Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2010-05-13 23:03:56

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Witam, jeżeli to możliwe to proszę pochwal się jak sie sprawuje palnik Platinum Bio po wizycie serwisu?

Offline

 

#2 2010-05-14 22:10:44

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Witam, ciesze się, że twój palnik działa dobrze. Chciałbym sie dowiedzieć coś więcej o twojej instalacji np: czy działa z pompą lub bez, do jakiego kotła zamontowałeś palnik, i jakim sterownikiem sterujesz kocioł, ile metrów ogrzewasz, ile na dobę zużywasz peletu lub owsa, rozumiem z tym wynikiem trzeba jeszcze troch poczekać. Jeżeli chodzi o mnie to zamontowałem palnik do kotła Logica Cichewicza 20-27kw i mam mieć pierwsze odpalenie  przyszłym tygodniu. Pozdrawiam Sławek www.darslaw@wp.pl

Offline

 

#3 2010-05-15 13:53:09

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Dzięki za info, jak u mnie bedzie już po wszystkim to podzielę się wiadomościami o pracy palnika.

Offline

 

#4 2010-05-30 18:22:59

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Witam minęło już troche czasu, ale jak obiecałem to odpowiadam: Przyjechał serwisant i zrobił pierwsze odpalenie, poinstruował mnie co i jak, palnik działa. Wydaje sie, że jest wszystko w porządku, ale to jest za krótki czas, żeby coś wiecej napisac, bo na dworzu ( lub południe polski powie "na polu") jest w miarę ciepło i nie ma potrzeby palić w piecu. Jak jest chłodny dzień to rozpalam piec i go testuję, na razie walczę ze spalaniem - jest zbyt duże. Pierwsze uruchomienie pieca - przez 12h / 25kg peletu. Następna próba 20h /25kg. Zaczynam dosypywać owies i owszem pali się. Mankamentem  firmy Kostrzewa było dwutygodniowe oczekiwanie na dokumenty od palnika. Po wczytaniu się w instrukcję stwierdzam, że jest bardzo powściągliwa, myślę, że muszą ją poprawić. Pozdrawiam Sławek D.

Offline

 

#5 2010-10-05 11:05:36

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Pozdrawiam serdecznie. Jestem tutaj nowy. Mam pytanie do uzytkowników palnika platinum bio. Posiadam palnik platinum bio i przymierzam się do odpalenia, oczywiście z serwisantem. Będzie on pracował z piecem Sas Nwt 17 kw. Czy nie można by było nad palnikiem umieścić deflektora np. z betonu ogniotrwałego dla podniesienia temperatury pracy i tym samym spowodowania że paliwo będzie się lepiej spalało.

Offline

 

#6 2010-10-05 20:35:08

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Witam spróbuj pokombinować z cegłą szamotową, ja taką umieściłem nad palnikiem. Jak zaczniesz palic to pochwal sie jakie masz spalanie. pozdrawiam.

Offline

 

#7 2010-10-05 21:11:33

Pikus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 14

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Witam również... Może to i ciekawy pomysł z tym szamotem, muszę spróbować. Na razie mój palnik pochłania ogromne ilości owsa, pelletu. (Robię mieszankę 60owies/30pellet.) Może dlatego że nie chodzi cały czas tylko od wieczora do rana. Mam do Was pytanie, jak macie ustawiony nadmuch, a dokładnie na ile jest otwarta regulacja na wentylatorze. Ja do tej pory miałem otwartą na połowe regulacji, ale zmniejszyłem do ćwiartki, mam wrażenie że jest trochę lepiej dopalone paliwo.


Platinum Bio 16 KW, dom 90 m/kw,

Offline

 

#8 2010-10-05 21:14:24

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Nad czy na palniku? Ten deflektor to ma uchwyt do mocowania, byłoby to prostsze do zamontowania.Nie wiem czy szybko się podzielę wrażeniami, bo mnie to wszystko wyczyściło finansowo( remont łazieki 15 tyś + 4,4 tyś palnik).  Kupiłem bo jest ta ekodotacja. A nie wiem czy będzie  póżniej. Mam tylko 2 worki owsa i 350 kg peletu z Barlinka na próbę. Chciałbym  aby servisant podłaczył mi jeszcze sterowanie zaworem trójdrożnym i może zakupię unicontrolmix ( 600 zł), bo chyba to on nim  steruje. W przyszłym roku będę miał 1 ha owsa po zaoraniu łaki. Szukam na internecie, ale chyba nie ma wielu użytkowników tego palnika. Cisza. A jak u Ciebie. Czym palisz i jak to masz podłaczone. Sterownik z palnika steruje pompami, czy masz  od pieca sterowanie?

Offline

 

#9 2010-10-05 21:49:54

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

To znaczy ile ci spala? Ja przygotowuję się srednio na 25 kg na dobe, mam 120 m2 nie ocieplony  strop.
Na forum granpala były takie wyniki ale nasze kotly tak dobre nie są.

Ostatnio edytowany przez rafwla (2010-10-05 21:56:39)

Offline

 

#10 2010-10-05 22:09:57

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Panowie w ubiegłym tygodniu paliłem przez dwie doby peletem. Pierwszą dobę sterownik ustawiłem na tzw.Pid i spaliłem ok 35kg. Drugą dobę ustawiłem sterownik na moc 1 i moc 2, spaliłem ok 30 kg. Dodam że, palnik ma mocy 24kw kocioł 20-27 kw dom 220 m kw

Offline

 

#11 2010-10-05 22:26:45

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Chciałbym jeszcze dodać że, nadmuch na palniku mam otwarty na maxa, a szyber na czopuchu zamknięty na maxa. Gdzieś na forum przeczytałem jak sprawdzić jakość peletu, otóż wystarczy wrzucić  go troche  do słoika z wodą , jak utonie to jest OK. a jak pływa to jest do D.
I jeszcze o sterowniku Powietrze min 20 pow. max 35 podawanie paliwa 6 i obecnie moc 1-2.

Offline

 

#12 2010-10-05 22:45:34

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

I jeszcze jedno, wcześniej pisałem o wyniku jaki uzyskałem ze spalania peletu na dobę, otóż małe sprostowanie, na początku wpierw rozgrzałem system i dopiero zacząłem liczyć zużycie dobowe. I moim zdaniem to jest właściwe obliczenie.Pozdrawiam

Offline

 

#13 2010-10-06 00:10:49

Pikus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 14

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Zobaczymy co z tego wyniknie, wrzuciłem dzisiaj do zasobnika dwa worki mojej mieszanki ok godz. 17 tej, jakieś 70 kg, temperatura zadana 50 st. C, na sterowniku max podawanie 13, ustawienie PID,  nadmuch max 25, wentylator zasłonięty w 75%, czopuch zasłonięty na maxa, od kilku godzi palnik pracuje na 40-45% mocy, przy tej mocy podawanie ma 6, a powietrze 17. Ciekawe na ile tego wystarczy. Powierzchnia 100 m2, połowa domu ocieplona styr. 10.

Ostatnio edytowany przez Pikus (2010-10-06 20:10:47)


Platinum Bio 16 KW, dom 90 m/kw,

Offline

 

#14 2010-10-06 18:50:46

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Jeszcze jast coś takiego jak histereza kotła, ja mam ustawione na 2. Rozmawiałem dzisiaj telefonicznie z serwisem Kostrzewy na temat podłaczenia ragulatora pokojowego i dowiedziałem się że, jezeli dom się nagrzeje do zadanej temp. to regulator wyłączy pompę i palnik, tak dla ciekawostki, ale jeszcze nie  testowałem .Pozdrawiam .

Offline

 

#15 2010-10-06 20:32:00

Pikus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2010-05-06
Posty: 14

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Więc na dzień dzisiejszy spaliło mi prawie 50 kg na dobę,  coś jest nie tak... Co będzie jak przyjdzie zima??? U znajomego mój owies w ilości 45 kg w podobnej instalacji i mniej zaawansowanym palniku palił się dwie doby. Znajomy mi podpowiedział żeby pokombinować z deflektorem i ustawić go tak aby odbijał koniec płomienia w kierunku ścian kotła, tak aby nie uciekał w górę do wylotu. Znalazłem sobie nowe hobby...


Platinum Bio 16 KW, dom 90 m/kw,

Offline

 

#16 2010-10-06 21:16:41

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Myśle, że pozostał tylko serwis.

Offline

 

#17 2010-10-08 00:20:28

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

wątek przeniesiony

http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=596

moderator

Offline

 

#18 2010-10-23 16:14:01

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Panowie powiedzcie mi czy ten palnik steruje pompami c.o i c.w.u? Czy potrzebne są do niego jakieś czyjniki? Czy bez unikontrolmix-u będzie sterował pompami na zadane temperatury?

Offline

 

#19 2010-10-24 14:49:08

Sławek D.
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2008-03-20
Posty: 36

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Tak potwierdzam sterownik palnika Platinum Bio steruje pompą C.O. - jedną oraz C.W.U. ale akurat c.w.u. mam niepodłaczone. Pazdrawiam

Offline

 

#20 2010-10-24 17:09:36

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Do regulatora pracy Platinum Bio można również podłączyć czujnik c.w.u.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa
http://www.kostrzewa.com.pl/regulator-pracy-platinumbio.html

Offline

 

#21 2010-10-24 18:18:12

longer
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 30

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Pytanie do Doradcy Kostrzewa: jaki sens ma przesłona na dmuchawie palnika w zestawie PlatiniumBio, skoro intensywność nadmuchu i tak reguluje się z pulpitu sterującego. Czy ew. ustawianie przesłony ma związek z wielkością palnika? W instrukcji o tym "ani mru, mru." Pzdr.

Offline

 

#22 2010-10-24 18:46:42

longer
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2009-02-10
Posty: 30

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

[doradca kostrzewa]Do regulatora pracy Platinum Bio można również podłączyć czujnik c.w.u.

Panie Doradco: a czy do tego, całkiem fajnego zresztą sterownika można podłączyć całkiem pożyteczny mieszacz z zaworem 4 dr.? Bo akurat z instrukcji wynikałoby, że tak, ale w realu (i w schemacie elektrycznym w tej samej instrukcji)  brak takiej opcji. To jak to jest naprawdę?

Offline

 

#23 2010-11-25 00:39:14

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Coś Pan Doradca przysnął! Mój instalator powiedział że do sterowania zaworem 4 d potrzebny jest unicontrolmix, cena około 570 zł w zależności od wersji. Wtedy też przydałby się sterownik pokojowy za około 300 zł, + siłownik zaworu około 300zł-skromnie licząc- +intalacja= 1400 zł min. Ja się zastanawiam. Trzeba zobaczyć plusy i  minusy.
Ostatnio odpalałem na owsie, i różnie to bywa. Instalator mówi że lepiej mieszać dodając 30% peletu. Zastanawiam się czy nie można dodać trociny 3-5 mm które poprawiłyby zapłon paliwa, czy są jakieś przeciwskazania w budowie podajnika samego planika? Zaznaczm że nie byłyby większe niż ten rozmiar.  A może ktoś robił już próby?

Offline

 

#24 2010-11-25 11:03:01

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

W regulatorze Platinum Bio na chwilę obecną nie można podłączyć siłownika zaworu czterodrogowego. Ta opcja będzie aktywna w późniejszym czasie. Zawór czterodrogowy w tej chwili jest obsługiwany tylko przez unicontrol Mix. Paląc owsem niektórzy klienci stosuja mieszankę owsa do pelletu 2:1 co rozwiązuje problem związany z mokrym owsem przez , który kocioł nie może sierozpalić.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewy
http://www.pelet.info.pl/

Offline

 

#25 2010-11-27 00:13:02

rafwla
Często się udziela
Zarejestrowany: 2010-10-02
Posty: 156

Re: Palnik Platinum Bio. Mam pytanie do Pana Pikusa.

Mam dwa pytanie do Pana Doradcy.
1. Pionierzy którzy pierwsi kupili wasz produkt będą mogli aktywować opcję sterowania mieszaczem czy nie?
2. W palniku jest czujnik temperatury palnika. Na jaką tem. jest on nastawiony i czy przy położeniu szamotu z boku i u góry palnika, nie będzie wyskakiwał alarm przegrzania palnika?
3. Narzuca mi się 3 pytanie. Dlaczego konstruktor nie pomyślał o szamocie w palniku? Nie jesteście przekonani o jego dobroczynnym wpływie na spalanie?

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson