Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2017-11-17 00:20:22

szymko
Udziela się
Od: Konin
Zarejestrowany: 2012-12-25
Posty: 51

Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Witam, obecnie ogrzewanie pracuje w trybie czasowym 5h-8h i 15h-20h.
Temperatura zadana kotła automatyczna. Kocioł w trakcie pracy automatycznie ustawia mi temperaturę 55, a w trybie czuwania ustawia temp. 50, następnie wychładza się o 15 stopni i ponownie załącza. Pompy są w trybie czuwania wyłączone więc szybko dobija temp i znów stygnie.
Jest to dla mnie dziwne gdyż i tak co chwilę się rozpala i podtrzymuje temp. kotła, a zarazem zużywa mi pellet.
Przypominam sobie, że wcześniej w ubiegłych sezonach i przed aktualizacją sterownika kocioł w trybie pracy działał na 55 lub dobierał sobie inne np 70 ale w trybie czuwania automatyczna temp ustawiała się na 7stopni więc kocioł praktycznie cały czas był wyłączony.

Czy można to w jakiś sposób ustawić, aby nie utrzymywał w trybie czuwania temp 50?
Jeśli np. wyjadę na 3 dni i ustawię w trybie czasowym pracę kotła na ten 3 dzień to i po co ma się rozpalać i gasić ?
Jak to zmienić ? czy jest sposób?

Szymko

Ostatnio edytowany przez szymko (2017-11-17 00:21:15)


Mini Bio 10, poddasze mieszkalne 120m2, wełna 20cm, sciany 10cm styropian, bez CWU

Offline

 

#2 2017-11-17 13:03:59

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Witaj kolego szymko
Na twoje pytania "czy da się to zmienić " odpowiedz brzmi tak, ale żeby coś zmienić trzeba wiedzieć co jest tam ustawione teraz.
Jeżeli podasz nam ustawienia swojego sterownika ( najlepiej wszystkie ) , to jest szansa , że uda się tak to zmienić , żeby działało jak chcesz.
W innym przypadku można zacząć zgadywać , ale to chyba będzie dłuższa droga.
Żeby cię uspokoić napiszę tylko, że ja też mam ustawione strefy czasowe i  w czasie postoju palnika , przy utrzymywanej temperaturze w pomieszczeniach , temperatura zadana kotła to właśnie to magiczne 7 stopni.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#3 2017-11-17 14:45:20

szymko
Udziela się
Od: Konin
Zarejestrowany: 2012-12-25
Posty: 51

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Ustawienia oczywiście mogę podać, jest ich sporo zapisze je w wolnej chwili.
W między czasie pomyślałem o tym czujniku pokojowym, może on ma znaczenie.
Kiedyś to magiczne 7 st również u minie działało, teraz z czujnika nie korzystam bo drażniło mnie załączanie pomp.
Sprawdzę tą sytuację z czujnikiem pokojowym ale to nie do końca załatwia sprawę, gdyż czujnik pokojowy w trybie czasowym steruje temp ekonomiczna i pokojowa. Więc przy zmniejszeniu temp w budynku poniżej ekonomicznej kocioł i tak się rozpali aby dogrzać,a zależy mi na tym aby kocioł nie pracował kiedy ja nie chce np... podczas mojego wyjazdu

Ostatnio edytowany przez szymko (2017-11-17 14:46:30)


Mini Bio 10, poddasze mieszkalne 120m2, wełna 20cm, sciany 10cm styropian, bez CWU

Offline

 

#4 2017-11-17 17:06:24

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

To już tych ustawień nie musisz kolego spisywać smile byłem pewny, że masz zamontowany czujnik pokojowy, a tu taki wynalazek smile palnik sobie pracuje od dechy dechy  przez 95% czasu na pełnej mocy , dochodzi do przekroczenia zadanej , potem górnej histerezy i koniec grzania aż nie spadnie temp na kotle o histerezę .
Ekonomi to w takim paleniu  trudno się dopatrzeć, o komforcie cieplnym nie wspominając.
Sprawdź tą sytuacje z czujnikiem  pokojowym kolego, a sprawę na czas wyjazdu załatwi przestawienie w sterowniku temperatury ekonomicznej na np 15 stopni . Do rozpalenia jeżeli dojdzie to tylko po to żeby tego domu totalnie nie wychłodzić co uchroni cię przed skutkami przemarzania ścian i konieczności długiego dogrzewania domu po powrocie.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#5 2017-11-24 09:33:12

akukut
Zaczyna się udzielać
Od: Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2017-11-21
Posty: 39

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

besix napisał:

To już tych ustawień nie musisz kolego spisywać smile byłem pewny, że masz zamontowany czujnik pokojowy, a tu taki wynalazek smile palnik sobie pracuje od dechy dechy  przez 95% czasu na pełnej mocy , dochodzi do przekroczenia zadanej , potem górnej histerezy i koniec grzania aż nie spadnie temp na kotle o histerezę .
Ekonomi to w takim paleniu  trudno się dopatrzeć, o komforcie cieplnym nie wspominając.
Sprawdź tą sytuacje z czujnikiem  pokojowym kolego, a sprawę na czas wyjazdu załatwi przestawienie w sterowniku temperatury ekonomicznej na np 15 stopni . Do rozpalenia jeżeli dojdzie to tylko po to żeby tego domu totalnie nie wychłodzić co uchroni cię przed skutkami przemarzania ścian i konieczności długiego dogrzewania domu po powrocie.

Hej,
również nurtuje mnie to. Do czego służy ta histereza kotła? Rozumiem jej sposób działania, ale jaki ma ona sens? Wg mnie w moim przypadku jedynymi warunkami załączenia się kotła powinno być zagrzanie CWU( w trybie czasowym) oraz załączenie CO (w trybie czasowym). Dla przykładu mam ustawione temp komfortowa 21,3 a ekonomiczna 20,5. Przez całą noc temperatura mi dzisiaj w nocy nie spadła do tych 20,5, ale piec się załączył raz na chwilę, bo temp na kotle była niższa niż histereza(u mnie 20stopni chyba). To załączenie było więc wg mnie czystą stratą. Po kiego grzyba więc to jest?


MiniBio10kW, brak bufora, brak pogodówki, czujnik pokojowy, kaloryfery z termostatami, podłogówka~30m2. Dom ~130m2 + garaż z 1 grzejnikiem, dom z pustaka ceramicznego, parterowy. Pellet-Gold Eco. Pierwszy sezon 2017/2018.

Offline

 

#6 2017-11-27 08:15:00

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 477

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Siema kolego akukut
U mnie takie zjawisko jakie opisujesz nie występuje , palnik nie uruchomi się jeżeli nie spadnie temperatura poniżej zadanej w domu, nawet jak temperatura na kotle spadnie poniżej ustawionej histerezy.
Więc u ciebie , albo ta temperatura spadła chociaż na chwilę poniżej 20,5, albo masz kulawe oprogramowanie sterownika , znam taki przypadek u jednego kolegi z tego forum. Na wiosnę będzie prawdopodobnie aktualizował oprogramowanie sterownika.


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#7 2017-12-26 11:25:04

akukut
Zaczyna się udzielać
Od: Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2017-11-21
Posty: 39

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Hej. Od ostatniego posta w ww. temacie upłynęło już trochę czasu, ale wiem, że załączanie się kotła u mnie jest wywołane jednak tą histerezą. Czy ktoś wie, kiedy będzie aktualizacja oprogramowania? Albo czy jest gdzieś aktualne oprogramowanie, ktòre można samemu ściągnąć? Wiem, że kilka lat temu pisaliście na tym forum o zbyt wolno działajæcej automatyce kotła, przez co zbyt wolno spadała moc w stosunku do wzrostu temperatury na kotle. Była więc kiedyś poprawka do tego. Piec kupiłem rok temu i mam jednak pewne objawy tamtych problemòw. Często (nie zawsze) wolno działa automatyka. Dzisiaj miałem taki dziwny objaw-zakręciłem 2 grzejniki, temperatura wzrosła na kotle a ten bałwan(mini bio)  ie zareagował szybko i ... wiadomo-wyłączył się. Pododobna sytuacja jest przy przełæczaniu się z grzania CWU na CO. Dlatego minimalną temp. załączania pomp mam jedynie o 2 stopnie niższą niż temp. na kotle, wtedy nie mam przegrzania.


MiniBio10kW, brak bufora, brak pogodówki, czujnik pokojowy, kaloryfery z termostatami, podłogówka~30m2. Dom ~130m2 + garaż z 1 grzejnikiem, dom z pustaka ceramicznego, parterowy. Pellet-Gold Eco. Pierwszy sezon 2017/2018.

Offline

 

#8 2017-12-26 11:49:29

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Jak coś, to sterownik wysyłaj prosto do Estymy. Poproś, aby nie wrzucili Ci oprogramowania, gdzie grzałka jest nagrzewana przez minutę w czasie zapłonu,bo to jest chore co wymyślili. Koszt u nich, to 142 zł .  Wysyłka w jedną stronę, to  Twój koszt. Przy okazji sprawdza Ci inne podzespoły.


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#9 2017-12-26 11:58:10

akukut
Zaczyna się udzielać
Od: Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2017-11-21
Posty: 39

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Czyli nie ma opcji darmowej aktualizacji co pewien czas tylko trzeba wysyłać i za to płacić? Kurde dziwne. Dodatkowo ''pozbywam'' się pieca na pewien czas.


MiniBio10kW, brak bufora, brak pogodówki, czujnik pokojowy, kaloryfery z termostatami, podłogówka~30m2. Dom ~130m2 + garaż z 1 grzejnikiem, dom z pustaka ceramicznego, parterowy. Pellet-Gold Eco. Pierwszy sezon 2017/2018.

Offline

 

#10 2017-12-26 12:07:43

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Nie chce Cie wprowadzac w błąd, ale chyba była jakaś akcja, że servisant wygrywał za darmoche, ale kurcze nie pamiętam:)  jakie były tego zasady smile  czy to chodziło o kotły na gwarancji czy coś innego

Ja czekam do wiosny. Teraz nie mam ochoty  " pozbywać"  się ciepła.

P. S. 
142 zł to koszt z wymianą procesora smile  +  aktualizacja.

O samą aktualizacje dopytaj...

Ostatnio edytowany przez Andrzej47op (2017-12-26 12:09:05)


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#11 2017-12-26 12:13:55

akukut
Zaczyna się udzielać
Od: Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2017-11-21
Posty: 39

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Dopytam. Skoro mam piec na gwarancji, to powinni to zrobic. Tak wogole to podam Wam moja wersje oprogramowania: Sys grzewczy 1.29. Wersja paleniska 1.31. Kustomizacja 3.63. Rdzen 1.19. Moze ktos majacy mini bio powie, czy to stara wersja?


MiniBio10kW, brak bufora, brak pogodówki, czujnik pokojowy, kaloryfery z termostatami, podłogówka~30m2. Dom ~130m2 + garaż z 1 grzejnikiem, dom z pustaka ceramicznego, parterowy. Pellet-Gold Eco. Pierwszy sezon 2017/2018.

Offline

 

#12 2017-12-26 12:22:18

Andrzej47op
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 379

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Rozmawiając z człowiekiem  z Estymy i mówiąc mu jakie chciałbym mieć parametry, to sam nie potrafił mi odpowiedzieć jakie to jest oprogramowanie i o jakim numerze, gdyż wyszło trochę tego i raz coś usunęli, a raz coś dodali, a były na forum już przykłady, że użytkownik pisał, że ma najnowsze oprogramowanie, a nie ma wszystkich funkcji.


Super mini bio z popielnikiem big_smile

Offline

 

#13 2017-12-26 21:27:49

akukut
Zaczyna się udzielać
Od: Dolnośląskie
Zarejestrowany: 2017-11-21
Posty: 39

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Czyli jednym słowem estyma działa troche jak kostrzewa-nikt nic tam nie wie i jest bajzel. No nic, przedzwonie tam jutro i będę działał.


MiniBio10kW, brak bufora, brak pogodówki, czujnik pokojowy, kaloryfery z termostatami, podłogówka~30m2. Dom ~130m2 + garaż z 1 grzejnikiem, dom z pustaka ceramicznego, parterowy. Pellet-Gold Eco. Pierwszy sezon 2017/2018.

Offline

 

#14 2017-12-27 10:00:03

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

akukut napisał:

Hej. Od ostatniego posta w ww. temacie upłynęło już trochę czasu, ale wiem, że załączanie się kotła u mnie jest wywołane jednak tą histerezą. Czy ktoś wie, kiedy będzie aktualizacja oprogramowania? Albo czy jest gdzieś aktualne oprogramowanie

Nie ma i nie będzie w estymie już aktualizacji. Jest o tym dosyć spory wątek z listą życzeń.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#15 2017-12-28 03:38:42

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

marecki napisał:

...
Nie ma i nie będzie w estymie już aktualizacji. Jest o tym dosyć spory wątek z listą życzeń.

Marecki... ta "lista życzeń", została w większości zrealizowana... ale w nowej odsłonie oprogramowania, które funkcjonuje w regulatorach najnowszej generacji... Igneo Touch.
Wiem... bo mam smile

A na aktualizacje, które by coś istotnego wniosły w funkcjonowanie starszych sterowników, to raczej nie ma już szans... co do tego, to raczej nie ma złudzeń...


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#16 2017-12-28 07:59:21

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Raczej w zupełnie nowej odsłonie sterownika smile Niestety tego co wymieniłeś wątek nie dotyczy.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#17 2017-12-28 12:51:43

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

akukut napisał:

Czyli nie ma opcji darmowej aktualizacji co pewien czas tylko trzeba wysyłać i za to płacić? Kurde dziwne. Dodatkowo ''pozbywam'' się pieca na pewien czas.

Nic nie musisz nigdzie wysyłać... skoro masz cały zestaw na gwarancji...

A po wtóre, nie kupowałeś tego z Estymy, tylko firmuje to Kostrzewa, więc to jest ich problem, a nie Estymy, gdyż soft jest optymalizowany pod palniki...

Po trzecie...
Jeśli kupowałeś zestaw "rok temu", tak jak pisałeś... to powinieneś zrobić przegląd kotła i palnika, po 1 roku użytkowania, więc przy okazji tego przeglądu serwisowego, mógłbyś temat softu uzgodnić z serwisantem wykonującym przegląd...

Czy to jest naprawdę taki problem?


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#18 2017-12-28 18:54:46

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Dokładnie jak pisze darecki. Przy przeglądze cisnąc serwisanta niech wgra najnowszy dostępny firmware, powinien zrobić to bez problemu (sam tak miałem i to nie raz). Histerezy 5'C dla kotła ona niestety nie zmieni, palnik zawsze zrobi STOP po przekroczeniu 5'C od zadanej.

-------------
p.s. Darecki dlaczego nie opisujesz sterownika, który obecnie masz? Mam ci pomódz? Wiesz, że jak wpadnę w nerwy to ci pomogę przecież, a czynię to nad wyraz skutecznie wink


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#19 2017-12-28 20:08:47

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Marecki... a niby komu mam opisywać, skoro nie było pytań o ten sterownik na forum?


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#20 2017-12-28 20:10:55

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

A tak o.

Ładnie umiesz pisać i dużo to pisz. Komuś się przyda, własne spostrzeżenia są cenne.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#21 2017-12-28 21:03:37

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 838

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

marecki napisał:

Dokładnie jak pisze darecki. Przy przeglądze cisnąc serwisanta niech wgra ...

-------------
p.s. Darecki dlaczego nie opisujesz sterownika, który obecnie masz? Mam ci pomódz? Wiesz, że jak wpadnę w nerwy to ci pomogę przecież, a czynię to nad wyraz skutecznie wink

Nie ma co cisnąć, zamawiając serwisanta do corocznego przeglądu, zgłoś konieczność aktualizacji oprogramowania.
I nie płać za usługę, jeśli nie wykona update. I poszczuj go psami. Chyba, że masz aktualną wersję i sprawa jest bezprzedmiotowa.

P.s. Pochwal się Darecki, co Ty za zabawkę nabyłeś?


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#22 2017-12-28 22:06:38

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

dobrze gadasz dać ci wódki

Wszak nie od dzisiaj wiadomo (czytaj starzy wyjadacze wiedzą o co kaman) że miał pewnego razu serwisant szczęście, że byłem trzeźwy. Funkcję chciał mi przestawiś w serwisowym. Odważny...

smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#23 2017-12-28 22:12:34

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 838

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Więcej tego błędu nie popełniłeś, czy też się wyślizgnął? Hehe


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#24 2017-12-28 23:52:14

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1628

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

Nie wypuściłem go, wódki pić nie chciał, kawy też, w ogóle jakiś taki spracowany.... ale soft wgrał. Wzór chłop tak na serio.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#25 2017-12-29 01:22:47

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2362

Re: Program czasowy, a temperatura kotła w czasie czuwania

fotlot napisał:

... Chyba, że masz aktualną wersję i sprawa jest bezprzedmiotowa.

P.s. Pochwal się Darecki, co Ty za zabawkę nabyłeś?

"Chyba" ma aktualną wersję... bo od jesieni 2016 roku, regulatory kotłowe opuszczały z tym softem fabrykę Kostrzewy... więc serwisant nic nowego nie wymyśli wink

P.S.
Fotlot... to nie jest dobre miejsce, na pisanie o Igneo Touch... bo opisywane tu problemy np. dotyczące górnej histerezy kotła... tego sterownika nie dotyczą wink
W nim akurat, Estyma zastosowała w pełni regulowaną histerezę, która ma 20 stopni... więc trudno to przekroczyć big_smile


Zestaw Pellets 100-16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator IgneoTouch z modułem BIG oraz Lambda + VideRoom i VideNet. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N. Komin zakończony regulatorem ciągu SmartFlow. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów). Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson