Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-10-20 09:46:45

rgrymuza
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-04-18
Posty: 7

ilosc paliwa test

Witam,
pytanie do doradcy technicznego, chodzi o nieszczęsny parametr "ilość paliwa test" czy posiadacie Państwo zestawienie dla popularnych rodzajów pelletu w Polsce jakie wartości powinny być ustawione ?
Chodzi mi o pellet typu BARLINEK, LAVA, OLIPM.

Offline

 

#2 2011-10-21 15:54:02

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: ilosc paliwa test

Aby dokładnie wpisać parametr ilość paliwa test należy włączyć podajnik do ciągłej pracy na okres 15 min i sprawdzić ile paliwa zostanie podanego np. do torebki . Ilość podanego paliwa w okresie 15 minut zważyć i pomnożyć przez 4 . Wynik jaki uzyskamy wpisujemy w ten parametr.Ilość paliwa test wynosi od 7 do około 10 w zależności od pelletu.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewy
http://www.kostrzewa.com.pl/#17

Offline

 

#3 2012-12-12 20:17:37

groszeq
Udziela się
Zarejestrowany: 2007-11-28
Posty: 61

Re: ilosc paliwa test

Witam.
Podbijam temat.
Zrobilem wczoraj test. W ciagu 15 min, przesypało się 610 gram, czyli w godzine ok 2,5 kgs. Coś mi tu nie gra. Najmniej można ustawić 3. Czy to oznacza, że mam  źle ustawiony podajnik, tzn. pod złym kątem?  Ile powinien wystawać węzyk z plastikowej rury?
Mam palnik Platinum bio 16 kW.

pozdrawiam.

Offline

 

#4 2012-12-17 14:56:29

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: ilosc paliwa test

Ślimak z podajnika powinien wystawać 10 cm.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewy

Offline

 

#5 2012-12-17 18:31:41

groszeq
Udziela się
Zarejestrowany: 2007-11-28
Posty: 61

Re: ilosc paliwa test

Witam.

Poprawiłem ustawienie podajnika. Byl zbyt pionowo. Po kolejnym tescie wyszlo mi 5,2 - to juz chyba ok.
Parametr  "ilosc paliwa test" to kluczowa sprawa w ustawieniach palnika. Szkoda, że o tym nie wiedziałem wczesniej. Leciałem na ustawieniu 9 i mialem cał czas zawyżony wynik aktualnej mocy. Od tego testu powinno sie zaczynac odpalenie palnika.

Offline

 

#6 2012-12-18 17:00:09

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 133

Re: ilosc paliwa test

Ja mam pytanie do Doradcy... Czemu nie informujecie, że te ustawienia będą mniej więcej prawidłowe tylko wtedy gdy piec nie będzie działał w trybie ciągłym (bez wygaszania)? W innym przypadku mnożymy je ok razy 2...

Offline

 

#7 2015-02-10 07:42:54

galaxy
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-01-12
Posty: 16

Re: ilosc paliwa test

Mam pytanie

a w jaki sposób przeprowadzić test (ilość paliwa test)? rozumiem odłączyć rurę, podstawić worek i uruchomić, w serwisie ustawić > test podajnik palnik (na 10 lub 15 minut).
Jak zareaguje kocioł jak nie będzie dostawał paliwa na palnik? Jak odpalić kocioł ale tylko do tego test??

Kocioł Compact Bio 24kW

Ostatnio edytowany przez galaxy (2015-02-10 07:43:26)

Offline

 

#8 2015-02-10 23:11:33

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: ilosc paliwa test

Test robisz na wygaszonym kotle. Zgoda na pracę palnika na "nie". Podaj paliwo na "tak "i co trzy minutu ponownie  włączasz  na "tak", bo podajnik najpewniej się wyłączy po tym czasie  - takie zabezpieczenie.

Offline

 

#9 2015-02-11 07:29:40

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: ilosc paliwa test

Kocioł może być wyłączony. Nie musisz wyłączać pracy palnika. Z głównego wyświetlacza strzałka do góry wchodzisz w skrócone menu. Naciskając 8 razy strzałkę pojawi się napis Podaj Paliwo. Podajnik załącz na 10 minut. To co zostanie podane pomnóż przez 6 co da nam pełną godzinę. Wynik wpisujesz w ilość paliwo test.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#10 2015-02-11 07:53:22

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ilosc paliwa test

doradca kostrzewa napisał:

Podajnik załącz na 10 minut.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

U mnie też wyłącza się po 3 minutach.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#11 2015-02-11 16:58:42

Stefan123
Zaczyna się udzielać
Od: Żyrardów
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 46

Re: ilosc paliwa test

Witam

U mnie serwisant, który instalował kocioł też mówił że co 3 min. się wyłącza, jednak jak sam musiałem przeprowadzić dwa razy procedurę napełniania rury podajnika to ten silniczek chodził non stop.

Offline

 

#12 2015-02-11 20:01:42

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: ilosc paliwa test

Program jest tak ustawiony,że po 3 minutach wyłącza podawanie paliwa dla bezpieczeństwa. Trzeba załączyć podawanie kilka razy. Dobrze jest nieć jakiś stoper w pobliżu i odliczyć 10 minut.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#13 2015-02-11 21:23:52

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: ilosc paliwa test

i zakosić żonie wagę kuchenną

Offline

 

#14 2015-02-12 07:52:57

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: ilosc paliwa test

Ja do tej procedury używam funkcji "test podajnika" z menu serwisowego i minutnika w telefonie smile


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#15 2015-02-12 08:30:43

galaxy
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-01-12
Posty: 16

Re: ilosc paliwa test

doradca kostrzewa napisał:

Kocioł może być wyłączony. Nie musisz wyłączać pracy palnika. Z głównego wyświetlacza strzałka do góry wchodzisz w skrócone menu. Naciskając 8 razy strzałkę pojawi się napis Podaj Paliwo. Podajnik załącz na 10 minut. To co zostanie podane pomnóż przez 6 co da nam pełną godzinę. Wynik wpisujesz w ilość paliwo test.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

o super dziękuję za odpowiedź.... tylko do jasnej cholery dlaczego tego nie robi serwisant przy uruchomieniu kotła, ja bardzo przepraszam...

Offline

 

#16 2015-02-12 19:45:45

galaxy
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-01-12
Posty: 16

Re: ilosc paliwa test

doradca kostrzewa napisał:

Kocioł może być wyłączony. Nie musisz wyłączać pracy palnika. Z głównego wyświetlacza strzałka do góry wchodzisz w skrócone menu. Naciskając 8 razy strzałkę pojawi się napis Podaj Paliwo. Podajnik załącz na 10 minut. To co zostanie podane pomnóż przez 6 co da nam pełną godzinę. Wynik wpisujesz w ilość paliwo test.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

z pomiaru 10 minutowego, wleciało do worka 1.240kg czyli razy 6 = 7.44, a miałem ustawione od uruchomienia kotła ilość paliwa test = 9

Offline

 

#17 2015-02-12 20:29:53

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: ilosc paliwa test

Fabrycznie zawsze jest ustawione 9 . To co wyszło wpisz w ilość paliwa test podaj również wartość opałową pelletu jaki używasz, a następnie dobierz podawanie do mocy palnika .

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#18 2015-02-12 21:06:02

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: ilosc paliwa test

Doradco proszę Cię o informację, jakie jest optymalne podawanie dla palnika 24 KW,  pozwalające na uzyskanie maksymalnej sprawności, a w zasadzie jaką należy w tym celu ustawić moc  dobierając odpowiednio podawanie do znanej ilości paliwa test (czyli ilości podawanej w ciągu godziny pracy ciągłej) x jego wartość opłaowa.

Offline

 

#19 2015-02-14 12:42:37

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: ilosc paliwa test

W ilość paliwa test wpisz to co zostało podane przez podajnik w ciągu godziny. Kolejną rzeczą jest ustalenie wartości opalowej pelletu który aktualnie będziesz spalał. Po wprowadzeniu tych danych musisz ustawić podawanie max. Podawanie ustaw tak , aby przy 100% mocy uzyskać 10,16,20,24,32 bądź 40kW. Dla każdego palnika podawanie może byc różne wszystko zależy od ilości paliwa i wartości opałowej pelletu.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#20 2016-01-05 22:41:05

tomasz
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 6

Re: ilosc paliwa test

Pytanie doradcy. Posiadam piec Teka 10kw zrobiłem test ilości paliwa, przez 10 min nalecialo mi 2,5kg! Dlaczego tak dużo? To daje 15 kg na godzinę. Jak to zmniejszyć w tych kotłach? Można wogule?

Offline

 

#21 2016-01-06 14:15:54

Timiq
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-10-25
Posty: 5

Re: ilosc paliwa test

Test pokazuje ci ile podajnik podaje na godzinę ciągłej pracy a nie ile spali. W realu podaje 1,5-3kg na godzinę?? Zależy od ustawień i zapotrzebowania na ciepło.

Offline

 

#22 2016-01-06 18:38:13

tomasz
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 6

Re: ilosc paliwa test

Rozumiem, jednakże czytając informację na forach o ustawieniach, to nigdzie nie odczytałem tak dużego wyniku testu, właśnie chodzi mi o to które konkretnie ustawienia mają wpływ na wynik testu.

Offline

 

#23 2016-01-06 18:56:14

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: ilosc paliwa test

tomasz, po prostu masz bardzo mocno sprasowany pellet smile i tu się kłania gęstość nasypowa czy zasypowa pelletu ,a może bądź uprzejmy i napisz czym palisz (jakim pelletem) ???


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#24 2016-01-06 19:30:42

tomasz
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 6

Re: ilosc paliwa test

paliłem lava, ale tworzyły się spieki na palniku, w okresie świątecznym byłem zmuszony kupić pellet w castoramie, w wigile objechałem pół Bydgoszczy i niestety musiałem tam zakupić. nie mam miejsca by przechowywać opał, więc kupuję po 15-20 worków, przy okazji testuję. Ogólnie to  z castoramy to masakra jakaś była nie dopalał się, spieki też robiły się straszne, ale w święta było ciepło... obecnie mam włoski pellet energy 6mm, nim robiłem test.
Doradźcie co kupić, jak macie namiary na dobre produkty najlepiej z Bydgoszczy lub okolic, będę wdzięczny.

Offline

 

#25 2016-01-06 19:41:08

tomasz
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 6

Re: ilosc paliwa test

wtatko z tego co piszesz wynika, że za każdym razem gdy zakupię inny pellet powinienem robić test ilości paliwa tak? dopóki nie zwiążę się z jakimś na dłużej...

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson