Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#251 2016-11-24 10:55:03

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

lewander napisał:

Rozumiem, że 7 stopni jest to tem kotła. Co w sytuacji, jak na zewnątrz jest tem minusowa, kocioł jeszcze ma tem większą od 7, a w części budynku następuje zamarzanie wody w układzie.

Jak to było zrealizowane w twoim G115 przed konwersją?

Zakładasz :przy minusowej temp. w części budynku zamarza woda w układzie. Rozumiem , że piszesz o CWU(brak cyrkulacji) czy woda zimna?
A czy budynek jest izolowany(ocieplony) Czy instalacja jest izolowana.Wnioskuję brak izolacji.
Zawsze na końcu pozostaje jakieś wyjście, (przewód grzewczy elektryczny)albo rozszczelnienie kranu.

Jeśli to nie jest top secret, to z jakiego jesteś regionu?

Ostatnio edytowany przez fotlot (2016-11-24 10:58:46)


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#252 2016-11-24 11:18:37

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Teraz to tylko podaje przykład. W sterowniku buderusa było to zrobione w dwojaki sposób, jeżeli tem na zewnątrz spadnie poniżej 2 stopni to uruchamiał pompy w obiegach (ruch wody w instalacji), oraz ustawiana tem minimalna kotła na poziomie 30 stopni.

A pisałem o sytuacji przy uruchomionym sterowniku, a wyłączonym obiegu grzewczym.

Kotłownie mam w piwnicy gdzie jest i tak dużo cieplej niż w pozostałej części budynku. Spokojnie budynek ocieplony, rury też, cyrkulacje cwu również posiadam. Mieszkam w woj. mazowieckim.

Rozumiem, że jak tem spadnie poniżej 7 stopni to pompy też pójdą w ruch po przekroczeniu przez tem kotła parametru min tem pracy pomp.

Offline

 

#253 2016-11-24 11:29:37

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

lewander napisał:

Spokojnie budynek ocieplony, rury też, cyrkulacje cwu również posiadam. Mieszkam w woj. mazowieckim..

To musiało by być -20* przez tydzień i brak domowników aby coś miało przyłapać. Na mazowszu takie mrozy to raczej niespotykane.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#254 2016-11-24 11:35:31

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

lewander napisał:

...
Dział serwisu już wszystko wyjaśnił, instalacja może działać bez sterowników pokojowych tak jak pisałem. Po osiągnięciu tem obiegu (co) kocioł nie przechodzi w tryb wygaszania tylko działa jeszcze przez pół godziny z mocą minimalną (tak napisany program) i dopiero zakończy swoją pracę.

Zabrakło w sterowniku jednego parametru - max tem kotła.
...

Bzdury...

Jak Ty chcesz sterować temperaturą grzejnikowego obiegu C.O. jeśli nie masz tam mieszacza z siłownikiem, oraz czujnika C.O.
Ale masz za to, duże problemy z logicznym myśleniem...

Wymyślasz sobie kolejne wersje swoich sennych fantazji...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#255 2016-11-24 20:21:22

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

lewander napisał:

...
Piszesz, że do układu grzejnikowego powinien być dołożony czujnik co i mieszacz. W podstawowym sterowniku nie ma dla nich miejsca. Trzeba by go przepiąć na dodatkowy moduł. Ja akurat teraz mam ten element, ale co z użytkownikami którzy mają tylko sterownik palnika. Twoim rozumowaniem kolego sterownik w takiej sytuacji NIGDY nie będzie działał w trybie auto?

Napisałem... że w Twoim konkretnie przypadku... skoro już posiadasz sterowanie pogodowe... to do pełnej automatyzacji... potrzebny jest mieszacz z siłownikiem, czujnik C.O. i czujnik pokojowy... i dopiero wtedy to będzie naprawdę miało sens...

A do prawidłowego działania sterownika w trybie auto, wystarczy tylko i wyłącznie czujnik pokojowy, który podłączony jest wprost do sterownika...

Dlatego, że ten sterownik... wcale nie jest tylko sterownikiem palnika... jak Ty to napisałeś... ale także sterownikiem kotła... oraz jednego obwodu C.O. który może być sterowany czujnikiem pokojowym...a także jednym obwodem C.W.U. który jest sterowany czujnikiem temperatury zasobnika...

I to wystarcza... do prawidłowej pracy kotła w trybie "auto"...

Więc użytkownikami... to Ty się nie przejmuj... bo Oni wiedzą co posiadają i co im jest niezbędne do automatycznej pracy kotła i ogrzewania...

Chyba, że będą to tacy jak Ty użytkownicy, którzy nawet  nie mają pojęcia o tym co kupili...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#256 2016-11-24 21:21:18

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Niech żaba nie podstawia łap jak kozy kują.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#257 2016-11-24 21:46:01

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Sternik90 napisał:

... może na elektrodzie by się kolega wykazał.

Nie jestem spawaczem... coś się koledze pomyliło wink

Masz może kolego coś do powiedzenia... w temacie pracy kotła w trybie "auto"?... bo jak nie... to nic tu po Tobie.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#258 2016-11-24 22:17:57

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Kolega darecki jest zakompleksionym gburem i taki ma styl bycia i wypowiedzi.

I chyba sam nie wiesz co mówisz. Przejrzyj sobie wytyczne projektowe, bądź schematy innych firm. Kostrzewa tak to sobie wymyśliła, nie inaczej. Tylko o wszystkich takich kwestiach powinien informować ich przedstawiciel, który był oglądał i mówił które elementy są niezbędne. Jak widać mało co wiedział o oferowanych produktach firmy kostrzewa.

Nie martwię się o innych użytkowników tylko zastanawiam się nad sposobem projektowania pracy sterownika.

Nie pisałem, że chcę sterować. Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Przy takim rozwiązaniu (pół godzinna praca palnika) wystąpi duża bezwładność układu, niekontrolowany wzrost tem.
Nie rozumiem tylko dlaczego takie rozwiązanie jest przy pracy auto, a przy pracy ciągłej tego nie ma, palnik gaśnie po przekroczeniu ustawionej tem + histerezy. Serwis kostrzewy tłumaczy to ochroną grzałki w palniku. Sterownik i tak wylicza sobie tem źródła zasilania. Wystarczyło dopisać kilka komend w programie, żeby kocioł nie przekraczał tych wartości. Ten temat uważam za zamknięty.

Zwracam się teraz do użytkowników, którzy mają sterownik pokojowy. Czy kocioł kończy swoją pracę po osiągnięciu tem źródła czy i tak grzeje dalej. Czy istnieje szansa, żeby kocioł nie grzał powyżej tem 80 stopni?

Offline

 

#259 2016-11-24 22:35:03

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Ok, dzięki za informację. Jak brałem dodatkowy moduł to chciałem też dokupić jeden sterownik pokojowy, ale nie mieli na stanie. Trzeba będzie domówić.

Naprawdę polityka firmy jest beznadziejna. Żeby sterować trzeba wyposażyć się we wszystkie możliwe peryferia. Żerowanie na kliencie. A że do pracy auto wymagany jest sterownik pokojowy nigdzie nie ma żadnej wzmianki.

Ostatnio edytowany przez lewander (2016-11-24 22:35:35)

Offline

 

#260 2016-11-24 23:54:55

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

lewander napisał:

...
Nie rozumiem tylko dlaczego takie rozwiązanie jest przy pracy auto, a przy pracy ciągłej tego nie ma, palnik gaśnie po przekroczeniu ustawionej tem + histerezy. Serwis kostrzewy tłumaczy to ochroną grzałki w palniku....

Nic nie wiesz o pracy kotła w trybie "auto"... tak samo, jak nie masz pojęcia o pracy palnika, gdy kocioł jest ustawiony w trybie "ciągłym"... bo po optymalnej konfiguracji... palnik w ogóle nie gaśnie i działa 24h na dobę... tak długo, jak będzie chciał tego użytkownik...

A co ma do tego... jakaś tam "ochrona grzałki w palniku"... skoro używana jest ona tylko podczas rozpalania... czyli w trybie "ciągłym"... może to być np. raz na 2 tygodnie..
To chyba już tylko sam potrafisz zrozumieć... bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego..

P.S.
Pisałeś nam tu referaty o wyższości technologii, zastosowanych w sterowaniu do kotła  firmy buderus... więc proponuję zapoznać się z jego opisem... gdyż wynika z niego jasno, że sterownik, też ma budowę modułową, i nie otrzymuje się w zestawie podstawowym żadnych rewelacji...

http://www.instalrogra.pl/index.php?page=produkty&k=Buderus&id=9

Wynika z tego... że nie znasz nawet sprzętu który wcześniej użytkowałeś...

Bo jeśli chodzi o "sterownik palnika" wink to można go tak skonfigurować, że nawet  bez dodatkowych czujników, kocioł będzie pracował nieprzerwanie do czasu... aż użytkownik zadecyduj o wygaszeniu palnika...
A o przekraczaniu temp. maksymalnej  kotła nie ma mowy... bo wszystko jest do oprogramowania...

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-11-24 23:57:23)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#261 2016-11-25 00:08:12

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

darecki napisał:

A co ma do tego... jakaś tam "ochrona grzałki w palniku"... skoro używana jest ona tylko podczas rozpalania... czyli w trybie "ciągłym"... może to być np. raz na 2 tygodnie..
To chyba już tylko sam potrafisz zrozumieć... bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego..

Chyba napisałem, że są to informacje uzyskane od SERWISU FABRYCZNEGO KOSTRZEWY z którym się dziś kontaktowałem.

Może i nic nie wiem, ale po to jest forum żeby pomóc innym, a nie się tylko wymądrzać i nic nie wnosić do tematu. Co właśnie robisz nagminnie nie tylko w tym temacie.

Rozumiem, że dużo wiesz o ustawieniach tego sterownika, a może tylko podbijasz posty, bo nic konkretnego nie piszesz. Możesz mi napisać czy jak dokupię sterownik pokojowy to mam szansę ograniczyć temperaturę kotła do 80 stopni przy pracy auto?

darecki napisał:

Pisałeś nam tu referaty o wyższości technologii, zastosowanych w sterowaniu do kotła  firmy buderus... więc proponuję zapoznać się z jego opisem... gdyż wynika z niego jasno, że sterownik, też ma budowę modułową, i nie otrzymuje się w zestawie podstawowym żadnych rewelacji...

http://www.instalrogra.pl/index.php?page=produkty&k=Buderus&id=9

Wynika z tego... że nie znasz nawet sprzętu który wcześniej użytkowałeś...

W tamtym sterowniku jest całkowicie inny algorytm sterowania, ale z Tobą nie będę się zagłębiał w ten temat.

Offline

 

#262 2016-11-25 00:49:53

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Nie "zagłębiaj" się kolego... bo tylko się pogrążysz... gdyż to co już napisałeś wystarczy... do wyrobienia sobie opinii o Twojej niewiedzy..

To na czym stanęło?

Na zakupie czujnika pokojowego? big_smile

Więc po co było wypisywanie tych dyrdymałów?
Więcej czytaj... a mniej się rozpisuj na tematy nie związane ze sterowaniem, które masz teraz używać... bo nikogo tu raczej nie interesuje sterownik kotła olejowego... gdyż forum to dotyczy kotłów i palników pelletowych...

A jeśli już chodzi o dokupowanie  czujnika pokojowego... to musisz koniecznie myśleć w liczbie mnogiej... czyli o dwóch sztukach... po jednej na każdy obwód grzejny...
No i ten czujnik temp. C.O. będzie jeszcze bardzo przydatny... więc nic się nie zmieniło w zaleceniach...
Jedynie mieszacz na obwodzie grzejnikowym mogę Ci odpuścić wink skoro tak bardzo się opierasz...

A wtedy wyregulujesz wszystko... tak jak sobie wymarzyłeś... choć innymi metodami niż planowałeś... ale to jest najmniejszy szczegół.
Najważniejsze, jest to, że takie  sterowanie, będzie działało dużo precyzyjniej, niż to co miałeś w buderusie... bo była to wersja "biedao" big_smile


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#263 2016-11-25 01:38:23

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Post bez wyśmiewania się i wywyższania się byłby postem straconym, chyba ktoś ma jakieś kompleksy.
To Ty się nakręcasz i wracasz do informacji o których inni już nie dyskutują.

Skoro jest to forum o kotłach i palnikach pelletowych to ogranicz informacje w postach do właśnie tego zagadnienia, a liczba pisanych dyrdymałów spadnie.

Ok, dokupuję czujniki pokojowe, czujnik CO. Następnym krokiem będzie przepięcie obiegu grzejnikowego do modułu dodatkowego, wtedy w systemie będzie trzeba uaktywnić trzy obiegi (jeden ze sterownika głównego + 2 z dodatkowego). Obieg 1 będzie wyłączony (obieg w sterowniku głównym), 2 grzeniki, 3 podłogowe.  Bez mieszacza czujnik co grzejników będzie wskazywał tę samą tem co czujnik kotła. W jaki sposób nastąpi ograniczenie tem kotła albo którym parametrem będzie można to zrealizować.

Ostatnio edytowany przez lewander (2016-11-25 01:39:25)

Offline

 

#264 2016-11-25 06:23:23

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

lewander napisał:

...
Skoro jest to forum o kotłach i palnikach pelletowych to ogranicz informacje w postach do właśnie tego zagadnienia, a liczba pisanych dyrdymałów spadnie.

Ok, dokupuję czujniki pokojowe, czujnik CO. Następnym krokiem będzie przepięcie obiegu grzejnikowego do modułu dodatkowego, wtedy w systemie będzie trzeba uaktywnić trzy obiegi (jeden ze sterownika głównego + 2 z dodatkowego). Obieg 1 będzie wyłączony (obieg w sterowniku głównym), 2 grzeniki, 3 podłogowe.  Bez mieszacza czujnik co grzejników będzie wskazywał tę samą tem co czujnik kotła. W jaki sposób nastąpi ograniczenie tem kotła albo którym parametrem będzie można to zrealizować.

Przeczytaj swoje wcześniejsze posty, to zrozumiesz, że cała ta Twoja pisanina była bez sensu, bo i tak stanęło na tym, co napisałem Ci już na samym początku....
i nie tylko ja, bo kolega Fotlot także to samo Ci pisał, ale widząc Twój upór, odpuścił sobie dyskusję z Tobą...

Więc trochę samokrytycyzmu by się koledze przydało,. tym bardziej, że doszukiwanie się kompleksów u innych, świadczy o własnym zakompleksieniu...

Więc wracając do tematu głównego tego forum...
Dokup te brakujące komponenty... podłącz prawidłowo i aktywuj w systemie.... a potem prawidłowo oprogramuj.
A wtedy zadziała to w trybie "auto"... sterując pracą kotła oraz indywidualnie każdym z obwodów...

A po to, aby sterownik kotła wiedział, jaka jest temperatura zasilania obwodu grzejnikowego, musi się o tym dowiedzieć z czujnika C.O... bo on tego nie wie, że mieszacza w obwodzie brak...

Mam nadzieję, że termostaty na grzejnikach posiadasz, bo choć ogólnie jest wiadomo, że puszczanie na instalacje grzejnikową, wody o temperaturze kotła to kiepski pomysł... to termostaty załatwią temat pilnowania temperatury w konkretnych pomieszczeniach...

P.S.
Każdy, kto choć trochę interesuje się tematem, wie, że w przypadku zastosowania dwóch mieszaczy... mogłoby zadziałać to jeszcze lepiej... ale może kiedyś to zrozumiesz... i zmodyfikujesz instalację, aby efekt był jeszcze lepszy... a wtedy czujnik C.O. przyda się także do sterowania pracą siłownika mieszacza, zamontowanego w obwodzie grzejnikowym... do którego podepniesz dopiero obwód podłogowy... bo tak, powinno to być zrobione... gdyż tylko dla obwodu C.W.U. potrzebna jest wysoka temperatura zasilania...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#265 2016-11-25 21:16:15

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Pytanko:
przy podawaniu 7s
wartość opalowa 18900kj = 5.25kWh z 1kg
Test 5,45kg/h
czyli obecna max moc palnika wynosi 10kW

Przy podawaniu 7 s
wartośc opałowa 5,25kWh
test 6,9 - 7,3 kg/h (stary parametr)
moc max = 12,68 - 13,41 kW

podawanie 11,2s
Wartość opałowa 5,25kWh
test 5,45kg/h
moc max = 16kW

Jak to jest przeliczane?

Offline

 

#266 2016-11-25 21:38:42

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Bardzo proszę, algorytm jest następujący:
Test / 3600 * Podawanie * 180 * Wartość opałowa(kW)

Offline

 

#267 2016-11-25 21:56:28

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

lewander napisał:

... Wartość opałowa(kW)

Wszystko się zgadza... prawie wink bo moc w kW to masz obliczyć... więc wartość opałowa jest w kWh... ale to taki mały szczegół...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#268 2016-11-25 22:58:19

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

To jak chciałeś być taki szczegółowy to nie zapominaj że jest to ilość energii na jednostkę masy więc kWh/kg, ale to kolejny mały szczegół.

Offline

 

#269 2016-11-25 23:48:31

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

O tym to raczej  każdy pamięta... bo wyliczenie opiera się na konkretnej masie spalonego paliwa, więc to jest oczywiste... a te kg. spalanego paliwa, są wyliczane właśnie na podstawie tego wzoru...

P.S.
Matematyka wymaga precyzji ...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#270 2016-11-27 21:22:28

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Witam,
z testu wagowego wynik 8,4, wartość opałowa 5,1 I teraz tak:
według algorytmu:
przy 30% aby uzyskać moc nominalną palnika trzeba zadać podawanie na 5,8;
przy 25% aby uzyskać moc nominalną palnika trzeba zadać podawanie na 6;
przy 20% aby uzyskać moc nominalną palnika trzeba zadać podawanie na 6,3;
Im większa moc tym większa moc palnika zrozumiałe. Oczywiście parametry powietrza min i max też inne.
W tej chwili mam pow.min 8 a pow.max 16(temp zadana 50) i parametry dla 20% mocy i według sterownika jest spalanie 2,2kg/h. Jest to raczej coś nie tak bo fizycznie na dobę schodzi mi około 40kg a według sterownika 48kg. Rozumiem że pobiera tyle ile ma zapotrzebowania ale to raczej dziwne. W jaki sposób można nad tym jeszcze popracować?

Offline

 

#271 2016-11-27 21:44:50

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

Witam,
z testu wagowego wynik 8,4, wartość opałowa 5,1 I teraz tak:
według algorytmu:
przy 30% aby uzyskać moc nominalną palnika trzeba zadać podawanie na 5,8;
przy 25% aby uzyskać moc nominalną palnika trzeba zadać podawanie na 6;
przy 20% aby uzyskać moc nominalną palnika trzeba zadać podawanie na 6,3;
Im większa moc tym większa moc palnika zrozumiałe. Oczywiście parametry powietrza min i max też inne.
W tej chwili mam pow.min 8 a pow.max 16(temp zadana 50) i parametry dla 20% mocy i według sterownika jest spalanie 2,2kg/h. Jest to raczej coś nie tak bo fizycznie na dobę schodzi mi około 40kg a według sterownika 48kg. Rozumiem że pobiera tyle ile ma zapotrzebowania ale to raczej dziwne. W jaki sposób można nad tym jeszcze popracować?

Co Ty kolego za wyliczenia robisz?
Zamotałeś się nieco... i nadal nic z tego nie rozumiesz...

Tobie nie są potrzebne obliczenia... tylko dobrze przygotowana wkładka szamotowa... którą niby robiłeś... a nie meldujesz o efektach prac wink

Poprawa w jakości spalania jest?
Biały nalot na kotle występuje?
Ustaliłeś jaka moc Ci jest niezbędna do ogrzania domostwa?
Instalacja hydrauliczna wyregulowana optymalnie?

Bo jak nie... to żadne wyliczenia Ci nie pomogą.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#272 2016-11-27 21:54:33

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Poprawa w jakości spalania jest oczywiście, jakiś tam biały nalot również. Przy zadanej temp 50 można po domku w koszulce latać, ale nadal nie satysfakcjonuj emnie wynii spalanego pelletu.

Offline

 

#273 2016-11-27 22:13:45

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1831

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

... Przy zadanej temp 50 można po domku w koszulce latać, ale nadal nie satysfakcjonuj emnie wynii spalanego pelletu.

Na ilość spalanych kilogramów, mają wpływ też inne czynniki... jak optymalizacja ustawień instalacji... no i oczywiście także "latanie w koszulce" wink  bo gdybyś chodził po domu w kożuchu big_smile to byś znacznie mniej spalił paliwa... bo każdy stopień więcej w pomieszczeniach... to i więcej spalonych kilogramów... taka jest prosta zależność.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#274 2016-11-28 10:53:50

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Temperatura zadana kotła to 50C. Pracuje to bez czujnika pokojowego a temp w pomieszczeniach to 23C. Któreś wartości są zawyżone tylko które?

Offline

 

#275 2016-11-28 11:51:57

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

U mnie wychodzi ponad 30kg na dobę. W pomieszczeniach 23C. Z tą waga worków masz rację ale dużo zależy od miejsca z którego bierzesz bo to raczej oni   są nieuczciwi.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson