Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-01-15 05:36:41

masiu
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-01-06
Posty: 3

czujnik temperatury pokojowej

Witam. Proszę o pomoc w podjęcieu decyzji, czy w MiniBio 10 zastosowanie czujnika temperatury pokojowej zmniejsza zużycie opału i jaki czujnik zastosować. Wiem, że jest oryginalny czujnik Kostrzewy (jak wygląda praca pieca na takim czyjniku tzn. temperaturę zadaną ustawia się  w sterowniku od - do?). Ja mam regulator temperatury Auraton 2005TX od pieca gazowego i zastanawiam się, czy można byłoby go jakoś podłączyć pod sterownik od pieca MiniBio. Na stronie Kostrzewy brak jest opisu, na forum również nie widziałem takiego wątku.

Offline

 

#2 2012-02-13 22:14:09

masiu
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-01-06
Posty: 3

Re: czujnik temperatury pokojowej

Witam po miesiącu. Jak widać na pomoc ze strony fachowców z Kostrzewy nie ma co liczyć, ponieważ sami nie mają pojęcia co, jak i gdzie. Więc postanowiłem sam kupić czujnik temperatury pokojowej ESTYMA CTP-01 za 50,40zł. + koszty przesyłki 22zł. (oczywiście bezposrednio od producenta, czyli ESTYMA - bardzo szybka i dobrze zabezpieczona przesyłka). Jest jeszcze czujnik CTP-02 95zł. z regulacją +- 3 stopnie (nie ma co przepłacać, ponieważ regulacja temperatury jest w sterowniku przy piecu). Czujnik podłączyłem zgodnie z załączoną do pieca instrukcją i wszystko działa jak należy. To znaczy ja obecnie temperaturę zadaną pomieszczenia w sterowniku ustawiłem na 16 stopni, temperaturę pieca na 52 stopnie, hysterezę na 10 stopni i załączenie pomp na 49 stopni. Działanie pieca wygląda tak: piec grzeje do czsu osiągnięcia 16 stopni w pokoju, po czym wyłącza pompy i nagrzewa się do około 62 stopni po czym wyłącza się całkowicie. Gdy temperatura w pokoju skacze tzn. 16 stopni 15,9 stopnia to pomimo, że jest wyłączony to załącza jeszcze krótkotrwale pompy do czasu obniżenia temperatury pieca do zadanych 49 stopni. Później spada temperatura kotła do około 42 stopni i piec uruchamia się ponownie. Faza kiedy piec jest w czuwaniu - na sterowniku napisane jest "STOP" może trwać pół godziny do godziny. Jeżeli dalej czujnik temperatury pokazuje 16 stopni i powyżej to piec nagrzewa się ponownie do około 62 stopni po czym wyłącza się i tak jak wyżej. Jeżeli nie ma na czujniku 16 stopni piec zaczyna cykl ogrzewania pomieszczenia. Ja mam ustawiony program ekonomiczny. Ważne - trzeba ustawić ten program na ekranie meni prostego, jak również w meni głównym. Wtedy dopiero będzie działać, inaczej będzie pracować na  programie stałym. Tak mi się wydaje, jeszcze sprawdzę czy mam na ekonomicznym, czy na czasowym bo z tym było najwięcej problemów, ponieważ jeszcze nie mieszkam i chciałem niższą temperaturę niż 22 stopnie a okazało się że temperatura komportowa kotła zawiera się w przedziale 20-22 stopnie i nie można tego zmienić. Dlatego mam na ekonomicznym tam można zmniejszyć temperaturę do 10 stopni lub 7. Pozdrawiam. Mam nadzieję, że opis ten komuś się przyda.

Offline

 

#3 2012-02-15 21:57:13

masiu
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-01-06
Posty: 3

Re: czujnik temperatury pokojowej

Witam. Sprawdziłem, mam ustawione na ekonomicznym. Zapomniałem dodać, że trzeba jeszcze włączyć w sterowniku czujnik temperatury wewnętrznej.

Offline

 

#4 2012-12-06 01:15:55

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 133

Re: czujnik temperatury pokojowej

Próbowałeś już korzystać z temp komfortowej ok 22 C?  Ciekawi mnie szczególnie jak długo po przegrzaniu pieca u wyłączeniu się pomp, mieszkanie jest w stanie utrzymać równe 22 C. Zmiana choć o 0,1 C w dół powoduje załączenie pomp i szybkie wystudzenie kotła.
Co do wysokości temp. komfortowych to prawdopodobnie masz starszą wersję sterownika. Ja mam po aktualizacji (1.24) i mam szerszy zakres ustawiań.

Offline

 

#5 2013-01-22 11:03:47

szymko
Udziela się
Od: Konin
Zarejestrowany: 2012-12-25
Posty: 51

Re: czujnik temperatury pokojowej

Jak długo utrzyma się temperatura ? zmiana 0,1'C nastepuje dość szybko, zwłaszcza jak mrozy na dworze, poza tym cyrkulacja powietrza i wentylacja szybko taką róznicę spowodują, przez co w grzejnikach słychać wodę i start pompy CO, dość wkurzające odgłosy. Kocioł faktycznie się wychładza, zwłaszcza jak jest wygaszony. Każde rozpalanie to wychładzanie przez czyszczenie i strata paliwa podawanego do rozpalania.
Inaczej nak masz dodatkowe źródło ciepła, nawet kuchnia i gotowanie powoduje dłuższe zatrzymanie pompy co.


Mini Bio 10, poddasze mieszkalne 120m2, wełna 20cm, sciany 10cm styropian, bez CWU

Offline

 

#6 2013-01-22 12:17:33

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: czujnik temperatury pokojowej

U mnie po przegrzaniu, następny start kotła to 1,5 do 2 godzin, ale to podłogówki, więc inna bezwładność układu.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#7 2013-01-22 12:58:08

szymko
Udziela się
Od: Konin
Zarejestrowany: 2012-12-25
Posty: 51

Re: czujnik temperatury pokojowej

Tak to podłogowe  dłużej trzyma ciepło. Czy potem aby się nagrzalo długo czekasz?
U mnie teraz to co chwilę się  zapala i gasi. Średnio co godzinę.
Zmiejszylem podawanie i powietrze ale muszę sprawdzić czy potem dogoni z ekonomicznej na komfortowa.


Mini Bio 10, poddasze mieszkalne 120m2, wełna 20cm, sciany 10cm styropian, bez CWU

Offline

 

#8 2013-01-22 16:58:06

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: czujnik temperatury pokojowej

u mnie właśnie dlatego dobrze się sprawdza, na stałej temperaturze, bo jak tylko trochę spada to zaraz dogrzewa, a na górze jak są grzejniki to jest dodatkowy termostat z histerezą 1 st i obniżeniem temperatury na czas jak nie ma nikogo, potem grzejnikami dogrzewa szybko.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#9 2016-02-17 17:58:04

PiotrekB
Gość

Re: czujnik temperatury pokojowej

Nie będę tworzył nowego tematu.
Mam czujnik ten ctp02, przy zadanej 21st po przekręceniu na +4 korekta jest o 2,8st
Przy -4st korekta jest o 7st
O co kaman

P.S. Myślałem ze to trochę mądrzejsze urządzenie a to zwykla opornica która oszukuje temperaturę 😉

 

#10 2017-11-13 17:38:21

borek83
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2017-07-19
Posty: 6

Re: czujnik temperatury pokojowej

Witam. Mam pytanie odnośnie czujnika bezprzewodowego CTP 02r, czy jesteście zadowoleni z jego działania? Po skalibrowaniu z termometrem w pokoju ustawiam tempereture komfortową na piecu 21.5, po pewnym czasie gdy czuć już w domu, ze jest cieplo na termometrze mam 22.2 schodze do piwnicy a na piecu pokazuje 20.7 piec dalej chodzi. Nie wiem czy nie zareklamuje go tylko chce wiedzieć jak u was sie sprawuje.

Offline

 

#11 2017-11-13 19:00:50

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 266

Re: czujnik temperatury pokojowej

Kolego borek83 nie mam takiego czujnika i nie chcę mieć , bo jak coś ma regulację ( korektę ) realizowaną za pomocą zwykłego potencjometru, nie może być mowy o dokładności.
Skalibrowałeś czujnik do jednej konkretnej temperatury, a już przy wyższej , lub niższej wskazania się rozjadą.
Jak masz w oprogramowaniu histerezę czujnika pokojowego , to najlepiej zamień ten CTP 02 na zwykły przewodowy najtańszy czujnik, bez tych śmiesznych korekt temperatury.
Jak będzie trochę przekłamywał to przynajmniej równo w całym zakresie.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#12 2017-11-20 23:21:38

krzyzak malbork
Często się udziela
Od: Malbork
Zarejestrowany: 2015-09-26
Posty: 344

Re: czujnik temperatury pokojowej

borek83 powiem Tobie ze miałem ten czujnik i szybko go sprzedałem. Masakra. Dokładnie tak jak opisujesz w domu juz temp osiagnieta a wg czujnika jeszcze nie. A wiesz dlaczego tak sie dzieje. Jak sie nie myle i dobrze pamietam czyjnik ten ma opcje chyba przesułaniu sygnału do odbiornika co 15 min i jezeli w ciagu tych 15 temp wzrosnie o 1 stopien w pokoju to on nie da sygnału ze podniosło sie o jeden stopien tylko o 0,1 i tak co 15 minut. Jak tak to zaobserowowałem.A juz o regulacji tym potecjometrem nic nie wspomne. Co z teo ze przekrece a nie wiem o ile. Niewypał.... Wiec zrezygnowałem z niego i kocioł pracuje na pracy ciagłej.

Ale juz u tescia w domu załozyłem zwykły czujnik przewodowy i nie ma tego problemu sygnał odbierany jest na bierzaco a nie co 15 minut smile

Ostatnio edytowany przez krzyzak malbork (2017-11-20 23:25:11)


VIESSMANN VITOROND 200 + Platinum Bio 16KW. Powierzchnia domu 300m2 całkowita. Grzejniki + dwie pętle podłogówki. CWU 100L+ kominek z płaszczem wodnym

Offline

 

#13 2017-11-21 12:18:52

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1288

Re: czujnik temperatury pokojowej

Wszystkim czujnikom mówię nie, i nie mam żadnego może oprócz tych co muszą być (kocioł i bojler) smile MB10 nie bardzo potrafi "przegrzać" taki metraż chałupy jaki mam. Więc ustawiony w tryb ciągły powolutku grzeje lub po prostu na małej mocy (po przykręceniu zaworu 4D) utrzymuje temp. w domu. I mi się to rozwiązanie bardzo podoba.

Poza tym sterownik estymy wraz z czujnikiem ma pewien błąd histerezy, do doczytania na tym forum o co kaman.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson