Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2018-01-28 19:03:20

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Ustawienia - palnik

1. Przeprowadź b.wazny test "paliwo test". Czyli zważ ile poleci peletu przez np. 15 albo 20 minut.

2. Nakładka szamotowa ma być od góry uszczelniona, płomień spaliny i powietrze ma być między rusztem a szamotem, ani grama powyżej szamotu. Jest mnóstwo wątków o tym, nawet niedawne posty. Bez tego ten palnik nie bedzie działał prawidłowo.

3. W stopce zobacz co mają niektórzy userzy, zrób taki sam opis kwadratu, to pomoże w dalszej dyskusji.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#2 2018-01-28 22:14:22

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

Kolego nie wiem w jakim trybie pracuje kocioł , ale bez względu na to zmienił bym  próg foto na niższy , bo nie wiadomo czy rozpalanie następuje za pierwszym razem, a taki wysoki próg może powodować że palnik jest zawalany opałem już przy rozpalaniu.
Kolejny parametr to podawanie max, które masz na 10 a to przy wydajności 8,4 i kaloryczności pelletu 4,7 daje moc na poziomie powyżej 19 kW  więc wniosek nasuwa się sam podawanie max trzeba zmniejszyć .
Wygaś ten kocioł , wyczyść dobrze cały wymiennik i ruszt , ustaw podawanie max na 6 , poczekaj aż palnik zacznie pracować na 100% i dopiero jak będzie sobie szedł na pełnej mocy zobacz jak wygląda płomień na palniku . Jeżeli będzie biały a przy tym  krótki i poszarpany to zmniejszaj stopniowo wartość powietrza max i obserwuj.  Po każdej zmianie trzeba odczekać żeby warunki na palniku się ustabilizowały do nowych ustawień. Prawidłowy płomień powinien być jasno żółty , długi i nie poszarpany.
To samo czyli powietrze min wypadało by zrobić dla mocy min , czyli wtedy gdy kocioł stabilnie pracuje z taką mocą


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#3 2018-01-28 23:52:30

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix napisał:

...
Kolejny parametr to podawanie max, które masz na 10 a to przy wydajności 8,4 i kaloryczności pelletu 4,7 daje moc na poziomie powyżej 19 kW  więc wniosek nasuwa się sam podawanie max trzeba zmniejszyć ....

... ustaw podawanie max na 6...

... To samo czyli powietrze min wypadało by zrobić dla mocy min , czyli wtedy gdy kocioł stabilnie pracuje z taką mocą

Bzdury totalne... zapominasz chyba, że kolega palnik ma o mocy nominalnej 24kW

Zmniejszenie mocy maksymalnej o ponad połowę, w stosunku do mocy nominalnej, da efekt taki, że ta "moc min" dla której zalecasz koledze dobierać "powietrze min"... będzie wynosiła nie więcej, niż 10% mocy nominalnej... a jest rzeczą ogólnie znaną, że już praca poniżej 30% mocy nominalnej jest mało efektywna... a co dopiero praca palnika na poziomie 10% mocy nominalnej...

P. S.
Ciekawe kiedy kolega się doczeka, na "stabilną pracę kotła" na poziomie 10% jego mocy nominalnej, żeby dobrać powietrze dla takiej właśnie mocy palnika...
Z punktu widzenia procesu spalania, który kolega chce właśnie poprawić, to taka propozycja jest z gatunku bezsensownych...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#4 2018-01-29 06:42:55

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

Jak zwykle bełkot, który nic nie wnosi... Moze mistrzu tak napiszesz poradę, a nie jak zawsze mądrości...


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#5 2018-01-29 08:41:39

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

Fakt kolego Andrzeju , Urlopowicz popełnił kolejny nic nie wnoszący wpis , chyba żeby licznik postów nie stał w miejscu.
Co ma fakt posiadania palnika 24kW, do zapotrzebowania na moc przez budynek ? Chyba że urlopowicz kolejnego kolegę chce zacząć przekonywać do zastosowania bufora , którego straszliwym zwolennikiem się stał ostatnio.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#6 2018-01-29 08:58:06

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Ustawienia - palnik

Mieszopat napisał:

Kocioł Compact Bio Luxury 24 - 3 letni (może 16 by wystarczyła, ale mam spora kubaturę i jeśli chodzi o zużycie paliwa i ciepło - nie mogę narzekać).

Ustawienie podawania na 6.0 przy w/w paliwo test chyba nie jest najrozsądnieszą podpowiedzią. Do tego 300 litrowy CWU. Oba Wasze wpisy są podyktowane jedynie chęcią dowalenia do pieca dareckiemu.

Kolego zdejmij obudowę palnika, włącz test dmuchawy  i sprawdz po jakim s czasie czy dmuchawa od spodu nie jest gorąca. I jeszcze malutkie pytanie czy palnik jest krótki czy długi (v 01 czy v02). Jeśli to jest nowy palnik to powietrze MAX50 jest dosyć dużą wartością, aż prosi się uszczelnić nakładkę i sprawdzić. Pod warunkiem, że wentylator i kondensator jest sprawny i się nie grzeje.

https://photos.app.goo.gl/5VNZfejqRbAftRMR2 filmik, trzeba powiększyć


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#7 2018-01-29 09:37:19

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

Marecki ja nikomu nie chcę dowalić, urlopowicz po prostu nie pomaga tylko  bawi się w krytyka , tak samo zresztą jak w temacie twojego nowego nabytku .
Podawanie max 6 na mój 130 m dom przy 5- 8 rozpaleniach na dobę , jest za duże a wydajność podajnika mam realnie około 9,2 , więc nie zgodzę się z tobą , że przy 40 m więcej takie nastawy nie dadzą rady.
Z dalszą częścią twojego wpisu dotyczącą sprawności wentyla , jak najbardziej się zgadzam.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#8 2018-01-29 10:48:42

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Ustawienia - palnik

Kolego poszły pytania więc staraj się jakoś odpowiedzieć.

Jeśli chodzi o podawanie to na w/w ustawieniach, które podałeś, pamiętasz z jakim podawaniem (mocą) lub na jakim % mocy pracował palnik przez wiekszość czasu? Ile razy palnik włącza się w ciągu doby?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#9 2018-01-29 23:40:15

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

Mieszopat napisał:

...
Aktualnie po zmianie - paliwo test 8,4 i wartość opałowa 5,3 - moc na wyświetlaczu 100% = 19,6 kW.

Kolego Mieszopat... "wartość opałowy 5,3", to nie jest realna wartość.
Nawet to wcześniejsze "5,1", też nie było realną wartością, więc nie rozumiem, skąd bierzesz pomysły na robienie korekt w ustawieniach palnika, które nie wnoszą żadnych korzystnych zmian.

Stosując takie zabiegi, że sztucznym podbijaniem tego, co jest wyliczane na podstawie zawyżonych danych, daje tylko taki efekt, że moc wyliczana przez sterownik, jest zawyżonych o około 10%...

Realne wartości  opałowe pelletów w stanie "roboczym"... oscylują w okolicach 4,6- 4,9... więc wpisanie w ustawieniach 4,7 lub 4,8... da zapewne wynik, który będzie bliższy faktycznej mocy palnika.

Natomiast wartości w zakresie 5,0- 5,4... to pellet może osiągać, ale tylko w stanie suchym, czyli przy wilgotności własnej, która jest =0%

P. S.
besix... stosowanie ustawień dla palnika 24 kW, przeniesionych bezpośrednio z palnika o mocy 16 kW... to jest kolejna bzdura jaką tu głosisz.

A żeby było jasne...
Nikt nie twierdzi, że podawanie 6,0... "nie da rady"... tylko, że jest to rozwiązanie bezsensowne, z punktu widzenia tego, co kolega pisał już na samym początku.

Schodzenie z poziomem mocy do wartości, które nie mają nic wspólnego ze "zdrową" i efektywną pracą palnika a także kotła, nie jest warte propagowania.
Raczej należałoby zaproponować koledze zmiany w systemie palenia...

A z buforem, to trafiłeś w punkt big_smile bo byłoby to najlepsze rozwiązanie...
Widać, że jednak robisz postępy...
Wolno.... ale coś tam kiełkuje big_smile


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#10 2018-01-30 06:58:09

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

Do autora :

Wnioskuję, że musisz bufor sobie zafundować byś nie miał niedopalonego pelletu i zatykania palnika lol

To  żeś se mistrzu wymyślił. Problem jest gdzie indziej, ale nie jest to wina braku bufora.


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#11 2018-01-30 09:49:49

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

Mieszopat napisał:

Co do dmuchawy - postaram się to ogarnąć w tygodniu (nie zdejmowałem jeszcze obudowy wiec zadanie jest na razie z typu wyzwanie 


palnik włącza się 2 razy w ciągu doby - w nocy koło 3 i potem koło 15. Mam to tak ustawione, że 1 godzina tylko podłogówka potem wchodzą kaloryfery wiec nie ma problemu z nagłego spadku temperatury (mam sprzęgło)  - ładnie mi to wszystko moduluje. Po miedzy tymi 2 okresami pracy temperatur w kotle nie schodzi mi mniej niż 5 stopni niż temperatura zadana (mam 55 stopni) - Wrocław - u nas zimy raczej lekkie

4 przy starych ustawieniach - paliwo test 7,2 i wartość opałowa 5,1 - moc na wyświetlaczu 100% = 16 kW i tyle było pierwsze 10 -15 minut potem spadało do 50% - 8kW i po 2 h ~ 20%-~ 3,2kW i tak trzymał
Aktualnie po zmianie - paliwo test 8,4 i wartość opałowa 5,3 - moc na wyświetlaczu 100% = 19,6 kW.

Witam ziomala z polskiego  bieguna ciepła smile 
Co do demontażu obudowy z palnika , to banał cztery wkręty
Skoro masz zamontowane sprzęgło, które oddziela obieg kotłowy od instalacji to zalecam podnieść temperaturę zadaną na kotle , bo 55 stopni to jednak trochę mało. Moim zdaniem 65 to nie będzie przesada.  Za sprzęgłem możesz sobie dobrać temperatury idące na instalację według potrzeb , a wysoka temperatura obiegu kotłowego bardzo korzystnie wpływa na sam kocioł, jak i na proces spalania ( czystość ).
Kolejna rzecz to praca na niskiej mocy ( u Ciebie około 20%) , nie jest to korzystne i wszyscy , którzy doświadczyli długiej pracy palnika z tak niską mocą w trybie ciągłym , gdzie do czyszczenia palnika dochodzi rzadko wiedzą do czego to prowadzi ( syf na palniku i na ściankach wymiennika ).
Więc nawet bez zmiany zakresu modulacji , ( u Ciebie 20 – 100%) można zmusić palnik żeby nie schodził aż tak nisko (20%) , zmniejszając mu ilość opału jaką dostaje. Czyli patrz co napisałem wcześniej . Do tego oczywiście trzeba skorygować wartości powietrza.
Wykład o kaloryczności pelletu , autorstwa kolegi urlopowicza ( dareckiego ) mimo że nie odbiega od prawdy, nie wnosi nic do poprawy twojej sytuacji , natomiast uwagi mareckiego co do sprawności samej dmuchawy , nakładki szamotowej i jej uszczelnienia, są jak najbardziej słuszne.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#12 2018-01-30 17:20:37

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix napisał:

...
Skoro masz zamontowane sprzęgło, które oddziela obieg kotłowy od instalacji to zalecam podnieść temperaturę zadaną na kotle , bo 55 stopni to jednak trochę mało. Moim zdaniem 65 to nie będzie przesada.  Za sprzęgłem możesz sobie dobrać temperatury idące na instalację według potrzeb , a wysoka temperatura obiegu kotłowego bardzo korzystnie wpływa na sam kocioł...

besix... bardziej, to już nie można było się zbłaźnić... wykazując brak podstawowej wiedzy, na temat pracy sprzęgła i charakterystyk jego pracy...

Jak nie masz żadnego doświadczenia, w regulacji przepływów z wykorzystaniem sprzęgła, to przestań pisać tu bzdury i zapoznaj się przynajmniej z teorią...

P. S.
Posiadając samo sprzęgłem, nie ma możliwości obniżenia temperatury "za sprzęgłem"... i zachowania wysokiej temperatury czynnika wracającego do kotła...
Aby to było możliwe, to potrzebny jest duet, składający się ze sprzęgła oraz mieszacza 3D, zamontowanego pomiędzy sprzęgłem i kotłem.
Tylko taki układ daje możliwość niezależnej regulacji temperatur na zasilaniu instalacji oraz powrocie do kotła...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#13 2018-01-30 18:27:05

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

darecki napisał:

Aby to było możliwe, to potrzebny jest duet, składający się ze sprzęgła oraz mieszacza 3D, zamontowanego pomiędzy sprzęgłem i kotłem.
Tylko taki układ daje możliwość niezależnej regulacji temperatur na zasilaniu instalacji oraz powrocie do kotła...

Jak już jesteś taki drobiazgowy urlopowiczu , to nie błaźnij się i napisz , że oprócz mieszacza przydał by się siłownik tego mieszacza , sterownik z czujnikiem powrotu , jeżeli regulator kotła nie pozwala na takie sterowanie mieszaczem i między zaworem mieszającym a kotłem pompa smile

Dlaczego tego nie napisałeś ? "Urlopowiczu"

Żałosny jesteś z tym wytykaniem szczegółów, o które najprawdopodobniej zadbał instalator, a skoro autor tematu nie skarży się na niskie temperatury powrotu , to należy zakładać, że obieg kotłowy został wykonany prawidłowo.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#14 2018-01-30 21:32:24

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix napisał:

... oprócz mieszacza przydał by się siłownik tego mieszacza , sterownik z czujnikiem powrotu , jeżeli regulator kotła nie pozwala na takie sterowanie mieszaczem i między zaworem mieszającym a kotłem pompa smile

Dlaczego tego nie napisałeś ?... skoro autor tematu nie skarży się na niskie temperatury powrotu , to należy zakładać, że obieg kotłowy został wykonany prawidłowo.

"Dlaczego"?
Przecież to proste wink ... żebyś miał okazję ponownie popisać się swoją ignorancją w nieznajomości tematu...

Do współpracy ze sprzęgłem hydraulicznym, nie jest potrzebny... "
siłownik tego mieszacza , sterownik z czujnikiem powrotu"... bo do takiego duetu, można zastosować zawór termostatyczny, który i sterowanie i czujnik ma zintegrowane, więc nic mu nie potrzeba big_smile
a pompa i tak musi się w obiegu kotłowym znajdować... niezależnie od tego, czy zamontowane jest tylko sprzęgło, czy jest ono w duecie z mieszaczem na powrocie...

Więc... "skoro autor tematu nie skarży się na niskie temperatury powrotu , to należy zakładać"... że nie stosuje Twoich bezsensownych "porad"... które sensowne być nie mogą, skoro nie masz pojęcia o działaniu sprzęgła hydraulicznego, które kolega ma zapewne do tego, aby podnieść między innymi temperaturę czynnika wracającego do kotła, a nie po to, aby nim obniżać temperaturę zasilania instalacji...
Proste.

P. S.
A oto kolejny przykład bredni...

besix napisał:

...
Kolejna rzecz to praca na niskiej mocy ( u Ciebie około 20%) , nie jest to korzystne i wszyscy , którzy doświadczyli długiej pracy palnika z tak niską mocą w trybie ciągłym , gdzie do czyszczenia palnika dochodzi rzadko wiedzą do czego to prowadzi ( syf na palniku i na ściankach wymiennika ).
Więc nawet bez zmiany zakresu modulacji , ( u Ciebie 20 – 100%) można zmusić palnik żeby nie schodził aż tak nisko (20%) , zmniejszając mu ilość opału jaką dostaje. Czyli patrz co napisałem wcześniej...

Każdy zorientowany w temacie wie, że zmniejszeniem podawania max, nie... "można zmusić palnika żeby nie schodził aż tak nisko"...

Większej bzdury, nie można było już napisać, składając kolejne bezsensowne propozycje...

Nawet, gdyby po obniżeniu podawania max na 6,0,... palnik nie schodził do 20% mocy... a tylko do 30%... nie zmienia to faktu, że będzie to tak samo niska moc...
Więc to co napisałeś, świadczy o tym, jak bezmyślnie klepiesz w klawiaturę big_smile besix...

Ostatnio edytowany przez darecki (2018-01-30 21:57:25)


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#15 2018-01-30 21:50:31

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

Pytanie do osób, które czytają wypociny PROSTAKA....

Czy ktoś Z WAS kiedykolwiek przeczytał poradę co zrobić w przypadku problemu...?

Nawet marecki musi sobie schematy porównać, bo prostak nic nie wie....

NIGDY! Zawsze są internetowe wypociny PROSTAKA.

Jesteś tak żenujący jak " widmo" kocioł i " widmo" kotłownia...


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#16 2018-01-30 22:00:26

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

No i mamy wypociny trolla, który zjawia się zawsze tam, gdzie besix zalicza wtopę big_smile
Żenujące... jak zawsze.


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#17 2018-01-30 22:14:30

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

Wziąłeś tabletkę? Pamiętaj kolory...czarna na noc ( zbliża lol),  a różowa na dzień...

Takiego internetowego pustego łba, to już dawno nie widziałem..., a jak jeszcze ktoś się  mądruje,  nie mając doczynienia z kotłem i kotłownią, gdyż się mieszka w zapyziałej kamienicy lol  , to już trzeba takiego delikwenta omijać...Wystarczy poczytać jego " cud " porady...


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#18 2018-01-30 22:41:42

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

Przeceniłem cię urlopowiczu myśląc, że zrozumiesz aluzję jak napisałem o siłowniku , sterowniku i czujniku smile
Jesteś jednak ograniczony bardziej niż sądziłem.

Sprzęgłem obniżać temperaturę zasilania instalacji ? Gdzie ja coś takiego napisałem ? Ty umiesz czytać ?

Nic nie wnosisz do tematu , tylko nieumiejętnością czytania ze zrozumieniem siejesz zamęt.
Skończ pier...ć , albo zamilcz


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#19 2018-01-30 22:48:20

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

Besix... Olej prostego internetowego łba. Ten prostak nie wie i jak wygląda kotłownia.


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#20 2018-01-30 23:39:41

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix napisał:

... siejesz zamęt.
Skończ pier...ć , albo zamilcz

Tak samo jaki Twój kompan, potrafisz trafnie ocenić swoje "występy" big_smile

Widać, że zaczynasz kombinować... ale to już za późno... żeby umieszczać teraz objaśnienia do tego co napisałeś... ignorancie big_smile

Myśl teraz intensywnie nad tym wink

besix napisał:

Więc nawet bez zmiany zakresu modulacji , ( u Ciebie 20 – 100%) można zmusić palnik żeby nie schodził aż tak nisko (20%) , zmniejszając mu ilość opału jaką dostaje...

Przecież tego nie da się inaczej zinterpretować... jak tylko tak, że musiał to napisać kompletny ignorant big_smile

P. S.
A troll... jak zwykle pisze o sobie... big_smile
"Znawca"... który kotłem MB 10, zasila 3,5 grzejnika big_smile

Ostatnio edytowany przez darecki (2018-01-30 23:54:27)


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#21 2018-01-31 08:06:27

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Ustawienia - palnik

Tak tak urlopowiczu ,  tobie się to nie może udać , żeby ograniczyć pracę palnika na najniższym progu modulacji, bo przecież u ciebie nowy regulator schodzi z mocą nawet poniżej progu modulacji ustawionej w programie smile .

Szczycisz się nawet tym zapominając , a raczej nie wiedząc  z czego wynikają takie wskazania regulatora .

Miałeś przez chwilę przebłysk pisząc

darecki napisał:

Nawet, gdyby po obniżeniu podawania max na 6,0,... palnik nie schodził do 20% mocy... a tylko do 30%...

Ale zaraz sobie przypomniałeś, że przecież u ciebie mimo ustawionej wartości min 30% i tak schodzi do 25 % … poziom przedszkola jak zawsze smile smile .

No, a gdzie napisałem, że proponuję sprzęgłem obniżać temperaturę zasilania instalacji ?
Nigdzie i dlatego się już do tego nie odnosisz

A gdzie znajdę jedno twoje zdanie, które może być pomocne dla autora tego tematu , też nigdzie  smile.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#22 2018-01-31 09:55:49

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

..., a bo widzisz besix..

Takie cuda potrafi " operatorski panel", który potrafi obniżyć moc poniżej zaprogramowanej  lol

Besix... dasz wiarę, że u mnie palnik zszedł z mocą do 15 mimo ustawionej minimalnej na 20. Hahahaha... Takie cuda to i stara estyma potrafi.

..., ale Potter to czarodziej lol


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#23 2018-01-31 11:32:19

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Ustawienia - palnik

darecki napisał:

Posiadając samo sprzęgłem, nie ma możliwości obniżenia temperatury "za sprzęgłem"... i zachowania wysokiej temperatury czynnika wracającego do kotła...
Aby to było możliwe, to potrzebny jest duet, składający się ze sprzęgła oraz mieszacza 3D, zamontowanego pomiędzy sprzęgłem i kotłem.
Tylko taki układ daje możliwość niezależnej regulacji temperatur na zasilaniu instalacji oraz powrocie do kotła...

To i mnie zastanawia. Bo do tej pory, zgodnie z tym co sam pisałeś i co można doczytać w necie na innych forach, steruje się to przepływami. Obwód kotłowy tzn. pompka, ma być większa od sumy obwodów CO (skrót myślowy ale wiemy o co chodzi). 3D to zupełnie inna bajka i może pracować samodzielnie, tzn bez sprzęgła. Ale moga i oba rozwiązania pracować przecież.

Ostatnio edytowany przez marecki (2018-01-31 11:32:53)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#24 2018-01-31 21:54:35

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Ustawienia - palnik

besix napisał:

...
Ale zaraz sobie przypomniałeś, że przecież u ciebie mimo ustawionej wartości min 30% i tak schodzi do 25 % … poziom przedszkola jak zawsze...

Widzę, że ostatnio przynajmniej trafnie potrafisz ocenić własną, żałosne próby zamaskowania swoich beznadziejnych teorii... o, jak to określiłeś big_smile... "zmuszaniu palnik żeby nie schodził aż tak nisko (20%) , zmniejszając mu ilość opału jaką dostaje"... ŻENADA big_smile

Teraz chcesz zmienić temat wątku?
Za późno big_smile
Kolega nie ma regulatora Igneo Touch, więc to co jest z nim związane, nie ma żadnego związku, z Twoimi bredniami, o "blokowaniu pracy z niską mocą, przez zmniejszanie mocy maksymalnej"... big_smile

A, że nie ma takiej możliwość, żeby się z napisania takiej totalnej bzdury wytłumaczyć big_smile... to szukasz punktu zaczepienia tam, gdzie go nie ma... tym bardziej, że nie masz żadnego pojęcia o zachowaniu się palnika, sterowanego regulatorem Igneo Touch...

P. S.
Przytoczony przykład obniżania mocy poniżej zaprogramowanego minimum... dotyczy sytuacji, w których regulatory starszego typu nie radziły sobie z dynamicznym wzrostem temperatury i kotły przekraczały górną histerezę...

Podczas normalnej pracy, tym bardziej w trybie, "manualnym"... nie ma to zastosowania.

Więc przestań się dodatkowo ośmieszać... pisząc na tematy o których nie masz pojęcia... choć po ostatnich Twoich "występach"... to widać, że takie właśnie tematy sobie upodobałeś big_smile jak na żałosne go ignoranta przystało big_smile


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#25 2018-01-31 22:48:26

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Ustawienia - palnik

Jaki ty musisz być " chory" na łeb PUSTAKU.


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson