Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-11-06 17:56:24

jacckii
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 16

dogrzewanie kotła bez potrzeby

czy ktoś z Was może mi wytłumaczyć sens i logikę bo póki co to ja widzę tylko straty sad ??

kocioł pellets 100 z palnikiem Platinium Bio 24kw załącza się średnio raz na godzinę po to tylko aby dogrzać samego się po czym wyłącza się i tak w kółko....

tryb pracy kotła - Auto

w nocy gdy ustawiony jest przedział ekonomiczny (19st.C ) w pomieszczeniach panuje 21 st. C na dworzu 6 st. C kocioł rozpala się średnio raz na godzinę po to tylko aby dogrzać się do 50 st. C i wygasić
nie rozumiem dlaczego automatyka ustawia temperaturę kotła na 50 st. C zamiast przejść na 7 st. C do momentu gdy w pomieszczeniach spadłaby temp. poniżej 19 st. C

zauważyłem, że powiązane jest to z aktualną temp. w pomieszczeniach, współczynnikiem korekcji i wyliczaną temp. c.o.

przestudiowałem instrukcję ale mało jest tam szczegółowych informacji

tu moje pytania?
jakie parametry wpływają na sytuację, że automatyka dąży do utrzymania kotła w temp. 50st. C pomimo, że nie ma potrzeby grzania?
jakie parametry muszę sprawdzić/zmienić aby kocioł nie grzał się bez potrzeby bo nie ukrywam, że byłyby to spore oszczędności na pellecie i prądzie ?

z góry dziękuję za wszystkie sensowne rady
jeśli potrzeba więcej informacji to napiszcie które konkretnie mam podać

pozdrawiam
Jacek

ps. żeby nie było, że piec zawsze dąży do utrzymania 50 st. C to uprzedzam, że czasami automatyka przechodzi na 7 st. C i trzyma aż nie ma potrzeby ogrzania pomieszczen lub c.w.u

Widzę, że nie ma żadnej odpowiedzi, to może opiszcie jak jest u Was...
Może moja automatyka wymaga serwisu

Ostatnio edytowany przez jacckii (2012-11-08 15:20:50)

Offline

 

#2 2012-11-10 14:42:13

lrafal
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-10-14
Posty: 12

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

U mnie przez noc się nie uruchamia.

O  7 startuje CO z 19 do 21st (temp. pokojowa). o 8 godzinne dogrzanie CWU (bez priorytetu) z 30 do 60st i w ciągu dnia mniej niż raz na godzinę sie uruchomi. Z automatyki jestem zadowolony.

Musisz sprawdzić, czy nie zachodzi potrzeba uruchamiania się kotła, np spadek poniżej 19st w domu lub CO poniżej 30 (to chyba domyślne ustawienia eko)

Offline

 

#3 2012-11-11 13:08:52

jacckii
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 16

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

temperatura w pomieszczeniu w nocy cały czas jest powyżej zadanej (19st.C), z reguły w przedziale 20-21 st.C tak samo wody też nie ma potrzeby grzania

rozumiem, że za dnia jak piec uruchamia Ci się raz na godzinę jest to w trybie temperatury komfortowej?

zapraszam do dyskusji przedstawiciela Kostrzewy, może wskaże rozwiązanie albo upewni mnie, że soft automatyki wymaga aktualizacji

pozdr

ps.
poza tym mam jeszcze dwa inne pytania odnośnie zachowania się automatyki ale żeby nie mieszać skupię się na razie na problemie opisanym powyżej

Offline

 

#4 2012-11-12 12:07:18

lrafal
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-10-14
Posty: 12

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

tak, uruchamia się dla utrzymania komfortowej (21)

regulacja temp mam na zaworze 4dr. więc temp kotła jest większa niż na CO i przez noc nie spada mi temperatura kotła poniżej 45st, może dlatego się przez noc nie uruchamia.

Może masz pomiar temp powrotu i te nocne uruchomienia są z tym związane ?

Offline

 

#5 2012-11-15 14:42:08

jacckii
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 16

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

u mnie jest to rozwiązane w ten sposób, że mam wymiennik ciepła po między obiegiem kotłowym, a obiegiem grzewczym więc jeśli przez noc kocioł się nie uruchamia to rano ma ok 30st. C

zauważyłem natomiast, że kocioł dogrzewa się do 50st. C jeśli temp wyliczeniowa obiegu grzewczego wynosi powyżej 8st.C przy czym nie mam zainstalowanego czujnika temp CO i na wyświetlaczu jest:'---'
więc w jaki sposób automatyka porównuje te wartości i nakazuje rozpalenie kotła skoro nie wie jaka jest faktyczna temperatura CO?
tak jak wyżej opisałem nie ma potrzeby grzania CO i CWU gdyż te parametry z czujników są powyżej zadanych

czekam na kolejne rady i sugestie

dzięki
pozdr

Offline

 

#6 2012-11-24 13:22:45

wome
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2012-02-04
Posty: 5

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

W moim przypadku (minibio) również miałem podobne wątpliwości odnosnie działania automatyki. Na podstawie własnych doświadczeń i prób uzyskania informacji od serwisu:
w przypadku grzania tylko CWU w trybie Auto kocioł uruchamia się tylko na czas grzania wody, w pozosałym okresie stygnie do ustawionej fabrycznie temp.7oC
w przypadku, gdy dochodzi grzanie CO zadaniem automatyki jest utrzymywanie zadanej temperatury na kotle w granicach histerezy. Tłumaczone to jest koniecznoscią szybkiego wysłania ciepła do instalacji CO w przypadku spadku temperatury w pomieszczeniu.
Aby ograniczyć liczbę zadziałań kotła dla grzania samego siebie można ustawić histerezę np. 10oC (dla Tkotła 55 nagrzeje sie do 65, bedzie stygł do 45), przy takim ustawieniu należy mieć odpowiednio ustawioną temp.startu pomp Tsp, ze wzgl.na fakt, że czas pomiędzy  spadkiem temperatury od Tsp do Tkotła-histereza  będzie czasem martwym, tzn, mimo spełnienia warunków do grzania CWU bądź CO, kocioł nie wystaruje.
Osobiście uważam,że automatyka w przypadku grzania CO powinna mieć możliwość ustawień  trybu pracy kotła "w gotowosci" oraz "bez gotowości-jak dla CWU", co zwłaszcza w okresie wczesnojesiennym/późnowiosennym byłoby istotne.
Jesli jest inaczej, czekam na uwagi.

Offline

 

#7 2012-11-25 11:43:09

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 807

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

wome napisał:

W moim przypadku (minibio) również miałem podobne wątpliwości odnosnie działania automatyki.

Napisz jaką powierzchnię ogrzewasz, do jakiej temperatury i jaką masz izolację?A na końcu podaj ilości spalanego opału.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#8 2012-11-26 11:01:27

Dante
Często się udziela
Od: Kutno
Zarejestrowany: 2012-11-16
Posty: 152

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

Napisz jeszcze jakie masz ustawienia może inni skorzystają. Choćby dla porównania ustawień.

Offline

 

#9 2012-11-26 18:00:57

wome
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2012-02-04
Posty: 5

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

fotlot napisał:

wome napisał:

W moim przypadku (minibio) również miałem podobne wątpliwości odnosnie działania automatyki.

Napisz jaką powierzchnię ogrzewasz, do jakiej temperatury i jaką masz izolację?A na końcu podaj ilości spalanego opału.

Nie mogę konkretnie odpowiedzieć, ile opału średnio spalam, ponieważ zacząłem grzać od wczesnej wiosny tego roku. Temeratura komf 21st, T.ekon 20 st;  izolacja 15cm steropian, powierzchnia po podłodze 130m

Offline

 

#10 2013-09-02 13:31:15

jacckii
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 16

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

dawno tu nie zaglądałem ale postanowiłem odświeżyć temat i podać rozwiązanie dla potomnych jako, że dwóch moich znajomych miało dokładnie ten sam problem

wgranie nowego softu przez serwisanta rozwiązuje problem!!!

pozdr

Offline

 

#11 2013-09-04 21:42:01

jacckii
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 16

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

obecnie mam wgrany soft:
system grzewczy: 1.23
wersja paleniska: 1.25
kustomizacja: 3.60
rdzeń: 1.08

usługa wykonana za darmo w ramach gwarancji

Offline

 

#12 2013-09-17 15:16:48

jacckii
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 16

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

obecnie gwarancja jest udzielana na 5 lat
zobacz co masz napisane w karcie gwarancyjnej

może przy odpowiedniej argumentacji wgrają Ci poprawiony soft na free bo w końcu to nie nasza wina, że są błędy w programie

pozdr

Offline

 

#13 2013-09-18 21:43:14

sb.79
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-01-27
Posty: 5

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

a jak sprawdzic numer softu??

Offline

 

#14 2013-09-19 09:16:48

jacckii
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-11-06
Posty: 16

Re: dogrzewanie kotła bez potrzeby

w automatyce jest opcja Info lub coś podobnego, poszukaj bardzo łatwo znaleźć

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson