Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2017-09-22 09:06:16

borek83
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2017-07-19
Posty: 5

Program czasowy

Witam.

To mój pierwszy post także prosze o wyrozumiałość.
Posiadam piec Mini bio 10kw - sterownik platinum bio. Jak dotąd podgrzewałem tylko wode uzytkową, z powodu niższych temperatów chce powoli zacząc ogrzewać w koncu pokoje. Na tą chwile nie posiadam czujnika pokojowego (zamówiony). Chciałem tak jak w przypadku cieplej wody zaprogramowac sobie godziny pracy pieca, więc włączyłem obwód nr 2 który jest odpowiedzialny za puszczanie wody na grzejniki, w nastawach ustawiłem program czasowy a w programie czasowym wybrałem godziny pracy pieca. Wszystko fajnie piec sie uruchamia i grzeje wode, jednak jest problem z wyłaczeniem sie go. Wczoraj miał grzać do 21 i po tej godzinie chodzila tylko dmuchawa temp 55 stopni , schodze do piwnicy o 21.40 a piec na nowa chodzi podajac paliwo i spalajac pelet. I tu moje pytanie jak ma wygladac praca pieca, kiedy powinien sie wyłaczyć?

Offline

 

#2 2017-09-22 09:58:49

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 152

Re: Program czasowy

kolego borek83 trochę mało informacji podajesz , to że kocioł dalej pracował o 21.40 mogło wynikać z prozaicznego złego ustawienia zegara w sterowniku , ale tego nie wiemy


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#3 2017-09-22 10:28:20

borek83
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2017-07-19
Posty: 5

Re: Program czasowy

Zegar? czyli ustawienie godziny? jesli chodzi o to to na pewno jest dobrze ustawiona. Brak czujnika pokojowego moze miec cos z tym wsplolnego? jakie informacje mam jeszcze podać?

Offline

 

#4 2017-09-22 11:23:07

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 152

Re: Program czasowy

Brak czujnika pokojowego nie może mieć wpływu na to, że twój palnik przy włączonym programie czasowym sobie dalej pracuje . Czujnik pokojowy jest potrzebny w trybie auto , kiedy to wskazania tego czujnika decydują o pracy twojego palnika ( kotła ) Masz coś nie tak w ustawieniach , albo zjechany sterownik .


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

#5 2017-09-22 23:59:42

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Program czasowy

Zacytuję w całości... żeby czasem ten post się nie "ulotnił przypadkiem" wink

besix napisał:

Brak czujnika pokojowego nie może mieć wpływu na to, że twój palnik przy włączonym programie czasowym sobie dalej pracuje . Czujnik pokojowy jest potrzebny w trybie auto , kiedy to wskazania tego czujnika decydują o pracy twojego palnika ( kotła ) Masz coś nie tak w ustawieniach , albo zjechany sterownik .

Kolega besix wyrasta nam tu na faworyta... w kategorii najgorszy doradca forum... bez obrazy... ale jedyne co wiesz, to... że nic nie wiesz.

I tu pomoże nam mały cytat z instrukcji dołączonej do sterownika Estymy wink (rozdział - Dla Instalatorów)

"Przykład programowania czasowego"
"Programowanie czasowe jest możliwe tylko przy współpracy z pokojowym czujnikiem temperatury."
"Pokojowy czujnik temperatury jest akcesorium opcjonalnym!"
"UWAGA
Temperatura  komfortowa  i  ekonomiczna  może  się różnić od ustawionej temperatury różnych obwodów. Aby  ustawienia  harmonogramu  funkcjonowały  poprawnie należy także ustawić harmonogram dla temperatury komfortowej i ekonomicznej."

P.S.
Sterownik raczej nie jest "zjechany" cokolwiek to znaczy wink ... "zjechany" okazała się besix...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#6 2017-09-23 09:03:17

Andrzej47op
Udziela się
Zarejestrowany: 2017-09-14
Posty: 102

Re: Program czasowy

Czyli co? Kupując kocioł Kostrzewy będziemy zmuszeni po czasie dokupić czujnik pokojowy chcąc używać kotła w trybie czasowym.

Ostatnio edytowany przez Andrzej47op (2017-09-23 09:05:42)

Offline

 

#7 2017-09-23 10:07:49

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Program czasowy

Program czasowy działa bez problemu również bez czujnika pokojowego. Darecki oczywiście słusznie dał prawidłowy sposób książkowy. Nie jest to oczywiście rozwiązanie standardowe ale po części pisane było juz o tym na forum. Po prostu można zasymulować temperaturę opornikami podłączonymi do sterownika.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#8 2017-09-23 12:40:28

borek83
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2017-07-19
Posty: 5

Re: Program czasowy

Dziekuje bardzo za pomoc. Przy okazji mam pytanie do czujnika pogodowego, czy naprawde zmniejsza spalanie pelletu czy jest jednak zbyteczny?

Offline

 

#9 2017-09-23 13:42:28

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Program czasowy

Jakbyś tego nie robił i tak kW energii musisz w dom "władować". Czy sobie to uprościsz czujnikami wszelkiego typu, i piec będzie ci się załączał automatycznie na podstawie czujników, czy zrobisz to ręcznie Twoja sprawa. Ale i tak kW muszą być jak chcesz mieć ciepło w dupę.

Ja np. nie mam żadnych czujników, piec włączam ręcznie i wyłączam. Jak mu na to nie pozwolę, ma opcji żeby załączył się sam, nawet do CWU. Nazwałem to kiedyś "palenie ręcznie automatem" :


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#10 2017-09-24 01:12:10

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Program czasowy

marecki napisał:

Program czasowy działa bez problemu również bez czujnika pokojowego...

Marecki... jak Ty możesz pisać, że coś działa bez problemu, skoro nie działa tak jak być powinno.

Programowanie czasowe, polega na ustawieniu temperatur, jakie mają panować w pomieszczeniach...
Więc nie może prawidłowo działać dzięki "oszukańczemu" opornikowi, który symuluje tylko jedną temperaturę... bo przecież programuje się w harmonogramie 2 temperatury... komfortową i ekonomiczną.

Więc jak ma kocioł decydować o temp. pokojowej, jeśli tej temperatury nie zna?
Oczywiście faktycznej temp., która tam panuje...
Jak ma się wyłączyć po osiągnięci temp. komfortowej?
Jak ma pozwalać na spadek temp. w okresach, gdzie zaprogramowana została temp. ekonomiczną?

Trochę problematyczne, jest to "bezproblemowe działanie programu czasowego"...


borek83 napisał:

... Jak dotąd podgrzewałem tylko wode uzytkową, z powodu niższych temperatów chce powoli zacząc ogrzewać w koncu pokoje. Na tą chwile nie posiadam czujnika pokojowego (zamówiony). Chciałem tak jak w przypadku cieplej wody zaprogramowac sobie godziny pracy pieca,...

Kolego borek83... w ustawieniach harmonogramu czasowego, nie określa się "godziny pracy pieca"...
Kocioł realizuje zapotrzebowanie na energię, jakie zgłaszają elementy systemu grzewczego.
Pamiętać trzeba, że programowaniu czasowemu podlegają obwody grzewcze... a także bufor, którego nie masz, oraz zasobnik C.W.U.,który już używałeś... ale akurat do jego grzania, nie było w zasadzie sensu używać programowania czasowego, jeśli ciepła woda może być potrzebna o każdej porze dnia, lub nawet nocy.
Wystarczy ustawienie trybu pracy C.W.U. na "stały"... oraz kotła w trybie "auto"... i wtedy kocioł będzie pracował, aby dogrzać wodę do temp. komfortowej, a po jej osiągnięciu palnik zostanie wygaszony.

Jest jeszcze kilka parametrów do dostrojenia, aby dogrzewanie samego C.W.U. działało optymalnie, wykorzystując jak najmniejszą ilość paliwa... ale teraz nie czas i miejsce na takie opisy, bo nie o to pytałeś...

borek83 napisał:

... mam pytanie do czujnika pogodowego, czy naprawde zmniejsza spalanie pelletu czy jest jednak zbyteczny?

A kto Ci powiedział, że sam czujnik pogodowy "naprawde zmniejsza spalanie pelletu"?

Jeśli nie posiadasz żadnej automatyki, która informacje z czujnika "pogodowego" może wykorzystać do optymalizacji pracy obwodu grzewczego, przez dobór temperatury zasilania tegoż obwodu, czynnikiem grzewczym o zmiennej temperaturze, w zależności od potrzeb... to jest on zbyteczny... gdyż sam czujnik "pogodowy" nic nie znaczy.

Ale w instalacjach, wykorzystujących siłowniki mieszaczy, a więc także zmienną temperaturę zasilania... czujnik "pogodowy" robi robotę smile

P.S.
Marecki... z tym brakiem czujników, to przesadziłeś chyba wink... bo w zasobniku C.W.U., to raczej czujnik posiadasz.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#11 2017-09-24 09:06:59

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Program czasowy

Jest wykład. Nigdzie nie napisałem, że działa prawidłowo, czy że może działać prawidłowo ale jak najbardziej jest możliwe. To raz a dwa po części dzięki zaworom termostatycznym również taką opcje da się dostroić. Ja u siebie załączam wszystko ręcznie i.... też działa.

Z czujnikiem CWU masz mnie za idiotę?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#12 2017-09-24 11:20:02

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Program czasowy

Marecki... czytaj uważnie, zanim coś potwierdzisz i się pod tym podpiszesz wink

marecki napisał:

...
Ja np. nie mam żadnych czujników, piec włączam ręcznie i wyłączam. Jak mu na to nie pozwolę, ma opcji żeby załączył się sam, nawet do CWU....

Ja niczego tu nie zmieniałem..


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#13 2017-09-24 11:56:12

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Program czasowy

No bez jaj, obowiązkowy czujnik temp pieca i bojlera jakiś jest, nawet 4 czujniki bo kominek smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#14 2017-09-24 13:56:55

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Program czasowy

marecki napisał:

... dzięki zaworom termostatycznym również taką opcje da się dostroić....

"Bez jaj"... marecki... zawory termostatyczne, w rozbudowanej instalacji niskotemperaturowej to jest nieporozumienie, gdyż nie dają możliwości zastosowania automatycznej regulacji temp. zasilania obwodu w zależnie od zmieniających się warunków oraz tempa rozgrzewania pomieszczeń...

Rozumiem, z tego co piszesz, że w sezonie zimowym nic innego nie robisz, tylko siedzisz przy swoim zaworze  termostatycznym od podłogówki... sprawdzając stale temperaturę w pomieszczeniach i  temperaturę zewnętrzną... aby optymalnie dobrać, czyli "dostroić"... temperaturę zasilania podłogi.
Bo warunki zewnętrzne, potrafią zmieniać się dynamicznie... natomiast podłogę łatwiej jest rozgrzać... niż to rozgrzewanie powstrzymać... nie posiadając automatyki sterującej tym zarządzaniem w czasie rzeczywistym, która to automatyka ma zastosowanie w przypadku użycia mieszacza z siłownikiem tegoż mieszacza...

Marecki... Twoje próby udowadniania, że instalacja podłogowa, pozbawiona automatyki, może być funkcjonalna... są coraz bardziej komiczne...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#15 2017-09-25 09:14:26

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Program czasowy

Jak zrobisz izolację budynku to może wtedy zrozumiesz co to jest bezwładność temperaturowa budynku z grubego muru. Wtedy zmieni ci się wersja co do instalacji i zaworów.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#16 2017-09-25 12:35:16

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Program czasowy

marecki napisał:

Jak zrobisz izolację budynku to może wtedy zrozumiesz co to jest bezwładność temperaturowa budynku z grubego muru. Wtedy zmieni ci się wersja co do instalacji i zaworów.

Marecki... wtedy, to dołożę jeszcze do sterownika regulator pokojowy... aby wykorzystać dodatkowo "współczynnik korekcji"... bo w przypadku większej bezwładności... potrzebna jest jeszcze bardziej precyzyjna i szybciej reagująca automatyka sterująca.

Chciałeś znaleźć merytoryczny argument... a napisałeś jedną z większych bzdur.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#17 2017-09-25 13:07:30

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Program czasowy

A napisz mi, w którym miejscu na tym forum bzdury nie napisałem (nie napisaliśmy wszyscy)? Wszyscy oprócz ciebie to głąby i piszą bzdury, mają złą instalacje, nie mają bufora i ogólnie syf kiła i mogiła. Rozjeb...ś to forum doszczętnie.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#18 2017-09-25 22:52:45

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Program czasowy

Marecki... myślisz, że jak będziesz tu histeryzował i tupał nogą, to zmienisz fizykę budowli?
Jeśli chodzi o utrzymywanie stałych temperatur pomieszczeń ogrzewanych podłogowo, przy pomocy zawory termostatycznego... to zawsze pisałeś bzdury... i nic się jak widać nie zmienia...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#19 2017-09-30 08:06:02

borek83
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2017-07-19
Posty: 5

Re: Program czasowy

Witam. Dotarł czujnik pokojowy estyma ctp-02r i został podłaczony, jednak coś jest nie tak, podaje przykłąd - temp na czujniku 23.5 w nastawach ustawiam tem. komfortową 21.5 program czasowy - mimo osiagnietej zadanej temperatury piec sie załącza. Co może być przyczyną? Jeszcze jedno pytanie do posiadaczy tego czunika pokojowego czy u was dioda na odbiorniku swieci caly czas?

Offline

 

#20 2017-09-30 15:56:26

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Program czasowy

borek83 napisał:

Witam. Dotarł czujnik pokojowy estyma ctp-02r i został podłaczony, jednak coś jest nie tak...

A czy został on też aktywowany w oprogramowaniu sterownika?


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#21 2017-10-01 12:59:47

borek83
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2017-07-19
Posty: 5

Re: Program czasowy

Tak został aktywowany,w opcji stan widac temperature pokoju. Prosze mi napisac jak powinna wygladac prawidlowa praca pieca, kied zalacza się pompka itd

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson