Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2010-12-09 16:20:22

piter_m
Udziela się
Od: Łobez
Zarejestrowany: 2010-12-08
Posty: 52

Ustawienie czasu podawania

Witam! Mam Pellets 100 24 kW. W instrukcji obsługi, dla owsa, podany jest czas podawania 20sek. W sterowniku maksymalny czas możliwy do ustawienia to 15 sek. 20 sek wydaje się być poprawne, bo przy 15 kocioł oscyluje wokół temperatury startu pomp, czyli ma za małą moc. Dopiero podanie paliwa na stałe pozwala mu się "rozpędzić" W czym jest problem, błąd w oprogramowaniu sterownika? Proszę o pomoc.

Ostatnio edytowany przez piter_m (2010-12-13 14:41:54)


Pellet 100 24kW. Dom 210 mkw, ocieplenie 20cm.

Offline

 

#2 2010-12-13 16:31:24

piter_m
Udziela się
Od: Łobez
Zarejestrowany: 2010-12-08
Posty: 52

Re: Ustawienie czasu podawania

Uzupełniam o histogram. Dodatkowo widać inny problem- detekcja płomienia, próg ustawiony na 2, płomień normalny, ale fotokomórka ma 0 lub 1



http://img529.imageshack.us/img529/3066/dsc03777h.jpg


http://img31.imageshack.us/img31/5863/dsc03772cf.jpg


http://img31.imageshack.us/img31/246/dsc03768rn.jpg

Ostatnio edytowany przez piter_m (2010-12-13 16:47:53)


Pellet 100 24kW. Dom 210 mkw, ocieplenie 20cm.

Offline

 

#3 2010-12-17 13:35:57

hamer
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2010-01-04
Posty: 1

Re: Ustawienie czasu podawania

Platinum Bio
witam, co prawda nie mam tego palnika, ale zastanawiam sie nad nim - czy jestes z niego zadowolony? Jak glosno chodzi to urzadzenie? czy palisz tylko owsem czy rowniez peletem?
pozdr
H

Offline

 

#4 2010-12-21 18:28:30

piter_m
Udziela się
Od: Łobez
Zarejestrowany: 2010-12-08
Posty: 52

Re: Ustawienie czasu podawania

hamer napisał:

Platinum Bio
witam, co prawda nie mam tego palnika, ale zastanawiam sie nad nim - czy jestes z niego zadowolony? Jak glosno chodzi to urzadzenie? czy palisz tylko owsem czy rowniez peletem?
pozdr
H

Cześć! Jak na razie nie jestem zadowolony, ale daję jeszcze szansę serwisowi, może będą w stanie go ustawić. Chodziło mi o kocioł bezobsługowy (zasyp zbiornik paliwa i zapomnij). Jak na razie bolą mnie nogi od biegania do piwnicy i kontrolowania czy działa prawidłowo.
Owies jest trudnym paliwem (dużo popiołu i spieki które zalegają na palniku i blokują prawidłowe spalanie)

Pelletem paliłem na poczatku (spaliłem tonę na rozruch smile), owies kupiłem ze względu na cenę (dałęm 300 zł za tonę), ale nie widzę go jako dobrego paliwa.

Jeżeli mogę jeszcze pomóc to pytaj.


Pellet 100 24kW. Dom 210 mkw, ocieplenie 20cm.

Offline

 

#5 2011-05-09 13:42:44

MirekM
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-05-09
Posty: 5

Re: Ustawienie czasu podawania

Witam wszystkich,
Chciałbym uzyskać nieco informacji od osób które jako paliwa do palnika Platinum Bio stosuja owies.
Słowo wstepu - kupiłem palnik zachecony wizją bezobsługowaego ogrzewania nowo budowanego domu jednorodzinnego o pow ok 200m2. już podczas pierwszego odpalenia powstał problem gdyż palnik rozpalał sie i wygaszał na zmianę a podajnik krecił kiedy chciał - po zgłoszeniu przypadku w serwisie całkiem sprawnie został zdiagnozowany problem którym był wadliwy "nowy" sterownik - został wymieniony na inny (czytaj nie nowy).
W obecnej chwili rozpala sie sprawnie, osiaga max moc i wszystko wyglada bardzo ładnie ale, po kilku godzinach palenia czujnik foto zaczyna wykrywac brak płomienia i wygasza palnik, nastepnie rozpala go na nowo, z moich obserwacji wynika ze owies kiedy zostaje wypchniety przez zmijke na palnik to usypuje sie w sporą gorkę która zasypuje czujnik foto i w efekcie czego czujnik przestaje wykrywać płomien, gdy usune troche owsa czujnik natychmiast zaczyna pokazywać liczbe pow 100 ale po chwili dosypie sobie owsa i problem powstaje na nowo.
Jesli ktoś miał podobny problem i jakoś sobie z tym poradził to prosze o informację gdyż wg serwisu czujnika nie mozna przeniesc w inne miejsce które nie mogło by zostać zasypane, jak dla mnie konstruktor nie przetestował palnika na owsie.
Może ktoś ze szczesliwych posiadaczy palnika na owies już go jakoś przerobił dostosowując do owsa?
Bede wdzieczny za informację.
Pozdrawiam

Offline

 

#6 2011-07-24 19:55:08

chrzanek
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-03-17
Posty: 5

Re: Ustawienie czasu podawania

Witam.
A może problem jest w złym ułożeniu płytki w palenisku? Pale owsem parę dni (sprawdzam jak się spala jeszcze przed sezonem by ostatecznie zdecydować jakie paliwo zastosować) Rozpala się ładnie, próg dla foto mam ustawiony na 3, podawanie na 7 powietrze 7 i 15. Brak spieków, popiół czrno-szary.
Walczę teraz z ustawieniami dla pracy 'czasowej' bo coś mi nie wychodzi. Praca ekonomiczna i komfortowa coś mi nie pasuje, ale jak na razie jest ok. zobaczymy dalej jak będzie.

Offline

 

#7 2011-07-24 20:46:39

piter_m
Udziela się
Od: Łobez
Zarejestrowany: 2010-12-08
Posty: 52

Re: Ustawienie czasu podawania

MirekM napisał:

Witam wszystkich,
Chciałbym uzyskać nieco informacji od osób które jako paliwa do palnika Platinum Bio stosuja owies.
Słowo wstepu - kupiłem palnik zachecony wizją bezobsługowaego ogrzewania nowo budowanego domu jednorodzinnego o pow ok 200m2. już podczas pierwszego odpalenia powstał problem gdyż palnik rozpalał sie i wygaszał na zmianę a podajnik krecił kiedy chciał - po zgłoszeniu przypadku w serwisie całkiem sprawnie został zdiagnozowany problem którym był wadliwy "nowy" sterownik - został wymieniony na inny (czytaj nie nowy).
W obecnej chwili rozpala sie sprawnie, osiaga max moc i wszystko wyglada bardzo ładnie ale, po kilku godzinach palenia czujnik foto zaczyna wykrywac brak płomienia i wygasza palnik, nastepnie rozpala go na nowo, z moich obserwacji wynika ze owies kiedy zostaje wypchniety przez zmijke na palnik to usypuje sie w sporą gorkę która zasypuje czujnik foto i w efekcie czego czujnik przestaje wykrywać płomien, gdy usune troche owsa czujnik natychmiast zaczyna pokazywać liczbe pow 100 ale po chwili dosypie sobie owsa i problem powstaje na nowo.
Jesli ktoś miał podobny problem i jakoś sobie z tym poradził to prosze o informację gdyż wg serwisu czujnika nie mozna przeniesc w inne miejsce które nie mogło by zostać zasypane, jak dla mnie konstruktor nie przetestował palnika na owsie.
Może ktoś ze szczesliwych posiadaczy palnika na owies już go jakoś przerobił dostosowując do owsa?
Bede wdzieczny za informację.
Pozdrawiam

No i to jest problem, czujnik płomienia jest w złym miejscu (czy technicznie możliwe inne jego umiejscowienie - raczej nie) i po prostu "mnogość" paliwa na palenisku go zasłania. Owies pali sie za wolno, mógłby palić sie normalnie (czyli bardzo małe podawanie), ale wtedy osiągniemy maksymalnie 25% mocy pieca.


Pellet 100 24kW. Dom 210 mkw, ocieplenie 20cm.

Offline

 

#8 2011-11-08 20:34:17

marcelus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2011-03-22
Posty: 38

Re: Ustawienie czasu podawania

Też nie jestem wcale zadowolony z palenia owsem, jednak co tanie to nie najlepsze...

Offline

 

#9 2011-11-09 09:18:51

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Ustawienie czasu podawania

marcelus napisał:

Też nie jestem wcale zadowolony z palenia owsem, jednak co tanie to nie najlepsze...

Ja spalam pellet z owsem w stosunku 1:3 objetościowo, a wagowo to wychodzi 1:2. Palnik mam 16 kw ale go przedłużyłem o 5 cm i obłożyłem szmotem, teraz nie narzekam. Na samym owsie nie próbuję. W spalaniu owsa ważne jest dobre napowietrzanie i temperatura. Bez szmotu nie ma szans.

Offline

 

#10 2011-11-09 11:48:07

piter_m
Udziela się
Od: Łobez
Zarejestrowany: 2010-12-08
Posty: 52

Re: Ustawienie czasu podawania

rafwla napisał:

marcelus napisał:

Też nie jestem wcale zadowolony z palenia owsem, jednak co tanie to nie najlepsze...

Ja spalam pellet z owsem w stosunku 1:3 objetościowo, a wagowo to wychodzi 1:2. Palnik mam 16 kw ale go przedłużyłem o 5 cm i obłożyłem szmotem, teraz nie narzekam. Na samym owsie nie próbuję. W spalaniu owsa ważne jest dobre napowietrzanie i temperatura. Bez szmotu nie ma szans.

Daj jakies zdjęcia palnika w szamocie.


Pellet 100 24kW. Dom 210 mkw, ocieplenie 20cm.

Offline

 

#11 2011-11-09 22:12:22

DOROTKA1
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2011-10-31
Posty: 15

Re: Ustawienie czasu podawania

witam!Mam palnik Platinum Bio 16KW,palę peletem z Barlinka.Po całym dniu pracy na palniku mam wielki spiek spalonego peletu,popiół czarno-siwy.Może mam złe ustawienia?Powietrze min.7 max 14 podawanie 6,8.

Offline

 

#12 2011-11-10 07:38:49

askostrzewa
Zaczyna się udzielać
Od: dolnośląskie
Zarejestrowany: 2011-11-03
Posty: 16

Re: Ustawienie czasu podawania

A jak jest ustawiona przesłona dmuchawy, jeżeli jest zbyt mocno zakryta to dmuchawa (przesłona na 1/3) może nie mieć wystarczającej mocy żeby wyczyścić palnik. Kolejna sprawa to pellet, nawet najlepsi wink mają swoje słabsze dni...

Offline

 

#13 2011-11-10 07:57:48

DOROTKA1
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2011-10-31
Posty: 15

Re: Ustawienie czasu podawania

dziękuję za szybka odpowiedz. Przesłona jest na 1/3.Będę obserwować,może "mu się nadda"smile

Offline

 

#14 2011-11-10 12:32:12

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Ustawienie czasu podawania

piter_m napisał:

rafwla napisał:

marcelus napisał:

Też nie jestem wcale zadowolony z palenia owsem, jednak co tanie to nie najlepsze...

Ja spalam pellet z owsem w stosunku 1:3 objetościowo, a wagowo to wychodzi 1:2. Palnik mam 16 kw ale go przedłużyłem o 5 cm i obłożyłem szmotem, teraz nie narzekam. Na samym owsie nie próbuję. W spalaniu owsa ważne jest dobre napowietrzanie i temperatura. Bez szmotu nie ma szans.

Daj jakies zdjęcia palnika w szamocie.

Tutaj są zdjęcia na forum o ogrzewaniu, post z 1 listopada, ten sam nick
http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2120-spalanie-owsa/page__st__440

Ostatnio edytowany przez rafwla (2011-11-10 12:34:10)

Offline

 

#15 2011-11-30 13:38:51

MirekM
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-05-09
Posty: 5

Re: Ustawienie czasu podawania

Do Piter_m. przerobiłem dokładnie ten sam temat. Mój nowy sterownik również okazał sie być niesprawny (szkoda ze sie długo meczyłem zanim odkryłem błąd) i równiez został zastąpiony innym - nie nowym.
temat z wygaszaniem sie palnika przerobiłem identycznie tak samo, po zostawieniu palnika na noc palnik sie rozpalał i wygaszał na zmianę nie osoągając zadawalającej temperatury na kotle. - ten temat mam już rozwiązany. Powiedz prosze czy palnik i zmijka podajaca u ciebie generują przykre dla ucha buczenie podczas pracy, miałem nadzieje ze ten zestaw bedzie działał w miare cicho a tymczasem buczy jak silnik bez fazy. jesli mozesz porozmawiac to podaj prosze jakis namiar tel bo mam troche pytan co do tego wynalazka.
Pozdrawiam
Mirek

Offline

 

#16 2012-01-10 20:03:42

piter_m
Udziela się
Od: Łobez
Zarejestrowany: 2010-12-08
Posty: 52

Re: Ustawienie czasu podawania

Sorki, jakoś uciekł mi ostatni post. Odnośnie buczenia- jak topowiedział serwisant- bląd fabryczny. Odnośnie żmijki, poluzowalem trochę wkręty skręcające obudowę, w palniku, parę razy z łokcia i się uspokoił- tutaj śruby musiały być dobrze dokręcone.


Pellet 100 24kW. Dom 210 mkw, ocieplenie 20cm.

Offline

 

#17 2012-01-17 15:36:44

MirekM
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2011-05-09
Posty: 5

Re: Ustawienie czasu podawania

a jak wyglada u was temat tworzenia sie jakby pumeksu (bo nie wiem z czym to porównać) przy paleniu owsem ponad 8h non stop na palniku zaczyna sie tworzyć warstwa, czasem nawet ponad 1cm białego twardego osadu do złudzenia przypominajacego pumeks. moze coś w ustawieniach jeszcze powinienem zmienić, sam już nie wiem. ten palnik chyba sie nie nadaje do palenia tylko owsem, pobawie sie jeszcze do wiosny ale wychodzi na to ze dałem sie nabrać na reklame firmy Kostrzewa...

Offline

 

#18 2012-01-17 17:00:53

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Ustawienie czasu podawania

Czy to coś podobnego do tego? http://img28.imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img28/869/034fof.jpg
Tutaj paliłem mieszanką 20 kg pelletale nie Barlikek i 35 kg owsa. Myslałem że postaje to przez pellet, nie prze owies, Bo wcześniej na Barlinku tego nie miałem.

Offline

 

#19 2012-01-17 20:02:04

piter_m
Udziela się
Od: Łobez
Zarejestrowany: 2010-12-08
Posty: 52

Re: Ustawienie czasu podawania

MirekM napisał:

a jak wyglada u was temat tworzenia sie jakby pumeksu (bo nie wiem z czym to porównać) przy paleniu owsem ponad 8h non stop na palniku zaczyna sie tworzyć warstwa, czasem nawet ponad 1cm białego twardego osadu do złudzenia przypominajacego pumeks. moze coś w ustawieniach jeszcze powinienem zmienić, sam już nie wiem. ten palnik chyba sie nie nadaje do palenia tylko owsem, pobawie sie jeszcze do wiosny ale wychodzi na to ze dałem sie nabrać na reklame firmy Kostrzewa...

To spalone białko. Nic z tym nie zrobisz, po prostu owies, przy piecach przemysłowch jest specjalna konstrukcja palnika żeby ten "pumeks" usuwać


Pellet 100 24kW. Dom 210 mkw, ocieplenie 20cm.

Offline

 

#20 2012-10-15 14:05:49

DOROTKA1
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2011-10-31
Posty: 15

Re: Ustawienie czasu podawania

WITAM! Używam kotła z palnikiem Platinum BIO 16KW już drugi rok i nadal nie wiem czy mam dobre ustawienia na sterowniku?Dom 100 m2, ocieplony.Zużycie ok.2,6 kg/dobę przy temp.52C.Moc min.20-max 100%,powietrze min.6 max.18,podawanie 6,8s,.Jaki wpływ mają wartości mocy,powietrza i podawania na ilość spalanego pelletu?Na stronie Kostrzewy podane są tylko takie ustawienia:podawanie 9,8 powietrze 14 i nic więcej.
Proszę o informację jak te wielkości mają się do ilości spalanego peletu?CZY TE USTAWIENIA SĄ OPTYMALNE?Martwi mnie pozostawanie spalonego peletu na ruszcie,co powoduje,że przy dłuższej pracy dziurki na ruszcie są całkowicie zakryte spalonym peletem.

Ostatnio edytowany przez DOROTKA1 (2012-11-20 07:38:13)

Offline

 

#21 2012-11-18 10:53:17

qnta
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 1

Re: Ustawienie czasu podawania

Witam
Posiadam palnik Platinium BIO 24 KW zainstalowany w górnej komorze na kotle Orlan 18kW zgazującym drewno. Ogrzewam dom ok. 200m2 i zbiornik 100l.
Podaję moje ustawienia: temp pompy 50, temp kotła 70, histereza 10, powietrze MIN 20, powietrze MAX 40, podawanie MAX 10, moc min 20, moc max 100, modulacja, próg foto 10, tlen min 14, tlen max 8, czopuch w kominie przymknięty na 3/4.
Przy aktualnej temperaturze zewnętrznej (ok. -3 stopni) palnik chodzi cały czas na 100% mocy nie wyłączając się i nie grzejąc ciepłej wody (wyłączona, gdyż w chwili obecnej kocioł nie jest w stanie osiągnąć nawet zadanej temp (70*C) kotła oscylując wokół 53-54*C). Paliwo to pellet.
W związku z tym mam serdeczną prośbę o pomoc w ustawieniu palnika?

Offline

 

#22 2012-11-19 13:25:09

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Ustawienie czasu podawania

Masz zainstalowany czujnik cwu, oraz temp. w pomieszczeniu?Musisz sprawdzić ile paliwa podaje podajnik w ciągu godziny przy ciągłej pracy - funkcja podaj paliwo teraz. Gdy zważysz paliwo zapisz to w parametrze ilość paliwa test . Następnie wpisz w parametrze wartość opałowa to co jest podane na worku od pelletu. Na koniec ustaw pod.max tak , aby przy pełnej mocy było około 24 kW. Niedogrzewanie kotła może być spowodowane małym podawanie . 

Pozdrawiam Doradca Kostrzewy
Palniki na pelety- KOSTRZEWA

Ostatnio edytowany przez doradca kostrzewa (2012-12-11 12:08:09)

Offline

 

#23 2012-12-11 22:08:38

groszeq
Udziela się
Zarejestrowany: 2007-11-28
Posty: 61

Re: Ustawienie czasu podawania

Witam,
Ostatnio troche męcze bułe pytaniami, ale znowu mam jedno.
Dzisiaj zrobiłem "test" i wyszło mi, że palnik przesypuje 2,5 kgs na godzine. Możliwe to ?
Pytam, bo: fabrycznie ustawione miałem 9 ( kgs?), a mniej niz 3 sie nie da. Przy podawaniu 9,  palnik pokazuje niewielką moc ( 6 kW). Parametr wartosc opałowa wynosi 5. Spisałem to z worka. 
Troche mi to wszystko nie pasuje.

z góry dziękuje za odpowiedz.

Offline

 

#24 2012-12-15 20:33:42

adampepe
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2011-01-06
Posty: 13

Re: Ustawienie czasu podawania

od 2 lat posiadam pellets 100 i palnik platinium 16kw. zastanawiam sie jak to sprzedać, ale serce mi sie kraja oddajac za pieniądze komus innemu taki PROBLEM ! Na palniku co kilka dni jest do seskrobania osad twardy jak pumeks - przy ustawieniach ktore generują pewną moc kotła ( by ogrząc nowy dom) ..aby pozbyć się osadu na palniku , nalzy zmienić ustawienia ale na niekozyśc mocy ( ktore nie starczy by ogrzac dom). Nadmienię iz dom z bilansu energetycznego potrzebuje ok 10kW, czyli mam 6kw wiecej mocy w palniku, kocioł ma moc 18kW, .. koszmar ! Czekam niecierpliwie znów na serwisanta. Ostatnia wizyta skończyła się nieszczelnością palnika( zasmarkany silikonem styk płytki palnika z obudowa, momentalnie się rozszczelnił i pył wydobywa się z palnika notorycznie )
Załuję tetaz tych 3-5tys niby oszczedności na decyzji przy zakupie kotła, przez 2 lata przepaliłem bez sensu za duzo więcej pelletu

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson