, że palnik pelleotwy powinien dawac płomień w poziomie coś takiego jak ten http://www.youtube.com/watch?v=7vbjyI5SNzc   albo tak jak u mnie teraz jest http://www.youtube.com/watch?v=WW28gPtOBJM Lepsze dopalnaie popiołu i gazów które nie ulatują od razu do góry ale muszą przejść razem z ogniem przez wylot na końcu palnika.

Ostatnio edytowany przez rafwla (2013-01-22 19:36:24)

Offline

 

#9 2013-01-22 23:04:08

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

O tym szamocie to myślałem, chociażby z tego względu, że palenisko jest trochę za krótkie do grubości drzwi mojego kotła, ale jeszcze nic nie robiłem z tym.

Na środku paleniska mam trochę zawsze takiego spieka, ale nie twardy tylko taki bardziej zbity popiół, także szpachelką bez problemu to zdejmuję.

Co do nowego typu palnika, to wentylator jest właśnie zamontowany od spodu, pod motoreduktorem. Wentylator został pozbawiony przesłony, tylko sterowanie obrotami.

Odnośnie sterownika, to na pewno można ustawić czas podawania do rozpalania, ale dmuchawę chyba tylko pow. min i max o ile dobrze pamiętam.

Ostatnio edytowany przez karcit (2013-01-22 23:10:23)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#10 2013-01-24 16:59:44

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

witam,
zadzwoniłem dzisiaj do serwisu Kostrzewy z zapytaniem o możliwości montażu w moim olejaku. Pan dość lakonicznie aczkolwiek udzielił kilku istotnych informacji. Zapadła mi w pamięć jedna rzecz a mianowicie podłączenie sterownika palnika do sterowania piecem za pomocy "przejściówki" 7-pin w olejowym i druga strona pod palnik pellet i tu niby problem rozwiązany z czujnikami co i cwu oraz regulatorem pokojowym, ale pytanie czy nie będzie to kolidowało z palnikiem pelletowym - mam na myśli że w olejowym palniku w momencie uzyskania temperatury w pokoju następowało natychmiastowe wyłączenie palnika a w pelletowym jest tzw modulowanie czy też wygasanie. Bardzo proszę o informację przede wszystkim od karcita bo to przechodził oraz do Doradcy bo się powinien znać.


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#11 2013-01-24 17:18:23

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

Ja u siebie sterowanie oryginalne wypiąłem całkowicie, tamten sterownik był delikatnie mówiąc "mało ze mną kompatybilny" smile. Brak nastaw histerezy itp co znacząco się przenosiło na apetyt olejowy. Zatem wolałem rozbroić całe to towarzystwo i przełożyć do Platinum.

Co do przejściówki to nie bardzo wiem co to miałaby być za przejściówka, w palniku olejowym na to złącze masz podane tylko zasilanie, styk termostatu (grzać albo nie), lampkę kotrolną blokady (zapewne czyt. awarii) oraz ew. licznik czasu pracy.

Przy połączeniu sterownika kotła olejowego do Platinum BIO wykorzystałbyś tylko i wyłącznie styk termostatu i to nie wprost, bo wejścia binarnego na termostat Platinum nie posiada.

Jedyną sensowną sytuacją dla podłączenia Platinum przez sterownik diesla jest chyba istnienie pogodówki w oryginale za którą w Platinum musisz dopłacić. Co ciekawe pogodówki, z której i tak nie będziesz mógł w pełni korzystać, bo nie będziesz mógł nastawy temperatury kotła zadać z automatu sterownikowi Platinum BIO tylko zmieniać ją z ręki. No chyba, że nastawisz go na maksa i sterownik diesla będzie mówił grzać albo nie grzać jak dla palnika olejowego.

Swoją drogą za czujnik tem. zewnętrznej trzeba słono zapłacić - zwłaszcza, że oprogramowanie mam wrażenie już siedzi w sterowniku, a brakuje tylko wejścia na czujnik i zapewne paru drobiazgów do odczytywania go. Rzadko kto ma w domu 16 obwodów grzewczych oddzielnie sterowanych, a palniki do 32 kW to raczej do takich zastosowań.

Nie sądzę jednak, żeby udało Ci się tak oszukać Platinum, żeby grał Fuzzy Logic. Raczej korzystał będziesz tylko z mocy max palnika. Teraz ilość startów jaką wykonuje palnik olejowy przelicz sobie na zużycie energii przez zapalarkę oraz ilość pelletu na rozruch, dodaj do tego częstsze zapewne czyszczenie kotła spowodowane złymi warunkami spalania przy rozruchu, to może i moduł rozszerzeń do Platinum by się dość szybko zwrócił smile.

Dobra wyklepałem elaborat ale może coś to rozjaśni. Jeżeli się gdzieś pomyliłem albo moje rozumowanie jest błędne to proszę mądrzejszych ode mnie o korektę, sam się chętnie dowiem.

Ostatnio edytowany przez karcit (2013-01-24 17:36:29)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#12 2013-01-24 17:44:11

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

Aby mieć tzw, Fuzzy Logic czyli praca ze zmnienna mocą wystarczy mieć podpiety czujnik temperatury kotła, przynajmniej jest tak u mnie. Nic nie wiadomo czy masz jakiś zawór 3 lub 4 drożny. Nastawiasz na zaworze temperaturę na podłogówke lub grzejniki a piec na ile chcesz i bedzie pracował z fuzzy, chyba że moc zapotrzebowana bedzie niższa od np. 30% to wtedy po wzroście o stopnie nastawione w histerezie kotła on się wyłączy. Proponuje nie dawać mniejszej moćy niż 40 % po pogarszaja sie warunki spalania.

Offline

 

#13 2013-01-24 17:49:27

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

No OK, ale zadaną temperaturę i tak musi wpisać z ręki czyli z pogodówki może ją jedynie odczytać (jeżeli się da). I pozostaje kwestia czy jest miejsce na drugi czujnik temp. kotła. Większość olejaków to kotły żeliwne i sam sobie takiego miejsca łatwo nie przygotuje.

Ostatnio edytowany przez karcit (2013-01-24 17:50:21)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#14 2013-01-24 17:56:59

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

karcit - super mi się z tobą konwersuje (po prostu ja wciąż jestem przed a ty już to przeszedłeś), czyli reasumując: palnik Kostrzewy na jakiś tam czujnik do wody kotłowej ? czyli zostaje dokupić czujnik do CWU za 60 zł do kompletu i zainstalować (przepraszam za pytanie o takie szczegóły ale moja wiedza o Kostrzewie jest tylko z netu obecnie w dużej mierze z tego forum) a w moim mieście niestety lobbowany jest EKO******* i większość sprzedawców - hydraulików to: "tak słyszałem ale u nas to mało tego i nie wiem ale NAJLEPIEJ TO PIEC NA Ekogroszek" itp itd tak więc wybacz pytania i mam nadzieję że się na mnie nie wypniesz smile
pozdrawiam
wtatko


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#15 2013-01-24 18:26:39

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

U mnie czujnik od CWU pasował oryginalny, przekłamanie mam ok 1 stopień co dla tej klasy termistorów myślę, że jest w tolerancji błędu.

Pozostaje kwestia konstrukcji twego kotła jeżeli nawet serwisanci go na oczy nie widzieli. Jak możesz to otwórz go zrób zdjęcia komory spalania, drzwi opstrykaj  w miarę dokładnie, może ktoś coś podpowie.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#16 2013-01-24 19:10:08

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

głębokość paleniska to 34 cm, drzwiczek nie ma - po prostu palnik olejowy przykręcony do "redukcji" i razem przymocowane do pieca na 4 śruby M8 rozstaw w pionie 200 mm na poziom 225 mm, mam kolegę kotlarza - przyjechał obejrzał wymierzył i jest w trakcie dorobienia przejściówki na "szybkozłączki" do palnika pelletowego z odstawieniem ok 100 mm aby wydłużyć komorę spalania, zdjęcia zrobię na dniach to wstawię.
pozdrawiam
a w kwestii czujników CWU czy CO to mam na kapilarze - tak że zmiana konieczna

Ostatnio edytowany przez wtatko (2013-01-24 19:13:05)


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#17 2013-01-24 20:54:45

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

A masz w takim razie dostęp do wymiennika? Dasz radę go czyścić?


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#18 2013-01-24 21:08:06

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

kolejne dwie śruby powyżej i zdejmuję osłonę kanałów spalinowych "wymiennika" kilka kanałów o średnicy 4-5cm  głębokość jak komory spalania ok 34cm, zdjęcia jak pisałem wstawię w weekend. Myślę że ta moja koncepcja zda egzamin. Ciekawi mnie jeszcze odpowiedź doradcy a propos gwarancji palnika w instalacji zamkniętej. dobrej nocy. do przeczytania!!!

Ostatnio edytowany przez wtatko (2013-01-25 17:49:13)


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#19 2013-01-25 17:55:44

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

witam ponownie oto zdjęcia mojego pieca

http://imageshack.us/a/img823/6609/dsc03452j.jpg

http://imageshack.us/a/img823/8088/dsc03450uc.jpg

http://imageshack.us/a/img72/8895/23946252.jpg

http://imageshack.us/a/img854/6199/22982457.jpg

http://imageshack.us/a/img594/6870/71781660.jpg

http://imageshack.us/a/img191/2204/26161207.jpg

http://imageshack.us/a/img692/4392/60440817.jpg

http://imageshack.us/a/img805/156/80644821.jpg

mam nadzieje że ktoś będzie wstanie pomóc posiąść mi wiedzę o możliwościach zamontowania palnika w tym piecu

Ostatnio edytowany przez wtatko (2013-01-25 18:16:41)


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#20 2013-01-27 00:53:58

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

Trzeba dorobić drzwiczki zamykane. Widzę że po prawej stronie jest płaskownik zagiety z otworami które mogą służyc jako uchwyty na drzwiczki. Po lewej stronie jakis uchwyt aby zamykać je i koniec. Dla średniego ślusarza to nie problem. Nie przykręcaj palnika na stałe, bo raz że nie ma jak go czyścić z popiołu, drugi, że nie ma jak obserwowac do ustawiania czy nie przesypuje czy dopala jaki jest płomień i popioł. Nie mówiac, że jak kupisz kiepski pellet to codziennie wyciąganie spieka. Koniec palnika niech będzie przynajmniej 15 cm od końca komory spalania która można w części wyłożyc szmotem aby lepiej dopalać spaliny. Ja bym ja całą wyłożył i zostawił miejsce tylko na ujście spalin.

Offline

 

#21 2013-01-27 10:17:15

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

wtatko napisał:

mam kolegę kotlarza - przyjechał obejrzał wymierzył i jest w trakcie dorobienia przejściówki na "szybkozłączki" do palnika pelletowego z odstawieniem ok 100 mm aby wydłużyć komorę spalania,

Drzwiczki już zdaje się zamówione, można by się pokusić o takie zamykane na jakąś klamkę, żeby nie trzeba było kręcić za każdym razem.

Jaka jest średnica komory spalania?


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#22 2013-01-27 11:56:02

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: ROCA LAIA CONFORT GTA30 + Palnik Platinium BIO

Drzwiczki będą na rączkę, klamkę czy jak ja to nawałem szybkozłączkę
wymiar otworu komory spalania to ok 145 mm a wnętrze zmierzę jak jutro przyjedzie instalator na rekonesans, w każdym razie głębokość komory to 340 mm


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson