Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#26 2018-01-04 18:16:37

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Marecki nikomu nie można niczego narzucać, a już na pewno nie przekonasz nikogo do zmian, których sam nie chce. Najlepszym tego przykładem jesteś ty sam, palisz automatem w trybie ręcznym i nikt do tej pory cię od takiego bezsensownego palenia nie odwiódł, więc czepiasz się niepotrzebnie.
Autor sam musi dojść do tego, że przy pellecie jest inaczej niż przy węglu i widocznie potrzebuje czasu.
Kolega autor napisał, że nie wie jak podłączyć regulator on/off do sterownika, więc poddałem mu swoje pomysły i wyjaśniłem, że czujnik pokojowy przy głowicach termostatycznych wystarczy dla osiągnięcia komfortu cieplnego w pomieszczeniach. Tyle ...


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#27 2018-01-05 08:29:38

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1627

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

besix napisał:

Marecki nikomu nie można niczego narzucać, a już na pewno nie przekonasz nikogo do zmian, których sam nie chce. Najlepszym tego przykładem jesteś ty sam, palisz automatem w trybie ręcznym i nikt do tej pory cię od takiego bezsensownego palenia nie odwiódł, więc czepiasz się niepotrzebnie.

Z innego wątku (nowy sterownik igneo) doskonale widać, że tryb w jakim palę został wprowadzony jako stała funkcja w sterowniku. Jedni palą w automacie, drudzy chcą decydować o pracy kotła. Więc nie bezsensowne, zastanów się trochę co piszesz. Zupełnie świadomy i jak najbardziej prawidłowy tryb palenia, panie kolego.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#28 2018-01-05 08:46:25

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1627

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk_As napisał:

Reszty nie chce mi się komentować, nakręcacie się samemu kłócąc nieustannie w każdym wątku na forum traktując każdego kto nie podziela Waszych jedynie słusznych poglądów jak imbecyla.

OK skoro tak, to co możesz nam powiedzieć o ochronie powrotu i tym samym jaki on  ma wpływ na kocioł zasilany peletem?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#29 2018-01-05 09:57:48

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

marecki napisał:

Z innego wątku (nowy sterownik igneo) doskonale widać, że tryb w jakim palę został wprowadzony jako stała funkcja w sterowniku. Jedni palą w automacie, drudzy chcą decydować o pracy kotła. Więc nie bezsensowne, zastanów się trochę co piszesz. Zupełnie świadomy i jak najbardziej prawidłowy tryb palenia, panie kolego.

Tryb w jakim palisz panie kolego marecki uzależnia cię od kotła , więc to Ty się dostrajasz do systemu ogrzewania, a nie on do twoich potrzeb.
Podam Ci przykład : Jesteś z żoną na zakupach i spotykasz dobrych znajomych , zapraszają was do siebie , ty wcześniej tego nie planowałeś więc kocioł czeka na twoje "włączenie automatu" , co będzie ja zaproponują wam dobrą wódkę i nocleg ?
A no problem , bo trzeba rozpalić . A gdybyś miał to ustawione tak, że samo się rozpali o 19 i zagrzeje dom , to by problemu nie było.
Taki program czasowy przy naszych sterownikach to bułka z masłem a już dla Ciebie człowieka z branży ( kamery IP itp) to powinno być 15 minut i masz sterowanie czasowo programowane jak tylko dusza zapragnie.
I nie mówię tu o bajerach typu sterowanie zdalne przez telefon , chociaż to też jest dla mnie małe piwo przed śniadaniem. Rozumiesz teraz dlaczego dla mnie twój tryb palenia jest bezsensowny ?


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#30 2018-01-05 10:12:25

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1627

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

No niestety nie, znowu nie masz racji. Dom mam z grubego muru łącznie z lanymi/betonowymi stropami. Co w połączeniem z konkretnej wielkości (i grubości) podłogówką czyni ogromną bezwładność układu. Spokojnie jeden dzień/noc mogę nie włączać kotła, chałupa się b.powoli wychładza a grzeje również nie za najszybciej. Układ pracuje idealnie dokładnie wg 100% moich założeń, to ja decyduję kiedy ma pracować, czasami wybieram kominek a w większości MiniBio.

Poza tym jest gdzieś info jak załączyć czasowo estymę za pomocą symulacji (poprzez oporniki) temp. w pomieszczeniach i za zew.

p.s. Czepiasz się bez powodu bo gdzieś ci tam po prostu nadepnąłem na odcisk i tyle.

Ostatnio edytowany przez marecki (2018-01-05 10:13:39)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#31 2018-01-05 10:57:33

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Ja nic nie mam do Twojej osoby panie marecki , weź na luz chłopie , mam za to krytyczne zdanie na temat sposobu jakim palisz w kotle pelletowym  przy instalacji z podłogówką .

Musisz sam przyznać , że jak dłużej postoi ta twoja instalacja to czasem trzeba się wspomagać kominkiem , bo MB nie daje rady , a dlaczego ? Przecież wiesz kolego ! smile

A wystarczył by dobrze ustawiany program czasowy i można pić piwko bez  konieczności rozpalania kominka i kotła jednocześnie.

Ja rozumiem „ Urlopowicz „ przez kilka lat nie poradził sobie z optymalnymi ustawieniami swojego systemu ogrzewania , wiec sobie wydał kupę kasy na „ samo-uczący się sterownik „ , no i teraz jak się ten sterownik nauczy i będzie sam dobierał parametry to może będzie ok, ale kasa pękła i to nie mała.

Ale Ty kolego ? Przecież możesz sterować tym swoim kotłem z poziomu przekaźnika GSM , rejestratora z wej/ wyj alarmowymi, tanią kamerką IP z wejściem i wyjściem , na dodatek jak byś podłączył podświetlenie w Estymie do stałego 5V to z tej kamerki możesz podglądać wyświetlacz.
Marecki możliwości masz bez ograniczeń , a jedziesz jak w starym zasypowcu , uważając to za super metodę ogrzewania domu smile


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#32 2018-01-05 11:38:26

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1627

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Niestety nadal nie trafiłeś, więc racji nie przyznaję, za krótko jesteś na forum. smile MB daje DOSKONALE sobie radę ale robi to dłużej, a jednym z kolejnych założeń były długo działające grzejniki. Dom powolutku się wychładza i powoli nagrzewa (lub podtrzymuje temp jak działą 24/h), przy czym temp raczej nie mają dużych amplitud w jedną i drugą stronę, jest komfort, po prostu tak lubię/lubimy. Kolejne założenie to jak najmniejsza ilość wygaszeń i rozpalania palnika.

Ale jeszcze odpowiadając co będzie się działo gdy wyjedziemy? Na grzejnikach są zawory termostatyczne, 3D od podłogówki również jest termostatyczny, plus jeden grzejnik na bypasie. Zaworem 4D zmuszam MB do małej mocy i wyjeżdżam, testowane nie raz.

Także kolego besix, nie mierz innych swoją miarą. Szanuję twoje podpowiedzi ale do mnie to nie przemawia, inne są moje założenia.

peace


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#33 2018-01-05 23:14:42

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Luk As ma racje. Co wątek to tylko prywatne wyskoki tych samych osób. Mi kiedyś też doradzali przerabianie instalacji (login: goldeneczek - konto nieaktywne). Mówili, jakie to będą problemy jak zamieszkam, niski powrót itd ble ble ble.

Mieszkam, powrót na poziomie 30-40stopni i brak żadnych skroplin i jakichkolwiek problemów ze spalaniem. Zbiornik starcza na 7dni (co daje nieco ponad 20kg na dobę). W kotłowni jestem gościem raz na tydzień. Popiół 2 razy w miesiącu.

Pozdrawiam wszystkich pseudoekspertów.

Offline

 

#34 2018-01-06 12:08:55

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1627

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Goldii1987 napisał:

Luk As ma racje. Co wątek to tylko prywatne wyskoki tych samych osób. Mi kiedyś też doradzali przerabianie instalacji (login: goldeneczek - konto nieaktywne). Mówili, jakie to będą problemy jak zamieszkam, niski powrót itd ble ble ble.

Mieszkam, powrót na poziomie 30-40stopni i brak żadnych skroplin i jakichkolwiek problemów ze spalaniem. Zbiornik starcza na 7dni (co daje nieco ponad 20kg na dobę). W kotłowni jestem gościem raz na tydzień. Popiół 2 razy w miesiącu.

Pozdrawiam wszystkich pseudoekspertów.

Nikt ci nie każe siedzieć na tym forum. Skoro my się nie znamy to zapraszam na forum info - ogrzewanie. Napisz im tam to samo, szybko zostaniesz doprowadzony do porządku. Problemów na tym małym forum z niskim powrotem, smołowaniem, zalepianiem, dużym spalaniem i innymi problemami było MNÓSTWO. Ze źle zrobionymi instalacjami też.

W swojej kotłowni bracie możesz robić co ci się tylko podoba, nawet nie ze swoją żoną. Na forum wypadało by trzymać się pewnej poprawności technicznej.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#35 2018-01-06 15:10:58

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1627

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Goldii1987 napisał:

Pozdrawiam wszystkich pseudoekspertów.

A coś sobie skojarzyłem. http://www.forum.pellets.com.pl/viewtop … 90&p=1

Czyli co, taki masz szacunek za tracony nasz czas w Twoim wątku?

Ostatnio edytowany przez marecki (2018-01-06 15:11:06)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#36 2018-01-06 21:52:59

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

No po roku mogę powiedzieć, że to była strata czasu, bo i tak kocioł się przegrzewa po 14 razy na dobę ale w kotle biały nalot i spalanie niskie. Nie ma co kombinować z ustawieniami, a tymbardziej ingerować w instalacje zrobioną w doświadczonych instalatorów.

Kocioł pracuje tak jak tego oczekiwałem tzn. prawie jak gazowy. Zaladunek raz na tydzień i zapominam o kotłowni, a nie zawory sprzęgła 3d 4d itd itd.

Offline

 

#37 2018-01-07 00:36:50

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2359

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Goldii1987 napisał:

No po roku mogę powiedzieć, że to była strata czasu, bo i tak kocioł się przegrzewa po 14 razy na dobę ale w kotle biały nalot i spalanie niskie. Nie ma co kombinować z ustawieniami, a tymbardziej ingerować w instalacje zrobioną w doświadczonych instalatorów.

Kocioł pracuje tak jak tego oczekiwałem tzn. prawie jak gazowy. Zaladunek raz na tydzień i zapominam o kotłowni, a nie zawory sprzęgła 3d 4d itd itd.

Brednie...

Wystarczy przypomnieć tylko kilka faktów.

goldeneczek napisał:

... Na 140 uzytkowe w tym ok 100 podlogowka...

goldeneczek napisał:

... mam MB20...
... Dodam ze piec wylacza sie i wlacza ok 17 razy na dobe przez to chyba ze nie ma aż takiego odbioru na instalacji.

I to ma być "instalacja zrobiona w doświadczonych instalatorów"?

Przewymiarowany kocioł i instalacja bez podniesienia temperatury powrotu, gdzie większość powierzchni jest ogrzewana podłogowo... czyli taki standard... w kategorii "radosna twórczość" hydraulicznych ignorantów...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#38 2018-01-07 11:40:17

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Daruś ale kogo to obchodzi, że kocioł przewymoarowany, a powrót niski jak nie ma to żadnych konsekwencji. Nie każdy jak ty jeat maniakiem siedzenia w kotłowni i sterowania bez przerwy. Piec ma grzać dom i tylko i aż tyle. Jeśli nie oblepia się, zapycha popiołem to gów...mnie to obchodzi. Ty jak chcesz to baw się ustawieniami od rana do wieczora, kuj kotłownie, dodawaj drogie bufory, a innym daj spokój bo jak już każdy zauważył nie masz tu !ani jednego! zwolennika. Jesteś zwykłym instalatorskim hejterem. Nie pozdrawiam.

Offline

 

#39 2018-01-07 14:03:30

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 838

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Kolego Goldii , kogo obchodzi twoje samozadowolenie? Szkoda poświęcać czas komuś takiemu jak ty, który nie potrafi wyciągnąć wniosków z własnej niewiedzy.
I tyle w temacie.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#40 2018-01-07 14:23:21

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Następny. Właśnie pan fotlot, darecki i marecki nakłaniali do kucia nowej kotłowni. Jedyny na serio pomocny był sternik ale chyba go zjedli. Nie polecam słuchania rad tych niekolegów.

Offline

 

#41 2018-01-07 15:35:27

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1627

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

W takim tonie to polecam przenieść się na info-ogrzewanie czy muratora, to info dla tych dwóch upartych kolegów. Jestem tam (zapewne nie tylko ja) stałym czytelnikiem, o żadnych nowościach, tym bardziej uparcie jak jeden z drugim twierdzi, nie piszemy. Są pewne zasady, których się trzeba trzymać, a głównie rozmawiamy o peletowcach.

Ogarnijcie się, więcej dystansu smile

-------------------------

Schodzimy z tematu. O co w ogóle chodzi, może ktoś przypomnieć? Zmniejszamy spalanie czy utrzymujemy temp kotła na bezsensownym poziomie 40'C? smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#42 2018-01-08 00:41:59

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2359

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Goldii1987 napisał:

... kogo to obchodzi, że kocioł przewymoarowany...

No widzisz kolego... nawet nie potrafisz napisać... a co dopiero zrozumieć, więc nic dziwnego że bredzisz...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#43 2018-01-08 08:55:18

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Oto twoja rola. Moderator literówek.  Brak mózgu i tyle.

Offline

 

#44 2018-01-08 11:38:49

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1627

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Ale te 17 razy to tak na serio? O ekonomiczności w odpowiednim wątku czytał ? smile

Sano uzupełnienie MB20 o szamot zmniejszyło by te rozpalania ze 2x.

Ostatnio edytowany przez marecki (2018-01-08 11:40:12)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#45 2018-01-08 12:26:52

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Spoczko marku ale mam szamot bo mam luxury. Dużo bardziej ekonomiczne niż palenie na 20proc ciągle i kocioł biały a nie zajechany od sadzy. Nie da się zjechać z rozpalaniami poniżej 10, ale to jest zaleta tego kotła - nie potrzebuje energii to się wygasza.

Offline

 

#46 2018-01-08 12:32:59

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2359

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Goldii1987 napisał:

No po roku mogę powiedzieć, że to była strata czasu, bo i tak kocioł się przegrzewa po 14 razy na dobę ale w kotle biały nalot i spalanie niskie. Nie ma co kombinować z ustawieniami, a tymbardziej ingerować w instalacje zrobioną w doświadczonych instalatorów.

Kocioł pracuje tak jak tego oczekiwałem tzn. prawie jak gazowy. Zaladunek raz na tydzień...

Marecki... czepiasz się wink  zszedł do "14 razy" big_smile

Ale wnioski to "potrafi wyciągać"... nic nie zmienił w źle wykonanej instalacji... to co się niby miało zmienić?
Żenujące wypowiedź...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#47 2018-01-08 12:44:58

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1627

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Goldii1987 napisał:

Spoczko marku ale mam szamot bo mam luxury. Dużo bardziej ekonomiczne niż palenie na 20proc ciągle i kocioł biały a nie zajechany od sadzy. Nie da się zjechać z rozpalaniami poniżej 10, ale to jest zaleta tego kotła - nie potrzebuje energii to się wygasza.

Nie nie potrzebuje tylko nie potrafi wykorzystać co wytworzył i przekracza górną histerezę, która ma 5'C i palnik się wygasza. Palnik PB da się ustawić na dowolną moc (prawie, uogólniam), w kotle MB20 możesz sobie spokojnie ustawić to do 10kW albo jak ja np. do 8. Szamot powoduje dużą bezwładność kotła, nawet 14x to dla mnie nie tyle co fikcja co niezbyt zdrowy temat. Ile przez miesiąc pójdzie na to prądu, z 15kWh jak nic.

Ale co do białego nalotu przyznam rację z szamotem wewnątrz kotła, zupełnie inaczej to wygląda po wyjęciu. Gdzieś o tym wątek nawet miałem.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#48 2018-01-08 13:12:05

Goldii1987
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2017-11-30
Posty: 18

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Darecki nie liż dupy mareckiemu i tak nikt cię nie lubi.

Offline

 

#49 2018-01-09 11:06:48

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1627

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Nie doceniacie ciekawych informacji n/t instalacji to przecież nikt Was tu na siłę nie trzyma. Jak na razie w wątku deczko offtopu nie zaszkodzi.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#50 2018-04-04 18:37:01

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 58

Re: Temperatura kotła powyżej ustawionej

Posiadam palnik Platinum bio podłączony pod zbiornik akumulacyjny. Całość wraz z dodatkowym modułem. Wszystko ładnie się rozpala i wygasza. Problem mam z pewnie wadliwie zrobiona instalacja... A mianowicie temp góry bud. 60 dół 35 pięć w trybie auto i tu problem pięć się ładnie buja w ciągu dwóch godzin mam na piecu 70stop. Problem w tym że na instalacji mam ponad 2.2 bara a zawory bezpieczeństwa otw się przy 2.5. Więc dużo nie brakuje. Na zimnym piecu mam 0.5bara. Jest jakaś możliwość ograniczenia temp auto do np 65. Dodam że ręcznie ustaw jest na 58 ale pewnie to nie ma z tym nic wspólnego. Drugie pytanie w opcji bufor jest takie coś jak automatyczna temp Góra. Kto jest mi to w stanie wytłumaczyć na chłopski rozum

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson